AMBASADOR ALŽIRA POSETIO SUBOTICU
15. 12. 2022.

 U srdačnom i otvorenom razgovoru sa ambasadorom Mahrazom konstatovano je da su tradicionalno prijateljstvo i razumevanje koje povezuje Srbiju i Alžir dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou, a da na ekonomskom planu još postoji prostora za unapređenje.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir u Republici Srbiji, Fatahom Mahrazom. Uz podsećanje da je Njegova ekselencija i ambasador Alžira u Crnoj Gori, sa sedištem u Beogradu, gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je u srdačnom i otvorenom razgovoru sa ambasadorom Mahrazom konstatovano da su tradicionalno prijateljstvo i razumevanje koje povezuje dve države dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou.

- Njegovoj ekselenciji sam predstavio privredne, investicione, turističke i kulturno-istorijske potencijale Subotice. Pričali smo i o saradnji preduzeća koja posluju na području našeg grada i ovog regiona sa Alžirom - istakao je gradonačelnik Bakić. - Ukupna robna razmena Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Alžira u 2021. godini iznosila nešto više od 172.000 dolara, što je, nažalost, za 13,4 odsto manje od ukupne robne razmene u 2020. godini. Saglasili smo se da ima potencijala za intenziviranje spoljnotrgovinske saradnje i konstatovali da moramo da se potrudimo da dođe i do jačanja saradnje na lokalnom nivou povezivanjem Subotice i jednog alžirskog grada kojeg odabere ambasador Mahraz. Očekujemo taj predlog kako bismo konkretizovali saradnju.

Bakić je naveo da su tema bili i odnosi između naše dve zemlje koji su od 1962. godine i nezavisnosti Alžir, i da dan-danas prijateljski i u najvećoj mogućoj meri dobronamerni.
- Bila je to prilika da izrazim veliku zahvalnost Alžiru na doslednom zalaganju za poštovanje međunarodnog prava i čvrstom i principijelnom stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta - dodao je Bakić.

Ambasador Fatah Mahraz se zahvalio domaćinu na pozivu i na, kako je rekao, mogućnosti da poseti prelep grad kakav je Subotica.
- Uskoro ćemo vas obavestiti sa kojim alžirskim gradom bi Subotica mogla da potpiše sporazum o bratimljenju. Na taj način bi se produbila saradnja između ta dva grada na, primera radi, polju kulture i turizma - poručio je Ambasador Mahraz. - Ne mogu da ne izrazim veliku zahvalnost za istorijsku podršku Srbije Alžiru, čak i pre sticanja naše nezavisnosti. Jugoslavija je bila jedna od prvih država koja je priznala privremenu Vladu Alžira u to teško vreme kada se država i narod Alžira borio za svoju nezavisnost. Potpuno je prirodno da imamo sjajne odnose zasnovane na prijateljstvu, solidarnosti i saradnji i da Alžir podržava Srbiju u nastojanjima da održi svoj teritorijali integritet.

Poseta je realizovana na inicijativu Društva prijatelja Alžira, a zvaničnom susretu su prisustvovali i Zoran Stojković, član Društva, i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira.

Fotografije: Strahinja Babović / grad Subotica