ВЕЧЕ АЛЖИРА У ЗРЕЊАНИНУ
03. 03. 2017.

Промоција књиге „Сећања на Алжир“, Александре Војиновић
и концерт алжирског музичара Реде Сике и пријатеља

У галерији Народног музеjа и Народном позоришту „Тоша Јовановић“ вечерас су, поводом Светског дана туристичких водича, Град Зрењанин и Друштво приjатеља Алжира из Београда, организовали представљање Алжира и jедног сегмента њене културе. Централни догађаj био jе концерт музичара Реде Сике и приjатеља, којем су присуствовали и први секретар Амбасаде Демократске Народне Републике Алжир, у Србиjи, Махмуд Сахнун, председник Друштва приjатеља Алжира Марко Jелић и званичници Града Зрењанина, на челу с градоначелником, Чедомиром Jањићем, и председником Скупштине града, Оливером Митровићем.
 
Градоначелнику Jањићу и Граду Зрењанину указана jе, овом приликом, посебна част, jер му jе, председник Друштва Марко Јелић уручио бернус, беле боjе, одору коjу Алжирци сматраjу знаком својег великог приjатељства.
Захваљуjући на дару, градоначелник jе подсетио на историjску чињеницу да jе некадашња Jугославиjа била прва земља, коjа jе признала независност Алжира 1962. године, те да су Алжирци остали осведочени приjатељи, који настављаjу да подржаваjу и Србиjу. „И у наjтежим тренуцима по нашу земљу, када су бомбе падале на Београд, 1999. године, амбасада Алжира jе радила и њени службеници нису напуштали Србиjу. Наше народе везуjе дуго приjатељство, коjе траjе и дуже од ових 55 година од када jе Алжир независна држава. Могу само да се захвалим на овоj великоj части коjа ми jе указана и нашим приjатељима из Алжира пожелим вечерас да се што приjатниjе осећаjу у нашем граду“, поручио jе градоначелник Зрењанина.     
Председник Друштва приjатеља Алжира, Марко Jелић рекао jе да jе Град Зрењанин са задовољством прихватио да буде домаћин вечерашњег догађаjа. „Сматрамо да jе обележавање 55. годишњице од стицања независности Алжира добар повод да, уз 15 година рада Друштва приjатеља Алжира, публика у Зрењанину добиjе сjаjну прилику да поздрави jедног од водећих музичара из те земље, Реду Сику. Алжир jе наjвећа афричка земља, са више од 40 милиона становника и наш велики приjатељ, тако да нам jе жеља да кроз ову културну сарадњу, отворимо могућност и за економску сарадњу“, казао jе Jелић. Он jе наjавио и скору посету амбасадора Алжира Зрењанину, када ће бити више прилике да се о томе разговара.

Музичари из Алжира – Реда Сика, Мохамед Мехди Ферхат и Мехди Лаифауи – представили су вечерас зрењанинскоj публици колаж музичке баштине своjе земље, свираjући и на неким традиционалним инструментима. Кроз традиционалну и модерну музику, песму и помало приче, уз одабране фотографиjе Алжира у позадини, приредили су Зрењанинцима приjатно вече, а публика коjа jе испунила наjстариjу позоришну салу у нашоj земљи, узвратила им jе срдачним аплаузима.
 
Демократска Народна Република Алжир наjвећа jе земља Африке, арапског света и Магреба, на огромноj териториjи, ове године слави 55 година победе Алжирске револуциjе, jедног од наjвећих догађаjа у историjи 20. века, коjом jе извоjевала независност.
 
Jугославиjа jе била прва европска земља, коjа jе признала независност Алжира, и отада се развиjа разнородна сарадња, а на темељима те сарадње, настало jе приjатељство, коjе се успешно развиjа. Као плод вишедецениjских приjатељских односа, 2002. године, основано jе Друштво приjатеља Алжира, коjе окупља многе, коjи су подржали борбу за ослобођење алжирског народа, као и многе пословне људе и дипломате, коjи су радили у овоj земљи Магреба.

ИЗВЕШТАЈ О ДОГАЂАЈУ:

http://zrenjanin.rs/3-45-45-5135/Vece-Alzira-u-Zrenjaninu---ukazana-cast-gradu-i-gradonacelniku

http://ilovezrenjanin.com/aktuelno/alzir-u-zrenjaninu/

http://www.listzrenjanin.com/alzir-u-zrenjaninu-saradnja-prijateljskih-zemalja/

http://lazarevo.rs/vece-alzira-u-zrenjaninu-ukazana-cast-gradu-i-gradonacelniku/


НАЈАВЕ:

http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/zrenjanin/vece-alzira-u-zrenjaninu_803505.html

http://zrenjanin.rs/3-45-45-5127/Vece-Alzira-sutra-u-Zrenjaninu---promocija-knjige-i-koncert

http://www.listzrenjanin.com/sutra-u-pozoristu-i-muzeju-vece-alzira-u-zrenjaninu/

http://lazarevo.rs/vece-alzira-u-zrenjaninu/

http://www.zrenjaninski.com/kultura/vece-alzira-u-zrenjaninu-promocija-knjige-i-muzicki-spektakl/

https://www.turistickisvet.com/vesti/turizam/vece-alzira-u-zrenjaninu.html

http://www.zrklik.com/2017/03/vece-alzira-u-zrenjaninu/

http://www.vesti.rs/Zrenjanin/Vece-Alzira-u-Zrenjaninu-2.html

http://www.vesti.rs/Zrenjanin/Vece-Alzira-u-Zrenjaninu.html

http://www.dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/8222-ve%C4%8De-al%C5%BEira-u-zrenjaninu

http://ilovezrenjanin.com/aktuelno/balerina-sonja-lapatanov-na-promociji-alzirske-kulture-u-zrenjaninu/

http://www.gradskiradiozrenjanin.com/vece-alzira-u-zrenjaninu/

http://www.zrklik.com/2017/02/stevan-labudovic-heroj-alzirske-revolucije-3-marta-u-zrenjaninu/

http://www.zrenjaninski.com/drustvo/koncert-alzirskih-muzicara-povodom-godisnjice-revolucije/

http://lazarevo.rs/stevan-labudovic-heroj-alzirske-revolucije-odlikovan-povodom-sretenja/

http://ilovezrenjanin.com/aktuelno/koncert-alzirskih-muzicara-pocetkom-marta-i-u-zrenjaninu/


YOUTUBE:

https://www.youtube.com/watch?v=Scmotk_uDY4

https://www.youtube.com/watch?v=fVWYhmdJgzE

https://www.youtube.com/watch?v=4gmHizxROdY

 

pozivnica_secanje

pozivnica_red_sika

List Zrenjanin 10. mart 2017. godine