СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН АФРИКЕ У БЕОГРАДУ
26 – 05 – 2017

DSC 0541Група афричких амбасадора и шефова мисија организовала је прославу Дана Африке, 25. мај, којим се обележава датум оснивања Организације афричке уније 1963. године.
Тим поводом је, у Палати Владе Републике Србије, приређен пријем, којем су присуствовали госпођа Маја Гојковић, председница Народне Скупштине Републике Србије, господин Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова, господин Зоран Ђорђевић, министар одбране, дипломатски кор акредитован у Србији, политичке личности и верски достојанственици, чланови афричке заједнице који живе у Србији и многобројни пријатељи Африке, међу којима и чланови Друштва пријатеља Алжира.

Доајен Афричке групе, амбасадор Либије, истакао је вољу афричких земаља да заједнички одговоре на изазове развоја, мира и стабилности. У име Афричке групе, изразио је задовољство квалитетом односа између Србије и афричких земаља.

Ивица Дачић је нагласио да смо и до сада заједнички прослављали Дан Африке – са којом Србија, као најистакнутија наследница Југославије, када је реч о политици према Африци, деценијама има пријатељске односе – али од ове године, одлучио је да у календар најважнијих дана у години у Србији уврсти 25. мај, као дан пријатељства с народима Африке и да се у слављу Алжира додатно приближимо.

Истакао је да Србију радује напредак афричког континента и његове кровне организације – Афричке уније – у којој Србија има статус посматрача и на чијим самитима редовно учествују наши високи званичници и с пажњом прати њен рад и подржавају напоре, које та организација и њене чланице улажу ради остварења стратешких афричких циљева, из Агенде 2063.

Србија сматра да се афрички проблеми морају решавати у Африци и да Србија подржава све иницијативе које Уједињене нације, Афричка унија и њене чланице и регионалне економске заједнице, покрећу, ради постизања мира на континенту.

Посебно нас боле сукоби у Африци, који још не јењавају и патње становника многих подручја. Србија жели да се ти проблеми што пре окончају и даће свој допринос остварењу визије својих афричких пријатеља.

Наставићемо, додао је, да учествујемо у мировним мисијама на континенту, са жељом да их у будућности буде што мање, као и у хуманитарним и развојним активностима и са стипендирањем афричких студената на универзитетима у Србији.

Као знак наше бриге, Влада Србије определила је овог месеца помоћ за браћу и сестре из неколико афричких земаља, које се суочавају са великом сушом и глађу, закључио је Дачић.

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/06/06/grupa-africkih-ambasadora-akreditovanih-u-beogradu-obelezila-dan-afrike/