РЕАГОВАЊЕ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
ПОВОДОМ ТЕКСТА У „ДАНАС-у“ ОД 8. МАРТА 2021. ГОДИНЕ

Kако је пренео лист „Данас“, од 8. марта 2021, Борис Тадић, бивши председник Републике Србије, упутио је писмо председнику САД, Џоу Бајдену, у којем изражава задовољство што су САД признале марокански суверентитет над „његовим делом Западне Сахаре“. Писмо је упућено на иницијативу МИП Марока.

Тим поводом, Друштво пријатеља Алжира изражава жаљење због тако неспретног и непотребног геста господина Тадића, јер Мароко никада није имао суверенитет над Западном Сахаром, нити историјски полаже право на ту територију.

Треба ли подсећати да Уједињене нације сматрају Западну Сахару несамосталном територијом, на којој треба да се спроведе процес деколонизације, како је то предвиђено међународним правом, као и на то, да је противправна војна окупација те територије од стране Марока и Мауританије, године 1975. у основи овог сукоба.  Војска Марока је насилно ушла на ту територију, и остала до данас, након што се Шпанија повука из своје колоније, коју је држала скоро 100 година. Kога занима, детаљније се може упознати на Енциклопедији Британика.

Ни Међународни суд у Хагу, ни Уједињене нације, ни Афричка Унија нису Мароку признали право да заузме ову територију, нити су признали његов суверенитет над Западном Сахаром.
За разлику од Марока, Алжир никада није имао икакве претензије на спорну територију, иначе богату фосфатима и рудом гвожђа, и увек се залагао за право народа Сахрави на самоопредељење, путем изјашњавања на референдуму, како је то уосталом, и предвиђено међународним правом.
Организовање тог референдума Мароко никада није дозволио. Чак се и Мауританија, која би, због племенских веза између два народа, можда имала и највише права на Западну Сахару, повукла са те територије и поштује међународно право ради очувања своје независности, која је била угрожена хегемонистичком жеђи Марока.

Ако су намера и мотив за слање писма председнику Бајдену прављење паралеле са KИМ, господина Тадића ваља подсетити да Мароко окупира највећи део Западне Сахаре, кршећи тиме међународно право, док је Kосово и Метохија, саставни део Србије, који јој је одузет након војне интервенције НАТО и да једнострано проглашена независност KиМ ни до данас није призната од стране Уједињених нација.   

Уосаталом, како би Тадић поднео погледе жена и деце народа Сахрави, који живе у избегличким камповима, или трпе кршење основних људских права на окупираним територијима.
Бивши председник САД, Доналд Трамп био је на погрешном трагу… а и Тадић, који је Трампове твитове узео као полазиште за своју иницијативу, требало би да, као политичар, пре свега, прочита како резолуције Савета безбедности, тако и остале правне акте о овом питању, и тако избегао подсмехе.

С тим у вези, став Алжира по питању Kосова темељно је заснован на међународном праву и имун је на притиске, којима би могао бити изложен како би променио свој став.

Друштву пријатеља Алжира остаје да се нада да се овакве иницијативе неће понављати и да ће напори наших политичара бити усмерени ка одбрани међународног права а не, ка покушајима његовог кршења, па макар ти покушају долазили и од великих сила.