АМБАСАДОР АЛЖИРА ОДАО ПОЧАСТ ПРЕДСЕДНИКУ ТИТУ
25 – 05 – 2019

ambasador Abdelhamid Chebchoub odaje postu predsedniku J. B. Titu

Господин Абделхамид Шебшуб (Abdelhamid Chebchoub), амбасадор Алжира у Београду, одао је пошту председнику Јосипу Брозу Титу, на дан када се обележава његов рођендан, 25. мај. Том приликом, амбасадор је, на његов гроб, у Маузолеју „Kућа цвећа“ положио венац и поклонио се његовим сенима.

На питање репортера Радио-телевизије Србије о овом гесту, амбасадор Алжира је подсетио на залагање председника Тита на страни алжирског народа, током година његове борбе за слободу и на важну подршку који је бивша Југославија пружала борби Алжира за независност.

Амбасадор Шебшуб је објаснио да је, овим симболичким гестом, желео да народима бивше Југославије изрази захвалност алжирског народа на њиховој солидарности са Алжиром, током борбе за национално ослобођење, и ода пошту Јосипу Брозу Титу, човеку који је био отелотворење те солидарности, и кога ће историја упамтити по залагању на страни народа који су се подигли против колонијализма и свих облика тлачења, посебно у Африци и као једног од оснивача Покрета несврстаних земаља, који је, у Бандунгу, 1955. пригрлио Алжир, који је био у вихору рата, а касније, на свом првом самиту у Београду, 1961. и његову привремену Владу.

Прослављан као Дан младости у бившој Југославији, 25. мај је у земљама бивше Југославије и даље дан сећања на преминулог председника.


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3534931/cela-sfrj-u-kuci-cveca.html

http://www.ambalgserbia.rs/2019/05/29/lambassadeur-dalgerie-rend-hommage-au-president-tito/

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2019/05/29/ambasador-alzira-odao-postu-predsedniku-titu/

http://www.diplomacyandcommerce.rs/the-ambassador-of-algeria-paid-tribute-to-tito/

https://cordmagazine.com/events/faces-and-places/ambassador-of-algeria-paid-respects-to-yugoslavias-late-president-josip-broz-tito/