АЛЖИР - БИСЕР МАГРЕБА
Виртуелна изложба уметничког фотографа, Владимира Лукача
20. 02. 2021.

Друштво пријатеља Алжира организује ауторску, виртуелну изложбу фотографија „Алжир – бисер Магреба“, уметничког фотографа, Владимира Лукача, којом представља своје фотографске импресије ове највеће државе афричког континента. Изложба је доступна на веб сајту Друштва пријатеља Алжира www.dpalzira.com.

Услед немогућности да се организује изложба, која би била доступна широј јавности, због глобалне пандемије, проузроковане вирусом корона, организатори представљају изложбу виртуелно. На овој изложби, приказане су 43 фотографије – импресије, са двонедељног путовања по овој афричкој земљи, у фебруару 2019. године, када је, у организацији Друштва пријатеља Алжира, група српских туриста пропутовала Алжир, од северних градова (Алжир, Типазу, Оран, Тлемсен, Kонстантин, Сетиф, Ђемилу) и Сахаре (Таманрасета и Гардаје, на југу). Лукач је забележио игру сунчевих боја, колорит предела планина и бујне вегетације, богатих понуда ликалних пијаца, европске архитектуре и римског наслеђа на северу, до пустињског живота и сахарске игре светлости на југу. Пошто је Алжир за многе непознаница, фотограф позива грађане Србије да открију Алжир и све његове лепоте, јер за ову земљу, због многобројних атракција, кажу да је континент.
– Изложба приказује природу, културно-историјско наслеђе, обичаје, гастрономију, и све оно што је група путника истраживачког и радозналог духа доживела, током путовања по Алжиру, и, истовремено, открива многе тајне о овој земљи, с обзиром на то да је Алжир, за многе у нашој земљи, непознаница – истиче Лукач.

Лукач је рођен у Сарајеву, а фотографијом је почео да се бави на факултету 1972. године, ангажовањем у факултетском Фото клубу. У оквиру свог ангажовања, поставио је више изложби фотографија и једну сталну, годишњу изложбу, која је трајала 17 година. Током рада, стекао је звање у уметничкој фотографији. Од 2004. године се поново бави фотографијом, најчешће као импресије, са бројних путовања (по Египту; Јордану; Израелу; Грчкој; Турској; Бугарској; Румунији; Русији; Мађарској; Италији; Француској; Ирану; Грузији; Алжиру). Селектор фотографија изложбе је Владимир Илић, фотограф.

Алжир је највећа афричка и арапска земља, с површином већом од два милиона квадратних километара, од чега је четири петине њене територије прекривено Сахаром. Стекао је независност 1962. године, ослобађајући се дугог и суровог француског колонијализма. Југославија је подржала борбу алжирског народа, а један од симбола те борбе је и Стеван Лабудовић, сниматељ „Филмских новости“, кога Алжирци зову „филмско око“ Алжирске револуције.

Друштво пријатеља Алжира, које је основано 2002. године, окупља многобројне пријатеље ове северноафричке земље, као и многе пословне људе и дипломате, који су радили у овој земљи Магреба, те чланове алжирске заједнице у Србији. Друштво, својим активностима, помаже успостављању сарадње у многим областима и доприноси јачању и развоју политичких и економских односа, сарадњи између Србије и Алжира, као својеврсни „мост“ двеју традиционално пријатељских држава. Последњих година, Друштво пријатеља Алжира је допринело организовању бројних активности, које су имале за циљ да промовишу пријатељство два народа, пре свега кроз културне активности, изложбе и издаваштво.