[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /vesti/2014/fatma is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

ПРЕМИЈЕРА ПРВЕ ЖЕНСКЕ АЛЖИРСКЕ МОНОДРАМЕ ”ФАТМА”

20141112 213516  
БЕОГРАД, 13 новембар – Прва женска алжирска монодрама ,,Фатма“ синоћ је премијерно представљена у Установи културе Вук Караџић.
,,Фатма“ је дело чувеног алжирког драмског писца Мохамеда Бенгетафа (1939-2014). Први пут је изведена 23. маја 1990.  у позоришту Ел-Мугар у граду Алжиру, а Фатму је глумила Соња.
Представа се изводи широм света, а први пут на српском језику ју је играла глумица Ивана Шћепановић.

То је прича о свакодневици чистачице Фатме која ради за владу и општину. Радња се одиграва на тераси њене зграде, на којој она проводи једини слободан дан у месецу, једином месту где се осећа слободно и спокојно, и како каже, „као краљица“. Фатма кроз монологе описује стање жена, али и самог друштва Алжира.
Глумица Ивана Шћепановић дипломирала је Факултет драмских уметности у Београду и стални је члан ансамбла Драме Народног позоришта у Београду.
Иако су Алжир и Србија на два различита континента, има доста сличности у култури и менталитету наших народа, тако да ће публика у београдском гледалишту препознати Фатму као жену из комшилука. Ова монодрама ускоро пуни 25 година, али је и даље актуелна.   Реприза је заказана за 20. новембар 2014.
Ауторска права на монодраму обезбедила је амбасада НДР Алжир у Србији. Текст је са француског језика превела Јасмина Петровић. Координатор пројекта је Ивана Цветковић из ДПА.
Београдску премијеру „Фатме“ су омогућили Aмбасадa Народне демократске републике (НДР) Алжир у Београду у сарадњи са Друштвом пријатеља Алжира (ДПА), и уз финансијску помоћ и разумевање српских предузећа Yugoimport SDPR, Хидроинжењеринг и Институт ,,Михајло Пупин“.
Премијери су, поред домаћина и спонзора присуствовали и амбасадори Палестине, Египта, Марока, Ирака, Емирата, чланови Друштва пријатеља Алжира као и многе знамените личности из света привреде и културе.

{galerija width=200}/vesti/2014/fatma{/galerija}