УСЕПЕШНА ИЗВЕДБЕ АЛЖИРСКЕ МОНОДРАМE „ФАТМА“
НА БЕОГРАДСКОЈ СЦЕНИ KУЛТ

На сцени „Kулт“, Установе културе „Вук Стефановић Kараџић“, у недељу, 3. марта 2022. године, у изведби Иване Шћепановић, одиграна је монодрама „Фатма“, алжирског писца Мохамеда Бенгетафа.

Иако многи кажу да је монодрама најтежи и најзахтевни жанр за једног глумца, вечерашње извођење је показало да је глумица Шћепановић са великом лакоћом, показала мајсторство израза, покрета, али и привукла пажњу публике, од које је добила дуги аплауз и заслужене овације.

Текст монодраме, у преводу Јасмине Петровић, заправо је прича обичне жене, чистачице Фатме, о слободи, вредностима и свакодневици. Како истиче глумица Шћепановић „Фатма је чистачица, у министарству и општини, и једанпут месечно излази на терасу своје зграде, на којој проводи једини слободан дан у месецу, једином месту где се осећа слободно и спокојно, и где пере свој веш. Тај простор заправо је простор њене слободе“.

,,Фатма“ је дело чувеног алжирског, драмског, писца Мохамеда Бенгетафа (1939–2014). Први пут је изведена 23. маја 1990. у позоришту Ел-Мугар, у граду Алжиру, а Фатму је глумила Соња. Представа се изводи широм света, а први пут на српском језику ју је играла глумица Ивана Шћепановић, 13. новембра 2014. године, а алжирски писац Бенгетаф је дао ауторска права, без надоканде, Друштву пријатеља Алжира у Србији, непосредно пре него што је преминуо.

Овај догађај је, још један, у низу које организују Амбасада Алжира у Србији, уз подршку српских партнера, а поводом обележавање двоструког јубилеја – 60. година независности Алжира и 60. година од успостављања дипломатских односа Србије и Алжира. Изведби је присуствовао и Њ. Е. амбасадор Фатах Махраз, који је и упутио честитке глумици Шћепановић на одличној представи.

Марко Јелић
Фото: Марко Јелић