У МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ ОДРЖАН ДВАДЕСЕТИ АФРО ФЕСТИВАЛ
03 - 07 - 2017

1У Музеју афричке уметности (МАУ) у Београду, одржан је Афро фестивал. Тако су, ове године, бројне посетиоце окупљене у башти Музеја поздравили и Њ. Е. Таџури Шради Таџури, амбасадор Либије и доајен групе афричких амбасадора у Србији, градски секретар за културу Ивона Јевтић, као и Марија Алексић, директорка МАУ. Награде победницима четвртог Ликовног конкурса доделили су представници „Политике“ и компаније „Амфора“, а у завршници програма одржан је концерт афро-кубанског бенда „Салса и Пунто“.

Афро фестивал, који је сваке године садржајни и посећенији, централна је годишња манифестација која посетиоцима нуди „најбоље од најбољег” из програма МАУ. Уз учешће афричких и локалних уметника, стручњака из области афричких студија, студената, љубитеља афричких уметности и култура, организују се изложбе и предавања, концерти, креативне радионице за децу, манкала, продаја аутентичних афричких рукотворина, али и дела домаћих стваралаца инспирисаних Африком. Посебан сегмент Афро фестивала је Дурбар дан („Фестивал фестивала“) – дан када се, уз подршку афричке дипломатске заједнице у Београду, посетиоцима пружа могућност да уживају у кулинарским специјалитетима из различитих крајева Африке: Алжира, Анголе, Египта, Гвинеје, Конга, Либије, Марока, Нигерије и Туниса.

Вршилац дужности секретара Секретаријата за културу града Београда, Ивона Јевтић, посетила је Афро фестивал, и том приликом истакла:
- Музеј афричке уметности је јединствена установа у Београду, Србији и на Балкану која пуних 40 година својим разноврсним програмима доприноси успостављању и унапређењу културних веза између нашег главног града, али и читаве земље, и пријатељских народа Африке, истакла је Ивона Јевтић у поздравном обраћању.
- Скупштина града и Секретаријат за културу поносе се чињеницом да у својој културној понуди имају једну овакву ризницу афричких вредности која представља Београд и његов космополитски дух у најбољем светлу. Са радошћу можемо да најавимо да ће ускоро бити настављени радови на реконструкцији и адаптацији куполе овог здања, започете пре више од 20 година. Учинићемо све да овај објекат добије репрезентативан мултифункционалан простор, савремену опрему и услове који ће стручњацима који у њему раде, али и бројним посетиоцима, љубитељима афричке културе и туристима омогућити угодан боравак.

И Друштво пријатеља Алжира је било је присутно на штанду амбасаде Алжира, где је промовисало своја два издавачка подухвата: књигу „Сећања на Алжир“ Александре Војиновић и књигу групе аутора „Алжир-Београд: јубилеј пријатељства 1962-2017“ поводом 55. година независности Алжира.