АЛЖИР КРОЗ ФОТОГРАФИЈЕ ЈОРДАНА АНТИЋА
ВИРТУЕЛНА ИЗЛОЖБА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
“СЕЋАЊА, ФОТО-СВЕДОЧАНСТВО ЈУГОСЛОВЕНСКО-АЛЖИРСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У ГОДИНАМА ПОСЛЕ ОСЛОБОЂЕЊА АЛЖИРА (1966-1970)”
27. новембра 2021.

Фото-сведочанство, као сећање на југословенско-алжирску сарадњу и пријатељство у годинама после ослобођења Алжира приказано је на фотографијама насталим у периоду од 1966-1970. године које су припадале Јордану Антићу (1941-2015), који је у овој земљи боравио и радио као инжењер геологије. Документарни фотографски записи представљени су на виртуелној изложби “Сећања, фото-сведочанство југословенско-алжирског пријатељства у годинама после ослобођења Алжира (1966-1970)”. Поставка је организована поводом 67. годишњице почетка рата за национално ослобођење, који је трајао од 1954. до 1962. године. Изложбену грађу припремила је Јорданова кћерка, Милена Антић, која је, после смрти оца, пронашла богату архиву фотографија, докумената, личних предмета, поштанских марки, и многих других предмета, које је Јордан чувао, као драге успомене.

Југославија је била прва европска земља, која је подржала борбу алжирског народа за слободу и признала привремену владу Алжира, тако да је ова пријатељска земља у годинама слободе позивала многобројне стручњаке из тадашње Југославије да помогну Алжиру у обнови и развоју. Јордан Антић, запослен као инжењер геологије у фирми ,,Геосонда“, отишао је у Алжир 1966. године, и у овој афричкој земљи провео је најлепше године свог радног века. Волео је фотографију и врло брзо, након доласка у Алжир, купио је фотоапарат, којим је забележио различите импресије и цртице из своје свакодневице - радове на градилиштима и бушотинама у пустињи, истраживања, која су вршена током тих година, као и градове, догађаје и људе, којима је био одушевљен и о којима је с љубављу причао до краја живота. Тако су настале и фотографије градова и предела широм Алжира - Бенсекрана, Шлефа, Фаид Ахмеда, Мархума, Маскаре, Бу Ханифиjе, Кабилије, Константина, Скикде, Типазе, Бу Сааде, Хаси Месауда, Орана, као и алжирске престонице града Алжира - ботаничке баште Ел Хама, алжирске казбе, центра града, трга са спомеником емира Абделкадера.

Изложба је обогаћена и фотографијама које су настале током посете председника Јосипа Броза Тита који је са супругом Јованком боравио у Алжиру од 5. до 9. новембра 1969. године. Једна у низу занимљивих фотографија је и велики снег који је у децембру 1967. године изненада пао, и на путу од града Маскаре до Сиди бел Абеса поломио маслине. То је за ову афричку земљу била посебна атракција.

Кроз ову изложбу Друштво пријатеља Алжира оживљава сећање на Јордана Антића који је заволео Алжир, његове лепоте и јединствености, са посебним освртом на југословенско-алжирску привредну сарадњу која и данас има потенцијал. Изложба показује величину и значај југословенско-алжирског пријатељства, сарадње и печата који су југословенски градитељи дали за развој послератног Алжира.

КЛИКОМ НА ФОТОГРАФИЈУ ИСПОД ПОКРЕНИТЕ ВИРТУЕЛНУ ИЗЛОЖБУ