ДАН АЛЖИРА У ВИСОКОЈ ТУРИСТИЧКОЈ ШКОЛИ:
АЛЖИР – ЗЕМЉА СА МНОГО ЛИЦА

27 – 04 – 2017

Амбасада ДНР Алжир у сарадњи са Високом туристичком школом струковних студија, и уз подршку и иницијативу Друштва пријатеља Алжира, организовалa је 26. априла 2017. године, у Високој туристичкој школи, у Београду, дан посвећен туристичким потенцијалима Алжира и мерама, које је Влада Алжира предузела, у циљу развоја сектора туризма.

На тему „Алжир – земља са много лица“ амбасадор Алжира у Београду, Њ. Е. господин Абделхамид Шебшуб, говорио је пред више од 300 присутних, међу којима су били бројни представници туроператера, туристичких агенција, специјализових медија, као и представници дипломатског кора, акредитовани у Србији. Предавању је највише присуствовало студената Високе туристичке школе.

Kroy power-point презентацијy, подсетио је на хиљадугодишњу историју Алжира, земље отворене према Средоземљу и са коренима у Африци, земље на раскршћу многих цивилизација, које су обогатиле његову културу и историју.

Такође, истакао je да je Алжир земља са хиљадугодишњом историјом, огромном територијом, разноликошћу климатских зона, аутентичном културом и богатом кулинарском традицијом, те да може да задовољи очекивања и најпробирљивијег госта.

Говорио је и о главним правцима развоја овог сектора, који се реализују кроз спровођење Мастер плана развоја туризма „СДАТ“ 2030, који представља референтни стратешки оквир политике Алжира у области туризма.

Присутни су могли да се упознају са Алжиром и кроз пројекцију видео филма Националне туристичке организације (ОНАТ) „Алжир, земља са много лица“, као и кроз изложбу фотографија главних туристичких локалитета у земљи.

У разговору, присутни, међу којима је већина признала да је, по први пут, открила богатство и туристички потенцијал Алжира, нису крили своје дивљење.

Оператери који раде у туризму су, такође, изразили интересовање за успостављање пословних веза са својим алжирским колегама, ради организовања туристичких посета у оба смера.

Господин Шебшуб је учесницима пружио уверавање да су службе амбасаде спремне да поједноставе и олакшају процедуру издавања туристичких виза, и подсетио на то да је компанија Air Algerie, септембра прошле године, отворила директан лет Будимпешта–Алжир, што ће олакшати превоз туриста са Балкана ка Алжиру, а све у очекивању отварања директне линије Београд–Алжир.

На питања из публике о безбедности у региону, амбасадор Шебшуб је истакао да у Алжиру владају стабилност и сигурност, одбацивши тенденциозно поједностављене обрасце, којима се служе поједини медији.

У том контексту, указао је и на најновији извештај Светског економског форума, у коме је, када се ради о безбедности, Алжир боље рангиран од појединих земаља, које важе за водеће светске дестинације.

Ова манифестација је имала велики одјек у српској јавности, а локални медији су јој посветили значајну пажњу.

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=326256
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2714678/alzir-razmatra-ukidanje-viznog-rezima-za-drzavljane-srbije.html
http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/04/29/dan-alzirskog-turizma/
http://www.ambalgserbia.rs/2017/04/29/journee-sur-le-tourisme-en-algerie/
https://www.turistickisvet.com/vesti/turizam/alzir---zemlja-sa-hiljadu-lica.html
http://www.visokaturisticka.edu.rs/v41_album2.php?alb=AL%C5%BDi17&own=borko
http://www.vesti.rs/Drustvo/Alzir-razmatra-ukidanje-viznog-rezima-za-drzavljane-Srbije.html
https://www.dnevnik.rs/drustvo/razmatra-se-ukidane-viznog-rezima-za-drzavlane-srbije-26-04-2017
http://www.alo.rs/ova-africka-drzava-ukida-vize-za-srbe/104822
http://www.bktvnews.com/info/drustvo/ukida-se-vizni-rezim-za-drzavljane-srbije-koji-planiraju-da-putuju-u-ovu-zemlju/105520
http://www.ekapija.com/website/sr/page/1742027/Al%C5%BEir-ukida-vize-za-dr%C5%BEavljane-Srbije?
http://www.naslovi.net/2017-04-26/rts/alzir-razmatra-ukidanje-viznog-rezima-za-drzavljane-srbije/19921594
http://opozicionar.com/2017/04/26/alzir-razmatra-ukidanje-viznog-rezima-za-drzavljane-srbije/
http://www.glavnevesti.com/srbija/1552996/Ova-africka-drzava-ukida-vize-za-Srbe
http://www.diplomacyandcommerce.rs/algerian-tourism-day/

Invitation Algeria

algeria-poster