АМБАСАДА АЛЖИРА ПРОСЛАВИЛА 65. ГОДИШЊИЦУ ПОЧЕТKА РАТА ЗА НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОЂЕЊЕ
21. 11. 2019.

1Амбасада Алжира организовала је, 20. новембра 2019. године, свечани пријем у хотелу „Метропол“ поводом националног празника – Дана револуције, дана када је отпочео рат за национално ослобођење.

2После химни Алжира и Србије у извођењу Градског женског хора „Барили“ из Пожаревца, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, поздрављајући госте, подсетио је на подршку народа Србије, и свих других југословенских народа, алжирској борби за независност.

Шебшуб је указао на значај пријатељства алжирског и српског народа на којем се, како је истакао, темељи сарадња две државе у актуелном тренутку.

3Амбасадор је захвалио и члановима Друштва пријатеља Алжира који улажу напоре да учврсте пријатељство две земље.

На пријему су били представници јавног и културног живота, министар Зо4ран Ђорђевић, принц Александар Kарађорђевић, чланови дипломатског кора, представници цркви и верских заједница, војни званичници, представници општине Беране из Црне Горе, са председником Драгославом Шћекићем, на челу, и други.

Говор амбасадора Алжира:

Желео бих да вам се, пре свега, захвалим што сте се одазвали позиву да нам се придружите на прослави 65. годишњице 1. новембра 1954, датума када је отпочела борба за национално ослобођење.

5Ова свечаност је, пре свега, тренутак сећања у коме одајемо пошту нашим  славним борцима који су своје животе положили за слободан, независан и суверен Алжир.

Овај датум је и тренутак када прелиставамо странице историје и подсећамо се на дуготрајан отпор алжирског народа, који се од пада града Алжира, 5. јула 1830, непрестано борио против колонијалне доминације на читавој алжирској територији.

6Историја наше земље обилује херојским подвизима оних који су пружали отпор и који су, током читаве друге половине 19. века, војевали против освајача.

Kоначно, ваља подсетити и на симболички значај 1. новембра 1954. који је био катализатор слободарских тежњи за све народе под колонијалном влашћу.

Чињеница је да је алжирски рат био кључна одредница за отпочињање ослободилачких ратова који су вођени у 20. веку, догађај који је убрзао процес деколонизације широм света и довео до распада колонијалног система.

Савремени Алжир остао је привржен принципима на којима се темељила та борба, као и њеним циљевима, а то су независност, слобода и суверенитет.

Стога, Алжир наставља да се природно солидарише са народима који се боре за своју слободу и за своје право на самоопредељење и независност.

Алжир данас пролази кроз један кључни историјски период, у правцу консолидације својих институција како би се спровело њихово неопходно прилагођавање захтевима које налажу дубоке промене у алжирском друштву.

Но, Алжир са пуно вере гледа на своју будућност. Та вера утемељена је на економским и људским потенцијалима, јаким институцијама, и, пре свега, на непроцењивом благу којим располаже: његовој омладини.

7А та алжирска омладина, која снагу црпе управо из своје привржености принципима прокламованим новембра 1954. данас тежи променама.  Те своје тежње она исказује на миран начин који је изазвао дивљење читавог света. 

Институције државе, укључујући и Националну народну армију, наследницу армије националног ослобођења, обавезале су се да ће одговорити на легитимне тежње које су артикулисане на вишемесечним мирним протестним маршевима.

У оквиру уставног легитимитета, започет је реформски процес у циљу обезбеђивања веће транспарентности рада државних институција.

8Управо су у том духу, за 12.децембар ове године, сазвани председнички избори.  Ти избори ће означити почетак новог раздобља у коме ће у оквирима ефикасније правне државе бити ојачан принцип грађанства, утемељен на једнаким правима и обавезама за све Алжирце. 

Дозволите ми да искористим ову прилика и истакнем квалитет односа Алжира и Србије и подсетим  на подршку коју су народ Србије, као и остали народи бивше Југословенске федерације, под вођством председника Тита, пружили алжирској борби за ослобођење. 

Захваљујући тој подршци, Београд је једна од престоница у којој су исписане и занавек уклесане странице алжирске историје.

9На том вишедеценијском пријатељству алжирског и српског народа, данас се темељи разноврсна сарадња којом се поносимо.

И на крају, не могу а да, овом приликом, не одам признање и Стевану Лабудовићу и „Филмским новостима“ на њиховом ангажовању, раме уз раме, са алжирским народом.

Захваљујем такође и члановима Друштва пријатеља Алжира на труду који непрестано улажу у циљу јачања веза пријатељства међу нашим народима.

Посебно захваљујем Градском женском хору „Барили“ из Пожаревца на оданости и изванредном извођењу две државне химне.

И коначно, позивам вас да уживате у специјалитетима алжирске гастрономије, нарочито у изворним јелима од кускуса, традиционалним колачима и урмама које су управо стигле из прелепе оазе Бискре!

DAN

POLITIKA