АМБАСАДОР АЛЖИРА ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „ТИТО У АФРИЦИ“
28 - 06 - 2017

8На позив Музеја Југославије, aмбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб је, у присуству чланова академске заједнице, истраживача и чланова дипломатског кора афричких земаља акредитованих у Београду, и многобројних посетилаца, отворио, 27. јуна 2017. године, изложбу „Тито у Африци“.

На отварању изложбе, амбасадор Шебшуб је рекао: „Политичка храброст председника Тита, који је, упркос сложеним приликама, које су биле обележене блоковском конфронтацијом, остао је доследан принципима, којима се руководио у својој борби против нацизма, а за људско достојанство.“

Подестио је да „присуство Алжира на конференцији, у Бандунгу 1955, који је тада био у рату, медијатизација борбе алжирског народа од стране југословенских ратних репортера, као што је Стеван Лабудовић, или признање привремене Владе Алжирске Републике 1959. од стране Југославије, само су неки од славних тренутака, који су остали уписани у колективно памћење два народа. Подршка није изостала ни по стицању независности, јер је Југославија наставила да помаже Алжиру у његовој обнови и развоју. А пример Алжира није усамљен. Бројне странице историје читавог афричког континента сведоче о делима председника Тита у корист Африке, која и ова изложба осветљава.
Борећи се за независност, афрички народи су у председнику Титу и Југославији, нашли одлучујућу и делотворну подршку за своју борбу против колонијализма. По стицању независности, сарадња, коју је председник Тито развио са афричким земљама доприносећи им слањем лекара, техничара, инжењера, била је велика утеха за афричке народе који су претрпели колонијално насиље.

За нас, Африканце, Титово име се повезује са именима осталих великих људи нашег континента, који су се борили за исте циљеве, а то су између осталих: Кваме Нкрумах, Јулиус Њерере, Нелсон Мандела, Патрис Лумумба, Хуари Бумедијен, Агостино Нето, Амилкар Кабрал, Сам Нујома и многи други.“

Закључио је да је изложба, осим што одаје посебно признање делу председника Тита у Африци, коју данас организује Музеј Југославије, прилика да се ода почаст и свим овим људима Африке, уједињеним око истих уверења и потакнутих истом вољом да афрички човек буде ослобођен од сваке дискриминације и да се развија на економском, друштвеном и културном плану.

На овој изложби, која је постављена у сарадњи Музеја Југославије и тима који се бави проучавањем социјализма „Socialism Goes global“ sa Универзитета Еxетер, публици су приказане фотографије и део архивског фонда Музеја Југославије, Музеја афричке уметности, као и приватних збирки, који илуструју тесне везе председника Тита са Африком.

Изложба је отворена до 3.септембра 2017.

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/07/01/ouverture-dune-exposition-sur-tito-et-lafrique/