ПРЕМИНУО РЕДА МАЛЕК ПОЛИТИЧАР И ПРВИ АМБАСАДОР АЛЖИРА У БЕОГРАДУ
30 - 07 - 2017

Redha MalekПрви амбасадор независног Алжира у Југославији, Реда Малек (Redha Malek) преминуо је, 29. јула 2017, у граду Алжиру, у 85. години.

Рођен у Батни, 21. децембра 1931, Реда Мелек је, током рата за национално ослобођење, обављао разне дужности у Фронту за национално ослобођење (FLN), а затим је, по стицању независности вршио различите одговорне функције.

Био је, 1955. године, један од оснивача Опште уније алжирских муслиманских студената (UGEMA).

Од 1957. до 1962. био је директор недељника Фронта за национално ослобођење „Ел Моуџахид“.

Био је портпарол алжирске делегације на преговорима о Евијанском споразуму (1961-1962).

По стицању независности, 1962. године, именован је на место амбасадора у Југославији, 1965. у Француској, и 1970. у Совјетском Савезу.

Био је, 1977. године, на дужности министра за информисање и културу, да би, 1979. године, поново био именован за амбасадора у САД, а 1982. у Великој Британији.

Био је, 1981. године, један од главних преговарача заслужних за ослобађање 52 таоца из америчке амбасаде у Техерану.

За председника Националног консултативног савета постављен је априла 1992. године, а у јулу месецу, исте године, као пети члан Високог државног комитета (HCE).

На функцију министра спољних послова, именован је, фебруара 1993. године, а у августу, исте године, дошао је на чело Владе, на коме је остао до априла 1994.

Изабран је, 1995. године, за председника политичке странке Националног републиканског савеза (ANR).

Аутор је више дела, међу којима „Традиција и револуција“, „Суштинско питање: питање модерности у Алжиру и у исламу“ , „Алжир у Евијану“, и „Историја тајних преговора (1956/1962)“.

У писму саучешћа породици преминулог, Председник Републике, Абделазиз Бутефлика подсетио је да је Реда Малек „био међу нашим првим студентима који су напустили школске клупе дајући предност акцији на терену и да је не задуго пошто се прикључио редовима славне Револуције, своје таленте и научне и културне капацитете ставио у службу револуционарне дипломатије која је делала на међународним форумима“.

„Најбољи доказ, додао је Председник Републике је тај што га је револуционарно руководство именовало за првог портпарола Револуције, користећи се дневним листом Ел Моуџахид као јавном трибином, на којој је он као кулу од карата, срушио пропаганду колонијалних снага и обелоданио њихове злочине и мрачне планове“.

Председник је такође подсетио „ на напоре које је он неуморно улагао као члан алжирске делегације на преговорима са француским окупатором, који су се после више мукотрпних етапа, окончали чувеним Евијанским споразумом“.

Реда Малек је сахрањен у недељу, после подне у алеји хероја, на гробљу Ел-Алиа, у граду Алжиру.

Политичке личности и саборци из Ел Моуџахида опростили су се од бившег шефа Владе, који је преминуо прошле суботе, и једногласно су поздравили његову изузетну и великодушну личност, која је свој живот посветила Алжиру вршећи одговорне дужности у најтежим тренуцима кроз које је Алжир пролазио.

Друштво пријатеља Алжира, ценећи изузетну биографију и професионално и лично искуство у вези са најважнијим тренуцима стицања независности Алжира, упутило је, у марту 2016. године, позивно писмо Реди Малеку да буде гост Друштва и Београда. Позив је, у мају 2016. године, прихватио, али због многобројних обавеза у прошлој и почетком ове године, нажалост, посета није реализована.

Друштво пријатеља Алжира упућује искрено саучешће породици, Влади и председнику Алжира поводом смрти Реде Малека, значајне личности Алжира, и још једног сведока југословеноско-алжирског пријатељства.

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/08/01/preminuo-reda-malek-redha-malek-politicar-i-prvi-ambasador-alzira-u-beogradu/

http://www.ambalgserbia.rs/2017/08/01/deces-de-redha-malek-homme-politique-et-premier-ambassadeur-dalgerie-a-belgrade/

http://www.aps.dz/algerie/61102-deces-de-l-ancien-chef-de-gouvernement-redha-malek