O DRUŠTVU

Društvo prijatelja Alžira, osnovano 2002. godine, okuplja mnogobrojne Srbe koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba.

 

Društvo ima za cilj da svim svojim aktivnostima pomogne uspostavljanju saradnje u mnogim oblastima između dve zemlje, ali i da doprinese jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa i saradnji između dve tradicionalno prijateljske zemlje.

 

Društvo ima oko 100 članova.

Marko Jelić, predsednik Društva

Članovi Upravnog odbora su:
Amdžad Migati
Dragan Joldić
Jovan Kon
Dragiša Vučković
Slobodan Milić
Članovi Izvršnog odbora su:
Draginja Vlk
Ivana Cvetković
Veljko Veličković
Dijana Diskić
Članovi Nadzornog odbora su:
Radoslav Nedić
Jadranka Jovanović
Srobljub Manojlović

 

Počasni članovi Društva su:
Nj. E. ambasador Alžira Fatah Mahraz
Vladimir Cizelj

 

Predsednici Društva prijatelja Alžira:
Predsednik DPA ambasador Danilo Milić 2002-2009
Predsednik DPA Miodrag Dobričanin 2009-2011
Predsednik DPA ambasador Radoslav Nedić 2011-2013
Predsednica DPA Barbara Tolevski 2014-2015

 

 

BILETERALNI ODNOSI

 

Odnosi između Jugoslavije i Alžira rađaju se u vreme Oslobodilačkog rata koji je alžirski narod vodio protiv francuskog kolonijalizma.
Jugoslavija preminulog Josipa Broza Tita pružala je, u tom periodu, od početka ustanka, čvrstu diplomatsku podršku alžirskom narodu, koji je rešio da sam odluči o svojoj nezavisnosti, kao i materijalnu pomoć, svedočanstva aktivne solidarnosti između dva naroda.

Tako je Jugoslavija bila prva evropska zemlja koja je 12. juna 1959. godine priznala Privremenu vladu alžirske revolucije, izazvavši time gnev Francuske koja je odlučila da odmah prekine veze sa Beogradom.
Jugoslavija je takođe bila jedna od retkih evropskih zemalja koja je snažno osudila nuklearne probe koje je 1960. godine sprovodila kolonijalna Francuska u alžirskoj Sahari.
Mnogi jugoslovenski lekari podržali su Alžir tokom njegove borbe, pritičući u pomoć mnogobrojnim Alžircima ranjenim u bitkama. Jugoslovenski fotografi i kamermani i sami su puno učinili šireći fotografijom i slikom vesti o borbi alžirskog naroda.

Po sticanju nezavisnosti, odnosi između Alžira i Srbije ojačali su u periodu bivše Jugoslavije, naročito posle poseta predsednika Josipa Broza Tita gradu Alžiru, u aprilu 1965 . i predsednika Huarija Bumediana Beogradu 1971. godine. Privredna i trgovinska razmena između dve zemlje dostigla je sedamdesetih godina iznos od 400 miliona dolara. Alžir je iz Jugoslavije uvozio električne mašine i aparate, farmaceutske proizvode, drvo, mlečne proizvode, žitarice, vozila, a izvozio je naftu, maziva i gorivo.
Posle raspada jugoslovenske federacije, perioda tranzicije u obe zemlje i prelaza na tržišnu ekonomiju, odnosi između Alžira i Srbije su oslabili.
Ipak, ponovo su oživljeni, naročito posle posete Alžiru srpskog ministra spoljnih poslova, g. Vuka Draškovića, u martu 2005, i volje koju su iskazali rukovodioci dveju zemalja da daju novi podstrek bilateralnim odnosima kako bi ponovo bili na nivou iz vremena bivše Jugoslavije. Naročito su ojačani posle poseta Alžiru srpskog ministra odbrane, g. Dragana Šutanovca u martu 2008. i predsednice parlamenta, gđe Slavice Đukić Dejanović, u februaru 2009. godine.

Predviđene su mnoge druge bilateralne posete, od kojih neke na vrlo visokom nivou. Reč je o posetama Republici Srbiji g. predsednika Republike i gospode ministara spoljnih poslova i odbrane, kao i posetama Alžiru gospode srpskih ministara trgovine i sporta i omladine. Te posete će pružiti dodatni podstrek saradnji između dveju zemalja i omogućiti uključivanje drugih oblasti od zajedničkog interesa.
Dve zemlje su se saglasile da ponovo pokrenu rad Mešovite komisije za tehničku, privrednu i kulturnu saradnju, prekinut pre više od deset godina (1989).
Na pravnom planu, dve zemlje su pregovarale i parafirale nekoliko nacrta sporazuma o saradnji koji su potpisani prilikom poseta visokih zvaničnika dveju zemalja.
Privredna saradnja između Alžira i Srbije ima dobru perspektivu ako se ima u vidu komplementarnost između privreda dveju zemalja i mnogobrojne mogućnosti alžirskog tržišta koje je u ovom trenutku u punoj privrednoj ekspanziji zahvaljujući alžirskoj vladi koja je pokrenula mnogobrojne projekte za razvoj infrastrukture puteva, autoputeva i železnice, i za izgradnju više od milion stanova i nekoliko brana, oblasti u kojima je srpski partner vrlo vičan i uživa određenu prednost ako se uzme u obzir više od dve decenije prisustva u zemlji (1970-1990) mnogobrojnih srpskih preduzeća, kao što su Hidrotehnika – Hidroenergetika, Energoprojekt i Hemofarm koja su stekla neosporno iskustvo i umeće.

Od 2002. godine postoji „Društvo prijatelja Alžira“ koje okuplja mnogobrojne Srbe koji su podržali borbu za oslobođenje alžirskog naroda, kao i funkcionere i poslovne ljude koji su radili u Alžiru.
Društvo je organizovalo 5. maja 2009. godine Generalnu skupštinu u hotelu Hyatt u prisustvu Nj.E.g. Abdelkadera Mesdoua, ambasadora Alžira, gospođe Vesne Arsić, državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoje i gospodina Stanimira Vukićevića, državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova.
Na toj Generalnoj skupštini izabran je novi predsednik, g. Miodrag Dobričanin, kao i odbor koji broji devet članova iz redova Društva.
Na kraju Generalne skupštine, Nj.E. g. ambasador Abdelkader Mesdoua uručio je poklone i nagrade članovima Društva koji su doprineli jačanju odnosa i prijateljstvu između dva naroda, g. Stevanu Labudoviću, fotografu i kamermanu, Dr Branku Raduloviću, ortopedu, kao i g. Danilu Miliću, doskorašnjem predsedniku Društva. Kraj rada Skupštine obeležen je prijemom koji je organizovan u sali Foccacia (hotel Hyatt) i na kojem su zvanice uživale u alžirskim jelima, kuskusu, urmama i vinu.

G. Dragan Šutanovac, gđa Vesna Arsić i g. Stanimir Vukićević, ambasadori akreditovani u Beogradu, mnogobrojni prijatelji Alžira i članovi alžirske zajednice uveličali su svojim prisustvom taj prijem.
U narednom periodu, Društvom su rukovodili, i dali svoj doprinos predsednici Društva Miodrag Dobričanin i ambasador Radsolav Nedić. Dobričanin je, kao iskusni arhitekta, bio stručni savetnik tokom izgradnje nove ambasade Alžira u Beogradu, dok je ambasador Nedić, kao bivše ambasador Srbije u Alžiru nastavio da vodi Društvo, sve do 21. januara 2014. godine, kada generalna skupština Društva prijatelja Alžira bira novu predsednicu, Barbaru Tolevsku. Ovo je najdinamičniji period u istoriji Društva. Do sada, Društvo je izradilo svoj veb sajt. Organizovano je nekoliko važnih projekata i programa. Prvi put, zahvaljujući autorskim pravima, koje je Društvo obezbedilo, monodrama „Fatma“ alžirskog pisca Mohameda Bengetafa (1939-2014) izvedena je u Srbijiu organizaciji Društva. Na VI međunarodnom pozorišnom festivalu u Bežaji, Alžiru čija je ovogodišnja tema Teatar, luka i grad, Srbiju je predstavila pozorišna trupa Balkan Novi Pokret - autorski projekat glumice Vesne Stanković i producenta Milovana Zdravkovića muzičko scenskim igrokazom San o Balkanu. Društvo prijatelja Alžira uz podršku ambasade Alžira u Beogradu i Vegrap kompanije omogućilo je učešće Srbije na ovoj značajoj jednonedeljnoj manifestaciji na kojoj je učestvovalo 19 zemalja.

Društvo je afirmisalo svoje aktivnosti gostovanjem na teleizijskim i radio emisijama, posebno na nacionalnoj televiziji.
Predsednica Društva Barbara Tolevski, zajedno sa članom osnivačem Društva prijatelja Alžira, Stevanom Labudovićem na poziv Ministarstva kulture DNR Alžira, prisustvovala je uručivanju medalje časti srpskom fotografu i snimatelju alžirske narodnooslobodilačke borbe Labudoviću na V Međunarodnom filmskom festivalu u Alžiru.
U međuvremenu, održan je novi mešoviti komitet sa srpsko-alžirsku saradnju, kojim je predsedavao premijer Aleksandar Vučić, dok je predsednik komiteta odnedavno ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić.

Kao rezultat napora da se unapredi saradnja i učvrsti prijateljstvo, održana je 23. decembra 2015. godine, generalna skupština Društva, i gde je novi Upravni odbor Društva, među kojima su predstavnici vodećih kompanija koje rade na alžirkom tržištu. Izraban je novi program i programski aktivnosti Društva, kao i novi Izvršni odbor Društva koji je, u podmlađenom sastavu, dobio mogućnost da još bolje unapredi rad Društva.

Pored realizovane putopisne večeri o Alžiru poznatog putopisva Sonje Lapatanov, i realizacije dve manifestacije Dani Alžira u Sopotu, i izložbe Stevana Labudovića „Srpsko vojničko groblje Deli Ibrahiim u Alžiru“ u Muzeju afričke umetnosti, Društvo prijatelja Alžira, sa Barbarom Tolevskom na čelu, u suoranizaciji sa Ambasadom DNR Alžira u Srbiji  uz podršku Ministastva kutlure Alžira, prvi put u istoriji organizuje Dane Srbije u Alžiru, i to tokom posete predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković Alžiru.

Društvo ima za cilj da svim svojim aktivnostima pomogne uspostavljanju saradnje u mnogim oblasti između dve zemlje, ali i da doprinese jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa i saradnji između dveju tradicionalno prijateljskih zemalja.