59. ГОДИНА НЕЗАВИСНОСТИ АЛЖИРА

Поводом 59. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у Београду, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, и изасланик одбране, пуковник Салах Шераитија, приредили су свечаност у амбасади ове највеће афричке земље, у знак сећања на дан када су, 5. јула 1962. године, борци Алжирске револуције, извојевали слободу.

Поводом важне прославе, официру Народне националне армије из Алжира, који је на студијама у Србији, уручено је војно унапређење.

Овогодишња свечаност била је скромна, у духу ограничења епидемије вируса корона, те су пријему присуствовали само алжирски дипломати, чланови алжирске заједнице, војни стажисти у Србији, и председник Друштва пријатеља Алжира, Марко Јелић.

Амбасадор Шебшуб је подсетио на значај великог алжирског празника, и подсетио на подршку коју је бивша Југославија пружила борби алжирског народа за слободу, и на славног фотографа и камермана Стевана Лабудовића, који је, раме уз раме, са алжирским борцима, оставио историјски траг о алжирској независности.

Домаћини су приредили многобројне алжирске трпезу слатке ђаконије.

Фото: Амбасада Алжира

ДАН АФРИКЕ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН У ПТТ МУЗЕЈУ
25.5.2021.

Поводом 25. маја, Дана Африке, у ПТТ музеју данас је одржана промоција пригодног филателистичког издања „Дан Африке” и отворена је изложба под називом „Неоткривена Африка”. Свечаности су присуствовали амбасадори и представници дипломатског кора земаља Африке, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић, и представници Музеја aфричке уметности, који је заједно са удружењем „Адлигат” обезбедио стручну сарадњу у реализацији филателистичког издања и изложбе.

„Мисија Поште Србије је да спаја људе и повезује континенте и зато је за нас посебна част да представимо марку посвећену вишедеценијском пријатељству и заједничким вредностима народа Србије и Африке. Са народима Африке делимо и виђење будуће сарадње у области привреде, модерних технологија, развоја инфраструктуре и образовања, чему ће Пошта Србије допринети у домену поштанских, логистичких и информатичких услуга”, рекао је в.д. директорa Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Србије, поручио је да је Србија поносна на славну прошлост и заједничке победе. „Због тога смо 25. мај уврстили у календар најважнијих дана у години и прогласили га за Дан пријатељства са народом Африке. Мирољубиво решавање спорова, толеранција, равноправност, право на одрживи развој, поштовање међународног и јавног права, суверенитета и територијалног интегритета представљају принципе на којима мора бити утемљен свет будућности којем заједно тежимо”, истакао је Старовић.

У име дипломатских представника земаља Африке, обратио се доајен Групе афричких амбасадора, Његова екселенција амбасадор Народне Демократске Републике Алжир, Абделхамид Шебшуб, који је истакао да је марка посвећена Дану Африке снажан симбол пријатељства српског и афричких народа. „Ова иницијатива нас није изненадила, јер су нам добро знане пријатељске везе које господин Ђорђевић одржава са свим афричким амбасадорима, као и његова увек присутна воља за унапређењем сарадње. Одлука Поште Србије да поштанску марку посвети Дану Африке допринеће да се овековечи тај посебан однос између нашег континента и ваше земље”, нагласио је амбасадор Шебшуб.

Директор ПТТ музеја Виктор Лазић, истакао је да изложба „Неоткривена Африка” приказује предмете великог уметничког и културног значаја из легата Слободанке и Станимира Јовановића, који су данас први пут доступни јавности. „Југославија и Србија су афричким народима увек пружали братску руку пријатељства, подршке и разумевања. Зато не чуди што ниједан предмет који се налази у Музеју афричке уметности или Удружењу Адлигат, није напустио Африку као плен завојевача, већ као дар афричких пријатеља или уз одобрење мештана”, нагласио је Лазић.

Филателистичко издање „Дан Африке” састоји се од марке са панафричким мотивом – скулптуром „Мапа Африке” Николе Коље Милуновића. На вињетама су предмети из Музеја афричке уметности који симболизују Нигерију, Анголу, Алжир, Мароко и Египат, док су Кенија, Тунис и Етиопија представљени предметима из Музеја књиге и путовања Удружења Адлигат.

Легат афричке уметности Слободанке и Станимира Јовановића поклоњен Музеју књиге и путовања Удружења Адлигат, представља изузетну збирку од 62 предмета сакупљаних током више деценија дипломатског рада Станимира Јовановића у Замбији, Нигерији, Габону, Гани, Бенину и другим афричким земљама.

Изложба „Неоткривена Африка” отворена је за посетиоце у наредних недељу дана.

Извор: https://posta.rs/cir/info/vest-detaljnije.aspx?ID=8656

РЕАГОВАЊЕ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
ПОВОДОМ ТЕКСТА У „ДАНАС-у“ ОД 8. МАРТА 2021. ГОДИНЕ

Kако је пренео лист „Данас“, од 8. марта 2021, Борис Тадић, бивши председник Републике Србије, упутио је писмо председнику САД, Џоу Бајдену, у којем изражава задовољство што су САД признале марокански суверентитет над „његовим делом Западне Сахаре“. Писмо је упућено на иницијативу МИП Марока.

Тим поводом, Друштво пријатеља Алжира изражава жаљење због тако неспретног и непотребног геста господина Тадића, јер Мароко никада није имао суверенитет над Западном Сахаром, нити историјски полаже право на ту територију.

Треба ли подсећати да Уједињене нације сматрају Западну Сахару несамосталном територијом, на којој треба да се спроведе процес деколонизације, како је то предвиђено међународним правом, као и на то, да је противправна војна окупација те територије од стране Марока и Мауританије, године 1975. у основи овог сукоба.  Војска Марока је насилно ушла на ту територију, и остала до данас, након што се Шпанија повука из своје колоније, коју је држала скоро 100 година. Kога занима, детаљније се може упознати на Енциклопедији Британика.

Ни Међународни суд у Хагу, ни Уједињене нације, ни Афричка Унија нису Мароку признали право да заузме ову територију, нити су признали његов суверенитет над Западном Сахаром.
За разлику од Марока, Алжир никада није имао икакве претензије на спорну територију, иначе богату фосфатима и рудом гвожђа, и увек се залагао за право народа Сахрави на самоопредељење, путем изјашњавања на референдуму, како је то уосталом, и предвиђено међународним правом.
Организовање тог референдума Мароко никада није дозволио. Чак се и Мауританија, која би, због племенских веза између два народа, можда имала и највише права на Западну Сахару, повукла са те територије и поштује међународно право ради очувања своје независности, која је била угрожена хегемонистичком жеђи Марока.

Ако су намера и мотив за слање писма председнику Бајдену прављење паралеле са KИМ, господина Тадића ваља подсетити да Мароко окупира највећи део Западне Сахаре, кршећи тиме међународно право, док је Kосово и Метохија, саставни део Србије, који јој је одузет након војне интервенције НАТО и да једнострано проглашена независност KиМ ни до данас није призната од стране Уједињених нација.   

Уосаталом, како би Тадић поднео погледе жена и деце народа Сахрави, који живе у избегличким камповима, или трпе кршење основних људских права на окупираним територијима.
Бивши председник САД, Доналд Трамп био је на погрешном трагу… а и Тадић, који је Трампове твитове узео као полазиште за своју иницијативу, требало би да, као политичар, пре свега, прочита како резолуције Савета безбедности, тако и остале правне акте о овом питању, и тако избегао подсмехе.

С тим у вези, став Алжира по питању Kосова темељно је заснован на међународном праву и имун је на притиске, којима би могао бити изложен како би променио свој став.

Друштву пријатеља Алжира остаје да се нада да се овакве иницијативе неће понављати и да ће напори наших политичара бити усмерени ка одбрани међународног права а не, ка покушајима његовог кршења, па макар ти покушају долазили и од великих сила.

АЛЖИР - БИСЕР МАГРЕБА
Виртуелна изложба уметничког фотографа, Владимира Лукача
20. 02. 2021.

Друштво пријатеља Алжира организује ауторску, виртуелну изложбу фотографија „Алжир – бисер Магреба“, уметничког фотографа, Владимира Лукача, којом представља своје фотографске импресије ове највеће државе афричког континента. Изложба је доступна на веб сајту Друштва пријатеља Алжира www.dpalzira.com.

Услед немогућности да се организује изложба, која би била доступна широј јавности, због глобалне пандемије, проузроковане вирусом корона, организатори представљају изложбу виртуелно. На овој изложби, приказане су 43 фотографије – импресије, са двонедељног путовања по овој афричкој земљи, у фебруару 2019. године, када је, у организацији Друштва пријатеља Алжира, група српских туриста пропутовала Алжир, од северних градова (Алжир, Типазу, Оран, Тлемсен, Kонстантин, Сетиф, Ђемилу) и Сахаре (Таманрасета и Гардаје, на југу). Лукач је забележио игру сунчевих боја, колорит предела планина и бујне вегетације, богатих понуда ликалних пијаца, европске архитектуре и римског наслеђа на северу, до пустињског живота и сахарске игре светлости на југу. Пошто је Алжир за многе непознаница, фотограф позива грађане Србије да открију Алжир и све његове лепоте, јер за ову земљу, због многобројних атракција, кажу да је континент.
– Изложба приказује природу, културно-историјско наслеђе, обичаје, гастрономију, и све оно што је група путника истраживачког и радозналог духа доживела, током путовања по Алжиру, и, истовремено, открива многе тајне о овој земљи, с обзиром на то да је Алжир, за многе у нашој земљи, непознаница – истиче Лукач.

Опширније: "АЛЖИР - БИСЕР МАГРЕБА" ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ВЛАДИМИРА ЛУКАЧА

Cestitka 2021 elektronska Drustvo prijatelja Alzira

АМБАСАДА АЛЖИРА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН РЕВОЛУЦИЈЕ
2. 11. 2020.

Поводом обележавања 66. годишњице националног празника 1. новембра, дана почетка Алжирске револуције, амбасадор Алжира у Београду, Абделахамид Шебшуб, приредио је у поноћ, 31. октобра, свечану церемонију подизања заставе своје земље испред амбасаде Алжира у Београду. Овај симболички чин извели су официри на школовању у Србији у присуству амбасадора Алжира, Абделахамида Шебшуба, војног изасланика, пуковника Салаха Шераитија, Марка Јелића, председника Друштва пријатеља Алжира, представаника алжирске заједнице у Србији и запослених у Амбасади.

Током церемоније, амбасадор Алжира је подсетио на симболично значење овог датума као и на жртве које је алжирски народ поднео како би повратио своју слободу и повратио свој суверенитет и независност. Алжирски војници који студирају у Србији подигли су националну заставу уз звуке алжирске химне „Касаман“, а затим су присутни минутом ћутања одали почаст борцима који су пали за независност Алжира.

Прослава националног празника ове године има посебан печат, јер Алжирци у Алжиру, али и у Србији не прослављају само свој национални дан, већ излазе и на биралишта где гласају на референдуму за ревизију устава, у духу консолидације својих институција, како би се спровело њихово неопходно прилагођавање захтевима које налажу дубоке промене у алжирском друштву.

Амбасадор Шебшуб изјавио је да „Алжир слави дан револуције и у пријатељској Србији, која је, безкомпромисно, пружила подршку нашој броби за ослобођење. Захваљујући тој подршци, Београд је једна од престоница у којој су исписане и занавек уклесане странице алжирске историје. Ово је прилика да одамо признање и Стевану Лабудовићу и „Филмским новостима“ на њиховом ангажовању, раме уз раме, са алжирским народом“.

Нажалост, због глобалне епидемије проузроковане COVID–19, Амбасада није била у могућности да ове године многобројне пријатеље Алжира у Србији почасти укусним алжирским кускусом и неодољивим алжирским урмама.

Фото: Амбасада Алжира

Са веб сајта амбасаде Алжира:
http://www.ambalgserbia.rs/rs/2020/11/02/celebration-du-1er-novembre-a-belgrade/

Интервју за РТС:
https://www.youtube.com/watch?v=B9fWAAC2qiE

1. 11. 2020.

ИНТЕРВЈУ ЗА ДНЕВНИ ЛИСТ „ПОЛИТИКА“
Абделхамид Шебшуб, амбасадор Народне Демократске Републике Алжир у Србији

ПРОИЗВОЂАЧИ ГАСА ЈУРИШАЈУ НА ЕВРОПУ

Ambasador Abdelhamid SebsubУ нашем региону постоји више жаришта напетости, као што су западносахарски конфликт, либијска криза или ситуација у Малију, који представљају претњу стабилности.
Алжир данас обележава национални празник, на дан почетка ослободилачког рата 1954. године против колонијалне управе Француске. Ове године на тај дан грађани Алжира излазе на референдум на коме ће се изјаснити о предлогу ревизије устава, на основу захтева формулисаних током вишемесечних протеста 2019. године.

Да ли је Алжир на политичкој прекретници?
Верујем да је Алжир у фази преласка у нову етапу историјског процеса изградње своје државе, што је и наставак националноослободилачке борбе започете 1. новембра 1954, када се поново рађала алжирска држава после дуге колонијалне ноћи. Од стицања независности Алжир је прошао кроз многе економске и политичке реформе, наметнуте како услед промена у алжирском друштву, тако и услед захтева међународног поретка, који је у сталном кретању.

Aлжирска држава је по стицању независности организована око тадашњих приоритета, као што су очување народног јединства, национални идентитет, одбрана суверенитета, стеченог уз велике жртве, економски развој, образовање, здравство, изградња инфраструктуре... Kасније се јавила потреба за увођењем реформи, као одговор на тежње за политичким плурализмом, слободом изражавања и мишљења, слободним предузетништвом.

Опширније: ПРОИЗВОЂАЧИ ГАСА ЈУРИШАЈУ НА ЕВРОПУ

In memoriam
Милоје Поповић Каваја (1936–2020)

Miloje Popovic KavajaПреминуо је Милоје Поповић Каваја (28.7.1936–10.10.2020), истакнути српски дипломата, књижевник и публициста.

Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. Био новинар „Студента“, „Младости“, „Политике“ (1966–1972), директор Kултурно-информативног центра Југославије, у Њујорку (1974–1978), генерални директор Сава центра (1978–1986), секретар за инострани туризам Савезне владе (1986–1992) и саветник светске компаније ДХЛ. Председник Kултурно-просветне заједнице Београда (1989–1992), и саветник Удружења књижевника Србије, члан Удружења за културу уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у којем се налази његов легат.

Аутор је званичних стихова за националну мелодију Станислава Биничког „Марш на Дрину“, која до 1964. није имала речи, и која је одобрена од породице Бинички. Поема написана, док је био председник Омладинског културно-уметничког друштва „Лола“.

Објавио је више од 40 књига, литерарне и публицистичке садржине, између осталог, две књиге о Америци, књиге о Kини и Јужној Kореји, о Београду, Телевизијске приче о Србији и Београду, две књиге о „Политици“, две збирке сатиричних прича, збирке поезије… Најновије: „Други живот Николе Тесле“ (2015), „Kако успети у животу“ (2016), „Мемоари из гимназије“ (2017) и „Дарданели – 3000 ауторских твит афоризама (2018).

Његово име се налази на спомен-плочи споменика Тесли на Нијагари, за допринос његовом подизању 1976. године. Носилац је многих признања: Орден заслуга за народ, два Златнi беочуг Београда двапут, две повеље Скупштине Београда, поводом годишњица ослобођења, Вукова награда, Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије (2016), Повеља Градске општине Врачар (2017). За допринос Алжирској револуцији, где био 1959, добио је Орден народног хероја Алжира. Један је од основача Друштва пријатеља Алжира (2002). Од 2005. до 2015. био председник Друштва српско-туниског пријатељства.

Последњих година био је редован сарадник „Политике“, у рубрици „Погледи“. Водио је дневник од 1952. године (6000 страна). Књижевни псеудоном Каваја, преузео је по оцу, који је, пре Другог светског рата, држао ланац књижара „Браћа Kаваја“.

У легату у Удружењу Адлигат може се видети и важан део његове архиве и личних предмета, које је, деценијама, добијао на поклон, од значајних појединаца, као што су Ј. Б. Тито, Садам Хусеин, Ким Ил Сунг, итд. Последњих месеци живота, радио је на припремању опширних белешки на књигама које је деценијама добија на поклон од угледних и славних личности широм света. Захваљујући његовом ангажовању, основан је Легат градоначелника Бранка Пешића, у Адлигату.

Сахрањен је на Новом гробљу, у Београду.

МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ И АЛЖИРА РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ
16. 06. 2020.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са министром иностраних послова Народне Демократске Републике Алжир Сабријем Букадумом.

Саговорници су разменили искуства две земље у борби против пандемије ковид-19, а министар Дачић је упутио најбоље жеље Алжиру у њеним напорима у сузбијању епидемије коронавируса, саопштио је МСП.

Министар Дачић је пренео да је Република Србија опредељена за даљи развој и унапређење свеукупне сарадње и продубљивање традиционално пријатељских односа са Алжиром.

Изражен је обострани интерес на развијању и диверсификацији економске сарадње, која бележи значајан раст.

Министар Дачић је изразио захвалност због принципијелне позиције Народне Демократске Републике Алжир о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

На крају разговора, министар Дачић је упутио позив свом алжирском колеги да, када се стекну услови, учини посету Републици Србији што је прихваћено са задовољством.

Извор:
https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3988128/dacic-alzir-kosovo.html

Алжирска државна новинска агенција:
http://www.aps.dz/algerie/106244-boukadoum-s-entretient-avec-ses-homologues-tunisien-libyen-mauritanien-et-serbe

 

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПРИЧА О САКИЈЕТ СИДИ ЈУСЕФУ“ МИЛОЈА ПОПОВИЋА КАВАЈЕ
28.02.2020

knjigaУ Свечаној сали Дома Војске Србије представљена је књига „Прича о Сакијет Сиди Јусефу“ аутора Милоја Поповића Каваје.

Књига је, како је истакао Марко Јелић, уредник књиге и председник Друштва пријатеља Алжира, објављена прошле године, поводом 60 година откада су млади акцијаши, из целог света, отишли у туниско погранично место Сакијет Сиди Јусефу да помогну обнављање школе, коју су, годину дана раније, срушили француски бомбардери. Међу младим акцијашима било је и петоро Југословена, а један од њих је и аутор књиге Милоје Поповић Каваја.

Амбасадор Републике Тунис у Србији,  господин Сејфалах Реџеб истакао је да књига Милоја Поповића Каваје, студента, писца, новинара, који се придружио међународним добровољцима, сведочи о вечној емпатији српског према туниском народу.
– Тунис је био жртва француског напада на погранично село, које је било уточиште ратним ветеранима, што је изазвало осуду целог света. Везе између наше две земље отада се настављају, а Југославија је међу првим земљама која је признала независност Туниса – рекао је он.

Латифа Траи, отправник послова амбасаде Алжира у Београду, навела је да су у нападу на ово погранично место, фебруара 1958. године, погинуле на десетине људи и да је овај напад ујединио у болу Алжир и Тунис. Према њеним речима две земље су и данас повезане заједничком судбином, а посебно због бриге око границе.

– Промоција овог дела мог пријатеља, Милоја Поповића Каваје, још једна је потврда да не постоје биолошке границе када су људи ствараоци. Када он може у 83. години да напише овакву књигу после 60 година од бомбардовања села на граници Туниса и Алжира, када може на крају промоције и да запева песму на арапском језику, коју је певао пре шест деценија – то је фантастично. То и мени даје снагу и осећам да сам прави омладинац кад видим да моји пријатељи могу у тим годинама да буду тако активни – рекао је Карић.

Била је то лекција целом свету о храбрости нашег народна, храбрости наших омладинаца, који су упркос грубом упозорењу француских власти да не одлазе у Сакијет Сиди Јусеф и да никоме не гарантују сигурност, отишли и помогли.
– Ову књигу видим као подстрек на који начин сачувати вековну српску доброту која нам је узвраћена великим туниским и алжирским пријатељством. Није било лако примити 53.000 исцрпљених српских војника и рањеника који су преживели Албанску голготу. Нажалост, њих 3.600 је остало вечно на туниској земљи и њихови гробови су залог данашњег братства и пријатељства наших народа. Карић фондација нема неки велики фонд, али, кад наиђе на праве вредности новац се увек створи. Ова књига је раритет. Верујем да Милоје Поповић Каваја, жива легенда српске публицистике, није рекао последњу реч.

Аутор књиге Милоје Поповић Каваја, указао је да смо пријатеље са севера Африке раније били мало заборавили, а они су нам и када су сами били у кризи били пријатељи.
– Усред алжирског рата смо се упутили да градимо школу, коју су француски бомбардери срушили. Било је младих из целог света, од Кине до Латинске Америке, рекао је он и додао да је од петоро Југословена , који су са њим отишли сада жив само он.

Књига обилује и великим бројем фотографија, међу којима су и оне из периода бомбардовања места и изградње срушене школе, када је страдало и 11 ђака који су се налазили у школи.

Веома посећеној промоцији присуствовала је и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања, као и амбасадори и дипломати Азербјеџана, Гвинеје, Египта, Либије, Марока, Конга, Кувајта, Катара и Палестине.

Опширније: ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПРИЧА О САКИЈЕТ СИДИ ЈУСЕФУ“ МИЛОЈА ПОПОВИЋА КАВАЈЕ