СВЕЧАНОСТ, ПОВОДОМ 55. ГОДИШЊИЦЕ НЕЗАВИСНОСТИ АЛЖИРA
06 – 07 – 2017

1Поводом 55. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у  Дому Војске Србије, односно Медија центру „Одбрана“, приређена је свечаност, на којој је промовисана књига „Алжир-Београд: јубилеј пријатељства 1962–2017“.

Скупу су, у организацији Министарства одбране Републике Србије, Амбасаде Алжира и Друштва пријатеља Алжира, присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора и јавног и политичког живота.

После националних химни Алжира и Србије, у извођењу Градског женског хора „Барили“ из Пожаревца, под диригентском палицом мр Каталин Тасић, присутне је поздравио амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб, који је захвалио министру Ђорђевићу на срдачној сарадњи и истакао да, за разлику од већине других, некад колонијализованих земаља, Алжир не слави свој национални празник на дан стицања независности, већ као сећање на отпочињање оружане борбе, 1. новембра 1954. године: „То је најважнији дан, када је народ, узевши оружје, одлучио да узме и судбину у своје руке, а 5. јул 1962, који данас обележавамо, дан је када се завршила дуга колонијална тама, која је над Алжиром трајала 132 године“. Додао је да се данас и сећамо бораца који су положили животе како би њихова домовина повратила независност и суверенитет.

Додао да је подршка бивше Југославије ослободилачкој борби његовог народа била веома значајна и да је то разлог, због кога је настала књига, која бележи детаље те сарадње, а за коју је предговор написао бивши министар одбране.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да је пријатељство две земље нераскидиво, иако међу њима има много разлика, али да деле истоветну приврженост слободи, достојанству и правди: „Ондашња Југославија је била прва европска земља, која је признала Привремену алжирску владу, али Србија данас веома цени допринос те пријатељске земље у очувању свог територијалног интегритета и суверенитета, али и подршку после елементарних непогода, које су пре неколико година задесиле нашу земљу“. Посебно је захвалио амбасадору Абделхамиду Шебшубу, на доприносу успешној сарадњи двеју земаља.
 
У име издавача књиге „Алжир-Београд: јубилеј пријатељства 1962–2017“, присутнима се обратио и председник Друштва пријатеља Алжира, Марко Јелић, који је истакао да је повод за издавање монографије победа величанствене Алжирске револуције и стицање независности. Књига, која је посвећена односима Србије и Алжира је зборник научних, стручних и новинарских прилога о политичким, историјским, дипломатским, културним и другим доприносима у сарадњи двеју земаља“. Додао је да издање представља подсећање на пријатељство које траје дуже од 50 година, уз потпуно уважавање и разумевање.

У име Друштва, захвалио је угледним ауторима радова у књизи: проф. др Љубодрагу Димићу, дописном члану Српске академије наука и уметности; др Драгану Богетићу; доценту др Александру Животићу; др Драгомиру Бонџићу; др Јовану Чавошком; др Драгану Петровићу; Дејану Ђ. Ристићу; др Мили Турајлић; амбасадорима др Милану Шаховићу; Данилу Милићу; Мулуду Хамаиу; Патрику Амоаху-Нтиму; др Фари Милимоноу, као и новинару, и дипломати, Милоју Поповићу.

Изразивши уверење, да ће тај издавачки подухват допринети разумевању, блискости и јачању традиционално добрих односа две земље и два народа, честитао је годишњицу независности братском алжирском народу с најбољим жељама за просперитет.

У име успешне сарадње, министру Ђорђевићу и Медија центру „Одбрана“ уручио је захвалнице Друштва пријатеља Алжира.

Свечано обележавање Дана независности Народне Демократске Републике Алжир, и 55. година победе Алжирске револуције, настављено је у резиденцији амбасадора Алжира Њ. Е. Абделхамида Шебшуба, 6. јула 2017. године, за дипломате амбасаде Алжира, чланове алжирске заједнице, и један број чланова Друштва пријатеља Алжира.

С обзиром на то да је велики број алжирских официра на усавршавању у Србији, а поводом 5. јула, Дана независности, председник Алжира Абделазиз Бутефлика, унапредио је у вишу чин један број алжирских официра, међу којима су и четворица који су на усавршавању у Београду.

Обичај је скидање старих и постављање нових чинова на нараменицама, и диплому о унапређењу уручује амбасадор или војни аташе. Међутим, Алжир је још једном указао почаст Стевану Лабудовићу, сниматељу алжирске револуције, тако што је том приликом, нове чинове алжирским официрима он поставио на нараменице. Као неко кога Алжирци сматрају равноправним борцем рата за националоно ослобођење, у 90. години живота, доживео је још једну почаст, што је доказ да Лабудовића, Алжир никада није заборавио!

Фото: Министарство одбране Републике Србије, Амбасада Алжира и Марко Јелић.

NOVINSKA AGENCIJA TANJUG
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=341116

MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
http://www.mod.gov.rs/lat/11229/svecanost-povodom-55-godisnjice-nezavisnosti-ndr-alzir-11229
https://www.youtube.com/watch?v=Tj4xzhm9gBs

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJE
http://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/zahvalnica-ministru-za-rad-zaposljavanje-boracka-i-socijalna-pitanja-zoranu31d5d2400be121fc4dfc41c78.html

POLITIKA
http://www.politika.rs/scc/clanak/384287/Arapsko-prolece-smo-predvideli-jos-devedesetihhttp://www.politika.rs/sr/clanak/384373/Pet-i-po-decenija-nezavisnosti-Alzira
http://www.politika.rs/sr/clanak/384353/Dordevic-Srbiju-i-Alzir-veze-neraskidivo-prijateljstvo

RTS
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/2793998/djordjevic-srbiju-i-alzir-veze-neraskidivo-prijateljstvo.html

RTV
http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/djordjevic-srbiju-i-alzir-veze-neraskidivo-prijateljstvo_837906.html

BLIC
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/djordevic-srbiju-i-alzir-veze-neraskidivo-prijateljstvo/50vt6p0

BKTV
http://www.bktvnews.com/info/politika/dordevic-srbiju-i-alzir-veze-neraskidivo-i-jako-prijateljstvo/120394

DIPLOMACY & COMMERCE
http://www.diplomacyandcommerce.rs/55th-anniversary-of-the-independence-of-algeria/

CORD MAGAZINE
https://cordmagazine.com/events/faces-and-places/celebrating-55-years-algerian-independence/
https://www.youtube.com/watch?v=0GiEpqr4d6s

TURISTIČKI SVET
https://www.turistickisvet.com/vesti/razno/svecanost-povodom-55-godisnjice-nezavisnosti-alzira.html

KUĆA DOBRIH VESTI
http://dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/8790-svecanost-povodom-55-godisnjice-nezavisnosti-alzira

VESTI.RS
http://www.vesti.rs/Vojska-Srbije/Svecanost-povodom-55-godisnjice-nezavisnosti-Alzira-2.html

AMBASADA ALŽIRA
http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/07/11/proslava-5-jula-praznika-nezavisnosti/

AMBASADA SRBIJE
http://alger.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1501153616&ucat=106&template=Frontpage3Cir&#disqus_thread

DNEVNE NOVINE DAN
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=605989&datum=2017-07-08

NASLOVI:
http://www.naslovi.net/2017-07-06/politika/pet-i-po-decenija-nezavisnosti-alzira/20195078

BERANE.ME
http://berane.me/menadzer-opstine-na-proslavi-nezavisnosti-alzira/

АЛЖИРСКИ МЕДИЈИ:
http://www.aps.dz/algerie/60055-ceremonie-a-belgrade-de-celebration-du-55e-anniversaire-de-l-independance-de-l-algerie

http://www.dknews-dz.com/article/82168-ceremonie-a-belgrade-de-celebration-du-55e-anniversaire-de-lindependance-de-lalgerie.html

pdf прилог: Политика