[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /slike/dostignuca_clanova/marko_jelic/dan_afrike is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

ДАН АФРИКЕ

marko jelic txtУ Београду, у Музеју афричке уметности, 25. маја 2012. године, прослављен је Дан Африке. На тај дан, 1963. године, лидери 30 од 32 независне афричке државе потписали су, у Адис Абеби (Етиопија), оснивачку повељу Организације афричког јединства (ОАЈ). Ова организација је, 1991. године, основала Афричку економску заједницу, а затим, 2002, свог настављача – Афричку Унију (АУ), која данас броји 53 афричке државе чланице. Њени циљеви су да се колективно решавају питања изазова са којима се Африка суочава, а пре свега са оружаним сукобима, климатским променама и сиромаштвом.
Дан Африке је државни празник у пет афричких земаља – у Гани, Малију, Намибији, Замбији и Зимбабвеу.

Дипломатске мисије афричких држава акредитованих у Србији – Алжир, Ангола, Гана, Гвинеја, Египат, Конго, Либија, Мароко и Тунис – обележиле су Дан Африке, уз традиционалну музику, представили своје обичаје и културу, а, кроз штандове, обучени у своје националне ношње, срдачни Африканци, приказали су и националне кулинарске специјалитете.
Тема Дана Африке у 2012. години је „Африка и дијаспора“.
Као што се зна, Београд је био и један од светских центара несврстаних земаља. Град, у који су биле упрте очи многих земаља и народа света, отварао је своја врата за све који су желели да му буду пријатељи. Тако је, међу многим пријатељима, пружао руке и студентима из афричких земаља, који су видели своју шансу да, управо у њему, стекну знања и искуства. Многи су, по завршетку студија, засновали породице и одлучили да ту и остану. Осим тога, више десетина хиљада људи из наше земље радило је у афричким земљама, дајући свој допринос њиховој изградњи, и правећи, својеврсне, мостове пријатељства са тамошњим народима.
Узајамне посете високих званичника Србије и афричких земаља, и учешће Србије на међународним сајмовима у Африци, отварање дипломатских представништва и учешће српских компанија у афричим пројектима говоре о јавном ставу Србије да учврсти политичке и економске односе са земљама Африке.
Србија је исказала велике напоре и у борби против расизма и расистичке дискриминације, па је и ова манифестација у Београду снажна потврда опредељењу мира и ширења пријатељства међу народима.
Обележавање Дана Африке посебан је догађај, не само за Африканце у Београду, већ и за многе наше суграђане, којима је Африка постала део живота. Афричка култура је у Београду високо цењена, а Музеј афричке уметности чува сведочаство о историјским односима Африке и наше земље.
На пријему, поводом Дана Африке, којем су присуствовале бројне личности из политичког и јавног живота Србије, представници дипломатског кора, верских заједница, српских предузећа која послују у афричким земљама, и многобројни пријатељи Африке.
Mинистар спољних послова Србије, обраћајући се званицама, изјавио је да је Србија „данас поносна што може себе да назове пријатељем Африке“, да је била „прва европска земља, која је градила мостове пријатељства са афричким државама, који су се темељили искључиво на солидарности, једнакости и помоћи у борби за слободу“, и захвалио афричким земљама на исказаној подршци и солидарности што су и афричке земље стале уз нас када је то било најважније, исказале солидарност и пружили подршку у очувању суверенитета и територијалног интегритета наше земље.
Доајен афричке групе, амбасадор Народне Демократске Републике Алжир Њ. Е. господин Абделакдер Месдуа, оценио је да су односи Србије и афричких земаља „јаки, историјски и пријатељски“, и поручио је да ће се афричке земље залагати „за јачање сарадње са Србијом на свим нивоима“. Такође, желећи много среће и успеха министру Јеремићу на предстојећем гласању за избор председавајућег генералне скупштине Уједињених нација, захвалио је на расположивости, отворености и подршци коју је увек указивао Афричкој групи. Нагласио је да је ово дан значајан и за размишљање и за славље, за народе Африке, било да живе у својој домовини, или у дијаспори, да обележавање овог дана у Србији има посебан значај с обзиром на дугу историју односа између афричких земаља и бивше Југославије. „Сећање на солидарност коју је ваша земља показала, и подршка коју је пружала у борби за независност и развој многих афричких земаља, неговаће се и никада неће пасти у заборав“, поручио је.
Нагласио је да је Африка политички слободна, али је још увек економски зависна, јер се многе земље континента суочавају са изазвовима, међу којима је и остварење миленијумских циљева развоја, а посебно оних који се односе на искорењивање сиромаштва и пандемијских болести.
Упркос утицајима глобалне економске и финансијске кризе, континент бележи привредни раст без преседана, побољшање животног стандарда становништва, а остварује и значајан напредак у областима доброг управљања и демократије, заштите и унапређења свих људских права, слободе говора и штампе и родне равноправности.
Свуда у Африци, покренуте су политичке, економске и социјалне реформе које треба да одговоре на легитимна очекивања и тежње народа. У том контексту, одржавају се и слободни и транспарентни избори, које прате посматрачи Европске уније и других међународних институција.

Веб сајт: http://www.africaday.info/

 

{galerija}/slike/dostignuca_clanova/marko_jelic/dan_afrike{/galerija}