Друштво пријатеља Алжира, основано 2002. године, окупља многобројне Србе који су подржали борбу за ослобођење алжирског народа, као и многе пословне људе и дипломате који су радили у овој земљи Магреба.

 

Друштво има за циљ да свим својим активностима помогне успостављању сарадње у многим областима између две земље, али и да допринесе јачању и развоју политичких и економских односа и сарадњи између две традиционално пријатељске земље.

 

Друштво има око 100 чланова.

Марко Јелић, председник Друштва - Биографија

Чланови Управног одбора су:
Амџад Мигати
Драган Јолдић
Јован Кон
Драгиша Вучковић
Слободан Милић
Чланови Извршног одбора су:
Драгиња Влк
Ивана Цветковић
Вељко Величковић
Дијана Дискић
Чланови Надзорног одбора су:
Радослав Недић
Јадранка Јовановић
Сробљуб Манојловић

 

Почасни чланови Друштва су:
Њ. Е. амбасадор Алжира Fatah Mahraz
Владимир Цизељ

 

Председници Друштва пријатеља Алжира:
Председник ДПА амбасадор Данило Милић 2002-2009
Председник ДПА Миодраг Добричанин 2009-2011
Председник ДПА амбасадор Радослав Недић 2011-2013
Председница ДПА Барбара Толевски 2014-2015

 

БИЛЕТЕРАЛНИ ОДНОСИ

 

Односи између Југославије и Алжира рађају се у време Ослободилачког рата који је алжирски народ водио против француског колонијализма.
Југославија преминулог Јосипа Броза Тита пружала је, у том периоду, од почетка устанка, чврсту дипломатску подршку алжирском народу, који је решио да сам одлучи о својој независности, као и материјалну помоћ, сведочанства активне солидарности између два народа.

Тако је Југославија била прва европска земља која је 12. јуна 1959. године признала Привремену владу алжирске револуције, изазвавши тиме гнев Француске која је одлучила да одмах прекине везе са Београдом.
Југославија је такође била једна од ретких европских земаља која је снажно осудила нуклеарне пробе које је 1960. године спроводила колонијална Француска у алжирској Сахари.
Многи југословенски лекари подржали су Алжир током његове борбе, притичући у помоћ многобројним Алжирцима рањеним у биткама. Југословенски фотографи и камермани и сами су пуно учинили ширећи фотографијом и сликом вести о борби алжирског народа.

По стицању независности, односи између Алжира и Србије ојачали су у периоду бивше Југославије, нарочито после посета председника Јосипа Броза Тита граду Алжиру, у априлу 1965 . и председника Хуарија Бумедиана Београду 1971. године. Привредна и трговинска размена између две земље достигла је седамдесетих година износ од 400 милиона долара. Алжир је из Југославије увозио електричне машине и апарате, фармацеутске производе, дрво, млечне производе, житарице, возила, а извозио је нафту, мазива и гориво.
После распада југословенске федерације, периода транзиције у обе земље и прелаза на тржишну економију, односи између Алжира и Србије су ослабили.
Ипак, поново су оживљени, нарочито после посете Алжиру српског министра спољних послова, г. Вука Драшковића, у марту 2005, и воље коју су исказали руководиоци двеју земаља да дају нови подстрек билатералним односима како би поново били на нивоу из времена бивше Југославије. Нарочито су ојачани после посета Алжиру српског министра одбране, г. Драгана Шутановца у марту 2008. и председнице парламента, гђе Славице Ђукић Дејановић, у фебруару 2009. године.

Предвиђене су многе друге билатералне посете, од којих неке на врло високом нивоу. Реч је о посетама Републици Србији г. председника Републике и господе министара спољних послова и одбране, као и посетама Алжиру господе српских министара трговине и спорта и омладине. Те посете ће пружити додатни подстрек сарадњи између двеју земаља и омогућити укључивање других области од заједничког интереса.
Две земље су се сагласиле да поново покрену рад Мешовите комисије за техничку, привредну и културну сарадњу, прекинут пре више од десет година (1989).
На правном плану, две земље су преговарале и парафирале неколико нацрта споразума о сарадњи који су потписани приликом посета високих званичника двеју земаља.
Привредна сарадња између Алжира и Србије има добру перспективу ако се има у виду комплементарност између привреда двеју земаља и многобројне могућности алжирског тржишта које је у овом тренутку у пуној привредној експанзији захваљујући алжирској влади која је покренула многобројне пројекте за развој инфраструктуре путева, аутопутева и железнице, и за изградњу више од милион станова и неколико брана, области у којима је српски партнер врло вичан и ужива одређену предност ако се узме у обзир више од две деценије присуства у земљи (1970-1990) многобројних српских предузећа, као што су Хидротехника – Хидроенергетика, Енергопројект и Хемофарм која су стекла неоспорно искуство и умеће.

Од 2002. године постоји „Друштво пријатеља Алжира“ које окупља многобројне Србе који су подржали борбу за ослобођење алжирског народа, као и функционере и пословне људе који су радили у Алжиру.
Друштво је организовало 5. маја 2009. године Генералну скупштину у хотелу Хyатт у присуству Њ.Е.г. Абделкадера Месдоуа, амбасадора Алжира, госпође Весне Арсић, државног секретара у Министарству економије и регионалног развоје и господина Станимира Вукићевића, државног секретара у Министарству спољних послова.
На тој Генералној скупштини изабран је нови председник, г. Миодраг Добричанин, као и одбор који броји девет чланова из редова Друштва.
На крају Генералне скупштине, Њ.Е. г. амбасадор Абделкадер Месдоуа уручио је поклоне и награде члановима Друштва који су допринели јачању односа и пријатељству између два народа, г. Стевану Лабудовићу, фотографу и камерману, Др Бранку Радуловићу, ортопеду, као и г. Данилу Милићу, доскорашњем председнику Друштва. Крај рада Скупштине обележен је пријемом који је организован у сали Foccacia (хотел Hyatt) и на којем су званице уживале у алжирским јелима, кускусу, урмама и вину.

Г. Драган Шутановац, гђа Весна Арсић и г. Станимир Вукићевић, амбасадори акредитовани у Београду, многобројни пријатељи Алжира и чланови алжирске заједнице увеличали су својим присуством тај пријем.
У наредном периоду, Друштвом су руководили, и дали свој допринос председници Друштва Миодраг Добричанин и амбасадор Радсолав Недић. Добричанин је, као искусни архитекта, био стручни саветник током изградње нове амбасаде Алжира у Београду, док је амбасадор Недић, као бивше амбасадор Србије у Алжиру наставио да води Друштво, све до 21. јануара 2014. године, када генерална скупштина Друштва пријатеља Алжира бира нову председницу, Барбару Толевску. Ово је најдинамичнији период у историји Друштва. До сада, Друштво је израдило свој веб сајт. Организовано је неколико важних пројеката и програма. Први пут, захваљујући ауторским правима, које је Друштво обезбедило, монодрама „Фатма“ алжирског писца Мохамеда Бенгетафа (1939-2014) изведена је у Србијиу организацији Друштва. На VI међународном позоришном фестивалу у Бежаји, Алжиру чија је овогодишња тема Театар, лука и град, Србију је представила позоришна трупа Балкан Нови Покрет - ауторски пројекат глумице Весне Станковић и продуцента Милована Здравковића музичко сценским игроказом Сан о Балкану. Друштво пријатеља Алжирa уз подршку амбасаде Алжира у Београду и Веграп компаније омогућило је учешће Србије на овој значајој једнонедељној манифестацији на којој је учествовало 19 земаља.

Друштво је афирмисало своје активности гостовањем на телеизијским и радио емисијама, посебно на националној телевизији.
Председница Друштва Барбара Толевски, заједно са чланом оснивачем Друштва пријатеља Алжира, Стеваном Лабудовићем на позив Министарства културе ДНР Алжира, присуствовала је уручивању медаље части српском фотографу и сниматељу алжирске народноослободилачке борбе Лабудовићу на V Међународном филмском фестивалу у Алжиру.
У међувремену, одржан је нови мешовити комитет са српско-алжирску сарадњу, којим је председавао премијер Александар Вучић, док је председник комитета однедавно министар одбране Републике Србије Братислав Гашић.

Као резултат напора да се унапреди сарадња и учврсти пријатељство, одржана је 23. децембра 2015. године, генерална скупштина Друштва, и где је нови Управни одбор Друштва, међу којима су представници водећих компанија које раде на алжирком тржишту. Израбан је нови програм и програмски активности Друштва, као и нови Извршни одбор Друштва који је, у подмлађеном саставу, добио могућност да још боље унапреди рад Друштва.

Поред реализоване путописне вечери о Алжиру познатог путописва Соње Лапатанов, и реализације две манифестације Дани Алжира у Сопоту, и изложбе Стевана Лабудовића „Српско војничко гробље Дели Ибрахиим у Алжиру“ у Музеју афричке уметности, Друштво пријатеља Алжира, са Барбаром Толевском на челу, у суоранизацији са Амбасадом ДНР Алжира у Србији  уз подршку Министаства кутлуре Алжира, први пут у историји организује Дане Србије у Алжиру, и то током посете председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Алжиру.

Друштво има за циљ да свим својим активностима помогне успостављању сарадње у многим области између две земље, али и да допринесе јачању и развоју политичких и економских односа и сарадњи између двеју традиционално пријатељских земаља.