АМБАСАДА АЛЖИРА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН РЕВОЛУЦИЈЕ
2. 11. 2020.

Поводом обележавања 66. годишњице националног празника 1. новембра, дана почетка Алжирске револуције, амбасадор Алжира у Београду, Абделахамид Шебшуб, приредио је у поноћ, 31. октобра, свечану церемонију подизања заставе своје земље испред амбасаде Алжира у Београду. Овај симболички чин извели су официри на школовању у Србији у присуству амбасадора Алжира, Абделахамида Шебшуба, војног изасланика, пуковника Салаха Шераитија, Марка Јелића, председника Друштва пријатеља Алжира, представаника алжирске заједнице у Србији и запослених у Амбасади.

Током церемоније, амбасадор Алжира је подсетио на симболично значење овог датума као и на жртве које је алжирски народ поднео како би повратио своју слободу и повратио свој суверенитет и независност. Алжирски војници који студирају у Србији подигли су националну заставу уз звуке алжирске химне „Касаман“, а затим су присутни минутом ћутања одали почаст борцима који су пали за независност Алжира.

Прослава националног празника ове године има посебан печат, јер Алжирци у Алжиру, али и у Србији не прослављају само свој национални дан, већ излазе и на биралишта где гласају на референдуму за ревизију устава, у духу консолидације својих институција, како би се спровело њихово неопходно прилагођавање захтевима које налажу дубоке промене у алжирском друштву.

Амбасадор Шебшуб изјавио је да „Алжир слави дан револуције и у пријатељској Србији, која је, безкомпромисно, пружила подршку нашој броби за ослобођење. Захваљујући тој подршци, Београд је једна од престоница у којој су исписане и занавек уклесане странице алжирске историје. Ово је прилика да одамо признање и Стевану Лабудовићу и „Филмским новостима“ на њиховом ангажовању, раме уз раме, са алжирским народом“.

Нажалост, због глобалне епидемије проузроковане COVID–19, Амбасада није била у могућности да ове године многобројне пријатеље Алжира у Србији почасти укусним алжирским кускусом и неодољивим алжирским урмама.

Фото: Амбасада Алжира

Са веб сајта амбасаде Алжира:
http://www.ambalgserbia.rs/rs/2020/11/02/celebration-du-1er-novembre-a-belgrade/

Интервју за РТС:
https://www.youtube.com/watch?v=B9fWAAC2qiE