НОВОИМЕНОВАНИ АМБАСАДОР АЛЖИРА ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА
17. 03. 2022.

1Новоименовани амбасадор Народне Демократске Републике Алжир, Њ. Е. Фатах Махраз, предао је, 16. марта 2022. године, акредитивна писма председнику Републике Србије, Александру Вучићу.

У разговору са амбасадором Алжира, председник Вучић је изразио задовољство традиционално пријатељским односима Србије и Алжира, као и очекивање да ће билатерална сарадња у различитим областима, а која је тренутно испод постојећих могућности, добити на замаху.

Амбасадор Махраз пренео је поздраве и позив председника Абделмаџида Тебуна да председник Вучић учини званичну посету Алжиру.

Председник Вучић је истакао значај који је за српско-алжирске односе имала посета премијера Бенабдерахмана прошлог октобра, приликом обележавања 60. годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду.

2Председник Вучић и амбасадор Махраз су разговарали о бројним темама од заједничког интереса, укључујући даље кораке на развоју билатералних односа. Двојица саговорника су изразили очекивање да ће ускоро бити потписани нови споразуми, који ће омогућити разноврснију сарадњу, као и да ће бити активиран рад Мешовитог комитета за сарадњу.

Председник Вучић је посебно захвалио на принципијелном ставу Алжира о поштовању међународног јавног права и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије у вези са непризнавањем самопроглашене независности тзв. Косова.

Амбасадор Махраз је рекао да Алжир, као и Србија, чува своју независност у одлучивању.

Данашњој церемонији предаје акредитивних писама новоименованих амбасадора присуствовао је и министар спољних послова Никола Селаковић.

Извор: Министарство спољних послова
Фото: ТАНЈУГ