САСТАНАК МИНИСТРА ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА АМБАСАДОРОМ ДНР АЛЖИР
16. 11. 2016

Министар одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић разговарао је са амбасадором Демократске Народне Републике Алжир у Београду, Абделхамидом Шебшубом о наставку сарадње и унапређењу стратешке сарадње две земље које гаје традиционално пријатељске односе.

Ђорђевић је истакао да војноекономска и војнообразовна сарадња представљају тежишне области сарадње у области одбране. Тренутно се на школовању у Војној академији и Војнотехничком институту налазе 32 лица из Алжира, а до сада су 72 припадника алжирских оружаних снага завршила школовање у Србији. Обе стране су исказале заинтересованост за проширење сарадње,  првенствено у областима војно-војне, војномедицинске и сарадње обавештајно-безбедносних служби.

Током разговора разматрано је да се, при наредном заседању Мешовите комисије за економску сарадњу између две земље, које ће се реализовати у Алжиру, размотре и нацрт Општег и Имплементационог уговора о школовању, Споразум из области војне индустрије и Уговор о сарадњи у области војне географије и картографије.

Министар Ђорђевић упознао је саговорника са активностима војних и полицијских снага на обезбеђењу државне границе у вези са мигрантском кризом.

Извор:
http://www.mod.gov.rs/cir/10282/sastanak-ministra-odbrane-sa-ambasadorom-dnr-alzir-10282

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=285577

http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ministar-odbrane-srbije-sa-ambasadorom-alzira-o-unapredenju-vojne-saradnje/7ytmwfn

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2528132/djordjevic-sa-ambasadorom-alzira-o-prosirenju-saradnje-.html