СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 15 ГОДИНА РАДА ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
28 – 10 – 2017

DSC 0677Амбасадор Алжира у Србији, Абделхамид Шебшуб организовао је, у амбасади своје земље, пријем поводом петнаестогодишњице рада Друштва пријатеља Алжира.

Пријему су присуствовали Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чланови управе Друштва, дипломате амбасаде, те представници српских компанија који су пословно присутни у овој највећој арапској и афричкој земљи.

Амбасадор Шебшуб је, поздрављајући присутне, захвалио гостима за долазак, како би поделили овај тренутак, који оличава пријатељство алжирског и српског народа, рођено из заједничке привржености наша два народа вредностима, као што су мир, достојанство и слобода и обликовано кроз исказану солидарност бивше Југославије са борбом алжирског народа у рату за национално ослобођење. Затим је додао да је „својим постојањем ово Друштво омогућило да осећање пријатељства и даље буде живо, да везе које постоје између наше две земље наставе да трају у времену и посебно да се заједничке вредности, које су потка тог пријатељства, пренесу новим генерацијама“.
Такође, уочи прославе годишњице почетка рата за национално ослобођење, 1. новембра 1954, рекао је да је срећан што може да констатује да то пријатељство сваким даном постаје све јаче, да и даље зближава наша два народа, кроз развој економске и културне размене, као и кроз усаглашеност наших политичких ставова.
Посебно је истакао да жели да ода признање оснивачима Друштва, од којих су поједини и пристуни, као и да поздрави рад који су уложили Марко Јелић и Драгиња Влк, као и сви они који у прошлости водили Друштво, и „да их уверим у подршку Владе и Амбасаде Алжира за све активности које спроводе у циљу јачања пријатељства између алжирског и српског народа“. На крају, захвалио је српским предузећима на њиховим доприносима на унапређењу пријатељства, позивајући их да наставе да подржавају разноврсне активности друштва.

У поздравном говору, председник Друштва, Марко Јелић, подсетио је на пријатељство између два народа које траје више од 55 година, још из алжирске борбе за независности. „Управо на вредностима тог пријатељства, 25. октобра 2002. године, у Музеју афричке уметности, група ентузијаста, окупљена око жеље да то пријатељство унапреди, основала је Друштво пријатеља Алжира. Ја им сада, са ове временске дистанце, упућујем захвалност, јер смо због њихове племените акције, данас окупљени око првог јубилеја – 15. година од оснивања“. Јелић је подсетио на то да су, током 15 година рада, многобројни чланови, којих је било у појединим периодима и више од 300, пружили велики допринос, пре свега његови председници и угледни чланови – амбасадор Данило Милић, Милоје Поповић, Миодраг Добричанин, амбасадор Радослав Недић, Барбара Толевски.
Захвалио је свим алжирским амбасадорима у Београду, који су пружали подршку нашем раду и активностима, посебно Абделхамиду Шебшубу, са којим заједнички, последње две и по године, гради мостове пријатељства.

Председник Друштва је захвалио и српским компанијама, које су пословно присутне у Алжиру, и које су имале разумевање и пружале подршку пријатељству, пре свега Хидотехника-Хидроенергетика, Југоимпорт СДПР, Енергопројект холдинг и Хидроинжењеринг-Енергопројект, Хемофарм, Институт Михајло Пупин, али и Музеју афричке уметности, „чија врата су нам срдачно отварали дугогодишња директорка Нарциса Кнежевић Шијан, и садашња директорка Марија Алексић“.

Захвалио је амбасадору господину Шебшубу, на  изванредној сарадњи и подршци. коју пружа активностима Друштва, али за подршку коју Алжир пружа Србији у многим важним, међународним питањима, као и министру Зорану Ђорђевићу, који је протекле две године снажно пружао подршку активностима Друштва пријатеља Алжира, и, заједно са амбасадором Шебшубом, замолио присутне да упуте заједничке мисли и молитву за оздрављење Стевану Лабудовићу, оснивачу Друштва и заслужном грађанину Народне Демократске Републике Алжир.

Поводом просаве 15 година рада Друштва пријатеља Алжира, амбасадор Алжира је Марку Јелићу, председнику Друштва, и Драгињи Влк, генералној секретарки Друштва предао захвалнице за допринос јачању веза пријатељства између Србије и Алжира. А Драгиња Влк је, истим поводом, уручила захвалницу Друштва амбасадору Шебшубу.

Друштво пријатеља Алжира, које је основано 2002. године, окупља многобројне грађане, који су подржали борбу за ослобођење алжирског народа, као и многе пословне људе и дипломате који су радили у овој земљи Магреба, те чланове алжирске заједнице у Србији.
   
Последњих година, Друштво пријатеља Алжира је допринело организовању бројних активности, које су имале за циљ да промовишу пријатељство два народа, пре свега кроз културне активности, изложбе и издаваштво.

Уз подршку Амбасаде, Друштво је допринело промовисању уметничког и револуционарног рада Стевана Лабудовића, оснивача Друштва, југословенског сниматеља, који је забележио алжирски ослободилачки рат, а кога је председник Алжира Абделазиз Бутефлика одликовао највишим одликовањем 2012. и који ужива статус алжирског борца.

Специјалитети алжирске гастрономије, међу којима чувене алжирске урме „Деглет Нур“ и колачи од бадема, послужени су на обележавању ове годишњице.

http://www.tanjug.rs/mobile/full-view.aspx?izb=364618

http://nadlanu.com/354772/obelezeno-15-godina-rada-drustva-prijatelja-alzira

http://www.diplomacyandcommerce.rs/15-years-of-algeria-friendship-society

https://www.turistickisvet.com/vesti/razno/jubilej-drustva-prijatelja-alzira---15-godina-rada.html

http://dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/9205-jubilej-dru%C5%A1tva-prijatelja-al%C5%BEira

https://cordmagazine.com/events/after-work/jubilee-association-friends-algeria/

http://alger.mfa.gov.rs/newstext.php?subaction=showfull&id=1509617124&ucat=19&template=Frontpage3_thread

http://alger.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1509617169&ucat=106&template=Frontpage3Cir_thread

http://www.ambalgserbia.rs/2017/10/31/celebration-a-belgrade-du-15eme-anniversaire-de-lassociation-des-amis-de-lalgerie/

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/10/31/u-beogradu-obelezena-15-godisnjica-drustva-prijatelja-alzira/

 

Честитке: