ИЗЛОЖБА АРХИВСКИХ ДОКУМЕНАТА САРАДЊЕ СРБИЈЕ И АЛЖИРА
У ГАЛЕРИЈИ ОПШТИНЕ ВРАЧАР

2. јул 2022.

Свечаним отварањем изложбе архивских докумената српско-алжирске сарадње, у суботу, 2. јула 2022. године, у галерији општине Врачар, Амбасада Алжира у Србији, у сарадњи са Архивом Југославије и Градском општином Врачар, отпочела је обележавање двоструког јубилеја – 60. година независности Алжира и 60. година од успостављања дипломатских односа Србије и Алжира.

У сарадњи са Архивом Југославије, институцијом културе од националног значаја, амбасада Алжира је приредила изложбу архивских докумената, фотографија важних догађаја из историје дипломатских односа две земље.

На изложби је говорио Драган Теодосић, виши архивиста Архива Југославије, који је, подсетио на то да је сарадања Архива Југославије и Амбасаде Алжира, веома плодна, и да је ово трећа изложба, која свеобухватно показује значај сарадње две земље, као и многобројне контакте и посете. Теодосић је истакао да је, на овој изложби, представљен и документ о отварању југословенске амбасаде у Алжиру, 1962. године.

Амбасадор Алжира, Њ. Е. Фатах Махраз истакао је „да су изложене фотографије и посебно богата документација, која овековечује значајну преписку између Алжира и Београда, између 1956. и касних осамдесетих, и осветљава историјску дубину односа активне солидарности и изузетног пријатељства, који су повезивали Алжир и Србију, а које, како то налаже обавеза памћења, али и захвалност, морају да, као историјско наслеђе, буду пренете следећим покољењима.

Ова врста изложби истиче значај архива, као националних институција, које чувају сећања народа и држава. Уверени смо да ће после ове уследити и друге сличне изложбе, захваљујући традиционалној сарадњи Амбасаде са Архивом Југославије, и да ће оне допринети бољем и плоднијем научном дијалогу међу историчарима, студентима и истраживачима обе земље.

Вишезначна и драгоцена подршка бивше Југославије, њених народа и њеног руководства, посебно се огледа у одлуци о отварању њене амабасаде, донетој 2. јула 1962, само дан након референдума о независности Алжира.

Ова изложба је део разноврсног културно-историјског програма који је Амбасада припремила заједно са својим српским партнерима.

Овом двоструком алжирско-српском прославом, у јулу 2022. славе се историјске и традиционалне везе пријатељства, сарадње и солидарности и истиче се њихово непрекидно снажење кроз многоструко, узајамно корисно партнерство две земље“.

Свечаности су присуствовали представници институција културе, дипломатског кора, чланови Друштва пријатеља Алжира, као и алжирски студенти који су на школовању у Србији.

Марко Јелић
Фотографије: Горан Златковић.