cestitka23

PRVI POTPREDSEDNIK VLADE I MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE PRIMIO AMBASADORA ALŽIRA
28.12.2022.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić primio je, danas, u kurtoaznu posetu, ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir u Republici Srbiji, Mahraza Fataha.

Šef srpske diplomatije istakao je opredeljenje Republike Srbije da, u narednom periodu, nastavi da razvija sveukupnu bilateralnu saradnju sa Alžirom, uključujući razmene poseta na visokom i najvišem nivou. Posebno je zahvalio Alžiru na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije u skladu sa međunarodnim pravom. Takođe, ukazao je na mogućnosti za dalje jačanje privredne saradnje, gde postoji dosta potencijala.
Podsetio je da je 2022. godine obeležena 60. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Izraženo je zajedničko uverenje da postoji prostor za jačanje bilateralnih odnosa i inteziviranje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou.

Ambasador Mahraz je čestitao prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću na ponovnom postavljenju na ovu dužnost.

Ministar Dačić je ambasadoru Narodne Demokratske Republike Alžir poželeo uspeh u obavljanju ambasadorskog mandata.

Izvor: https://www.mfa.rs/mediji/vesti/ppv-i-msp-dacic-sa-ambasadorom-alzira

SVEČANO DODELJENE „ZLATNE AMFORE 2022“ NAJBOLJIMA U TURIZMU
23. 12. 2022.

U hotelu „Palas“ (Palace), u Beogradu, u restoranu „Beogradska panorama“, na prigodnoj svečanosti, 22. decembra 2022. godine, dodeljene su nagrade ZLATNA AMFORE, turističke revije „YU travel“ – najboljima u turističkom delovanju u Srbiji, za 2022. godinu. U ime organizatora, prisutne je pozdravio Miloš Davidov, glavni i odgovorni urednik revije, a prisutnima se obratila i Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine, koja je istakla dobre rezultate u turizmu u 2022. godini, u kojoj je sa deset i po miliona ostvarenih noćenja nadmešan i rezultat iz rekordne 2019. godine. Istakla je i podsticajne mere kojima Ministarstvo turizma unapređuje ovu delatnost. „I pored uspešnih rezultata u ovoj godini, ostaje nam da i dalje povećavamo konkurentnost na turističkom tržištu, da još povećamo broj dolazaka stranih turista, naša ulaganja u komunalnu i turističku infrastrukturu i da pospešimo i razvoj novih turističkih proizvoda“, rekla je Đenić.

Prva „Zlatna amfora“ na ovoj svečanosti dodeljena je Igoru Gvozdenu, generalnom direktoru Ugostiteljsko turističke škole i školske radionice hotela „Palas“, a priznanje je primila Jelena Šalipurović, pomoćnica direktora za nastavu. Za saradnju sa turističkom privredom Srbije „Zlatne amfore“ dobili su i ambasade Alžira, Kube i Mađarske, a priznanja su primili ambasador Alžira, Nj. E. gospodin Fatah Mahraz, ambasdor Republike Kube Nj. E. gospodin Gustavo Trista del Todo i ataše za ekonomiju Ambasade Mađarske, gospođa Šila Gencel.

Dodeljen je veliki broj priznanja istaknutim turističkim poslenicima iz cele Srbije, kao i turističkim organizacijama i turističkim agencijama, ugostiteljskim objektima, kao i medijima. Među dobitnicima „Zlatne amfore, su Turistička organizacija regije „Zapadna Srbija“, i direktor Miroslav Rađen, direktor TO Zlatar, Branko Pucarević i hotel „Panorama“, na Zlataru. „Zlatna amfora“ pripala je i Nebojši Kociću, direktoru TO Leskovac, turističkim organizacijima opština Ljubovija i Vlasotince, Prolom Banji, konsultantu u turizmu, Branku Krasojeviću, piscu i reditelju, Zoranu Subotičkom, „Agro-Jug“ mediji iz Niša, Jasmini Milankov, v. d. direktorki TO Kikinda. Takođe, nagrađeni su i Apart-hotel Kopaonik u Brzeću, hotel „Konstantin“ (Constantine the Great) u Beogradu, restoran „Carevo polje“ Priboj, etno restoran „Koliba“ u Leskovcu, turističke agencije „Mladost travel“ iz Prokuplja, „Euro turs“ Niš, „Travel point“ iz Prijepolja, „Luna luks“ Kruševac, „Kosmopolis travel“ Aranđelovac, „Venera turs“ Šabac, „Rapsodi travel“, „Super travel“, „Turist trejd“, „Travelino“, „Eta turs“, „Raketa AB“ Bajina Bašta, udruženje „Ja volim Francusku“.

GOVOR AMBASADORA

Poštovani gospodine Davidov, direktore i glavni uredniče YU Travel magazina,
drage kolege Ambasadori,
dame i gospodo.

dozvolite mi, pre svega, da se zahvalim na nagradi, čijom dodelom ste mi ukazali čast, a preko Ambasade, nagradili ste moju zemlju, Alžir.

Želio bih, takođe, da zahvalim svima koji su, na ovaj ili onaj način, doprineli ovoj zanačajnoj ceremoniji, ne zaboravljajući opštinu Kikinda, koju sam imao privilegiju i zadovoljstvo da nadavno posetim, posebno g. Nikoli Lukaču, gradonačelniku i gospođi Jasmini Milankov, direktorki Turističke organizacije.

Iskoristio bih, takođe, ovu priliku da vam dam nekoliko kratkih napomena o mojoj zemlji.

Alžir je najveća zemlja Afrike, Magreba i arapskog sveta, zemlja čija je istorija duga više hiljada godina. Ukoliko bi se novija naučna istraživanja na fosilima nađenim na alžirskom istoku dokazala, onda bi se moglo ispostaviti da je Alžir „kolevka civilizacije“.

Tako se u Alžiru mogu naći arheološki lokaliteti iz doba praistorije, kao što su pećinski crteži iz Tasilije, što je i najveći muzej na otvorenom na svetu, ali i ostaci iz rimskog doba, čak i čitavi gradovi, kao što su Timgad, Đemila, Lambez ili Tipaza, ili čak lokaliteti koji svedoče o feničanskom, kartaginskom, arapskom, turskom i španskom prisustvu. Više ovih lokaliteta upisano je na listu svetske kulturne baštine.

Istina je da zbog veličine svoje teritorije, bogatog biodiverziteta, Alžir ima raznolike krajolike, počev od 1200 km mediteranske obale, preko snežnih planina, do visoravni ili čak prostranstva Sahare, jedne od najvećih pustinja na svetu.

Ista raznolikost nalazi se u gastronomiji, nošnjama i muzici. Napajajući se ukusima Mediterana, orijentalnim aromama ili egzotičnim mirisima pustinje, alžirska kuhinja je bogata i raznovrsna.

Isto bogatstvo i ista raznolikost odražavaju se kako u nošnjama tako i u nakitu, što je izraz nasleđa koje je svojstveno svakoj regiji ponaosob.

Kada je reč o muzici, svaka oblast ima sopstvene zvuke, ritmove i sopstvene melodije. Pre nekoliko dana, narodna muzika sa zapada Alžira, poznata kao RAI, upisana je u UNESKO-ovu nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva.

Alžir je zemlja kontrasta, raskršće civilizacija, bezgraničnog gostoprimstva, bogate baštine, te pozivam naše srpske prijatelje, za koje dobro znam da osećaju bliskost sa Alžirom, da dođu i otkriju potencijale o kojima sam upravo govorio. Dobrodošli!

Prijateljstvo između naša dva naroda izgrađeno je i pre nego što je moja zemlja stekla nezavisnost, u vreme kada su bivša Jugoslavija i njeni narodi pružili višeznačnu i dragocenu podršku borbi za nacionalno oslobođenje. Tesne veze saradnje dodatno su ojačane tokom perioda izgradnje i razvoja Alžira, kada je, sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka, više hiljada srpskih stručnjaka, inženjera, tehničara i lekara doprinelo tim naporima.

Pre više od jedne decenije, Alžir, zemlja koja je inače jedan od najvećih svetskih izvoznika prirodnog gasa i nafte, počeo je da razvija sektor turizma, vodeći pritom računa o zaštiti životne sredine, kako bi izbegao greške, koje su počinile pojedine zemlje koje su svoj turizam, posebno pomorski, razvijale nauštrb očuvanja životne sredine.

Glavne destinacije u letnjoj sezoni su odmarališta na obali Sredozemlja, a u proleće, ili zimi, to su saharski turizam, ture po ozama na jugu zemlje, lokaliteti u oblastima Hogar i Tasilija, ili doček nove godine u Timimunu ili Džanetu.

Alžirci, koji su veliki putnici ne poznaju dobro Srbiju, a srpski turisti imaju svoje tradicionalne destinacije, i nemaju jasnu predstavu o Alžiru.

Uručivanje vaše nagrade, danas, za mene je i podsticaj da u svojstvu ambasadora Alžira u Srbiji, još više delam u prilog turističke razmene, i da ona bude jedan od mojih prioriteta.

Na kraju, koristim priliku danas, kada se približavamo kraju godine i novogodišnjim praznicima svima vama poželim Srećnu i dobru 2023.

Hvala.

 

PREDSEDNIK NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE SA AMBASADOROM ALŽIRA
23.12.2022.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir, Nj. E. Fatahom Mahrazom, o daljem jačanju bilateralnih odnosa, koji su ocenjeni kao tradicionalno dobri i prijateljski, i datiraju iz vremena borbe alžirskog naroda za nacionalno oslobođenje.

„O iskrenom prijateljstvu dva naroda svedoči činjenica da se ove godine obeležava 60. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Alžira“, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

Zahvalio je Alžiru na doslednom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i na podršci interesima Srbije u međunarodnim organizacijama. Situaciju na KiM ocenio je kao tešku i opasnu. „Ljude pritvaraju bez ikakvog dokaza, prebijaju, doslovno ih kidnapuju i porodice nemaju mogućnost da saznaju šta se sa njima dešava. Sa dugim cevima i oklopnim vozilima upadaju u srpske sredine, čime flagrantno krše sve sporazume, i na sve to objavljuju da imaju dugačke tajne spiskove za hapšenja. Zato je juče više od 10.000 Srba u mestu Rudare potpuno mirno izrazilo svoj protest, ne ugroziviši nikoga – oni traže prekid ugnjetavanja, poštovanje ljudskih prava koja bi trebalo da se garantuju svakom čoveku, a kao odgovor dobijaju pretnju od Kurtija da će mirne demonstracije prekinuti i po cenu ljudskih života. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče uputio poruku podrške, i to je poruka svih nas: svi smo uz svoj srpski narod“, rekao je predsednik NS RS, dodajući da Srbija nastavlja da se zalaže za dosledno poštovanje međunarodnog javnog prava i rezolucija UN, dok sa druge strane, „oni koji imaju primedbe na bilo šta navedeno, šalju poruku da za njih važi jedino pravo sile, a međunarodno pravo – ne postoji“.

Ambasador Mahraz istakao je da podrška Republici Srbiji po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta proizilazi upravo iz principa poštovanja i odbrane međunarodnog javnog prava.

Sagovornici su tokom sastanka ocenili da će značajan doprinos saradnji dva parlamenta dati aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva, radnih tela i odbora, a posebno nastavak redovnih razmena poseta na najvišem nivou. S tim u vezi, dr Orlić izvestio je ambasadora Mahraza da je obnovio poziv predsedniku Nacionalne narodne skupštine Nj. E. Ibrahimu Bugaliju za posetu Republici Srbiji.

Ambasador Mahraz ukazao je na to da je Alžir najveći ekonomski partner Srbije u Africi, te da postoji dosta neiskorišćenih potencijala za jačanje privrednih i trgovinskih odnosa dve zemlje. Tokom sastanka je potvrđena spremnost obe strane za unapređenje saradnje u pomenutim oblastima u budućnosti.

Ambasador Mahraz je takođe govorio o mirovnim naporima koje Alžir ulaže u Africi i drugde u svetu, kako bi podržao pravičnost i doprineo rešavanju konflikata putem dijaloga i na miran način.

Izvor: http://www.parlament.gov.rs/Predsednik_Narodne_skup%C5%A1tine_Republike_Srbije_sa_ambasadorom_Al%C5%BEira.46203.941.html#prettyPhoto

Fotografije: Narodna skupština Republike Srbije

AMBASADOR ALŽIRA POSETIO SUBOTICU
15. 12. 2022.

 U srdačnom i otvorenom razgovoru sa ambasadorom Mahrazom konstatovano je da su tradicionalno prijateljstvo i razumevanje koje povezuje Srbiju i Alžir dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou, a da na ekonomskom planu još postoji prostora za unapređenje.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir u Republici Srbiji, Fatahom Mahrazom. Uz podsećanje da je Njegova ekselencija i ambasador Alžira u Crnoj Gori, sa sedištem u Beogradu, gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je u srdačnom i otvorenom razgovoru sa ambasadorom Mahrazom konstatovano da su tradicionalno prijateljstvo i razumevanje koje povezuje dve države dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou.

- Njegovoj ekselenciji sam predstavio privredne, investicione, turističke i kulturno-istorijske potencijale Subotice. Pričali smo i o saradnji preduzeća koja posluju na području našeg grada i ovog regiona sa Alžirom - istakao je gradonačelnik Bakić. - Ukupna robna razmena Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Alžira u 2021. godini iznosila nešto više od 172.000 dolara, što je, nažalost, za 13,4 odsto manje od ukupne robne razmene u 2020. godini. Saglasili smo se da ima potencijala za intenziviranje spoljnotrgovinske saradnje i konstatovali da moramo da se potrudimo da dođe i do jačanja saradnje na lokalnom nivou povezivanjem Subotice i jednog alžirskog grada kojeg odabere ambasador Mahraz. Očekujemo taj predlog kako bismo konkretizovali saradnju.

Bakić je naveo da su tema bili i odnosi između naše dve zemlje koji su od 1962. godine i nezavisnosti Alžir, i da dan-danas prijateljski i u najvećoj mogućoj meri dobronamerni.
- Bila je to prilika da izrazim veliku zahvalnost Alžiru na doslednom zalaganju za poštovanje međunarodnog prava i čvrstom i principijelnom stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta - dodao je Bakić.

Ambasador Fatah Mahraz se zahvalio domaćinu na pozivu i na, kako je rekao, mogućnosti da poseti prelep grad kakav je Subotica.
- Uskoro ćemo vas obavestiti sa kojim alžirskim gradom bi Subotica mogla da potpiše sporazum o bratimljenju. Na taj način bi se produbila saradnja između ta dva grada na, primera radi, polju kulture i turizma - poručio je Ambasador Mahraz. - Ne mogu da ne izrazim veliku zahvalnost za istorijsku podršku Srbije Alžiru, čak i pre sticanja naše nezavisnosti. Jugoslavija je bila jedna od prvih država koja je priznala privremenu Vladu Alžira u to teško vreme kada se država i narod Alžira borio za svoju nezavisnost. Potpuno je prirodno da imamo sjajne odnose zasnovane na prijateljstvu, solidarnosti i saradnji i da Alžir podržava Srbiju u nastojanjima da održi svoj teritorijali integritet.

Poseta je realizovana na inicijativu Društva prijatelja Alžira, a zvaničnom susretu su prisustvovali i Zoran Stojković, član Društva, i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira.

Fotografije: Strahinja Babović / grad Subotica

ODATA POČAST STEVANU LABUDOVIĆU
01.12.2022. godine

Povodom pet godina od smrti Stevana Labudovića (1926-2017), snimatelja Filmskih novosti, „filmskog oka“ Alžirske revolucije, i zaslužnog građanina Narodne Demokratske Republike Alžir, ambasador Alžira u Srbiji i u Crnoj Gori, Nj. E. gospodin Fatah Mahraz, Milutin Labudović, Stevanov sin, i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, posetili su Stevanov grob, na Novom groblju u Beogradu, i odali poštu.

Labudovićevo filmsko delo je trajan doprinos borbi alžirskog naroda za nacionalno oslobođenje.

1669934818549

AMBASADOR ALŽIRA POSETIO UDRUŽENJE ADLIGAT
30. 11. 2022.

Ambasador Alžira u Srbiji, Nj. Е. Fatah Mahraz posetio je, 29. novembra 2022. godine, Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ADLIGAT – Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnost.

Ovom prilikom ambasador Mahraz se upoznao sa zbirkom Alžira, jednom od najznačajnijih u regionu, sa mnogim retkim izdanjima. Zbirka je formirana najvećim delom iz fondova Biblioteke Lazić (od 1882), Instituta za međunarodni radnički pokret i Legata profesora i diplomate Darka Tanaskovića. Doprinos formiranju zbirke pružili su i Društvo prijatelja Alžira, kao i Ambasada Alžira u Beogradu. O alžirskoj zbirci, Viktor Lazić, predsednik ADLIGAT-a, objavio je niz tekstova u uglednim srpskim medijima.

Među mnogobrojnim posebnim knjigama, svakako se izdvaja najređi arapsko-francuski rečnik, štampan u gradu Alžiru, 1871. godine, poklon Darka Tanaskovića, i zbirka retkih ratnih izdanja štampanih tokom Alžirske revolucije, koju je Jugoslavija svesredno pomagala.

Ambasador Mahraz je izrazio zadovoljstvo posetom, i sa Anetom Đermanović, načelnikom za međunarodnu saradnju, Viktorom Lazićem, predsednikom ADLIGAT-a, i Markom Jelićem, predsednikom Društva prijatelja Alžira, razgovarao o mogućnostima uspostavljanja saradnje između ADLIGAT-a i institucija kulture u Alžiru. Ovim povodom, ambasador je poklonio ADLIGAT-u reprezentativnu monografiju na francuskom jeziku o alžirskim palatama, kao građevinskim i arhitektonskim lepotama Alžira, kao i alžirso vino i alžirske urme, koje su najboljeg kvaliteta na svetu.

Foto: ADLIGAT

U ČAST UPOKOJENOG STEVANA LABUDOVIĆA
25. 11. 2022.

Pre pet godina, 25. novembra 2017, napustio nas je Stevan Labudović, snimatelj Alžirske revolucije, ostavivši za sobom gigantsko delo, koje do danas važi za jedan od izvora audiovizuelne dokumentacije sa najvećim kredibilitetom, koji se odnosi na našu borbu za nacionalno oslobođenje.

Po ličnim instrukcijama predsednika Tita, čiji je Labudović već bio zvanični snimatelj, i angažovan od strane Filmskih novosti, koje su, u to vreme, bile važna nacionalna agencija za snimanje aktuelnih dešavanja, Stevan dobija direktive da se preseli na alžirsko-tunisku granicu, da bi tamo snimao reportaže o borbi koju je vodila Narodnooslobodilačka vojska Alžira. To je bio upravo način kako se Stevan Labudović, 1959. godine, našao u Gardimau, u Tunisu, u boravku od tri dana, da bi snimio intervjue sa odgovornim licima Narodnooslobodilačke vojske.

Njegova profesionalna ozbiljnost, zatim njegov politički angažman, koji je bio isklesan prethodno od strane sopstvene zemlje, zajedno sa Stevanovom dubokom intelektualnom čestitošću, nisu mogli da prihvate površan rad koji bi mogao lako da se opravda postojanjem teških uslova prilikom realizacije jedne reportaže u takvoj situaciji.

Nasuprot tome, Stevan je bio svestan velike odgovornosti u potrazi za istinom, naoružan jedinom svojom kamerom, nije oklevao nijednog trenutka da pređe granicu, hrabro se suočivši sa svim opasnostima da bi prodro u srž, do delova gde se vodila neposredna borba u Alžiru, prateći ,,džunu“, kako su pogradno Francuzi nazivali Alzirce sa značenjem same reci u smislu kanibala, pripadnike narodnooslobodilačkog rata, u operacijama koje su vodili protiv kolonijalnih sila, rizikujući sopstveni život.

Došavši u Alžir na tri dana, kao obični reporter, Stevan Labudović ostaje u Alžiru tri godine, podjednako saosećajući sve vreme, rame uz rame, sa mudžahedinima u teškim životnim uslovima, on radi, pritom, pokušavajući iz dana u dan da sačuva goli život zajedno uz vojnike, izlažući se svim rizicima sve do 1962. godine, kada je proglašena nezavisnost Alžira!

Upravo zahvaljujući njemu, putem slika i kadrova, koje je snimio, možemo gledajući taj snimljeni materijal da proživimo danas jedan veliki deo epopeje naših hrabrih boraca koji dobijaju vrednost, posebno njegovom zaslugom tako što oživljuju kroz kadrove, posebno u Wilaya I i Wilaya II.

Njegove udarne slike, iznete sa dna alžirskog pejzaža ,,makije“, kadrovi uhvaćeni u stvarnim borbenim uslovima, doprineli su demontaži sistema kolonijalne propagande i sada novom informisanju i oformljavanju mišljenja svetske publike putem istinitih i realnih prikaza borbe za nacionalno oslobođenje, vođenim od strane alžirskog naroda.

Do posljednjih dana svog života, Labudović se vrlo često, s puno emocija prisećao trenutaka, koje je delio sa odgovornim čelnicima narodnooslobodilačke borbe kroz alžirske pejzaže-makije, sećajuci se s tugom, imena onih koji su svoje živote dali na časnom polju.

Posle proglašenja nezavisnosti, Stevan je i dalje ostao vezan za Alžir održavajući veoma čvrste prijateljske veze s vođama narodnooslobodilačke borbe, a koje je poznavao lično iz alžirskog pejzaža-makija, naročito s pokojnim predsednicima Huari Bumedijenom i Šadli Bendžadidom, koje niste mogli sprečiti, da, prilikom svake posete Jugoslaviji, jednostavno odstupe od zvaničnog protokola, i odu da posete Stevana u njegov skromni stan, u predgrađu Beograda.

Sve u Stevanovom stanu, raznim obeležjima i predmetima, podsećalo je na njegov boravak u Alžiru: tu su njegova odlikovanja, njegova mudžahidska lična karta, koju je s ponosom držao, nacionalni grb Alžira, koji su postavljeni usred dekorativnih predmeta alžirskih zanatlija, kako bi bili jasno uočljivi...

Alžir se, takođe, našao u njegovoj ličnoj sudbini kao prekretnica, jer upravo u glavnom gradu, Alžiru, tokom posete predsednika Tita Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir, ni manje ni više, upoznao svoju suprugu – hrabru Ružicu. Bila je stjuardesa predsedničkog aviona, a on zvanični predsednikov kamerman! Ružica će podjednako sa suprugom deliti tu njegovu ljubav prema Alžiru i hrabro ga pratiti sve do tog kobnog 25. novembra 2017. godine.

Ovo je peta godišnjica otkako Stevan nije sa nama, a to je prilika da mu se oda počast na jedan svojstven energičan i srčan način, jer je sudbina ovog velikog čoveka usko vezana za Alžir.

Dokumentarni film pod nazivom ,,Kino-Gerilci: Scene iz Labudovićevih istinitih realnosti“, posvetila mu je srpska rediteljka Mila Turlajić. Film je ušao u izbor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA). Prikladno bi bilo da upravo ovaj dokumentarac bude masovno distibuiran i emitovan u našoj zemlji sa ciljem da omogući alžirskoj omladini da ponovo otkrije ovog čoveka zajedno sa njegovim delom.

Kamera Stevana Labudovića je izložena u muzeju Mudžahida i značajno stoji na spisku prijatelja Alžira, ali takođe bi bio i izraz priznanja od samog naroda i vlasti jedne države, da upravo ime Stevana Labudovića učine besmrtnim, tako što bi njegovim imenom imenovali jednu alžirsku ulicu, ili jedan trg ili jednu stelu glavnog grada Alžira i na taj način, upisavši njegovo ime zauvek u istoriji naše zemlje Alžir, koju je izuzetno voleo.

U glavnom gradu Alžiru, 25. novembra 2022. godine

Abdelhamid Šebšub
prethodni ambasador Narodne Demokratke Repblike Alžir u Beogradu.
(2015-2021)

pdf LABUDOVIC EL Moudjahid

HOMMAGE À STEVAN LABUDOVIC
25. 11. 2022.

Il y a cinq ans, le 25 novembre 2017, nous quittait Stevan Labudovic, le cameraman de la révolution algérienne, laissant une œuvre gigantesque, qui reste à ce jour, l’un des fonds documentaires audiovisuels les plus crédibles et les plus professionnels de notre lutte de libération nationale.
Sur instruction du Président Tito dont il était le cameraman officiel, il a été chargé par Filmske Novosti, agence yougoslave d’actualités filmées, de se déplacer à la frontière algéro-tunisienne pour y effectuer un reportage sur le combat mené par l’ALN. C’est ainsi que Stevan Labudovic, se rendit en 1959 à Ghardimaou, en Tunisie pour une durée de trois jours, afin de réaliser des interviews avec des responsables de l’ALN.
Sa rigueur professionnelle, son engagement politique, forgé par l’histoire de son propre pays, et sa profonde probité intellectuelle, ne pouvaient s’accommoder d’un travail superficiel que pouvaient justifier, au demeurant, les conditions difficiles de réalisation d’un tel reportage.
Conscient de sa responsabilité dans la recherche de la vérité, Stevan Labudovic, armé de sa seule caméra, n’a pas hésité un seul instant à traverser la frontière, bravant tous les dangers, et à pénétrer dans les zones de combat en Algérie, accompagnant les djounouds de l’ALN dans les opérations qu’ils menaient contre les forces coloniales, au risque de sa vie.
Venu en Algérie pour trois jours, en simple reporter, Stevan Labudovic restera en Algérie trois ans, partageant les dures conditions de vie des moudjahidines et défiant quotidiennement avec eux tous les risques jusqu’à l’indépendance en 1962 !
C’est grâce à lui que nous pouvons revivre aujourd’hui, à travers les images qu’il avait réalisées, une grande partie de l’épopée de nos valeureux combattants, notamment dans la wilaya I et la wilaya II.
Ses images percutantes, rapportées du fonds des maquis, prises dans les conditions réelles du combat, ont contribué à déconstruire le système de la propagande coloniale et à informer l’opinion publique mondiale sur la réalité de la lutte de libération nationale menée par le peuple algérien.
Jusqu’aux derniers jours de sa vie, Labudovic évoquait très souvent, avec beaucoup d’émotion, les moments qu’il avait partagés avec les responsables de l’ALN dans le maquis, se rappelant avec tristesse, les noms de ceux tombés au champ d’honneur.
Après l’indépendance, il est resté attaché à l’Algérie où il avait gardé de très forts liens d’amitié avec les responsables de l’ALN qu’il avait connus dans le maquis, notamment les défunts Présidents Houari Boumediene et Chadli Bendjedid, qui ne pouvaient s’empêcher, à chaque visite en Yougoslavie, de s’écarter du protocole officiel, pour aller lui rendre visite dans son modeste appartement de la banlieue de Belgrade
Tout dans cet appartement est marqué par son séjour en Algérie : ses décorations, sa carte de Moudjahid, qu’il arborait avec fierté, l’emblème national, bien visible au milieu d’objets décoratifs de l’artisanat algérien….
L’Algérie a été aussi à la croisée de son destin personnel, puisque c’est à Alger, lors d’une visite du Président Tito en Algérie, qu’il avait rencontré son épouse, la brave Ruzica. Elle était hôtesse dans l’avion présidentiel et lui, le caméraman officiel ! Elle partagera l’amour de son mari pour l’Algérie et l’accompagnera courageusement jusqu’à ce jour fatidique du 25 novembre 2017.
C’est dire que le destin de ce grand homme est intimement lié à l’Algérie. Le cinquième anniversaire de sa disparition est une occasion pour lui rendre un vibrant hommage.
Un documentaire intitulé « Ciné-Guerrillas : Scenes from the Labudovic Réels » lui a été consacré par la réalisatrice serbe, Mila Turajlic. Il vient d’être sélectionné par le Festival International du Film Documentaire d’Amsterdam (IDFA). Il serait opportun qu’il soit largement diffusé dans notre pays afin de faire découvrir cet homme et son œuvre à la jeunesse algérienne.
Il est vrai que sa caméra est exposée au musée du Moudjahid, et qu’il figure sur la liste des Amis de l’Algérie, mais Il serait légitime que le nom de Stevan Labudovic soit immortalisé par le baptême d’une rue, une place ou une stèle dans la capitale et inscrire ainsi, à jamais, son nom dans l’histoire de notre pays, ce pays qu’il avait tant aimé.
Alger le 25 novembre 2022

Abdelhamid Chebchoub
Ancien ambassadeur d’Algérie à Belgrade
(2015-2021)

PROSLAVLJEN DAN REVOLUCIJE ALŽIRA
5.11.2022.

Povodom 68. godišnjice Dana Revolucije, ambasador Alžira, Fatah Mahraz, priredio je, 4. novembra 2022, prijem kome su prisustvovali i Rade Basta, ministar privrede, i Novica Tončev, ministar bez portfelja, Prestolonaslednik Aleksandar II i princeza Кatarine, lideri političkih partija, vojni zvaničnici, članovi diplomatskog kora, verski velikodostojnici, pripadnici alžirske zajednice u Srbiji i članovi Društva prijatelja Alžira.

Hor „Barili” iz Požarevca sjajno je interpretirao obe državne himne, dok je operska diva Jadranka Jovanović, oduševila goste interpretacijom pesme pokojne „Noure”, poznate alžirske pevačice.

Ambasador je, u svom obraćanju, istakao borbu naroda Alžira za oporavak nezavisnosti i iskoristio priliku da ponovi zahvalnost Alžira na solidarnosti i višestrukoj podršci bivše Jugoslavije, kao i da je pohvalio dobar kvalitet odnosa prijateljstva i saradnje između dve zemlje, ističući ekonomske i komercijalne mogućnosti obe strane, sa ciljem da se one unaprede u svim oblastima.

Prikazani su turistički filmovi o Alžiru, izložene su fotografije Alžirske revolucije, uključujući i one koje je ovekovečio pokojni Stevan Labudović.

Izvor: https://www.diplomacyandcommerce.rs/national-day-of-algeria-celebrated/
Fotografije: ambasada Alžira

Integralni govor ambasadora

Ekselencije gospodo ministri Rade Basta i Novica Tončev,
Vaša kraljevska Visočanstva,
dame i gospodo predstavnici Vlade zemlje domaćina
Ekselencije, gospodo i gospođe ambasadori,
dragi sunarodnici,
dame i gospodo,

želim da vam zahvalim što ste se odazvali našem pozivu da zajedno sa nama, proslavite Nacionalni dan Alžira.
Takođe, želeo bih da izrazim najtopliju zahvalnost horu „Barili” iz Požarevca, pod sjajnim vođstvom profesorke Katalin Tasić, na njihovoj posvećenosti ovom događaju i savršenom izvođenju nacionalne himne Alžira.
Za nas je ova svečanost prilika da odamo poštu našim slavnim borcima koji su svoje živote položili za nezavistan i suveren Alžir.
1. novembar 1954. ostaće upamćen i po njegovom simboličnom značaju pokretača koji je dao oslobodilački impuls narodima pod kolonijalnom i rasističkom vladavinom u XX veku. Ovaj datum ubrzao je proces dekolonizacije u Africi i poslužio kao podstrek oslobodilačkim pokretima, ne samo na afričkom kontinentu, već i u ostalim delovima sveta.
Moja zemlja je i dalje posvećena idealima i principima na kojima se ova borba temelji, a to su pravda, sloboda i suverenitet. Alžir nastavlja da pruža snažnu podršku i da pokazuje solidarnost sa narodima koji se bore za svoju slobodu, samoopredeljenje i nezavisnost.
Ova svečanost je i prilika da se istakne kvalitet odnosa između Alžira i Srbije koji se zasnivaju na prijateljstvu, solidarnosti i saradnji.

Želim da podsetim i na dragocenu i raznovrsnu podršku koju je srpski narod, kao i drugi narodi bivše Jugoslavije, pod vođstvom Predsednika Tita, pružio alžirskoj oslobodilačkoj borbi.
Dugogodišnje prijateljstvo alžirskog i srpskog naroda je temelj bogate i tesne saradnje kojom se danas ponosimo.
Iako i dalje postoji prostor za nove poslovne prilike, Alžir je danas najvažniji ekonomski i trgovinski partner Srbije u Africi.
Pre nego što zaključim, želim da zahvalim gospodinu Marku Jeliću, predsedniku Društva prijatelja Alžira, na njegovom neprekidnom i neumornom zalaganju što tešnjem zbližavanju naša dva naroda.

Ekselencije,
dragi prijatelji,
dozvolite mi da ovim radosnim povodom najavim da su danas među nama prisutni i specijalni gosti, gospođa Jadranka Jovanović, jedna od najvećih operskih diva u Srbiji i gospodin Nikola Rackov, uvaženi profesor i pijanista.
Oni ne samo da su prihvatili moj poziv da svojim prisustvom uveličaju ovu svečanost, već su poželeli da sa nama podele njihov ogroman talenat kao dar našem Nacionalnom danu.
Hvala.

IZLOŽBA SLIKA ALŽIRSKIH UMETNIKA „DEVOJAČKI SNOVI“ U TOPOLI
18.10.2022.

Кulturni centar Topola u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira, а pod pokroviteljstvom opštine Topola, organizоvao је izložbu slika alžirskih slikara Rahmani Saida i Lalega Кade, pod nazivom „Devojački snovi“, od 12. do 17. oktobra 2022. godine, u Staroj školi (dvorište Кarađorđevog konaka – stara biblioteka).

Izložba je svečeno otvorena u sredu, 12. oktobar 2022. godine, u 18 časova, a svečnom otvoranju prisustvovao je, kao uvaženi gost, ambasador Demokratske Narodne Republike Alžir, Nj. E. gospodin Fatah Mahraz.

U ime domaćina, goste je pozdravila v.d. direktor Кulturnog centra Topola, Ema Stevanović. „Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo se ovde okupili, a pre svega što su se dve države susrele na ovako lep način, uz nadu da će se naša saradnja nastaviti i dalje. Hvala ambasadoru što nas je posetio, hvala opštini, umetnicima koji su iz Alžira stigli kod nas“, rekla je Stevanović.

Predsednica Skupštine opštine Topola, Jasna Vuković, pozdravila je prisutne i istakla da će opština i dalje podržavati ovakve inicijative i ideje koje realizuje Кulturni centar.

Gostima se obratio i ambasador Mahraz, pozdravljajući inicijativu Društva prijatelja Alžira, i zahvalnost alžirskim umetnicima na dolasku u prijateljsku Topolu, koji su, na još jedan plemenit način, prikazali moderno alžirsko slikarstvo. Ambasador je izrazio spremnost da, sa opštinom Topola, radi na unapređenju odnosa, posebno u kulturi.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su i umetnici Rahmani Said i Laleg Кada.

TOP PRESS: https://www.youtube.com/watch?v=9lR9Zcj_l34

https://toppress.rs/izlozba-slika-alzirskih-umetnika-pod-nazivom-devojacki-snovi-od-sutra-u-topoli/

https://naslovi.net/2022-10-16/top-press/alzirski-umetnici-boravili-u-topoli-izlozbu-slika-devojacki-snovi-posetio-i-ambasador-foto-video/31778958

https://toppress.rs/alzirski-umetnici-boravili-u-topoli-izlozbu-slika-devojacki-snovi-posetio-i-ambasador-foto-video/

https://topola.rs/devojacki-snovi-u-topoli/

 

KLASICI ALŽIRSKOG REVOLUCIONARNOG FILMA I FOTOGRAFIJE STEVANA LABUDOVIĆA U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI
08.07.2022.

U okviru raznovrsnog istorijskog i kulturnog programa, povodom proslave 60. godišnjice nezavisnosti Alžira i uspostavljanja diplomatskih odnosa Alžira i Srbije, ambasada Alžira u Beogradu, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i Filmskim novostima, organizovala je smotru alžirskih filmova, 5, 6. i 7. jula 2022, u okviru ciklusa filmova „Klasici alžirskog revolucionarnog filma“ u Kinoteci.

Na svečanom otvaranju, 5. jula, goste je pozdravio domaćin, ambasador Alžira, Nj. E. ambasador Fatah Mahraz, a svečanosti su prisustvovali Stanko Blagojević, pomoćnik ministra kulture i informisanja, Marjan Vujović, upravnik Muzeja kinoteke, Vladimir Tomčić, direktor „Fimskih novosti“, Milutin Labudović, sin Stevana Labudovića, predstavnici diplomatskog kora, članovi Društva prijatelja Alžira.

Prikazani su filmovi „Bitka za Alžir“, „Ben Bulaid“, „Opijum i štap“ i „Izvan zakona“, koji su ovenčani međunarodnim priznanjima. U ovim delima prikazana je borba alžirskog naroda i žrtve koje je podneo da bi se izborio za svoju slobodu posle 132 godine provedene pod kolonijalnim jarmom.

Alžirski tematski film dugo je bio usresređen na rat za oslobođenje zemlje i izvor neiscrpne inspiracije za sineaste, glumce, režisere. Alžirski film rođen je tokom oslobodilačkog rata (1954-1962), zahvaljujući i angažovanju snimatelja Stevana Labudovića, koji je, po cenu sopstvenog života, boravio, tokom tri godine, na frontu sa alžirskim borcima, kako bi svojom kamerom ovekovečio borbu za nacionalno oslobođenje, ali i naučio zanatu buduće alžirske sineaste. U želji da mu se oda dužno priznanje, na margini ove smotre filoma, upriličena je i izložba njegovih fotografija.

Važno je podsetiti da je kinematografija bila jedna od oblasti, koja je omogućila da se već od kraja 50-tih godina grade veze između dve zemlje. Kako bi se materijal sniman tokom Revolucije i sačuvao, negativi i originali tog materijala su se redovno slali u Jugoslaviju, zemlju koja je bila solidarna sa borbom alžirskog naroda.

Posle sticanja nezavisnosti, alžirski film je veoma brzo stekao sve potrebne elemente: produkciju, školu i arhiv. Zahvaljujući nizu veoma zrelih umetničkih ostvarenja, mreži bioskopskih sala i dobro organizovanim filmskim institucijama kao i sopstvene Kinoteke, najveće i najuticajnije u Africi, a naravno i filmskoj kritici, alžirski film se veoma brzo pozicionirao kao jedan od najuticajnijih u Africi, odnoseći prestižne nagrade na regionalnom i međunarodnom nivou.

Ova dvostruka alžirsko-srpska proslava ima za cilj da slavi tradicionalne i istorijske odnose prijateljstva i da ih osnaži višeznačnim i uzajamno korisnim partnerstvom između dve zemlje.

Program (PDF)

BEOGRAD U BOJAMA ALŽIRSKE ZASTAVE
06.07.2022.

Beograd, glavni grad Srbije, obeležio je dvostruki jubilij – 60. godišnjicu Dana nezavisnosti Demokratske Narodne Republike Alžir, i uspostavljanja diplomatskih odnosa između Alžira i Srbije. Brankov most, Avalski toranj, Palata Albanija i fontana Slavija bili su osvetljeni u bojama alžirske zastave.

Srdačna zahvalnost gradu Beogradu.

DIPLOMATSKI JUBILEJ SRBIJE I ALŽIRA ZABELEŽEN NA POŠTANSKIM MARKAMA
04.07.2022.

Pošta Srbije i Ambasada Narodne Demokratske Republike Alžir u Srbiji predstavile su danas u PTT muzeju prigodno izdanje poštanskih maraka „60 godina diplomatskih odnosa Srbije i Alžira”. Na događaju u čast dvostrukog jubileja – šest decenija diplomatskih odnosa i 60. godišnjice nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, govorili su Nj. E. ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz, Milan Milanović, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Srbije, i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

U nastavku događaja, direktor Đorđević i ambasador Mahraz, otvorili su za javnost izložbu umetničkih slika alžirsko-srpskog umetnika Adela Faresa i izložbu alžirske filatelije.
„Pošta Srbije pridružuje se obeležavanju jubileja diplomatskih odnosa Srbije i Alžira prigodnim filatelističkim izdanjem, u čast brojnih i bogatih veza Srbije i Alžira još od sredine prošlog veka, koje su od tada u stalnom usponu i obeležene sveobuhvatnim napretkom, prijateljstvom i međusobnim uvažavanjem, kao i težnjama obe strane ka najširoj bilateralnoj saradnji i još čvršćem povezivanju u sferi privrede, političkog dijaloga, oblastima kulture i umetnosti i približavanju kultura i tradicije. Izdanje prigodnih poštanskih maraka priredili smo u čast višedecenijskog prijateljstva i otvarajući novo poglavlje u razvoju naših odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa”, rekao je Zoran Đorđević.

„Kaljeno kroz istoriju, alžirsko-srpsko prijateljstvo vuče korene iz oslobodilačke borbe koju je vodio alžirski narod protiv francuskog kolonijalizma i dragocene i višeznačne pomoći koju je srpski narod pružio alžirskom narodu u njegovoj borbi za nezavisnost. Ova aktivna solidarnost ostaće zauvek urezana u srcima i sećanju svih Alžiraca”, rekao je ambasador Fatah Mahraz. On je zahvalio Pošti Srbije i direktoru Đorđeviću na filatelističkom izdanju koje odražava značaj koji Srbija pridaje razvoju istorijskih prijateljskih odnosa i saradnje sa Alžirom, kao i Društvu prijatelja Alžira na organizaciji događaja.

Filatelističko izdanje „60 godina diplomatskih odnosa Srbije i Alžira” za motive na marki ima manastir Šišatovac u Srbiji i Veliku džamiju u Alžiru, dok su motivi na vinjetama detalj – freska sa prozora manastira Šišatovac, voćke karakteristične za Srbiju i Alžir – šljive i urme, i mozaik sa fontane u Kazbi. Smederavska tvrđava i Kazba u gradu Alžiru, motivi su na FDC kovertu. Stručnu saradnju u realizaciji izdanja obezbedila je Ambasada Alžira u Beogradu, dok je umetnička realizacija delo Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije.

Adel Fares, mladi je likovni umetnik alžirsko-srpskih korena, rođen 1994. godine u Beogradu, gde je i diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti. Master studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a deo studija proveo je i na Fakultetu lepih umetnosti i dizajna u Bratislavi. Ostvario je dve samostalne izložbe i izlagao na grupnim izložbama u Srbiji i u inostranstvu. Izložba umetničkih slika Adela Faresa i izložba alžirske filatelije u PTT muzeju su za posetioce otvorene do 2. avgusta.

KATALOG

Izvor: JP „Pošta Srbije“, Beograd
Fotografije: Igor Đukanović

USEPEŠNA IZVEDBE ALŽIRSKE MONODRAME „FATMA“
NA BEOGRADSKOJ SCENI KULT
04.07.2022.

Na sceni „Kult“, Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, u nedelju, 3. jula 2022. godine, u izvedbi Ivane Šćepanović, odigrana je monodrama „Fatma“, alžirskog pisca Mohameda Bengetafa.

Iako mnogi kažu da je monodrama najteži i najzahtevni žanr za jednog glumca, večerašnje izvođenje je pokazalo da je glumica Šćepanović sa velikom lakoćom, pokazala majstorstvo izraza, pokreta, ali i privukla pažnju publike, od koje je dobila dugi aplauz i zaslužene ovacije.

Tekst monodrame, u prevodu Jasmine Petrović, zapravo je priča obične žene, čistačice Fatme, o slobodi, vrednostima i svakodnevici. Kako ističe glumica Šćepanović „Fatma je čistačica, u ministarstvu i opštini, i jedanput mesečno izlazi na terasu svoje zgrade, na kojoj provodi jedini slobodan dan u mesecu, jedinom mestu gde se oseća slobodno i spokojno, i gde pere svoj veš. Taj prostor zapravo je prostor njene slobode“.

,,Fatma“ je delo čuvenog alžirskog, dramskog, pisca Mohameda Bengetafa (1939–2014). Prvi put je izvedena 23. maja 1990. u pozorištu El-Mugar, u gradu Alžiru, a Fatmu je glumila Sonja. Predstava se izvodi širom sveta, a prvi put na srpskom jeziku ju je igrala glumica Ivana Šćepanović, 13. novembra 2014. godine, a alžirski pisac Bengetaf je dao autorska prava, bez nadokande, Društvu prijatelja Alžira u Srbiji, neposredno pre nego što je preminuo.

Ovaj događaj je, još jedan, u nizu koje organizuju Ambasada Alžira u Srbiji, uz podršku srpskih partnera, a povodom obeležavanje dvostrukog jubileja – 60. godina nezavisnosti Alžira i 60. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Alžira. Izvedbi je prisustvovao i Nj. E. ambasador Fatah Mahraz, koji je i uputio čestitke glumici Šćepanović na odličnoj predstavi.

Marko Jelić
Foto: Marko Jelić

IZLOŽBA ARHIVSKIH DOKUMENATA SARADNjE SRBIJE I ALŽIRA
U GALERIJI OPŠTINE VRAČAR

02.07.2022.

Svečanim otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata srpsko-alžirske saradnje, u subotu, 2. jula 2022. godine, u galeriji opštine Vračar, Ambasada Alžira u Srbiji, u saradnji sa Arhivom Jugoslavije i Gradskom opštinom Vračar, otpočela je obeležavanje dvostrukog jubileja – 60. godina nezavisnosti Alžira i 60. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Alžira.

U saradnji sa Arhivom Jugoslavije, institucijom kulture od nacionalnog značaja, ambasada Alžira je priredila izložbu arhivskih dokumenata, fotografija važnih događaja iz istorije diplomatskih odnosa dve zemlje.

Na izložbi je govorio Dragan Teodosić, viši arhivista Arhiva Jugoslavije, koji je, podsetio na to da je saradanja Arhiva Jugoslavije i Ambasade Alžira, veoma plodna, i da je ovo treća izložba, koja sveobuhvatno pokazuje značaj saradnje dve zemlje, kao i mnogobrojne kontakte i posete. Teodosić je istakao da je, na ovoj izložbi, predstavljen i dokument o otvaranju jugoslovenske ambasade u Alžiru, 1962. godine.

Ambasador Alžira, Nj. E. Fatah Mahraz istakao je „da su izložene fotografije i posebno bogata dokumentacija, koja ovekovečuje značajnu prepisku između Alžira i Beograda, između 1956. i kasnih osamdesetih, i osvetljava istorijsku dubinu odnosa aktivne solidarnosti i izuzetnog prijateljstva, koji su povezivali Alžir i Srbiju, a koje, kako to nalaže obaveza pamćenja, ali i zahvalnost, moraju da, kao istorijsko nasleđe, budu prenete sledećim pokoljenjima.

Ova vrsta izložbi ističe značaj arhiva, kao nacionalnih institucija, koje čuvaju sećanja naroda i država. Uvereni smo da će posle ove uslediti i druge slične izložbe, zahvaljujući tradicionalnoj saradnji Ambasade sa Arhivom Jugoslavije, i da će one doprineti boljem i plodnijem naučnom dijalogu među istoričarima, studentima i istraživačima obe zemlje.

Višeznačna i dragocena podrška bivše Jugoslavije, njenih naroda i njenog rukovodstva, posebno se ogleda u odluci o otvaranju njene amabasade, donetoj 2. jula 1962, samo dan nakon referenduma o nezavisnosti Alžira.

Ova izložba je deo raznovrsnog kulturno-istorijskog programa koji je Ambasada pripremila zajedno sa svojim srpskim partnerima.

Ovom dvostrukom alžirsko-srpskom proslavom, u julu 2022. slave se istorijske i tradicionalne veze prijateljstva, saradnje i solidarnosti i ističe se njihovo neprekidno snaženje kroz mnogostruko, uzajamno korisno partnerstvo dve zemlje“.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici institucija kulture, diplomatskog kora, članovi Društva prijatelja Alžira, kao i alžirski studenti koji su na školovanju u Srbiji.

Marko Jelić
Fotografije: Goran Zlatković.

AFRO FESTIVAL ODRŽAN U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI
26.07.2022.

Tokom dva dana vikenda, 25. i 26. juna, u Muzeju afričke umetnosti, u Beogradu, održan je Afro festival. Brojni sugrađani i posetioci našega grada imali su priliku da se upoznaju sa afričkim kulturnim nasleđem kroz brojne muzejske popularne programe: javna vođenja, predavanja, muzičke, plesne i likovne radionice za decu i odrasle, kao i prodajni afrički bazar.
Nајsvеčаniјi dео fеstivаlа bio je prоgrаm – Durbаr, dаn priјаtеlјstvа, muzikе i plеsа, održan u nedelju, 26. juna. Ovaj deo Festivala organizuje Muzej, uz drаgоcеnu pоdršku аfričkih аmbаsаdа, u prisustvu šefova misija Alžira, Angole, Egipta, Konga, Libije, Maroka, Tunisa, kao i konzulata Namibije i Jamajke. Ovogodišnji domaćin festivala bila je Ambasada Republike Angole.

Na centralnom događaju, tačno u podne, javnosti su se obratili direktorka Muzeja afričke umetnosti, zatim doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradu, i ambasador Republike Angole.

Doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradu istakao je da je „Аfrо fеstivаl оd svоg оsnivаnjа, 1997. gоdinе, pоstао rеdоvnа mаnifеstаciја, јеdinstvеnа zа Srbiјu u cеlоm rеgiоnu zаpаdnоg Bаlkаnа, čiјi је cilј dа prоmоvišе priјаtеlјstvо Srbiје i nаrоdа Аfrikе, krоz rаzličitе аktivnоsti usmеrеnе nа mlаdе, nа muzičkе nаstupе, mоdnе rеviје i druge aspekte afričkog kulturnog nasleđa“.

Prisutnima se obratio i ambasador Republike Angole, koji je istakao: „Afrička kultura, umetnost i tradicije su toliko raznovrsne da smo smo zahvalni da u Beogradu imamo ovako značajno mesto koje dozvoljava svima da dobiju makar uvid u afričku kulturnu raznolikost. Angola ima tu čast da bude domaćin ovogodišnjeg festivala i Ambasada je tesno sarađivala sa muzejem u pripremi niza događaja kojim se prestavlja tek delić angolske umetnosti i kulture“.

Istaknuti angolski umetnik Kiluanž Kija Henda, održao je predavanje, a glavni muzički događaji dana predstavljali su, nastup benda „Avalski put“, koji čine afrički studenti u Beogradu, koji borave i studiraju u našoj zemlji zahvaljujući projektu „Svet u Srbiji“ i spektakularan nastup rege muzičara Horsman Coyote.

Na štandu ambasade Alžira, koja je pripremila, tradicionalno, slatki i slani kus-kus, slatke đakonije, alžirske urme i čaj, domaćin je bio Nj. E. Ambasador Fatah Mahraz, koji je poželeo dobrodošlicu svim posetiocima, posebno članovima Društva prijatelja Alžira.

Fotografije: Muzej afričke umetnosti

DANI ALŽIRSKE GASTRONOMIJE
10.07.2022.

U čast obeležavanja 60. godišnjice nezavisnosti Alžira i 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Alžira i Srbije, Ambasada Alžira u Beogradu je, uz podršku relevantnih srpskih institucija i ustanova, tokom prvih deset dana jula 2022, organizovala bogat i raznovrstan program kulturnih aktivnosti, koji je završen Danom alžirske gastronomije, u bašti Muzeja afričke umetnosti.

U zelenom vrtu muzeja koji baštini najlepše sećanje na afričku kulturu, umetnost, i podseća nas na borbu afričkih naroda za svoju slobodu, ambasada Alžira je pripremila bogatu ponudu alžirksih jela, ukusa, začina, pokazujući svu moć raznolikosti ponude ove najveće države afričkog kontinenta.

Preporuka:
https://www.danas.rs/zivot/recepti/saksuka-hrira-gazelini-rogovi-specijaliteti-koji-predstavljaju-kulinarsko-umece-alzira/

Foto: Ambasada Alžira

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ALŽIR – BISER MAGREBA“ U KULTURNOM CENTRU KIKINDA
27.05.2022.

U Kultunom centru Kikinda otvorena je, 27. maja 2022. godine, izložba fotografija „Alžir – biser Magreba“, umetničkog fotografa, Vladimira Lukača, kojom predstavlja svoje fotografske impresije ove najveće države afričkog kontinenta. Svečanom otvaranju, pored autora, prisustvovali su ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira u Srbiji, NJ.E. Fatah Mahraz i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, koji je, tom prilikom, istakao da izložba ima posebnu vrednost, s obzirom na to da kruniše 60 godina prijateljskih odnosa Alžira i Srbije.

„Veoma sam srećan što sam posmatrajući fotografije, izučavajući istoriju i sagledavajući savremeno doba Alžira, saznao da ova lepa zemlja ima dosta sličnosti sa Srbijom. Pred nama je dobra saradnja i siguran sam mnogo bolji dani u odnosu dve države. Kroz ovu izložbu, preko ovih 60 fotografija, videćemo delić lepote Alžira i naučiti dosta o toj afričkoj državi“.

Svečano otvaranje izložbe pripalo je ambasadoru Alžira u Srbiji: „Zahvaljujem kikindskom gradonačelniku i Gradu Kikindi na gostoprimstvu i prilici da otvorimo ovu izložbu. Zahvaljujem gospodinu Marku Jeliću, koji predsedava Društvom prijatelja Alžira, koji nam je omogućio kontakt sa gradonačelnikom Kikinde. Imali smo veoma kvalitetan razgovor sa kikindskim gradonačelnikom, dobio sam veoma korisne i sveobuhvatne informacije o gradu, kada se radi o istoriji, privredi, kulturi i turizmu. Predložili smo i saradnju o bratimljenju grada Kikinde sa još jednim alžirskim gradom sa ciljem da se pobratime dve sredine. Mnogo je prilika da sarađujemo na svim poljima što će se, siguran sam, i ostvariti“.

Izložene fotografije nastale su 2019. godine u februaru, koji je najpogodniji mesec za putovanja u Africi, imajući u vidu da su vremenske prilike tada veoma odgovarajuće:
„Radi se o poseti Alžiru, državi koju malo znamo i slabo je poznajemo. Zahvaljujući ovoj izložbi, posetioci će biti u prilici da malo bolje vide koliko je Alžir lepa zemlja, naša prijateljska država. Na fotografijama su prikazani tragovi Rimskog carstva koje je u to doba vladalo. Ima mnogo toga što treba videti“, poručio je autor izložbe, Vladimir Lukač.

 

Fotografije: Grad Kikinda.

Izvor:

http://www.kikinda.org.rs/index.php?language=lat&page=fb_vesti&id=6686

AMBASADOR ALŽIRA U ZVANIČNOJ POSETI KIKINDI
27.05.2022.

Na inicijativu Društva prijatelja Alžira, gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, upriličio je, 27. maja 2022. prijem za ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžira u Srbiji, NJ. E. Fataha Mahraza. Jedan od razloga prve posete alžirskog ambasadora nekoj srpskoj opštini, jesu investicioni potencijali i produbljivanje saradnje dve države preko manjih gradova. Gradonačelnik Kikinde je, tom prilikom, istakao da će se u narednom periodu odabrati jedan alžirski grad sa kojim će Kikinda razmeniti iskustva iz svih oblasti, što će biti prvi koraci ka saradnji našeg i nekog alžirskog grada: „Kikinda sigurno nije slučajno odabrana. Mi smo u poslednjih godinu dana intenzivno radili na promociji Kikinde, prikazali smo sve lepote našeg grada, ali i investicione potencijale, tako da nije slučajno što nam poslednjih meseci dolaze predstavnici mnogih zemalja tražeći da zajednički uradimo određene projekte, da vršimo razmenu naših sugrađana, ali i da razmišljamo o budućim investicijama u Kikindi. Mislim da smo na izuzetno dobrom putu da Kikinda postane bogatija sa još sadržaja, a želja nam je da sarađujemo sa gradovima iz celog sveta“.

Za alžirskog ambasadora dolazak u Kikindu predstavlja prvu zvaničnu posetu nekom gradu u našoj zemlji. Teme sastanka sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima bili su investicioni potencijali Kikinde, ali i potencijalno produbljivanje saradnje između dve države, preko manjih gradova. U okviru posete, predviđeno je otvaranje izložbe fotografija u Kulturnom centru Kikinda pod nazivom „Alžir – biser Magreba“, umetničkog fotografa, Vladimira Lukača: „Došao sam u Srbiju pre šest meseci, a ovo je prvi poziv koji sam dobio od jednog gradonačelnika kako bih došao i otkrio lepote ovog grada. Za mene ovo nije ništa neobično jer sam o Kikindi mnogo toga pročitao na internetu. Pročitao sam da se radi o prelepom gradu, vrlo specifičnom, sa mnogo detalja i ponuda. Razmišljamo kako da se Kikinda pobratimi sa gradom, koji ćemo naći, a koji ima sličnu industriju i potencijale, kako bi dolazilo do češće razmene iskustava, da bi dolazilo do razmene studenata i đaka i da bi se stvorila klima za bližu saradnju sa tim gradom-pobratimom“.

Fotografije: Grad Kikinda.

Izvori:

http://www.kikinda.org.rs/index.php?language=lat&page=fb_vesti&id=6685

https://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/banat/ambasador-alzira-u-poseti-kikindi_1343935.html

https://vojvodjanski.com/tvkikinda/drustvo/2022/05/27/ambasador-alzira-u-srbiji-posetio-kikindu

https://vojvodinauzivo.rs/ambasador-alzira-posetio-kikindu/

https://www.youtube.com/watch?v=4YS3nSsj4y8&t=43s

https://www.youtube.com/watch?v=ZCBTrb_xLIk&t=41s

U PALATI SRBIJE OBELEŽEN DAN AFRIKE
25.05.2022.

U Palati Vlade Republike Srbije, 25. maja, proslavljen je Dan Afrike, ustanovljen 1963. godine, a koji se u Srbiji obeležava kao simbol prijateljstva i saradnje sa bivšom Jugoslavijom i Srbijom, kao i velikog ekonomskog razvoja afričkih država.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, Nemanja Starović, istakao je da se nada da afrički prijatelji nisu zaboravili pomoć Jugoslavije u borbi za oslobođenje od kolonijalizma, a Srbija i danas sa zemljama tog kontinenta ima dobre i prijateljske odnose. Starović je poručio da je Srbija zadovoljna napretkom u razvoju afričkih država i da želi da taj kontinent bude jak globalni faktor i partner. Želimo i dalje jaku saradnju sa Afrikom i njen razvoj, zaključio je on.

Još otkada je osnovana Afrička unija, od 1963. godine, prijateljstvo je zasnovano na pomoći bivše Jugoslavije državama Afrike. Pre 59 godina afrički lideri su se udružili u borbi protiv kolonijalizma, a danas države beleže ekonomski i društveni razvoj. Afrički ambasadori pozvali su kompanije iz Srbije da investiraju u afričke zemlje, i pozdravili otvaranje novih ambasada Srbije u državama Afrike, koji vide kao nastavak podrške kontinentu.

Jedan od domaćina bio je i Nj. E. ambasador Alžira, Fatah Mahraz, a svečanosti su prisustvovali i članovi Društva prijatelja Alžira.

ODATA POČAST PREDSEDNIKU TITU
25.05.2022.

Povodom nekadašnjeg Dana mladosti, Nj. E. gospodin Fatah Mahraz, izvanredni i opunomućeni ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir, u pratnji Marka Jelića, predsednika Društva prijatelja Alžira, posetio je, 25. maja, „Kuću cveća“, u Muzeju Jugoslavije, i položio cveće na grobu Josipa Broza Tita.

Ambasador Mahraz se upisao u knjigu utisaka, a predsednik Društva ga je upoznao sa Joškom Broz, Titovim unukom, sa kojim je evocirao sećanje na njegovog dedu, i preneo zahvalnost Alžira za Titovu podršku alžirskoj borbi za nezavinost.

Dan mladosti se u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) proslavljao svakog 25. maja od 1945. do 1988. godine. Ovaj praznik je bio povezan sa rođendanom doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita (1892–1980) i prvih godina se obeležavao samo kao njegov rođendan, a 1957. godine je na njegovu inicijativu postao Dan mladosti.

NOVOIMENOVANI AMBASADOR ALŽIRA PREDAO AKREDITIVNA PISMA
17. 03. 2022.

1Novoimenovani ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir, Nj. E. Fatah Mahraz, predao je, 16. marta 2022. godine, akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću.

U razgovoru sa ambasadorom Alžira, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim odnosima Srbije i Alžira, kao i očekivanje da će bilateralna saradnja u različitim oblastima, a koja je trenutno ispod postojećih mogućnosti, dobiti na zamahu.

Ambasador Mahraz preneo je pozdrave i poziv predsednika Abdelmadžida Tebuna da predsednik Vučić učini zvaničnu posetu Alžiru.

Predsednik Vučić je istakao značaj koji je za srpsko-alžirske odnose imala poseta premijera Benabderahmana prošlog oktobra, prilikom obeležavanja 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

2Predsednik Vučić i ambasador Mahraz su razgovarali o brojnim temama od zajedničkog interesa, uključujući dalje korake na razvoju bilateralnih odnosa. Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da će uskoro biti potpisani novi sporazumi, koji će omogućiti raznovrsniju saradnju, kao i da će biti aktiviran rad Mešovitog komiteta za saradnju.

Predsednik Vučić je posebno zahvalio na principijelnom stavu Alžira o poštovanju međunarodnog javnog prava i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije u vezi sa nepriznavanjem samoproglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Ambasador Mahraz je rekao da Alžir, kao i Srbija, čuva svoju nezavisnost u odlučivanju.

Današnjoj ceremoniji predaje akreditivnih pisama novoimenovanih ambasadora prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova
Foto: TANJUG

Cestitka 2022

АЛЖИР КРОЗ ФОТОГРАФИЈЕ ЈОРДАНА АНТИЋА
ВИРТУЕЛНА ИЗЛОЖБА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
“СЕЋАЊА, ФОТО-СВЕДОЧАНСТВО ЈУГОСЛОВЕНСКО-АЛЖИРСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА У ГОДИНАМА ПОСЛЕ ОСЛОБОЂЕЊА АЛЖИРА (1966-1970)”
27. новембра 2021.

Фото-сведочанство, као сећање на југословенско-алжирску сарадњу и пријатељство у годинама после ослобођења Алжира приказано је на фотографијама насталим у периоду од 1966-1970. године које су припадале Јордану Антићу (1941-2015), који је у овој земљи боравио и радио као инжењер геологије. Документарни фотографски записи представљени су на виртуелној изложби “Сећања, фото-сведочанство југословенско-алжирског пријатељства у годинама после ослобођења Алжира (1966-1970)”. Поставка је организована поводом 67. годишњице почетка рата за национално ослобођење, који је трајао од 1954. до 1962. године. Изложбену грађу припремила је Јорданова кћерка, Милена Антић, која је, после смрти оца, пронашла богату архиву фотографија, докумената, личних предмета, поштанских марки, и многих других предмета, које је Јордан чувао, као драге успомене.

Југославија је била прва европска земља, која је подржала борбу алжирског народа за слободу и признала привремену владу Алжира, тако да је ова пријатељска земља у годинама слободе позивала многобројне стручњаке из тадашње Југославије да помогну Алжиру у обнови и развоју. Јордан Антић, запослен као инжењер геологије у фирми ,,Геосонда“, отишао је у Алжир 1966. године, и у овој афричкој земљи провео је најлепше године свог радног века. Волео је фотографију и врло брзо, након доласка у Алжир, купио је фотоапарат, којим је забележио различите импресије и цртице из своје свакодневице - радове на градилиштима и бушотинама у пустињи, истраживања, која су вршена током тих година, као и градове, догађаје и људе, којима је био одушевљен и о којима је с љубављу причао до краја живота. Тако су настале и фотографије градова и предела широм Алжира - Бенсекрана, Шлефа, Фаид Ахмеда, Мархума, Маскаре, Бу Ханифиjе, Кабилије, Константина, Скикде, Типазе, Бу Сааде, Хаси Месауда, Орана, као и алжирске престонице града Алжира - ботаничке баште Ел Хама, алжирске казбе, центра града, трга са спомеником емира Абделкадера.

Изложба је обогаћена и фотографијама које су настале током посете председника Јосипа Броза Тита који је са супругом Јованком боравио у Алжиру од 5. до 9. новембра 1969. године. Једна у низу занимљивих фотографија је и велики снег који је у децембру 1967. године изненада пао, и на путу од града Маскаре до Сиди бел Абеса поломио маслине. То је за ову афричку земљу била посебна атракција.

Кроз ову изложбу Друштво пријатеља Алжира оживљава сећање на Јордана Антића који је заволео Алжир, његове лепоте и јединствености, са посебним освртом на југословенско-алжирску привредну сарадњу која и данас има потенцијал. Изложба показује величину и значај југословенско-алжирског пријатељства, сарадње и печата који су југословенски градитељи дали за развој послератног Алжира.

КЛИКОМ НА ФОТОГРАФИЈУ ИСПОД ПОКРЕНИТЕ ВИРТУЕЛНУ ИЗЛОЖБУ

 

59. ГОДИНА НЕЗАВИСНОСТИ АЛЖИРА

Поводом 59. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у Београду, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, и изасланик одбране, пуковник Салах Шераитија, приредили су свечаност у амбасади ове највеће афричке земље, у знак сећања на дан када су, 5. јула 1962. године, борци Алжирске револуције, извојевали слободу.

Поводом важне прославе, официру Народне националне армије из Алжира, који је на студијама у Србији, уручено је војно унапређење.

Овогодишња свечаност била је скромна, у духу ограничења епидемије вируса корона, те су пријему присуствовали само алжирски дипломати, чланови алжирске заједнице, војни стажисти у Србији, и председник Друштва пријатеља Алжира, Марко Јелић.

Амбасадор Шебшуб је подсетио на значај великог алжирског празника, и подсетио на подршку коју је бивша Југославија пружила борби алжирског народа за слободу, и на славног фотографа и камермана Стевана Лабудовића, који је, раме уз раме, са алжирским борцима, оставио историјски траг о алжирској независности.

Домаћини су приредили многобројне алжирске трпезу слатке ђаконије.

Фото: Амбасада Алжира

ДАН АФРИКЕ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН У ПТТ МУЗЕЈУ
25.5.2021.

Поводом 25. маја, Дана Африке, у ПТТ музеју данас је одржана промоција пригодног филателистичког издања „Дан Африке” и отворена је изложба под називом „Неоткривена Африка”. Свечаности су присуствовали амбасадори и представници дипломатског кора земаља Африке, државни секретар у Министарству спољних послова Републике Србије Немања Старовић, и представници Музеја aфричке уметности, који је заједно са удружењем „Адлигат” обезбедио стручну сарадњу у реализацији филателистичког издања и изложбе.

„Мисија Поште Србије је да спаја људе и повезује континенте и зато је за нас посебна част да представимо марку посвећену вишедеценијском пријатељству и заједничким вредностима народа Србије и Африке. Са народима Африке делимо и виђење будуће сарадње у области привреде, модерних технологија, развоја инфраструктуре и образовања, чему ће Пошта Србије допринети у домену поштанских, логистичких и информатичких услуга”, рекао је в.д. директорa Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Србије, поручио је да је Србија поносна на славну прошлост и заједничке победе. „Због тога смо 25. мај уврстили у календар најважнијих дана у години и прогласили га за Дан пријатељства са народом Африке. Мирољубиво решавање спорова, толеранција, равноправност, право на одрживи развој, поштовање међународног и јавног права, суверенитета и територијалног интегритета представљају принципе на којима мора бити утемљен свет будућности којем заједно тежимо”, истакао је Старовић.

У име дипломатских представника земаља Африке, обратио се доајен Групе афричких амбасадора, Његова екселенција амбасадор Народне Демократске Републике Алжир, Абделхамид Шебшуб, који је истакао да је марка посвећена Дану Африке снажан симбол пријатељства српског и афричких народа. „Ова иницијатива нас није изненадила, јер су нам добро знане пријатељске везе које господин Ђорђевић одржава са свим афричким амбасадорима, као и његова увек присутна воља за унапређењем сарадње. Одлука Поште Србије да поштанску марку посвети Дану Африке допринеће да се овековечи тај посебан однос између нашег континента и ваше земље”, нагласио је амбасадор Шебшуб.

Директор ПТТ музеја Виктор Лазић, истакао је да изложба „Неоткривена Африка” приказује предмете великог уметничког и културног значаја из легата Слободанке и Станимира Јовановића, који су данас први пут доступни јавности. „Југославија и Србија су афричким народима увек пружали братску руку пријатељства, подршке и разумевања. Зато не чуди што ниједан предмет који се налази у Музеју афричке уметности или Удружењу Адлигат, није напустио Африку као плен завојевача, већ као дар афричких пријатеља или уз одобрење мештана”, нагласио је Лазић.

Филателистичко издање „Дан Африке” састоји се од марке са панафричким мотивом – скулптуром „Мапа Африке” Николе Коље Милуновића. На вињетама су предмети из Музеја афричке уметности који симболизују Нигерију, Анголу, Алжир, Мароко и Египат, док су Кенија, Тунис и Етиопија представљени предметима из Музеја књиге и путовања Удружења Адлигат.

Легат афричке уметности Слободанке и Станимира Јовановића поклоњен Музеју књиге и путовања Удружења Адлигат, представља изузетну збирку од 62 предмета сакупљаних током више деценија дипломатског рада Станимира Јовановића у Замбији, Нигерији, Габону, Гани, Бенину и другим афричким земљама.

Изложба „Неоткривена Африка” отворена је за посетиоце у наредних недељу дана.

Извор: https://posta.rs/cir/info/vest-detaljnije.aspx?ID=8656

РЕАГОВАЊЕ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
ПОВОДОМ ТЕКСТА У „ДАНАС-у“ ОД 8. МАРТА 2021. ГОДИНЕ

Kако је пренео лист „Данас“, од 8. марта 2021, Борис Тадић, бивши председник Републике Србије, упутио је писмо председнику САД, Џоу Бајдену, у којем изражава задовољство што су САД признале марокански суверентитет над „његовим делом Западне Сахаре“. Писмо је упућено на иницијативу МИП Марока.

Тим поводом, Друштво пријатеља Алжира изражава жаљење због тако неспретног и непотребног геста господина Тадића, јер Мароко никада није имао суверенитет над Западном Сахаром, нити историјски полаже право на ту територију.

Треба ли подсећати да Уједињене нације сматрају Западну Сахару несамосталном територијом, на којој треба да се спроведе процес деколонизације, како је то предвиђено међународним правом, као и на то, да је противправна војна окупација те територије од стране Марока и Мауританије, године 1975. у основи овог сукоба.  Војска Марока је насилно ушла на ту територију, и остала до данас, након што се Шпанија повука из своје колоније, коју је држала скоро 100 година. Kога занима, детаљније се може упознати на Енциклопедији Британика.

Ни Међународни суд у Хагу, ни Уједињене нације, ни Афричка Унија нису Мароку признали право да заузме ову територију, нити су признали његов суверенитет над Западном Сахаром.
За разлику од Марока, Алжир никада није имао икакве претензије на спорну територију, иначе богату фосфатима и рудом гвожђа, и увек се залагао за право народа Сахрави на самоопредељење, путем изјашњавања на референдуму, како је то уосталом, и предвиђено међународним правом.
Организовање тог референдума Мароко никада није дозволио. Чак се и Мауританија, која би, због племенских веза између два народа, можда имала и највише права на Западну Сахару, повукла са те територије и поштује међународно право ради очувања своје независности, која је била угрожена хегемонистичком жеђи Марока.

Ако су намера и мотив за слање писма председнику Бајдену прављење паралеле са KИМ, господина Тадића ваља подсетити да Мароко окупира највећи део Западне Сахаре, кршећи тиме међународно право, док је Kосово и Метохија, саставни део Србије, који јој је одузет након војне интервенције НАТО и да једнострано проглашена независност KиМ ни до данас није призната од стране Уједињених нација.   

Уосаталом, како би Тадић поднео погледе жена и деце народа Сахрави, који живе у избегличким камповима, или трпе кршење основних људских права на окупираним територијима.
Бивши председник САД, Доналд Трамп био је на погрешном трагу… а и Тадић, који је Трампове твитове узео као полазиште за своју иницијативу, требало би да, као политичар, пре свега, прочита како резолуције Савета безбедности, тако и остале правне акте о овом питању, и тако избегао подсмехе.

С тим у вези, став Алжира по питању Kосова темељно је заснован на међународном праву и имун је на притиске, којима би могао бити изложен како би променио свој став.

Друштву пријатеља Алжира остаје да се нада да се овакве иницијативе неће понављати и да ће напори наших политичара бити усмерени ка одбрани међународног права а не, ка покушајима његовог кршења, па макар ти покушају долазили и од великих сила.

АЛЖИР - БИСЕР МАГРЕБА
Виртуелна изложба уметничког фотографа, Владимира Лукача
20. 02. 2021.

Друштво пријатеља Алжира организује ауторску, виртуелну изложбу фотографија „Алжир – бисер Магреба“, уметничког фотографа, Владимира Лукача, којом представља своје фотографске импресије ове највеће државе афричког континента. Изложба је доступна на веб сајту Друштва пријатеља Алжира www.dpalzira.com.

Услед немогућности да се организује изложба, која би била доступна широј јавности, због глобалне пандемије, проузроковане вирусом корона, организатори представљају изложбу виртуелно. На овој изложби, приказане су 43 фотографије – импресије, са двонедељног путовања по овој афричкој земљи, у фебруару 2019. године, када је, у организацији Друштва пријатеља Алжира, група српских туриста пропутовала Алжир, од северних градова (Алжир, Типазу, Оран, Тлемсен, Kонстантин, Сетиф, Ђемилу) и Сахаре (Таманрасета и Гардаје, на југу). Лукач је забележио игру сунчевих боја, колорит предела планина и бујне вегетације, богатих понуда ликалних пијаца, европске архитектуре и римског наслеђа на северу, до пустињског живота и сахарске игре светлости на југу. Пошто је Алжир за многе непознаница, фотограф позива грађане Србије да открију Алжир и све његове лепоте, јер за ову земљу, због многобројних атракција, кажу да је континент.
– Изложба приказује природу, културно-историјско наслеђе, обичаје, гастрономију, и све оно што је група путника истраживачког и радозналог духа доживела, током путовања по Алжиру, и, истовремено, открива многе тајне о овој земљи, с обзиром на то да је Алжир, за многе у нашој земљи, непознаница – истиче Лукач.

Опширније: "АЛЖИР - БИСЕР МАГРЕБА" ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ВЛАДИМИРА ЛУКАЧА

Cestitka 2021 elektronska Drustvo prijatelja Alzira

АМБАСАДА АЛЖИРА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН РЕВОЛУЦИЈЕ
2. 11. 2020.

Поводом обележавања 66. годишњице националног празника 1. новембра, дана почетка Алжирске револуције, амбасадор Алжира у Београду, Абделахамид Шебшуб, приредио је у поноћ, 31. октобра, свечану церемонију подизања заставе своје земље испред амбасаде Алжира у Београду. Овај симболички чин извели су официри на школовању у Србији у присуству амбасадора Алжира, Абделахамида Шебшуба, војног изасланика, пуковника Салаха Шераитија, Марка Јелића, председника Друштва пријатеља Алжира, представаника алжирске заједнице у Србији и запослених у Амбасади.

Током церемоније, амбасадор Алжира је подсетио на симболично значење овог датума као и на жртве које је алжирски народ поднео како би повратио своју слободу и повратио свој суверенитет и независност. Алжирски војници који студирају у Србији подигли су националну заставу уз звуке алжирске химне „Касаман“, а затим су присутни минутом ћутања одали почаст борцима који су пали за независност Алжира.

Прослава националног празника ове године има посебан печат, јер Алжирци у Алжиру, али и у Србији не прослављају само свој национални дан, већ излазе и на биралишта где гласају на референдуму за ревизију устава, у духу консолидације својих институција, како би се спровело њихово неопходно прилагођавање захтевима које налажу дубоке промене у алжирском друштву.

Амбасадор Шебшуб изјавио је да „Алжир слави дан револуције и у пријатељској Србији, која је, безкомпромисно, пружила подршку нашој броби за ослобођење. Захваљујући тој подршци, Београд је једна од престоница у којој су исписане и занавек уклесане странице алжирске историје. Ово је прилика да одамо признање и Стевану Лабудовићу и „Филмским новостима“ на њиховом ангажовању, раме уз раме, са алжирским народом“.

Нажалост, због глобалне епидемије проузроковане COVID–19, Амбасада није била у могућности да ове године многобројне пријатеље Алжира у Србији почасти укусним алжирским кускусом и неодољивим алжирским урмама.

Фото: Амбасада Алжира

Са веб сајта амбасаде Алжира:
http://www.ambalgserbia.rs/rs/2020/11/02/celebration-du-1er-novembre-a-belgrade/

Интервју за РТС:
https://www.youtube.com/watch?v=B9fWAAC2qiE

1. 11. 2020.

ИНТЕРВЈУ ЗА ДНЕВНИ ЛИСТ „ПОЛИТИКА“
Абделхамид Шебшуб, амбасадор Народне Демократске Републике Алжир у Србији

ПРОИЗВОЂАЧИ ГАСА ЈУРИШАЈУ НА ЕВРОПУ

Ambasador Abdelhamid SebsubУ нашем региону постоји више жаришта напетости, као што су западносахарски конфликт, либијска криза или ситуација у Малију, који представљају претњу стабилности.
Алжир данас обележава национални празник, на дан почетка ослободилачког рата 1954. године против колонијалне управе Француске. Ове године на тај дан грађани Алжира излазе на референдум на коме ће се изјаснити о предлогу ревизије устава, на основу захтева формулисаних током вишемесечних протеста 2019. године.

Да ли је Алжир на политичкој прекретници?
Верујем да је Алжир у фази преласка у нову етапу историјског процеса изградње своје државе, што је и наставак националноослободилачке борбе започете 1. новембра 1954, када се поново рађала алжирска држава после дуге колонијалне ноћи. Од стицања независности Алжир је прошао кроз многе економске и политичке реформе, наметнуте како услед промена у алжирском друштву, тако и услед захтева међународног поретка, који је у сталном кретању.

Aлжирска држава је по стицању независности организована око тадашњих приоритета, као што су очување народног јединства, национални идентитет, одбрана суверенитета, стеченог уз велике жртве, економски развој, образовање, здравство, изградња инфраструктуре... Kасније се јавила потреба за увођењем реформи, као одговор на тежње за политичким плурализмом, слободом изражавања и мишљења, слободним предузетништвом.

Опширније: ПРОИЗВОЂАЧИ ГАСА ЈУРИШАЈУ НА ЕВРОПУ

In memoriam
Милоје Поповић Каваја (1936–2020)

Miloje Popovic KavajaПреминуо је Милоје Поповић Каваја (28.7.1936–10.10.2020), истакнути српски дипломата, књижевник и публициста.

Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. Био новинар „Студента“, „Младости“, „Политике“ (1966–1972), директор Kултурно-информативног центра Југославије, у Њујорку (1974–1978), генерални директор Сава центра (1978–1986), секретар за инострани туризам Савезне владе (1986–1992) и саветник светске компаније ДХЛ. Председник Kултурно-просветне заједнице Београда (1989–1992), и саветник Удружења књижевника Србије, члан Удружења за културу уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у којем се налази његов легат.

Аутор је званичних стихова за националну мелодију Станислава Биничког „Марш на Дрину“, која до 1964. није имала речи, и која је одобрена од породице Бинички. Поема написана, док је био председник Омладинског културно-уметничког друштва „Лола“.

Објавио је више од 40 књига, литерарне и публицистичке садржине, између осталог, две књиге о Америци, књиге о Kини и Јужној Kореји, о Београду, Телевизијске приче о Србији и Београду, две књиге о „Политици“, две збирке сатиричних прича, збирке поезије… Најновије: „Други живот Николе Тесле“ (2015), „Kако успети у животу“ (2016), „Мемоари из гимназије“ (2017) и „Дарданели – 3000 ауторских твит афоризама (2018).

Његово име се налази на спомен-плочи споменика Тесли на Нијагари, за допринос његовом подизању 1976. године. Носилац је многих признања: Орден заслуга за народ, два Златнi беочуг Београда двапут, две повеље Скупштине Београда, поводом годишњица ослобођења, Вукова награда, Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије (2016), Повеља Градске општине Врачар (2017). За допринос Алжирској револуцији, где био 1959, добио је Орден народног хероја Алжира. Један је од основача Друштва пријатеља Алжира (2002). Од 2005. до 2015. био председник Друштва српско-туниског пријатељства.

Последњих година био је редован сарадник „Политике“, у рубрици „Погледи“. Водио је дневник од 1952. године (6000 страна). Књижевни псеудоном Каваја, преузео је по оцу, који је, пре Другог светског рата, држао ланац књижара „Браћа Kаваја“.

У легату у Удружењу Адлигат може се видети и важан део његове архиве и личних предмета, које је, деценијама, добијао на поклон, од значајних појединаца, као што су Ј. Б. Тито, Садам Хусеин, Ким Ил Сунг, итд. Последњих месеци живота, радио је на припремању опширних белешки на књигама које је деценијама добија на поклон од угледних и славних личности широм света. Захваљујући његовом ангажовању, основан је Легат градоначелника Бранка Пешића, у Адлигату.

Сахрањен је на Новом гробљу, у Београду.

МИНИСТРИ СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ И АЛЖИРА РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ
16. 06. 2020.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је телефоном са министром иностраних послова Народне Демократске Републике Алжир Сабријем Букадумом.

Саговорници су разменили искуства две земље у борби против пандемије ковид-19, а министар Дачић је упутио најбоље жеље Алжиру у њеним напорима у сузбијању епидемије коронавируса, саопштио је МСП.

Министар Дачић је пренео да је Република Србија опредељена за даљи развој и унапређење свеукупне сарадње и продубљивање традиционално пријатељских односа са Алжиром.

Изражен је обострани интерес на развијању и диверсификацији економске сарадње, која бележи значајан раст.

Министар Дачић је изразио захвалност због принципијелне позиције Народне Демократске Републике Алжир о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

На крају разговора, министар Дачић је упутио позив свом алжирском колеги да, када се стекну услови, учини посету Републици Србији што је прихваћено са задовољством.

Извор:
https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3988128/dacic-alzir-kosovo.html

Алжирска државна новинска агенција:
http://www.aps.dz/algerie/106244-boukadoum-s-entretient-avec-ses-homologues-tunisien-libyen-mauritanien-et-serbe

 

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПРИЧА О САКИЈЕТ СИДИ ЈУСЕФУ“ МИЛОЈА ПОПОВИЋА КАВАЈЕ
28.02.2020

knjigaУ Свечаној сали Дома Војске Србије представљена је књига „Прича о Сакијет Сиди Јусефу“ аутора Милоја Поповића Каваје.

Књига је, како је истакао Марко Јелић, уредник књиге и председник Друштва пријатеља Алжира, објављена прошле године, поводом 60 година откада су млади акцијаши, из целог света, отишли у туниско погранично место Сакијет Сиди Јусефу да помогну обнављање школе, коју су, годину дана раније, срушили француски бомбардери. Међу младим акцијашима било је и петоро Југословена, а један од њих је и аутор књиге Милоје Поповић Каваја.

Амбасадор Републике Тунис у Србији,  господин Сејфалах Реџеб истакао је да књига Милоја Поповића Каваје, студента, писца, новинара, који се придружио међународним добровољцима, сведочи о вечној емпатији српског према туниском народу.
– Тунис је био жртва француског напада на погранично село, које је било уточиште ратним ветеранима, што је изазвало осуду целог света. Везе између наше две земље отада се настављају, а Југославија је међу првим земљама која је признала независност Туниса – рекао је он.

Латифа Траи, отправник послова амбасаде Алжира у Београду, навела је да су у нападу на ово погранично место, фебруара 1958. године, погинуле на десетине људи и да је овај напад ујединио у болу Алжир и Тунис. Према њеним речима две земље су и данас повезане заједничком судбином, а посебно због бриге око границе.

– Промоција овог дела мог пријатеља, Милоја Поповића Каваје, још једна је потврда да не постоје биолошке границе када су људи ствараоци. Када он може у 83. години да напише овакву књигу после 60 година од бомбардовања села на граници Туниса и Алжира, када може на крају промоције и да запева песму на арапском језику, коју је певао пре шест деценија – то је фантастично. То и мени даје снагу и осећам да сам прави омладинац кад видим да моји пријатељи могу у тим годинама да буду тако активни – рекао је Карић.

Била је то лекција целом свету о храбрости нашег народна, храбрости наших омладинаца, који су упркос грубом упозорењу француских власти да не одлазе у Сакијет Сиди Јусеф и да никоме не гарантују сигурност, отишли и помогли.
– Ову књигу видим као подстрек на који начин сачувати вековну српску доброту која нам је узвраћена великим туниским и алжирским пријатељством. Није било лако примити 53.000 исцрпљених српских војника и рањеника који су преживели Албанску голготу. Нажалост, њих 3.600 је остало вечно на туниској земљи и њихови гробови су залог данашњег братства и пријатељства наших народа. Карић фондација нема неки велики фонд, али, кад наиђе на праве вредности новац се увек створи. Ова књига је раритет. Верујем да Милоје Поповић Каваја, жива легенда српске публицистике, није рекао последњу реч.

Аутор књиге Милоје Поповић Каваја, указао је да смо пријатеље са севера Африке раније били мало заборавили, а они су нам и када су сами били у кризи били пријатељи.
– Усред алжирског рата смо се упутили да градимо школу, коју су француски бомбардери срушили. Било је младих из целог света, од Кине до Латинске Америке, рекао је он и додао да је од петоро Југословена , који су са њим отишли сада жив само он.

Књига обилује и великим бројем фотографија, међу којима су и оне из периода бомбардовања места и изградње срушене школе, када је страдало и 11 ђака који су се налазили у школи.

Веома посећеној промоцији присуствовала је и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања, као и амбасадори и дипломати Азербјеџана, Гвинеје, Египта, Либије, Марока, Конга, Кувајта, Катара и Палестине.

Опширније: ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ПРИЧА О САКИЈЕТ СИДИ ЈУСЕФУ“ МИЛОЈА ПОПОВИЋА КАВАЈЕ

ИЗЛОЖБА АЛЖИРСКОГ МОДЕРНОГ СЛИКАРСТВА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА“, У ГАЛЕРИЈИ ‘73
17. 01. 2020.

Аутор фотографија: Рајко Р. Каришић

01Друштво пријатеља Алжира, у сарадњи са Галеријом ’73, у среду, 15. јануара 2020. године, организовало је свечано отварање изложбе слика алжирских сликара млађе генерације, Саида Рахманија, професора и његових колега Мустафе Аиша и Моктара Гарадија, који су своје сликарство представили београдској публици.

03Посетиоци су имали прилику да се упознају са њиховим ликовним стваралаштвом, насталом у последњих неколико година. Куриозитет је што је ово прилика да се виде радови аутора Рахмани Саида, који су излагани на последњем Бијеналу у Тунису, организованом у новембру 2019. године.

IMG 20180722 231225Рахмани Саид, кoји је и иницијатор изложбе, изјавио је да жели да сви његови снови постану стварност: „Моје слике увек говоре, или се баве шиљастом одећом, због њихових експресивних симбола и дубоких конотација, које представљају нашу стварност, да се осећамо срећним, ако икада очистимо нашу наглашену одећу, која оставља друге на добар утисак и репутацију о себи“.

a linterieureИзложбу је отворио амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, који је, поздрављајући многобројну публику, захвалио Мирели Пудар, директорки Галерије ’73 на гостопримству, и Марку Јелићу, председнику Друштва пријатеља Алжира, који је успешно организовао овај културни догађај и омогућио да се алжирски сликари и њихово модерно сликарство представе београдској публици.

Амбасадор Шебшуб је, такође, захвалио сликарима, што су превалили тако дугачак пут и, упркос зими, дошли да са Београдом, поделе емоције уткане у њихова дела.
Ови уметници, школовани на Националној школи лепих уметности Алжира, представљају нове изданке алжирских уметника, и то не само сликара већ и плесача, музичара, филмских и позоришних уметника, којима се Алжир поноси.

Опширније: ИЗЛОЖБА АЛЖИРСКОГ МОДЕРНОГ СЛИКАРСТВА И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА“, У ГАЛЕРИЈИ ‘73

МИНИСТАР КОМУНИКАЦИЈА ВЛАДЕ АЛЖИРА УПУТИО ПИСМО ЗАХВАЛНОСТИ ДРУШТВУ ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
05. 01. 2020.

Министар комуникација и портпарол Владе НДР Алжир, Њ. Е. Хасан Рабхи, упутио је писмо захвалности ДПА, као одговор на честитку Друштва упућену руководству Алжира поводом Дана револуције, 1. новембра, дана када је отпочео рат за национално ослобођење.

У прилогу се налазе скенирано писмо и куртоазни превод.

koricaНОВО ИЗДАЊЕ КЊИГЕ „ПРИЧА О САКИЈЕТ СИДИ ЈУСЕФУ“ МИЛОЈА ПОПОВИЋА КАВАЈЕ
05. 01. 2020.

Са великим задовољством вас обавештавамо да је, недавно, из штампе изашло ново издање књиге „Прича о Сакијет Сиди Јусефу“, Милоја Поповића Kаваје, у издању Друштва српско-тунижанског пријатељства, Друштва пријатеља Алжира и Kарић фондације.

Захваљујући љубазности господина Драгомира Kарића, председника Удружења српско-тунижанског пријатељства и председника посланичке групе пријатељства са Тунисом у Народној скупштини Републике Србије, објављена је ова књига.

Објављивање књиге је подржала и финансијски омогућила Kарић фондација. Kњига је објављена у децембру 2019. године, у години када се обележава 60 година од међународне омладинске акције у Сакијет Сиди Јусефу, чији је учесник био и наш Милоје Поповић Каваја. Ускоро ће бити организована промоција књиге.
У прилогу се налази пдф корице књиге.

Knjiga po sablonuFinalОБЈАВЉЕНО ДРУГО ИЗДАЊЕ КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА“ СРБОЉУБА МАНОЈЛОВИЋА
05. 01. 2020.

Са задовољством вас обавештавамо да је из штампе изашло друго издање књиге „Алжирска хроника“ Србољуба Манојловића, дугогодишњег дописника Новинске агенција ТАНЈУГ из Алжира и Магреба. Издавач је Друштво пријатеља Алжира.

Објављивање другог издања књиге омогућили су Центар за културу Сопот, породица Манојловић и Друштво пријатеља Алжира.

У прилогу вам достављамо корицу новог издања књиге.

СРЕЋНИ ПРАЗНИЦИ

cestitkadpa

АМБАСАДА АЛЖИРА ПРОСЛАВИЛА 65. ГОДИШЊИЦУ ПОЧЕТKА РАТА ЗА НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОЂЕЊЕ
21. 11. 2019.

1Амбасада Алжира организовала је, 20. новембра 2019. године, свечани пријем у хотелу „Метропол“ поводом националног празника – Дана револуције, дана када је отпочео рат за национално ослобођење.

2После химни Алжира и Србије у извођењу Градског женског хора „Барили“ из Пожаревца, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, поздрављајући госте, подсетио је на подршку народа Србије, и свих других југословенских народа, алжирској борби за независност.

Шебшуб је указао на значај пријатељства алжирског и српског народа на којем се, како је истакао, темељи сарадња две државе у актуелном тренутку.

3Амбасадор је захвалио и члановима Друштва пријатеља Алжира који улажу напоре да учврсте пријатељство две земље.

На пријему су били представници јавног и културног живота, министар Зо4ран Ђорђевић, принц Александар Kарађорђевић, чланови дипломатског кора, представници цркви и верских заједница, војни званичници, представници општине Беране из Црне Горе, са председником Драгославом Шћекићем, на челу, и други.

Говор амбасадора Алжира:

Желео бих да вам се, пре свега, захвалим што сте се одазвали позиву да нам се придружите на прослави 65. годишњице 1. новембра 1954, датума када је отпочела борба за национално ослобођење.

5Ова свечаност је, пре свега, тренутак сећања у коме одајемо пошту нашим  славним борцима који су своје животе положили за слободан, независан и суверен Алжир.

Овај датум је и тренутак када прелиставамо странице историје и подсећамо се на дуготрајан отпор алжирског народа, који се од пада града Алжира, 5. јула 1830, непрестано борио против колонијалне доминације на читавој алжирској територији.

6Историја наше земље обилује херојским подвизима оних који су пружали отпор и који су, током читаве друге половине 19. века, војевали против освајача.

Kоначно, ваља подсетити и на симболички значај 1. новембра 1954. који је био катализатор слободарских тежњи за све народе под колонијалном влашћу.

Чињеница је да је алжирски рат био кључна одредница за отпочињање ослободилачких ратова који су вођени у 20. веку, догађај који је убрзао процес деколонизације широм света и довео до распада колонијалног система.

Савремени Алжир остао је привржен принципима на којима се темељила та борба, као и њеним циљевима, а то су независност, слобода и суверенитет.

Стога, Алжир наставља да се природно солидарише са народима који се боре за своју слободу и за своје право на самоопредељење и независност.

Опширније: АМБАСАДА АЛЖИРА ПРОСЛАВИЛА 65. ГОДИШЊИЦУ ПОЧЕТKА РАТА ЗА НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОЂЕЊЕ

СТЕВАН ЛАБУДОВИЋ НА ПОШТАНСКОЈ МАРКИ ПОВОДОМ 75. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ФИЛМСКИХ НОВОСТИ
01. 11. 2019.

Marka Stevan LabudovicJавно предузеће Поштa Србије je, 21. октобра, пустилa у оптицај филателистичко издање пригодних поштанских марака – 75 година од оснивања установе „Филмске новости“.

Поштанска марка се издаје поводом 75 година од формирања установе „Филмске новости“, која је основана, 20. октобра 1944. године, на дан ослобођења Београда у Другом светском рату, наредбом тадашњег председника Јосипа Броза Тита. Од оснивања до 1989. године снимљено је више од 15 милиона метара филмске траке о политичким, економским и културним дешавањима са простора бивше Југославије и другим значајним догађајима.

„Разне политичке конференције и посете страних државника - Kенедија, Kраљице Елизабете II, Хајле Селасија, Насера, позоришне премијере, филмски фестивали, посете познатих уметника - Орсона Велса, Алфреда Хичкока, Елизабете Тејлор, Лоренса Оливијеа, Ричарда Бартона, Вивијан Ли и многих других, чине само део онога што чувају „Филмске новости“, које данас представљају филмски архив при Министарству културе и информисања Србије, у сектору за заштиту културног наслеђа“, наводи се у саопштењу Пошта Србије.

75 godina Filmskih novostiЕмисија 75 година од оснивања установе „Филмске новости“ садржи поштанске марке у шалтерским табацима у номиналној вредности од 27 динара, пригодан коверат и жиг. Мотиви на овом издању су истакнуте личности из филмских, политичких и културних дешавања у свету и код нас.

За пријатеље Алжира и за Алжирце, посебно је важно што је једна од осам личности које су представљене и Стеван Лабудовић, сниматељ Алжирске револуције, заслужни грађанин Народне Демократске Републике Алжир, и носилац највиших државних алжирских одликовања.

Пошта Србије је ово издање приредила уз стручну сарадњу Владимира Томчића, директора установе „Филмске новости“, а графичка обрада издања дело је академске сликарке Анамари Бањац, креаторке поштанских марака у Пошти Србије.

https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:824987-Posta-izdaje-prigodnu-marku-povodom-75-godina-od-osnivanja-Filmskih-novosti.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ПАРЛАМЕНАТА СРБИЈЕ И АЛЖИРА
12. 10. 2019.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се са председником Националне народне скупштине Народне Демократске Републике Алжир, Слиманом Шенином, а након састанка председници два парламента потписали су Меморандум о сарадњи у Дому Народне скупштине, чиме је сарадња два парламента подигнута на већи институционални ниво.

Гојковић је нагласила да очекује да ће Меморандум о сарадњи интензивирати парламентарне односе и подстаћи групе пријатељства, радна тела, као и парламентарне делегације да више сарађују у међународним парламентарним организацијама.

Председник Парламента Алжира је подсетио на добре историјске односе две државе, и изразио опредељеност да се ради на јачању односа, чему ће, како је напоменуо, допринети данашње потписивање Меморандума о сарадњи.

Гојковић и Шенин су се сагласили да су политички односи, који датирају из периода сарадње у Покрету несврстаних, традиционално добри и да се развијају и у данашњем времену, а председници два парламента размотрили су актуелна дешавања и питања од интереса две државе.

Гојковић је захвалила Алжиру на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије и Резолуције СБ УН 1244 која се односи на питање Косова и Метохије и, тиме, на поштовању међународног права, а Шенин је указао да Алжир подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Извор:
http://www.parlament.gov.rs/%D0%93%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%B8_%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8.37548.43.html#!prettyPhoto[gall]/0/

 

ПРОСЛАВЉЕН ДАН НЕЗАВИСНОСИ АЛЖИРА
10.07.2019.

3 13 2Поводом 57. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у Београду, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, приредио је свечани пријем у својој резиденцији, у знак сећања на дан када су, 5. јула 1962. године, борци Алжирске револуције, извојевали победу.

Амбасадор Шебшуб је подсетио на подршку коју је бивша Југославија пружила борби алжирског народа за слободу, и на славног фотографа и камермана Стевана Лабудовића, који је, раме уз раме, са алжирским борцима, оставио историјски траг о алжирској независности.

Поводом значајне прославе, официрима Народне националне армије из Алжира, који су на студијама у Србији, уручена су војна унапређења.

Пријему су присуствовали алжирски дипломати, чланови алжирске заједнице, чланови Друштва пријатеља Алжира, представници српских компанија, које су пословно присутне у Алжиру, представници медија, те бројни војни стажисти, који су на стручном усавршавању у Србији.

Домаћини су приредили богату алжирску трпезу, уз алжирски кус кус, јагњетину, и многобројне слатке ђаконије.

Извор: „Политика“
Текст: А. Куртеш
Фото: Амбасада Алжира

НОВИНАРИ ИЗ АЛЖИРА ПОСЕТИЛИ СРБИЈУ
21. 06. 2019.

imageДелегација новинара из Алжира дошла је у посету Србији како би посетила и извештавала о раду Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ и Друштва пријатеља Алжира. Посета је организована уз подршку Друштва пријатеља Алжира и Амбасаде Алжира у Србији.

Петоро новинара из више различитих медија, већ су писали о „Адлигату“,  активностима Друштва пријатеља Алжира, и о Теслиним писмима која се могу видети у овом удружењу у којем се налази најзначајнија збирка књига о Алжиру у југоисточној Европи.

У тој збирци налазе се драгоцена и изузетно ретка издања штампана за време алжирске борбе за независност, коју је активно подржавала Југославија, затим књиге из легата дипломате и проф. и др Дарка Танасковића са посветама важних алжирских писаца, и ретким уџбеницима за учење арапског језика.

У „Адлигату“ се налази и један од најређих арапско-француских речника штампан у Алжиру 1871. године, за којим је професор Танасковић трагао више деценија. Овај необични речник, заправо фототипско издање рукописа, привлачи многе интелектуалце и библиофиле из арапског света који се за њега интересују и желе да дођу у Београд како би га видели, заједно са другим ретким и важним материјалима за историју светске културе и науке.

Поред публикација, у Адлигату се чува и значајна збирка алжирске филателије и нумизматике. У посету Адлигату, са алжирским новинарима, дошао је и амбасадор Алжира Њ. Е. господин Шебшуб, а амбасада је такође помогла у организацији новинарске посете.

„Поносни смо на то да људи из целог света препознају наш рад. Имамо више стотина заинтересованих људи, углавном интелектуалаца широм планете, који су изразили жељу да дођу у Србију само како би видели наше музеје, а ми покушавамо да им помогнемо у организовању посета колико можемо и да им онда представимо и Београд и остатак Србије на најбољи могући начин“, каже Виктор Лазић, председник Адлигата и додаје: „До сада су само због Адлигата у Београд долазили интелектуалци из Индонезије, Уједињених Арапских Емирата, Француске, Немачке и Енглеске... Групу алжирских новинара у Београду су, после посете Адлигату, на разговор примили министри Ивица Дачићи и Зоран Ђорђевић, а затим смо им организовали туристички обилазак Србије, пре свега Новог Пазара и Златибора. Веома смо захвални свима који су нам помогли у организацији новинарске посете, а пре свега Друштву пријатеља Алжира и његовом председнику Марку Јелићу, затим ПМЦ Инжењерингу, Туристичкој организацији Опленац и општини Топола, Туристичкој организација Нови Пазар и граду Новом Пазару, Туристичкој организацији Златибор и општини Чајетина, Туристичкој организацији Савски Венац и општини Савски Венац.“

Опширније: НОВИНАРИ ИЗ АЛЖИРА ПОСЕТИЛИ СРБИЈУ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН АФРИКЕ И ДАН ПРИЈАТЕЉСТВА СА НАРОДИМА АФРИКЕ
14.06.2019.

Fotografija Dan AfrikeСрбија има дугу традицију сарадње са свим земљама афричког конитинента, са којима није било сукоба већ само сарадње и унапређења међусобних односа. Зато сарадња на политичком, економском и културном пољу има будућност која обећава, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић на пријему поводом Дана Африке и Дана пријатељства са народима Африке.

У престоници Етиопије 1963. вође 30 афричких држава основали су Организацију афричког јединства. У част подршци коју су тада добили од Јосипа Броза, дан његовог рођендана – 25. мај проглашен је даном Африке.

Више од пола века касније, Србија са статусом посматрача подржава напоре како би се остварили стратешки циљеви, међу којима су обезбеђивање мирне и сигурне будућности, искорењивање сиромаштва и болести, очување и јачање културног идентитета, али и политичко, економско и културно уједињавање континента.

„На основу бројних историјских веза између наших земаља и народа, можемо градити односе не само ближе сарадње и још већег разумевања, већ и односе стратешког партнерства у чијој основи је мирољубива и одмерена спољна политика, базирана на поштовању међународног права и основних начела повеље УН“, истакао је Дачић.

Иако у свету има проблема, неразумевања и несугласица, Србија у Африци има пријатеље који поштују резолуције Уједињених нација. И зато ће Србија наставити да учествује у мировним мисијама, хуманитарним и развојним акцијама, али и да стипендира студенте из Африке на универзитетима у Србији, најављује српски шеф диплматије.

Амбасадор Алжира и доајен Афричке групе Абделхамид Шебшуб био је домаћин у име своје земље, али и Анголе, Kонга, Египата, Гвинеје, Либије, Марока и Туниса.

„Блиске везе пријатељства и сарадње између афричког континента и бивше Југославије и Србије изграђене су на разноврсној помоћи коју су оне пружале борби афричких народа за слободу, али на основу заједничке визије света кроз принципе Покрета несврстаних, као и посвећености мултиполарном свету“, поручио је Шебшуб.

Овогодишња прослава Дана Африке почела је у Палати „Србија“, а биће настављења 28. јуна изложбом египатских артефаката из српских музеја у Музеју афричке уметности, где се 29. и 30. јуна одржава Афро-фестивал, а почасни гост је Египат.

pdfГовор Амбасадора поводом Дана Африке

Опширније: ОБЕЛЕЖЕН ДАН АФРИКЕ И ДАН ПРИЈАТЕЉСТВА СА НАРОДИМА АФРИКЕ

МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ СА НОВИНАРИМА ИЗ НАРОДНЕ ДЕМОКРАТСКЕ РЕПУБЛИКЕ АЛЖИР О БИЛАТЕРАЛНОЈ САРАДЊИ ДВЕ ЗЕМЉЕ
14.06.2019.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са новинарима из Народне Демократске Републике Алжир, који су, на иницијативу Друштва пријатеља Алжира, у посети Републици Србији.

Министар Ђорђевић је, том приликом, одговарао на питања новинара које је највише интересовала билатерална сарадња двеју земаља, могућности за њено унапређење, али и тренутна ситуација на АП Косову и Метохији.

Министарство је подржало  штампање књиге о „Српско војничком гробљу у Алжиру“, у издању Друштва пријатеља Алжира, а министар Ђорђевић је аутор предговора за ту књигу, о чему је такође било речи током овог састанка.

Састанку су присуствовали и Драгиња Влк и Марко Јелић у име Друштва пријатеља Алжира.

Опширније: МИНИСТАР ЂОРЂЕВИЋ СА НОВИНАРИМА ИЗ НАРОДНЕ ДЕМОКРАТСКЕ РЕПУБЛИКЕ АЛЖИР О БИЛАТЕРАЛНОЈ САРАДЊИ ДВЕ...

ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР ОПЕРЕ У АЛЖИРУ ПОСЕТИО СРБИЈУ
05.06.2019.

1Генерални директор Националне опере у Алжиру Нур Един Сауди био је гост Народног позоришта у Београду.

После успешних разговора, вршилац дужности управника Народног позоришта Ивана Вујић и директор Националне опере из Алжира Нур Един Сауди, потписали су у Београду Споразум о сарадњи између две институције, у присуству амбасадора Алжира у Србији Абделхамида Шебшуба.

Споразум подразумева коопродукције, размене представа, ансамбала и солиста, као и међусобну техничку помоћ и сарадњу.

2„Потписивање Споразума о сарадњи са Опером града Алжира сматрамо необично важним за развој српске опере и балета, који ће имати један изузетан пријатељски простор. С друге стране наши пријатељи из Алжира ће са својим ансамблима, оркестрима и солистима бити добродошли на сценама Народног позоришта у Београду“, истакла је Вујић.

Сауди је казао да је почаствован и веома поносан, што је у прилици да потпише први протокол о сарадњи Националне опере Алжира са Народним позориштем у Београду.

„Надам се да ће ова сарадња имати позитивне ефекте на алжирску Оперу, која је млада институција и има три ансамбла – симфонијски, балетски и ансамбл традиционалне музике“, изјавио је Един Сауди.

Он је рекао да с нестрпљењем очекује да види реакције српске публике на традиционалне плесове и музику Алжира, које ће представити и позвао управницу Вујић да посети Алжир од септембра ове године.

Нур Един Сауди је обишао неколико институција културе у Београду, са чијим директорима је разговарао о могућностима сарадње.

Друштво пријатеља Алжира је, последњег дана боравка у Србији, организовало сусрет са директором Саудијем, на којем су присуствовали примадона Јадранка Јовановић, професор Никола Рацков, генерални секретар Друштва, Драгиња Влк и председник Друштва, Марко Јелић. Овом приликом, домаћини су уручили Саудију, пригодан поклон.

Опширније: ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР ОПЕРЕ У АЛЖИРУ ПОСЕТИО СРБИЈУ

ЧЛАН ДРУШТВА НЕНАД ЈОКСИМОВИЋ ИЗАБРАН ЗА ЈЕДНОГ ОД НАЈБОЉИХ МЕЂУ МЛАДИМ ЛИДЕРИМА У СРБИЈИ
29. 05. 2019.

Ненад Јоксимовић успешно је завршио двосеместрални Образовни програм „ПолитиKАС“ намењен младим лидерима у Србији, у организацији Београдске отворене школе и немачке Фондације Kонрад Аденауер задужене за Србију и за Црну Гору, која је и носилац ових студија.

Одборник Српске напредне странке у Скупштини града Зрењанина и члан Уније младих Ненад Јоксимовић, из Лазарева проглашен је за студента јубиларне Х генерације двосеместралног образовног програма „ПолитиKАС“ за академску 2018/2019. годину намењен младим лидерима који желе да употпуне своје знање у области политике и савременог начина комуницирања.

Образовни програм „ПолитиKАС“ је намењен младим лидерима из Србије, представницима политичких странака десног центра и умерене деснице и активистима организација грађанског друштва које у свом раду заступају те вредности. Циљ овог двосеместралног образовног програма јесте да се полазницима пруже додатна знања из области савремене политичке теорије и праксе која ће допринети унапређењу њиховог политичког рада, с једне стране и умрежавање полазника ради подстицања њихове сарадње значајне за успешније заступање идеја и вредности њихових организација, са друге стране.

Образовни програм „ПолитиKАС“ има неколико специфичних циљева:
1. подизање нивоа знања младих лидера о основним концептима унутрашње и спољне политике, демократским политичким институцијама и идејама, економској и социјалној политици и процесима европских интеграција;
2. унапређење вештина полазника у тимском раду, презентацији и јавном наступу, писању предлога за практичну политику и јавном заступању, као и сродним вештинама;
3. јачање мреже младих лидера из политичких странака и организација грађанског друштва које заступају вредности и идеје десног центра и умерене деснице, ради унапређивања њихове комуникације и координације и подизања свести о потреби јачања њихове сарадње на постизању друштвеног консензуса и бољег заступања идеја и вредности њихових организација.

Тим поводом Јоксимовић је у изјави за медије, рекао да је ова академија за њега велико искуство, али и привилегија.

„Оно што смо имали прилике да научимо на овој академији ће нам сигурно користити у даљем раду како у друштвено-социјалној, тако и у политичкој области. Имао сам прилику да научим све о савременим тековинама друштва у Европи и свету, али и о многобројним темама у вези са актуелним политичким питањима, европским интеграцијама, економском и социјалном политиком“ – објаснио је Јоксимовић.

Извор: Београдска отворена школа, Фондација Kонрад Аденауер

Ненад Јоксимовић је, такође, члан Друшта пријатеља Алжира и током Образовног програма, ближе је упознао полазнике са друштвено-политичком ситуацијом у Алжиру, као и активностима Друштва пријатеља Алжира и његовом доприносу на промоцији српско-алжирског пријатељства.


 
https://www.zrklik.com/2019/05/nenad-joksimovic-izabran-za-najboljeg-medju-mladim-liderima-u-srbiji/

https://lazarevo.rs/nenad-joksimovic-izabran-za-najboljeg-medju-mladim-liderima-u-srbiji/

http://www.bos.rs/rs/vesti/21/2019/05/23/politikas_-jubilarna-generacija-uspesno-zavrsila-program.html

https://www.instagram.com/p/Bx2zqAQot8b/

АМБАСАДОР АЛЖИРА ОДАО ПОЧАСТ ПРЕДСЕДНИКУ ТИТУ
25 – 05 – 2019

ambasador Abdelhamid Chebchoub odaje postu predsedniku J. B. Titu

Господин Абделхамид Шебшуб (Abdelhamid Chebchoub), амбасадор Алжира у Београду, одао је пошту председнику Јосипу Брозу Титу, на дан када се обележава његов рођендан, 25. мај. Том приликом, амбасадор је, на његов гроб, у Маузолеју „Kућа цвећа“ положио венац и поклонио се његовим сенима.

На питање репортера Радио-телевизије Србије о овом гесту, амбасадор Алжира је подсетио на залагање председника Тита на страни алжирског народа, током година његове борбе за слободу и на важну подршку који је бивша Југославија пружала борби Алжира за независност.

Амбасадор Шебшуб је објаснио да је, овим симболичким гестом, желео да народима бивше Југославије изрази захвалност алжирског народа на њиховој солидарности са Алжиром, током борбе за национално ослобођење, и ода пошту Јосипу Брозу Титу, човеку који је био отелотворење те солидарности, и кога ће историја упамтити по залагању на страни народа који су се подигли против колонијализма и свих облика тлачења, посебно у Африци и као једног од оснивача Покрета несврстаних земаља, који је, у Бандунгу, 1955. пригрлио Алжир, који је био у вихору рата, а касније, на свом првом самиту у Београду, 1961. и његову привремену Владу.

Прослављан као Дан младости у бившој Југославији, 25. мај је у земљама бивше Југославије и даље дан сећања на преминулог председника.


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3534931/cela-sfrj-u-kuci-cveca.html

http://www.ambalgserbia.rs/2019/05/29/lambassadeur-dalgerie-rend-hommage-au-president-tito/

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2019/05/29/ambasador-alzira-odao-postu-predsedniku-titu/

http://www.diplomacyandcommerce.rs/the-ambassador-of-algeria-paid-tribute-to-tito/

https://cordmagazine.com/events/faces-and-places/ambassador-of-algeria-paid-respects-to-yugoslavias-late-president-josip-broz-tito/

 

АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АЛЖИРУ АЛЕКСАНДАР ЈАНКОВИЋ ПРЕДАО АКРЕДИТИВНА ПИСМА ШЕФУ АЛЖИРСКЕ ДРЖАВЕ Њ.Е. Г. АБДЕЛКАДЕР БЕНСАЛАХУ
17. 05. 2019.

Ambasador Aleksandar Jankovic predao je akreditivna pisma sefu alzirske drzave

Амбасадор Републике Србије у Алжиру Александар Јанковић предао је, 16. маја 2019. године, акредитивна писма шефу алжирске државе Њ. Е. господину Абделкадеру Бенсалаху. У срдачном разговору после церемоније предаје акредитива, шеф државе Бенсалах и амбасадор Јанковић су обострано оценили да српско-алжирске односе карактерише снажно пријатељство и висок степен узајамног поверења и подршке, те да је неопходно даље ојачати напоре на интензивирању дијалога и сарадње на свим пољима.

Извор: http://alger.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1558355797&ucat=106&template=Frontpage3Cir&#disqus_thread

ПУТОПИСНО ВЕЧЕ О АЛЖИРУ „ЛЕПОТЕ АЛЖИРА“
6. 3. 2019.

У Читаоници Фонда уметности Библиотеке града Београда, 5. марта 2019. године, у организацији Друштва пријатеља Алжира, одржано је путописно вече о Алжиру, на којем је говорио др Стеван Буковић, путописац.

Буковић је био један од 15 путника, који су, током шеснаестодневног путовања, у фебруару ове године, посетили више градова Алжира, у организацији алжирске туристичке агенције „Виза Травел“ (Visa Travel), а на иницијативу Друштва пријатељ Алжира.

Новинарка „Политике“, Александра Куртеш, записала је, као извештај са догађаја, следеће: „Природа, историја, култура, обичаји, гастрономија и све оно што је група људи истраживачког и радозналог духа доживела током недавног боравка у Алжиру, предочио је др Стеван Буковић, путописац, многобројној публици у Читаоници фонда уметности Библиотеке града. Била је то својеврсна шетња алжирским градовима и непознатим пределима. Уз живописне слајдове на овој путописној вечери прошло се кроз градове Алжир, Оран, Тлемсен, Константин, Сетиф, Таманрасет, и Гардаја.
Буковић је подсетио да га је, на путешествију, пратила птичица мула-мула, налик ластавици. Видео је и домаћине који у кућама лове змије, да би продавали њихов отров. На улицама је сретао жене обучене од главе до пете у беле хаљине. Ако им је откривено лево око, значи да су удате, а десно – да им је муж преминуо. Од хране нашим туристима допала се јагњећа кобасица, бурек са пилетином и разне врсте чорби. И гробља су им запала за око. На њима није било имена, само грумени земље, а шетали су и каменом пустињом без песка“.

После презентације, наступио је хор „Академија едукатива“.
Презентацији су присуствовали и представници амбасаде Алжира у Србији.

Извор: веб сајт „Политике“
http://www.politika.rs/scc/clanak/424237/Lepote-Alzira

Pozivnica za putopisno vece 5. mart 2019. godine 19h Biblioteka grada Beograda

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА СТЕВАНА ЛАБУДОВИЋА О СРПСКОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ У АЛЖИРУ ОДРЖАНА У НОВОМ САДУ

НОВИ САД - Представљање књиге и изложба фотографија о Српском војничком гробљу у Алжиру, у Историјском архиву града Новог Сада, Филипа Вишњића 2а, одржана је у четвртак, 28. фебруара 2019. године, у 19 часова, поводом сто година од ослобођења Србије у Првом светском рату.

На промоцији су говорили Нада Петровић, историчар и архивски саветник, Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира, и Небојша Живић, у име Удружењ „Обилић 1912-1918“.

Организатори представљања књиге су Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад, Историјски архив града Новог Сада и Друштво пријатеља Алжира.

Књига „Српско војничко гробље у Алжиру“ издање је Друштва пријатеља Алжира, и представља зборник радова угледних историчара, дипломата и новинара о Српском војничком гробљу из периода Првог светског рата, које се налази у граду Алжиру, у насељу Дели Ибрахим, на којем почивају 324 српска ратника.

Првобитно гробље је било смештено двадесетак километара источно од града Алжира.
На том месту су се, од почетка 1916. године, у оквиру француске војне болнице „Лазарет“ опорављали и лечили српски ратници у броју који није потпуно познат, али се зна да се многи више нису вратили својим кућама. Како су умирали, сахрањивани су у кругу војне болнице.

Издање чува сећање на светле гробове предака – и један је од подсетника, који уздиже завет за очувањем низа српских војничких меморијала из ратова 1914-1918, поред Крфа и Солуна у Грчкој, Бизерте у Тунису, Јиндриховица у Чешкој, Добруџе у Румунији, и многих других који се не смеју препустити забораву.

Књига је објављена поводом стогодишњице постојања и очувања српског војничког гробља у Алжиру, у спомен свим погинулим војницима српске војске из Првог светског рата који су се борили за слободу отаџбине.

На пратећој изложби, изложене су фотографије које су дело доајена југословенске документарне фотографије и филма Стевана Лабудовића, заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир.

Опширније: ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА СТЕВАНА ЛАБУДОВИЋА О СРПСКОМ ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ У АЛЖИРУ...

СЕДМО ЗАСЕДАЊЕ СРПСКО-АЛЖИРСКЕ КОМИСИЈЕ ЗА САРАДЊУ У ОБЛАСТИ ОДБРАНЕ
27.02.2019.

1Седмо заседање српско-алжирске комисије за сарадњу у области одбране одржава се од 25. до 28. фебруара у ДНР Алжир.

Заседању присуствује делегација Министарства одбране Републике Србије коју предводи ректор Универзитета одбране генерал-мајор доц. др Горан Радовановић, копредседник српског дела Мешовите комисије задужене за надзор сарадње у области одбране.

Генерал Радовановић захвалио је алжирској страни на принципијелној подршци по питању непризнавања тзв. „Косова“ и очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Током пленарног заседања, којим су копредседавали генерал Радовановић и директор Централне интендантске дирекције Министарства националне одбране ДНР Алжир генерал-мајор Аиса Калед Ел Беј, и током састанака мешовитих поткомисија, дефинисани су конкретни предлози и активности које треба да предузму обе стране с циљем даљег интензивирања сарадње у области одбране.

На заседању је усаглашен и потписан План билатералне војне сарадње између два министарства одбране у 2019. години и закључен је правни оквир за будућу сарадњу. Заседању и церемонији потписивања присуствовали су амбасадор Републике Србије у Алжиру Њ. Е. Александар Јанковић, чланови српског и алжирског дела Мешовите комисије и представници компаније „Југоимпорт – СДПР“.

Седмо заседање српско-алжирске комисије реализовано је на основу Споразума о сарадњи у области одбране између Владе Републике Србије и Владе ДНР Алжир и Пословника о раду Мешовите комисије задужене за надзор сарадње у области одбране.

Извор: Веб сајт Министарства одбране
http://www.mod.gov.rs/cir/13677/sedmo-zasedanje-srpsko-alzirske-komisije-za-saradnju-u-oblasti-odbrane-13677

УСПЕШНО ПРОМОВИСАНА КЊИГА „СРПСКО ВОЈНО ГРОБЉЕ У АЛЖИРУ“
18. 12. 2018.

2Поводом 100 година од примирја у Првом светском рату, под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Друштво пријатеља Алжира и Амбасада Алжира, уз подршку Народног музеја у Београду, организовали су, 17. децембра 2018. године, свечану промоцију књиге „Српско војничко гробље у Алжиру“.

Књига „Српско војничко гробље у Алжиру“, зборник је радова угледних историчара, дипломата и новинара о Српском војничком гробљу из Првог светског рата, које се налази у месту Дели Ибрахим, у граду Алжиру, у којем су сахрањени 324 српска ратника, који су преминули у Алжиру током лечења.

Присутнима су се обратили Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Њ. Е. господин Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира, као и Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду.

Посебно за ову прилику, обележавајући годишњицу смрти Стевана Лабудовића, великана југословенског филма и фотографије, заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир, приказан је и избор филмских журнала „Филмских новости“, чије је аутор Лабудовић. Такође, у мултифункционалној сали Народног музеја, приређена је и изложба Лабудовићевих фотографија о Српском војничком гробљу у месту Дели Ибрахим у Алжиру.

Опширније: УСПЕШНО ПРОМОВИСАНА КЊИГА „СРПСКО ВОЈНО ГРОБЉЕ У АЛЖИРУ“

АМБАСАДОР АЛЖИРА У ПОСЕТИ АРАНЂЕЛОВЦУ
7. 12. 2018.

1 1Народна библиотека „Свети Сава“ у Аранђеловцу, у сарадњи са Друштвом пријатеља Алжира из Београда, организовала је, 6. децембра 2018, промоцију књиге „Алжирска хроника – записи једног дописника“, Србољуба Манојловића. „Алжирска хроника“, у издању издавачке делатности Друштва пријатеља Алжира, представља збирку одабраних дописничких текстова, записа и путописа, дугогодишњег новинара Танјуга, који је, током осам година, извештавао југословенску јавност о многобројним друштвено-политичким и култуним догађајима у Алжиру и Магребу. Известан број текстова први пут се објављује у књизи. Ово вредно новинарско сведочанство говори и о великим изазовима алжирског друштва. Новинар и публициста Србољуб Манојловић, рођен је у Белосавцима, гимназију је завршио у Аранђеловцу, а југословенску и светску књижевност на Филолошком факултету у Београду. Радио је у листовима „Младост“ и „Политика експрес“ и у новинској агенцији Танјуг. За новинарски рад добио награду новинске куће „Политика“ 1976. и награду „Светозар Марковић“ 1979. године. Објавио је и неколико фељтона и више прилога у часописима и зборницима. Био је члан уредништва часописа „Међународни форум“, члан је Друштва пријатеља Алжира и Савеза антифашиста Србије. Живи и ради у Београду.

Промоцију у Аранђеловцу, својим присуством, увеличао су Његова Екселенција амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб и господин Лаиб Абделауи, аташе Амбасаде Алжира. Поред аутора, о књизи су говорили Златоје Мартинов, књижевник и новинар, и Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира. Одломке из књиге читали су Слободан Манојловић и Весна Проковић.

Амбасадор и сарадници посетили су и локалну самоуправу – председника Општине Аранђеловац и његове сараднике. На пријему је било речи о постојећим потенцијалима, облицима и могућностима сарадње Аранђеловца и Алжира. Председник Општине, Бојан Радовић истакао је велики број малих и средњих предузећа, који би били носиоци размене роба, производа и економског повезивања, као и узајамну туристичку промоцију између овог дела Шумадије и највеће земље Африке. Амбасадор је закључио да овај град, надомак Београда, има велике потенцијале у пољопривреди и индустрији и да би требало повезати привреднике две земље, како би се унапредила сарадња. „Производња малина и боровнице у Алжиру не постоји, али је зато актуелан огроман програм изградње станова, што отвара могућности извоза за произвођаче грађевинске опреме и за извођаче радова,“ истакао је Шебшуб, који се у Библиотеци обратио и аранђеловачкој читалачкој публици и изразио задовољство што се ово дело представља и ван Београда. Представљање ове књиге изазвало је велику пажњу публике, која је, низом занимљивих питања, остварила интеракцију са гостима.

http://www.politika.rs/scc/clanak/417622/Saradnja-Alzira-i-Arandelovca

https://rtvsunce.com/predstavljanje-knjige-alzirska-hronika-srboljuba-manojlovica/

http://www.rtvsumadija.com/predstavljena-knjiga-alzirska-hronika-zapisi-jednog-dopisnika/

http://www.rtvsumadija.com/promocija-knjige-alzirska-hronika-u-biblioteci/

https://www.youtube.com/watch?v=9nmvAwO9eR0

https://www.facebook.com/pg/narodnabiblioteka.svetisava/photos/?tab=album&album_id=1522509181185996

https://www.youtube.com/watch?v=fKmNfUmWJOM

https://www.youtube.com/watch?v=2tmf08fxeSg

https://www.youtube.com/watch?v=orf-Io0LFSk

https://www.nbssa.rs/predstavljanje-knjige-alzirska-hronika-srboljuba-manojlovica/

 

 

 

ОБЕЛЕЖЕН 64. НАЦИОНАЛНИ ДАН АЛЖИРА
22. 11. 2018.

1У београдској хотелу „Хилтон“, амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб приредио је, 21. новембра 2018, пријем у част 64. годишњице почетка рата за национално ослобођење. Уз предивне звуке алжирске и српске химне, у извођењу градског женског хора „Барили“, под диригентском палицом Каталин Тасић, амбасадор Шебшуб је подсетио на то да се овог дана обележава годишњица 1. новембра 1954, дана када је почела борба за национално ослобођење.

Тога дана Алжирци су одлучили да се побуне против тлачења, неправде и понижавања, у којима их је колонијални систем држао од 1830, да би повратили слободу, достојанство, идентитет, и од Алжира створили независну и суверену земљу.

Амбасадор Шебшуб је истакао да је ова годишњица за нас тренутак да се поклонимо сенима наших мученика, који су жртвовали своје животе, и одамо признање њиховој борби и пожртвовању. Такође, нагласио је да је овај дан прилика и да се подсетимо на подршку, коју су бивша Југославија и народ Србије пружили борби, коју су Алжирци водили тих ратних година, као и на посебну улогу, коју је имао председник Тито. „Данас желим да одам пошту и Стевану Лабудовићу, који је преминуо прошле године, 25. новембра, а који вечерас, по први пут, није са нама. Сниматељ „Филмских новости“ Стеван Лабудовић пратио је војнике Националне ослободилачке војске, и ризикујући сопствени живот, допринео да се сликом покаже истина о алжирском рату, побуди наклоност међународног јавног мњења и оспори колонијална пропаганда“.
 
Алжирска револуција је свакако обележила, не само историју савременог Алжира, већ и историју афричког континента, јер је алжирски ослободилачки рат допринео да се убрза процес деколонизације у Африци и надахнуо ослободилачке покрете, како на афричком континенту, тако и другде у свету. Имајући све ово у виду, Шебшуб је изјавио да „у том контексту ваља се подсетити на то да је борба алжирског народа потакла Генералну скупштину Уједињених нација да усвоји резолуцију 1514-HB о давању независности колонизованим земљама и народима. Савремени Алжир и даље је привржен принципима на којима се темељила та борба и њеним циљевима, а то су независност, правда и достојанство. На унутрашњем плану, напори, које је земља уложила у свој економски, друштвени и културни развој, усклађени су са овим циљевима, а на овим одредницама се и даље заснива наша спољна политика. Алжирски народ, који је доживео страхоте колонизације, природно стаје уз народе, који се боре за своју слободу и за своје право на самоопредељење и независност“. Зато Алжир, како наводи Шебшуб, на дипломатском плану, непрекидно ради у прилог унапређења регионалног и међународног мира и стабилности и поштовања међународног права. „И то није плод ситних политичких рачуница или тактике одлагања услед сплета датих околности, већ је резултат чврстог и трајног уверења, чији корени сежу у нашу ослободилачку борбу, уверења да народи имају право на слободу, достојанство, правду и мир“.
 
Алжир и Србија развијају дугогодишње пријатељство, исковано током година борбе и учвршћено после стицања независности, кроз заједнички рад на промовисању циљева и принципа Покрета несврстаних земаља. „Имајући у виду да је Алжир земља у развоју, већ низ година, реализује амбициозни развојни програм који се, упркос потешкоћама које нам је наметнула непредвидивост тешких економских и финансијских прилика, и даље спроводи. Поздрављам допринос српских предузећа, која раде у Алжиру, нашим развојним напорима, и користим ову прилику да привредне субјекте из Србије позовем да додатно истраже пословне могућности у Алжиру, и то пре свега у области пољопривреде, индустрије и туризма“.
Имајући у виду да цео свет прославља завршетак Првог светског рата, и то неко као примирје, неко као пораз, а Србија као велику победу, амбасадор је упознао госте да су се и Алжирци борили раме уз раме са својим српским друговима, и чији земни остаци почивају на гробљима у Србији, као и српских војника, којима је, игром ратне судбине, алжирска земља постала вечна кућа, и који почивају на једном гробљу у граду Алжиру.

Амбасадор је захвалио и Друштву пријатеља Алжира, на труду, који непрекидно улаже у зближавање наших народа, као и хору „Барили“ из Пожаревца, којим диригује професорка Каталин Тасић, што је остао веран, јер четврти пут наступа на прослави националног празника.

Пријему су присуствовали потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Верољуб Арсић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, народни посланици, представници верских заједница, јавне личности из политике, културе, чланови алжирске заједнице, чланови Душтва пријатеља Алжира, а дружење се наставило уз специјалитете алжирског гастрономског наслеђа, пре свега, уз укусни алжирски кускус, алжирске колаче са медом и бадемима, и, наравно, чувене алжирске урме, у којима Срби уживају.

Марко Јелић

http://www.diplomacyandcommerce.rs/celebration-of-the-64th-anniversary-of-the-outbreak-of-the-national-liberation-war-of-november-1st-1954-was-marked-by-the-algerian-embassy-in-belgrade/

https://cordmagazine.com/events/faces-and-places/64th-national-day-of-algeria-marked/

https://www.turistickisvet.com/vesti/razno/obelezen-64-nacionalni-dan-alzira.html

https://dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/10637-obelezen-64-nacionalni-dan-alzira

https://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Obelezen-64-Nacionalni-dan-Alzira-2.html

ИЗЛОЖБА „СРПСКО ВОЈНИЧКО ГРОБЉЕ У АЛЖИРУ“ У ХОТЕЛУ „ПРЕЗИДЕНТ“ У КОВИЛОВУ
11. 11. 2018.

Синдикат српске полиције – Регионални центар Београд, организовао је, 10. новембра 2018, у хотелу „Президент“, у Ковилову, трибину поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

После радног дела програма, изложбу „Српско војничко гробље у Алжиру“, које се налази у месту Дели Ибрахим, у граду Алжиру, отворио је Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира, који је упознао госте о постојању овог српског војног меморијала у овој пријатељској земљи Магреба.

http://ssp.org.rs/ssp-povodom-stogodisnjice-primirja-u-prvom-svetskom-ratu/

ПОЗИВ

Korice knjige SECANJA NA ALZIRУ петак, 26. откобра 2018. године, у 15х на Сајму књига, у хали 1, на штанду издавачког предузећа СЕЗАМБООК, ауторка књиге Александра Војиновић потписиваће ИИ издање књиге „Сећања на Алжир“.

Сви који нису имали прилику до сада, моћиће књигу да купе код издавача, по сајамској цени.

Добродошли!

Трејлер:

У МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ ОДРЖАНО ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО МАНДЕЛИ
14. 09. 2018.
 
У београдском Музеју афричке уметности одржано је тематско вече поводом обележавања стогодишњице рођења Нелсона Манделе, као и промоција енглеског издања књиге „Манделин код“ аутора др Весне Југовић де Винча.

Свој последњи интервју, велики афрички и светски лидер Нелсон Мандела дао је управо српској новинарки Весни Југовић. Несвакидашњи, тежак али узбудљив и изнад свега поучан живот овог човека за кога је речено да је „див два века“ и икона борбе за слободу не само афричког континента већ и целог човечанства, као и његови живoтни принципи, дeлaњe и његов кодекс лидерства, били су тема ове књиге.

„Манделин код“ је недавно објављен у издању Међународне фондације за одрживи мир и развој и Завода за уџбенике из Београда.

У пуној сали Музеја орила се „Химна Африци“ у акапела извођењу ансамбла „Глас, не жице“, а потом су, у панел-дискусијама учествовали амбасадори Алжира и Палестине, Њ. Е. Абделхамид Шебшуб и Њ. Е. Мохамед Набхан, некадашњи југословенски амбасадор у афричким земљама Њ. Е. Данило Милић, директор Колор прес групе Роберт Чобан, директор Завода за уџбенике Драгољуб Којчић, и ауторка – Весна Југовић де Винча.

Фајлови за преузимање:

pdf

Говор амбасадора Алжира

pdf

Говор Амбасадора Данила Милића

pdf

Говор Роберта Чобана

МИНИСТАР ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ ПРИМИО ЈЕ ПРЕДСТАВНИКЕ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
16-08-2018

alzirМинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић примио је представнике Друштва пријатеља Алжира, Марка Јелића, председника Друштва и Драгињу Влк, генералног секретара Друштва.
Представници Друштва пријатеља Алжира информисали су министра о бројним успешним, реализованим пројектима. Такође, обавестили су министра о пројекту Друштва – објављивање књиге о Српском војном гробљу у месту Дели Ибрахим, у Алжиру, а поводом стогодишњице примирја у Првом светском рату. Тиме ће, Друштво допринети обележавању овог значајног јубилеја, пре свега, сећајући се на 324 српска ратника, која су страдала у Првом светском рату, а сахрањена у пријатељском Алжиру. Исто тако, и ово ће бити прилика да се укаже на значај рада филмског сниматеља Стевана Лабудовића, који је значајну енергију уложио на промовисању овог српског војног меморијала.
Министар Ђорђевић је поздравио бројне активности и пројекте које је реализовало Друштво пријатеља Алжира и упутио неколико идеја и предложио неколико значајних пројеката, које би требало реализовати у наредном периоду.
Такође, министар Ђорђевић је изразио спремност да сарађује на пројектима од интереса за унапређења пријатељства и сарадње између Србије и Алжира.
Представници Друштва пријатеља Алжира поручили су да ће интензивно наставити да раде на унапређивању пријатељских односа између Алжира и Србије, и веома захвалили министру Ђорђевићу на подршци и разумевању.

https://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/ministar-djordjevic-sa-predstavnicima-drustva-prijatelja-alzira.html

ПРОСЛАВА 56. ГОДИШЊИЦЕ НЕЗАВИСНОСТИ АЛЖИРА
6 – 7 – 2018

VELIKA FOTOGRAIJA U TEKSTUПоводом 56. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у Београду, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, приредио је свечани пријем у својој резиденцији, у знак сећања на дан када су, 5. јула 1962. године, борци Алжирске револуције, извојевали победу. Антиколонијална борба алжирског народа – Алжирски рат за независност – сматра се једним од највећих догађаја у историји XX века. Та борба, утицала је на стварање многих државе колонизоване Африке, и у темељу преокренула ток историје Африке.

Амбасадор Абделхамид Шебшуб је најпре захвалио гостима на присуству, подсећајући на то да заједнички деле историјски тренутак, који обележава годишњицу независности Алжира. Овај дан, који обележава крај периода дугог 132 године живота алжирског народа у репресији, неправди и понижењу. Овај дан се сматра и даном победе, која је уследила после отпора и народно-ослободилачког рата, који је водио алжирски народ против француског колонијализма, да би коначно дошао до своје слободе, независности и суверенитета.

Амбасадор је указао на то да је ово је прилика да се поклонимо сенима храбрих бораца и подсетио на храброст и борбу тих људи, који су били снага војске националног ослобођења, и чија посвећеност свима нама, и присутним младим официрима Народне Националне армије, који су данас са нама, треба да служи за пример.
Велика је част што су нас данас и високи официри Народне националне армије из Алжира, стицајем срећним околности, почаствовали својим присуством.
Овај дан нас подсећа и на подршку коју су Југославија и председник Тито пружали алжирском народу током година борбе и којима данас такође одајемо почаст.

Искористио је и ову прилику да ода посебно признање Стевану Лабудовићу, који нас је напустио прошлог новембра. „Стеван је увек био срећан када је био у прилици да са Алжирцима подели радост, али данас, по први пут, није међу нама. Међутим, са нама је његова супруга Ружица, којој, у име свих вас, желим добродошлицу“.

Као што знате, изјавио је амбасадаор, 5. јул је празник младости, а младост једне земље је њена будућност, и због тога је алжирска влада, одмах по стицању независности, поставила образовање као приоритет развојне политике, градећи основне и средње школе и универзитете, како би сви грађани Алжира имали приступ знању и образовању, које су им били ускраћени током колонијалног периода.

На овај дан, претходних година, Амбасада Алжира је организовала и церемонију додељивања чинова официрима на школовању који су произведени у виши чин. Ове године, није било уручивања чинова, и то не зато што алжирски официри на школовању то нису заслужили, већ једноставно, изјавио је амбасадор, зато што за то још није дошао прави тренутак, када је реч о напредовању.

Користећи свечану атмосферу, амбасадор Шебшуб је напоменуо да је међу присутнима и један млади Алжирац, коме данас може да се ода признање. Ради се о Ласал Абдерахману, који је управо положио велику матуру и који заслужује аплауз присутних, као подршку. Амбасадор је рекао да и свима осталима жели исти успех у учењу, и позвао све да се и даље труде, како би били најбољи и на најбољи начин представљали своју земљу.

Пријему су присуствовали алжирски дипломати, високи официри Народне националне армије, који су у посети Београду, чланови алжирске заједнице, чланови Друштва пријатеља Алжира, представници српских компанија, које су пословно присутне у Алжиру, представници медија, те бројни војни стажисти, који су на стручном усавршавању у Србији.

Домаћини су приредили богату алжирску трпезу, уз кус кус, алжирска вина, и урме, за које се верује да су међу најбољима на свету.

Опширније: ПРОСЛАВА 56. ГОДИШЊИЦЕ НЕЗАВИСНОСТИ АЛЖИРА


ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН „ЖИВЕТИ ЗАЈЕДНО“
17 - 05 - 2018

DSC 0855Поводом првог обележавања Међународног дана „Живети заједно“, који је на иницијативу Алжира установљен 8. децембра 2017. резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира у Београду одржао је, на Правном факултету Универзитета у Београду, а у присуству чланова дипломатског кора и многобројних студената, предавање о искуствима Алжира на плану националног помирења и промовисања мира и толеранције.

DSC 0842Отварајући скуп, професор др Влада Петров, в. д. декана Правног факултета подсетио је да је „култура мира основа не само ове резолуције већ и модерне правне цивилизације која црпи своје корене у природном праву, једнакости, слободи, правди и толеранцији“.

Напоменуо је да је обележавање овог дана прилика са се промовише и новоосновани Центар за међуверски и међукултурни дијалог на чијем се челу налази професор Правног факултета др Бранко Ракић.

DSC 0843Амбасадор Алжира је подсетио на принципе и циљеве ове алжирске иницијативе, указујући да се она темељи на неколико фактора: географском положају његове земље која се налази на раскршћу више цивилизација, њеној историја коју су обележиле личности попут светог Августина или Емира Абделкадера, људи који су радили у прилог миру и склада међу људима и коначно, на искуству које је Алжир стекао последњих година како на плану промовисања националног помирења у земљи, тако и на плану дерадикализације и борбе против екстремизма.

Амбасадор Шебшуб је говорио о етапама у спровођењу политике националног помирења као и о мерама које су предузете у оквиру примене Повеље националног помирење, која је усвојена референдумом, 2005. године.

Конференција је побудила велико интересовање студената. Одговарајаћу на бројна питања која су студенти поставили, амбасадор је дао додатна појашњења о овој теми.

Минутом ћутања присутни су одали пошту палестинским жртвама које су пале протеклих дана.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН АФРИКЕ
15 – 05 – 2018

danafrikeПoвoдoм Дaнa Aфрикe и српскo-aфричкoг приjaтeљствa, групa aфричких aмбaсaдoрa акредитованих у Србији, oргaнизoвaлa je, 14. маја 2018. године, свeчaни приjeм на којем је пoручeнo дa сe тaj кoнтинeнт крeћe путeм нaпрeткa, мирa и стaбилнoсти, a Србиja је пoзвaнa дa, нa бaзи тe aгeндe, изгрaди чврстe пaртнeрскe oднoсe сa Aфрикoм.

Дaн Aфрикe сe oбeлeжaвa у знaк сeћaњa нa 25. мaj 1963. гoдинe, дан кaдa je oснoвaнa Oргaнизaциja aфричкoг jeдинствa, претеча Афричке уније, кao инструмeнт зa oствaрeњe тeжњи aфричких нaрoдa зa слoбoдoм, нeзaвиснoшћу и нaпрeткoм.

Пожелевши добродошлицу, алжирски амбасадор Абделхамид Шебшуб у име амбaсaдoрa и шeфoвa диплoмaтских мисиja Крaљeвинe Maрoкa, Рeпубликe Tунисa, Рeпубликe Aнгoлe и Aрaпскe рeпубликe Eгиптa, Дeмoкрaтскe Рeпубликe Кoнгa, Рeпубликe Гвинeje и Држaвe Либиje, истакао је да се, поред дана црног континента, истoврeмeнo прoслaвaљa и Дaн српскo-aфричкoг приjaтeљствa, a Влaдa Србиje je, прoшлe гoдинe, дoнeлa oдлуку дa сe 25. мaj прoглaси Нaциoнaлним дaнoм приjaтeљствa сa Aфрикoм.

To je, прeмa aмбaсaдoру Алжира, дoкaз o чврстим вeзaмa кoje пoстoje измeђу Србиje и aфричкoг кoнтинeнтa.

Амбасадор Шeбшуб je нa приjeму пoдсeтиo дa je пoдршкa Jугoслaвиje oслoбaђaњу и рaзвojу Aфрикe и дaљe видљивa нa aфричкoм кoнтинeнту, нaвoдeћи дa je Србиja дaлa вeлики дoпринoс.

„Aфрикa je свeснa дa je скупo плaћeнa пoлитичкa нeзaвиснoст нeдoвoљнa, укoликo ниje прoпрaћeнa истинским eкoнoмским нaпрeткoм и вeћoм пoлитичкoм стaбилнoшћу“, рeкao je aмбaсaдoр Aлжирa.

Прeмa њeгoвим рeчимa, aфричкe зeмљe oдлучили су дa сe eкoнoмскa слoбoдa нa кoнтинeнту ojaчa oснивaњeм слoбoднe тргoвинскe зoнe.

Дoгoвoрeнo je, кaжe, дa сe успoстaви jeдинствeнo aфричкo тржиштe у вaздушнoм сaoбрaћajу и oлaкшa слoбoднo крeтaњe људимa нa кoнтинeнту и тo би, дoдaje, трeбaлo дa пoдстaкнe eкoнoмски рaст.

„Пoзивaмo Влaду Србиje дa, нa бaзи тe aгeндe, изгрaди чврстe пaртнeрскe oднoсe сa Aфрикoм. Србиja кoja уживa вeликo пoштoвaњe ширoм Aфрикe и прeмa кojoj Aфрикa гajи вeликo приjaтeљствo, увeк имa свoje мeстo мeђу брaтским aфричким нaрoдимa“, пoручиo je Шeбшуб.

Aфрикa је нoви рaзвojни стуб, рeшeнa дa унaпрeди дeмoкрaтиjу и дoбрo упрaвљaњe и дa рaди нa jaчaњу мирa и стaбилнoсти нa читaвoм кoнтинeнту, уверавајући присутне да сe Aфрикa убрзaнo крeћe путeм нaпрeткa, мирa и стaбилнoсти.  Шебшуб је истакао да је Нeлсoн Maндeлa имao oбичaj дa кaжe: „Свe дoк сe нe урaди, чини сe нeмoгућим“ – тo je дaнaс нaш мoтo у Aфрици.

Држaвни сeкрeтaр Mинистaрствa спoљних пoслoвa Нeмaњa Стeвaнoвић рeкao je дa oднoси Србиje и Aфрикe трajу дeцeниjaмa и дa их вeзуje рaзумeвaњe, сoлидaрнoст и сaрaдњa.

Србиja je, кaжe, билa нa прaвoj стрaни истoриje и пoдржaвaлa бoрбу зa слoбoду и изрaзиo зaдoвoљствo штo тa пoдршкa ниje зaбoрaвљeнa.

Стeвaнoвић je чeститao Дaн Aфрикe и пoдсeтиo дa je прoшлe гoдинe устaнoвљeн 25. мaj кao дaн кaдa сe oбeлeжaвa дaн приjaтeљствa Србиje и Aфрикe.

Свечаној прослави су присуствовали Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Иван Карић, државни секретар Министарства заштите животне средине, Иван Ђоковић, потпредседник Владе Аутономне покрајине Војводине, и покрајински серкетар за привреду и туризам, као и многобројни народни посланици, представници државне управе, представници заједнице афричких народа који живе у Србији, те чланови удружења пријатељства.

National News Agency - TANJUG
http://www.tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=v&&GalID=351918

http://www.tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=f&GalID=351916&vs=1&page=0

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=407127

RTS
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3137371/obelezen-dan-afrike-i-srpsko-africkog-prijateljstva.html

KRSTARICA
https://www.krstarica.com/vesti/politika/obelezen-dan-afrike-i-srpsko-africkog-prijateljstva/

NASLOVI
https://naslovi.net/2018-05-14/rts/obelezen-dan-afrike-i-srpsko-africkog-prijateljstva/21673291

POLITIKA
http://www.politika.rs/sr/clanak/403743/Obelezen-Dan-Afrike-i-srpsko-africkog-prijateljstva

DNEVNIK (VOJVODINA)
https://www.dnevnik.rs/politika/obelezen-dan-afrike-i-srpsko-africkog-prijatelstva-14-05-2018

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ И ЗБОРНИКА РАДОВА „СПАЈАЈУЋИ ИСТОК И ЗАПАД“ – СПОМЕНИЦА ПРОФЕСОРА ПРЕДРАГА СИМИЋА
9 - 5 - 2018

KoriceДруштво пријатеља Алжира и Библиотекa града Београда организовали су, 8. маја 2018. године, промоцију књиге и зборника радова „Спајајући Исток и Запад“ споменице професора Предрага Симића, научника, дипломате и политичког аналитичара, у издању Института за међународну политику и привреду.

На промоцији су, у име припређивача говорили др Јасминка Симић, проф. др Слободан Пајовић, декан Геоекономског факултета Универзитета Мегратренд, амбасадор Алжира, Њ. Е. Абделхамид Шебшуб и проф. др Благоје Бабић, научни саветник у Институту за међународну политику и привреду, док је модератор био Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира.

У овом зборнику најрепрезентативнијих радова из дела проф. Симића, који су жанровски сврстани, добијамо добар увид у његов интердисциплинарни рад. Подељен је на шест делова, а посебност је управо у завршном делу, где је први пут објављен његов недовршени рукопис под насловом „Грађански рат у Југославији“.

Предраг Симић рођен је 31. августа 1954. године у Београду. Магистрирао је 1980. на Факултету политичких наука у Београду, где је, 1988. године и докторирао. Био је директор Института за међународну политику и привреду у Београду и редован професор међународних односа и спољне политике и шеф Одељења за међународне студије на Факултету политичких наука. Био је и редовни професор међународних односа и спољне политике на Факултету политичких наука Универзитета Црне Горе у Подгорици. У периоду од 2001. до 2004. године био је директор Дипломатске академије у Министарству спољних послова, а амбасадор у Француској од 2004. до 2009. године и на нерезиденцијалној основи и у Кнежевини Монако од 2007. до 2009. године. Аутор је бројних књига, међу којима су „Марксизам и кинеска револуција“ из 1986. године, „Пут у Рамбује – Косовска криза 1995-2000“, из 2000. године, „Тито и НАТО – успон и пад Друге Југославије“ из 2008, као и уџбеник из историје за осми разред основне школе из 2011. године. Симић је био и спољнополитички саветник председника Југославије после 5. октобра 2000. године, аутор више књига о спољној политици. Имао је звање експерта у области друштвених наука - политичке науке и међународни односи које му је доделило Савезно министарство за развој науке и животне средине. У медијима је често гостовао као аналитичар, коментаришући спољнополитичка питања. Био је председник Форума за међународне односе Европског покрета у Србији. Изненада је преминуо у Београду, 19. јануара 2015. године, у 61. години.

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/24/radio-beograd-2/3133667/novi-dan.html

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/3130271/kulturni-dnevnik.html

https://www.youtube.com/watch?v=GtkQ0fl3fA0

http://www.bgb.rs/index.php/component/icagenda/89-2018-05-16-10-16-11?Itemid=116

http://www.seecult.org/content/spajajuci-istok-i-zapad-spomenica-profesora-predraga-simica-bg

 

pdf КОНФЕРАНСА ПРЕДСЕДНИКА ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА МАРКА ЈЕЛИЋА НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ „СПАЈАЈУЋИ ИСТОК И ЗАПАД – СПОМЕНИЦА ПРОФЕСОРА ПРЕДРАГА СИМИЋА“ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА
pdf ГОВОР ДР ЈАСМИНКЕ СИМИЋ НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ „СПАЈАЈУЋИ ИСТОК И ЗАПАД- СПОМЕНИЦА ПРОФЕСОРА ПРЕДРАГА СИМИЋА“
pdf ГОВОР Њ. Е. АМБАСАДОРА НАРОДНЕ ДЕМОКРАТСКЕ РЕПУБЛИКЕ АЛЖИР ГОСПОДИНА АБДЕЛХАМИДА ШЕБШУБА
pdf ОБРАЋАЊЕ Њ. Е. АМБАСАДОРА ДР ОГЊЕНА ПРИБИЋЕВИЋ
pdf БЕСЕДА БЛАГОЈА С. БАБИЋА О ДЕЛУ ПРЕДРАГА СИМИЋА

Pozivnica 8 maj 2018 email v4

affiche culture

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА – ЗАПИСИ ЈЕДНОГ ДОПИСНИКА“ У ЗРЕЊАНИНСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
18. 04. 2018.

У Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“, у уторак, 17. априла, представљена је књига „Алжирска хроника – записи једног дописника“ новинара Србољуба Манојловића, дугогодишњег дописника Танјуга из Алжира.

О књизи су говорили Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира, аутор Србољуб Манојловић, Златоје Мартинов, писац и новинар. Модераторка програма је била Јелена Ђорђевић Перц. Присуствовали су бројни суграђани, као и представници Туристичке организације Зрењанин. Одломке из „Алжирске хронике” су читали мр Бранка Јајић и Слободан Манојловић, син аутора књиге.

Књига обухвата раздобље од 1982. до 1997. године а у њој су сабрани не само текстови објављивани у бројним листовима, већ и они који су, због различитих околности, остали у бележници, као и записи и репортаже.

Године проведене са породицом у Алжиру биле су, како каже Манојловић, најплодније у његовом животу. Иако је извештавао и током најбурнијег периода у историји Алжира, у времену револуције, сећање на ову земљу је оплемењено пријатељством са колегама са којима је заједно радио, људима са којима су делили свакодневицу, егзотичним пределима: „У тој фасцинатној и надасве гостољубивој арапској земљ сплићу се и међусобно прожимају егзотика и чар Оријента, ведрина и светле боје сунчаног Медитерана, али и трагови и утицај античког света и запада наслеђени историјом овог тла у протекла три миленијума“.

Како је истакао Марко Јелић, народ Алжира никада није заборавио подршку Југославије у револуцији и улогу Тита у Покрету нсврстаних, а ово је период када Србија и Алжир јачају сарадњу у свим областима, посебно у економији, као и култури. Он је најавио манифестацију „Дани Алжира”, чије је свечано отварање у петак, 20. априла, у Народној библиотеци Србије, којој ће присуствовати и чланови Друштва пријатеља Алжира из Зрењанина.

Рецензент, амбасадор Данило Милић, сматра да ће ова књига бити занимљива свим читаоцима, а посебно корисна за образовање наших младих кадрова на Дипломатској академији Министарства спољних послова.

Вече је музички обојио Вељко Торбица, професор Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“, извођењем композиција Јохана Себастијана Баха и Мануела Понсеа на гитари.

„Алжирска хроника“ је објављена је, 2017. године, у издању Друштва пријатеља Алжира.

Бранка Јајић

http://www.listzrenjanin.com/promocija-knjige-u-zrenjaninskoj-biblioteci-alzirska-hronika-zapisi-jednog-dopisnika/

http://www.gradskiradiozrenjanin.com/promocija-knjige-srboljuba-manojlovica/

 

pozivnica knjiga

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДОСЛЕДНА ЈЕ У ПОШТОВАЊУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА
18 – 03 – 2018.

Поводом различитих извештаја у страним медијима и друштвеним мрежама о ставу Републике Србије о „Западној Сахари" и његовом погрешном тумачењу и интерпретацијама, Министарство спољних послова Републике Србије користи прилику да још једном снажно нагласи своју позицију по овом питању, која остаје непромењена и доследна, базирана на одредбама међународног права и релевантним резолуцијама Савета безбедности УН-а.

Питање „Западне Сахаре" је у надлежности УН-а, те је оно за Републику Србију, пре свега, мултилатерално и регионално. Република Србија снажно подржава УН у настојањима да се дође до решења за питање „Западне Сахаре" и залаже се за решење које је мирно, правично, обострано прихватљиво и трајно, не повлачи једностране потезе и не прејудицира коначни исход преговора који се одвијају пред УН.

Република Србија у потпуности разуме осетљивост овог питања за заинтересоване стране, које позива да одмах и у доброј вери, кроз систем УН-а, наставе разговоре који ће довести до решења заснованог на принципима које Србија континуирано истиче и заступа. Република Србија истовремено, као осведочени и доказани пријатељ региона и целог афричког континента, одбија да буде увучена у размирице у којима договор морају да постигну директно заинтересоване стране. Република Србија се нада, као земља која је несебично допринела ослобођењу континента од стране владавине и, посебно, као оснивач Покрета несврстаних земаља и један од иницијатора стварања Организације афричког јединства, да ће наши пријатељи то разумети.

Република Србија је заинтересована за даљи развој, иначе изванредних односа, са афричким државама, нарочито кроз већ реализоване и предстојеће посете на високом нивоу.

Извор: Министарство спољних послова Републике Србије.
http://mfa.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/19448-2018-03-18-08-13-07?lang=cyr

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА“ У БИБЛИОТЕЦИ ГРАДА БЕОГРАДА
3 - 3 - 2018

fotoДруштво пријатеља Алжира, у сарадњи Библиотеком града Београда (БГБ), организовали су, у петак, 2. марта 2018. године, у читаоници одељења уметности БГБ, другу београдску промоцију књиге „Алжирска хроника“, новинара Србољуба Манојловића, дугогодишњег дописника новинске агенције Танјуг из Алжира.

На промоцији су говорили проф. др Раде Божовић, арабиста и бивши декан Филолошког факултета у Београду, Златоје Мартинов, новинар и писац, као и Србољуб Манојловић, аутор књиге. Одломке из књиге читали су Петар Жебељан и Слободан Манојловић, a у име издавача, госте је поздравио Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира. Промоцији је присуствовао и Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира у Србији.

korice„Алжирска хроника“ је збирка одабраних дописничких текстова, записа и путописа, дугогодишњег новинара Танјуга, Србољуба Манојловића, који је, током скоро осам година, извештавао југословенску јавност о многобројним политичким, друштвено-политичким, културним и другим догађајима из Алжира. Известан број текстова први пут се објављује у овој књизи. Ово вредно новинарско сведочанство говори и о великим изазовима кроз које је прошло алжирско друштво, од великих нестабилности, преко разбуктавања исламског фундаментализма и грађанског рата, па до периода стабилизације. Такође, ова књига је и сведочанство  о томе колико су алжирски политичари тешко примили распад Југославије и грађански рат, који се распламсао на нашим просторима, као и жељу првог алжирског председника Ахмеда Бен Беле да учествује као посредник у помирењу југословенских република.

    Рецензент, амбасадор Данило Милић сматра да ће ова књига бити занимљива свим слојевима читалаца, али и посебно корисна за образовање наших младих кадрова на Дипломатској академији Министарства спољних послова.
    Србољуб Манојловић је новинар и публициста. Радио је у листовима „Младост“ и „Политика експрес“ и у новинској агенцији Танјуг. За новинарски рад добио је награду Новинске куће „Политика“ 1976. и награду УНС-а „Светозар Марковић“ 1979. године. Објавио  је и неколико фељтона и више прилога у часописима и зборницима.

Фотографије: Амбасада Алжира

http://www.nuns.rs/info/activities/34827/poziv-na-promociju-knjige-alzirska-hronika.html

http://www.seecult.org/content/alzirska-hronika-zapisi-jednog-dopisnika-bg

http://www.bgb.rs/index.php/component/icagenda/45-2018-03-01-17-01-13?Itemid=116

pozivnica

ШЕСТО ЗАСЕДАЊЕ МЕШОВИТЕ КОМИСИЈЕ ЗА САРАДЊУ У ОБЛАСТИ ОДБРАНЕ СА ДНР АЛЖИР
23.02.2018.


Дводневно заседање Шесте мешовите српско-алжирске комисије за сарадњу у области одбране завршено је 22. фебруара, усаглашавањем и потписивањем Записника о раду комисије и Плана активности билатералне војне сарадње Републике Србије и ДНР Алжир у 2018. години.
 
Делегацију Министарства националне одбране ДНР Алжир, која је боравила у Србији у периоду од 20. до 23. фебруара 2018. године, предводио је генерал-мајор Грис Абделхамид, начелник Управе за организацију логистике при Генералштабу Оружаних снага Алжир и копредседник алжирског дела Мешовите комисије.
 
Седници су присуствовали амбасадор ДНР Алжир, изасланик одбране Алжира у Србији, чланови српског и алжирског дела Мешовите комисије и представници ЈП ''Југоимпорт – СДПР''.
 
Циљ Шестог заседања је даље унапређење и продубљивање стратешког партнерства, идентификација области сарадње од заједничког интереса, анализа реализације активности сарадње у 2017. години и потписивање Плана активности српско-алжирске војне сарадње у 2018. години, како је генерал-мајор Младен Вуруна, ректор Универзитета одбране и копредседник српског дела Мешовите комисије задужене за надзор српско-алжирске сарадње у области одбране изјавио на отварању.
 
Традиционално пријатељски односи алжирског и српског народа и држава представљају одличну основу за даљи наставак и унапређење како војноекономске и војнообразовне сарадње тако и развој војно-војне и војномедицинске сарадње.
 
- Сарадња у области одбране између две земље има стратешки карактер, наставља да се развија са тенденцијом раста и представља, по нашем мишљењу, најразвијенији облик билатералне војне сарадње који смо имали са нашим партнерима. Оно што је најважније јесте потписивање споразума у области војне индустрије, војног образовања и војне географије, рекао је генерал-мајор Грис, додавши да је алжирска страна убеђена да ће се уз добру вољу, која је увек била приказана од обе стране, напори и рад, односи између наше две војске и даље ојачавати како бисмо створили веома плодан и за обе стране користан модел сарадње.
 
На заседању је констатовано да у времену када постоје претње које су унутрашње и изван граница земље, као што је тероризам, организован криминал, илегалне миграције и сајбер напади, обе земље би требало да сарађују и да имају заједничку визију како би се смањиле све ове опасности.
 
Ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна истакао је да је Министарство одбране заинтересовано и спремно за наставак динамизације односа и развој сарадње са ДНР Алжир и да ће Република Србија и Министарство одбране Републике Србије бити поуздан и сигуран партнер у спровођењу заједничких договора.


Извор:
http://www.mod.gov.rs/cir/12217/sesto-zasedanje-mesovite-komisije-za-saradnju-u-oblasti-odbrane-sa-dnr-alzir-12217

ОДРЖАНА КОМЕМОРАТИВНА СЕДНИЦА У БЕРАНАМА ПОВОДОМ СМРТИ СТЕВАНА ЛАБУДОВИЋА
21 - 12 - 2017

1Поводом смрти истакнутог Беранца, Стевана Лабудовића, сниматеља Алжирске револуције и заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир, у организацији Општине Беране и Друштва пријатеља Алжира, у сали Центра за културу у Беранама, одржана је комеморативна седница.

После минута ћутања, којим је одата пошта нашем угледном суграђанину, присутнима се обратио Драгослав Шћекић, председник општине Беране. Обраћање преносимо у целости:

2„Уважени чланови породице Лабудовић,
драги суграђани,
окупили смо се данас поводом сјећања на нашег угледника Стевана Лабудовића, сниматеља Алжирске револуције, заслужног грађанина Алжира и добитника награде 21. јул. Част ми је да заједно са свима вама подијелим овај тренутак, којим ћемо нашег цијењеног Беранца заувијек сачувати од заборава.

3Стеван Лабудовић рођен је 28. децембра 1926. године у Беранама. Основну школу је завршио у Беранама,  гимназију је похађао у родном  граду, а матурирао у Смедеревској Паланци. Фотографијом је почео да се бави као десетогодишњак, и од тада је снимао варошке мотиве, догађаје и личности. Завршио је филмску школу, након чега се запошљава у „Филмским новостима“, гдје је до пензионисања радио као филмски сниматељ.

Фотографисао је многе људе и догађаје у бившој СФРЈ, био у пратњи тадашњег предсједника Јосипа Броза Тита и пратио рад конференција и засиједања Организације Уједињених нација у Њујорку, конференције Покрета несврстаних земаља, као и билатералне сусрете југословенских и свјетских државника. Као лични Титов сниматељ, педесетих година, пратио га је на „путу мира“ у Бурми, Индији, Индонезији, Египту, Великој Британији, Етиопији, и Сједињеним Америчким Државама.

4Снимао је и фотографисао и на бројним другим мјестима. У Беранама (тадашњем Иванграду) је направио бројне филмске записе и фотографије, које се данас налазе у филмским кинотекама и фото збиркама, међу којима је најзначајнија репортажа за југословенске медије везана за посјету Урха Кеконена, предсједника Финске.

Међу великане филмске умјетности уврстио га је његов филмски и револуционарни рад током велике Алжирске револуције, једног од највећих догађаја у историји XX вијека. У Алжиру је боравио три и по године, гдје је направио мноштво филмских репортажа и форографија које су обишле цијели свијет, чиме је допринио да остатак свијета сазна истину о праведној борби, ослободилачког, антиколонијалног покрета алжирског народа.

5И као пензионер је наставио своја истраживања, као што је откривање Српског војног  гробља из Првог свјетског рата у Алжиру, за којим је трагао 40 година. Ово гробље са 324 хумке српских војника и једног Руса је презентовао серијом изложби фотографија „Српско војно гробље  Дели  Ибрахим у Алжиру“, од којих је последњу у холу Скупштине Србије, приредила предсједница Маја Гојковић.

6За немјерљив допринос и доказане заслуге за побједу револуције, добитник је најзначајних војних и државних одликовања Народне Демократске Републике Алжира, и један од најцјењенијих пријатеља Алжира, о чему свједоче и бројне почасти те земље, што је крунисано кумством са Бумедијеном, бившим предсједником Алжира.

Лабудовића, који је постао и национални херој, Алжир није заборавио, као ни допринос који је Југославија пружила стицању независности. Његова камера, оригинални филмови и фотографије изложени су у ратној збирци Историјског музеја у Алжиру, у сали великана и у Војном музеју, а нове генерације Алжираца о њему уче у редовној школској лектири из историје. Током његових многобројних посјета, „својој другој отаџбини“ само кад би чули његово име Лабидо, како га зову, ђеца на улицама притрчавала су му, широких осмеха и пружајући руке у загрљај, у жељи да се сликају с њим и да му изразе дубоко поштовање. За Алжирце, Лабудовић је један од њих, што је и он сам често говорио.

Умро је у Београду 25. новембра у 91. години живота.

7Наш крај остао је без великог човјека, интелектуалца и свјетског путника. Човјека топле људске нарави, који нас је, својим животом и дјелом, обавезао да га заувјек чувамо од заборава. Човјека који је повезао Беране и Алжир, на чему смо му неизмјерно захвални.

Хвала и свима Вама који сте данас ту да заједно подијелимо сјећање на нашег драгог Стевана Лабудовића.

Нека му је вјечна слава и хвала!“.

8У наставку је о лику и делу Стевана Лабудовића, кроз презентацију фотографија, говорио Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира. А, на крају је приказан и трејлер филма о животу нашег цењеног Беранца, који припрема позната редитељка Мила Турајлић.

http://berane.me/odrzana-komemorativna-sjednica-povodom-smrti-stevana-labudovica/
http://www.espona.me/index.php/drustvo/4777-odrzana-komemorativna-sjednica-povodom-smrti-stevana-scepa-labudovica
http://portalanalitika.me/clanak/289556/oprostaj-od-covjeka-koji-je-spojio-berane-i-alzir
http://berane.me/komemorativna-sjednica-povodom-smrti-stevana-labudovica/
http://mladiberana.me/komemorativna-sjednica-povodom-smrti-stevana-labudovica/
https://radioberane.wordpress.com/2017/12/20/berane-komemorativna-sjednica-povodom-smrti-stevana-labudovica/
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=628327&datum=2017-12-22

 

CESTITKA 2018

КОМЕМОРАТИВНИ СКУП, ПОВОДОМ СМРТИ СТЕВАНА ЛАБУДОВИЋА, У НАЦИОНАЛНОМ АРХИВУ АЛЖИРА
8 - 12 - 2017

Генерална дирекција Националног архива Алжира, у сарадњи са Амбасадом Репубике Србије у Алжиру, организовао је, 7. 12. 2017. године, комеморативни скуп, поводом смрти Стевана Лабудовића, фотографа и сниматеља Алжирске револуције.

После интонирања државних химни Алжира и Србије, генерални директор  Генералне дирекције Националног архива Алжира, Абделмађид Шихи и амбасадор Србије у Алжиру, Њ. Е Александар Јанковић одржали су говоре, у којима је истакнут значај сарадње и пријатељства између Алжира и Србије, чему је посебан допринос дао и Стеван Лабудовић, који својим репортажама, помогао да се права слика о алжирској борби за независност пробије у свет. Скупу су се, поздравним говорима, обратили и Х. Латли, директор управе у МСП Алжира и представници Друштва пријатеља Алжира из Београда; Драгиња Влк и Марко Јелић.

Скупу су присуствовали представници Министарства спољних послова  Алжира, официри алжирске народне националне армије, институција културе, ветерани алжирске револуције, представници српске дијаспоре, и др. Такође, присуствовали су и наши оперски уметници, предвођени примадоном Јадранком Јовановић, који су били на гостовању у Алжиру, у организацији Министарства културе Алжира.

У холу Националног архива Алжира, организована је и изложба посвећена Стевану Лабудовићу.
 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=459002024496389&id=100011597867829
 
http://alger.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1513253737&ucat=106&template=HeadlinesCir&#disqus_thread

ХОР „БАРИЛИ“ ДОДЕЛИО ПОВЕЉУ ЗАХВАЛНОСТИ ДРУШТВУ ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
16 - 12 - 2017

Fotografija zahvalniceГрадски женски хор „Барили“, који је основан 1992. године, најпре под окриљем Центра за културу Пожаревац, да би, после пет година постојања, био проглашен за Установу културе града Пожаревца, прославио је, 15. децембра 2017. године, 25 година постојања свечаним пријемом и изложбом фотографија у свечаном салону градског здања, уз присуство великог броја поштовалаца и других уважених гостију.

Јубилеј, који је обележио овај хор, окупио је синоћ велики број гостију, љубитеља културе и уметности, али и пријатеља. Свечани салон био је изложбени простор са веома занимљивом поставком фотографија са наступа хора на бројним велелепним сценама, призора из живота једне хорске породице на добром гласу, што јесте од великог значаја.

Иван Јовић, члан градског већа задужен за социјална питања, истакао је да је, током четврт века постојања, хор „Барили“ дочекивао најзначајније личности из земље и иностранства, а уједно Пожаревљане са њима, кроз музику, спајао.

Мр Каталин Тасић, истакла је најзначајније наступе хора, као и мукотрпан рад и много вежбања, што је било неопходно да би успешно одговорили сваком задатку.

Поводом јубилеја, хор је доделио повеље захвалности Министарству културе и граду Пожаревцу, установама и појединцима, као и Амбасади Алжира, и Друштву пријатеља Алжира.

У име амбасаде Републике Алжира, повељу захвалности примио је амбасадор Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, а у име Друштва пријатеља Алжира, председник Марко Јелић.

Овај хор наступио је пет пута на догађајима, које су организовали Амбасада Алжира и Друштво пријатеља Алжира, изводећи државне химне Србије и Алжира. Сарадња је прерасла у пријатељство, а извођење алжирске химне, постало је препознатљиво и веома цењено међу Алжирцима.

http://www.hitradio.rs/vest/10825/hor-barili-obelezava-25-godina-postojanja

http://ebranicevo.com/pesmom-nas-cetvrt-veka-povezuju-sa-drugim-narodima

http://www.sattelevizija.com/vesti/jedna_vest/hor_barili_proslavio_tradiciju_dugu_25_godina_171216141323

http://urbancityradio.org/izlozba-fotografija-povodom-25-godina-postojanja-gradskog-zenskog-hora-barili/

http://urbancityradio.org/obelezen-jubilej-25-godina-gradskog-zenskog-hora-barili-foto/

http://ebranicevo.com/cetvrt-veka-elitnog-hora

 

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „АЛЖИРСКА ХРОНИКА“ НОВИНАРА СРБОЉУБА МАНОЈЛОВИЋА
14 - 12 - 2017

1Друштво пријатеља Алжира у сарадњи са Студентским културним центром, организовали су, у среду, 13. децембра 2017. године, промоцију књиге „Алжирска хроника“, новинара Србољуба Манојловића, дугогодишњег дописника новинске агенције Танјуг из Алжира.

2На промоцији су говорили Милоје Поповић, новинар и публициста, Борислав Коркоделовић, дугогодишњи новинар и уредник у новинској агенцији Танјуг, аутор књиге. Одломке из књиге читао је Петар Жебељан, a у име издавача, госте је поздравио Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира,

3Промоцији је присуствовао и Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира у Србији.

4„Алжирска хроника“ је збирка одабраних дописничких текстова, записа и путописа, дугогодишњег новинара Танјуга, Србољуба Манојловића, који је, током скоро осам година, извештавао југословенску јавност о многобројним политичким, друштвено-политичким, култуним и другим догађајима из Алжира. 5Известан број текстова први пут се објављује у овој књизи. Ово вредно новинарско сведочанство говори и о великим изазовима кроз које је прошло алжирско друштво, од великих нестабилности, преко разбуктавања исламског фундаментализма и грађанског рата, па до периода стабилизације. 6Такође, ова књига је и сведочанство колико су алжирски политичари тешко примили распад Југославије и грађански рат, који се распламсао на нашим просторима, као и жељу алжирског политичара и првог алжирског председника Ахмеда Бен Беле да учествује као посредник у помирењу југословенских република.

   7Рецензент, амбасадор Данило Милић сматра да ће ова књига бити занимљива свим слојевима читалаца, али и посебно корисна за образовање наших младих кадрова на Дипломатској академији Министарства спољних послова.

    8Србољуб Манојловић је новинар и публициста. Радио је у листовима „Младост“ и „Политика експрес“ и у новинској агенцији Танјуг. За новинарски рад добио је награду Новинске куће „Политика“ 1976. и награду УНС-а „Светозар Марковић“ 1979. године. Објавио  је и неколико фељтона и више прилога у часописима и зборницима.

9Фотографије: Владимир Илић и Горан Златковић

http://nadlanu.com/364438/odrzana-promocija-knjige-alzirska-hronika-novinara-srboljuba-manojlovica/

http://www.dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/9392-promocija-knjige-al%C5%BEirska-hronika

https://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Promocija-knjige-Alzirska-hronika.html

https://www.turistickisvet.com/vesti/razno/promocija-knjige--alzirska-hronika--novinara-srboljuba-manojlovica.html

УСПЕШНO ГОСТОВАЊЕ ЈАДРАНКЕ ЈОВАНОВИЋ У АЛЖИРУ
11 - 12 - 2017

pozivnica jj1

Под покровитељством министра културе Алжира, Азедина Михубија, у организацији Министарства културе НДР Алжира и Министарства културе и информисања Републике Србије, и уз подршку алжирске опере „Буалем Бесаи“ и Амбасаде Републике Србије у Алжиру, организован је уметнички наступ српске примадоне Јадранке Јовановић, као културни догађај „Серенада пријатељства“, у новоизграђеној опери у граду Алжиру, 4. децембра 2017. године.

Концерт је одржан у пратњи симфонијског оркестра опере у Алжиру, под управом Калила Б. Ахмеда. На програму су биле популарне оперске арије, италијанске канцоне, српска и руска уметничка музика, а потпуну еуфорију, изазвало је извођење две алжирске песме, од којих је једна у дуету са генералним директором алжирске опере, Нур-Едином Саудијем.

У поздравним говорима на отварању концерта, амбасадор Републике Србије у Алжиру, Александар Јанковић, и генерални директор алжирске опере, баритон Нур-Един Сауди, указали су на традиционално пријатељске односе Србије и Алжира, и значај размене у култури за сарадњу две земље. Концерту су присуствовали и алжирски министри спољних послова, Абделкадер Месахел и министар културе, Азедин Михуби, министри спољних послова и правде Републике Гвинеје – Мамади Туре и Шеик Сако (који су се налазили у радној посети Алжиру), представници Друштва пријатеља Алжира Републике Србије, Марко Јелић и Драгиња Влк, те многобројни представници дипломатског кора, институција културе, медија, пријатељи Србије, српске пословне заједнице, дијаспоре, и др. Гостовање српских оперских уметника реализовано је  у оквиру програма сарадње министарстава културе две земље.

У Орану, другом по величини алжирском граду, 6. децембра 2017. године, у позоришту „Абделкадер Алула“, одржан је други концерт, са извођачима и оркестром алжирске опере, а оранска публика реаговала је дугим аплаузима и овацијама.

6Српски уметници су представили део богате српске културе, а овом културном догађају дат је посебан третман, те су алжирски медији веома пажљиво пратили посету и програм српских уметника, и садржајно извештавали о догађајима, стављајући их као централни догађај у Алжиру, непосредно после посете председника Француске, Макрона овој земљи.

Најава: https://www.algeriepatriotique.com/2017/11/23/serenade-de-lamitie-algero-serbe-decembre-a-alger-oran/

Изводи из алжирских медија:
Најава у јутарњем дневнику алжирске националне телевизије:
https://www.youtube.com/watch?v=-whZVRhv7e4&t=1s

Из дневника алжирске националне телевизије (од 29:44), као извештај са догађаја:
https://www.youtube.com/watch?v=ahfsqviMKNY
https://www.youtube.com/watch?v=w01IVsJPY2I(издвојено)

Национална новинска агенција (Algeria Press Service - APS):
http://www.aps.dz/culture/66661-concert-de-musique-a-alger-pour-celebrer-l-amitie-algero-serbe
EL MOUDJAHID: http://www.elmoudjahid.com/fr/actualites/117432

1

1

1

1

1

АЛЖИР ОДАO ЗАСЛУЖЕНУ ПОШТУ СТЕВАНУ ЛАБУДОВИЋУ, СНИМАТЕЉУ РЕВОЛУЦИЈЕ
30 - 11 - 2017

1Читав Алжир одао је пошту Стевану Лабудовићу, сниматељу борбе за национално ослобођење, који је преминуо у Београду, 25. новембра 2017. у 91. години.

У поруци саучешћа, коју је упутио породици покојника, Председник Абделазиз Бутефлика (Abdelaziz Bouteflika) описао је Стевана Лабудовића као великог активисту у рату за национално ослобођење Алжира, човека са чврстим уверењима, заљубљеника у идеале, попут социјалне правде, напретка, слободе и еманципације народа.

„Као човек са уверењима, заљубљеника у идеале социјалне правде, напретка, слободе и еманципације народа, он се по цену сопственог живота, безусловно посветио борби Алжира против колонијалног јарма и храбро и самопрегорно ставио своју камеру и своје умеће у службу наше ствари.

Захваљујући његовом беспрекорном раду и братском ангажовању, међународно јавно мњење сазнало је истину о борби нашег народа, супротно од онога што је тврдила колонијална пропаганда, а историјски тренуци наше борбе за национално ослобођење остали су забележени“, написао је председник Републике.

У поруци, коју је породици Стевана Лабудовића упутио, Тајеб Зитуни (Tayeb Zitouni), министар бораца стоји да ће „име Стевана Лабудовића заувек остати урезано у наше сећање као симбол активизма и одлучности у служби праведних ствари.“

Амбасада Алжира у Београду организовала је 30. новембра 2017. у свом седишту, церемонију одавања поште покојном Лабудовићу, пре него што су његови посмртни остаци пренесени на гробље ради сахране.

Церемонији су присуствовали Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драгослав Шћекић, председник општине Беране (Црна Гора), Лабудовићевог родног града, чланови дипломатског кора арапских и афричких земаља, чланови алжирске заједнице, чланови Друштва пријатеља Алжира, као и супруга покојника и чланови његове породице.

Официри Народне националне армије на школовању у Србији, унели су ковчег прекривен државном заставом Алжира и ставили га на одар у згради Амбасаде.

Церемонија је започела интонирањем химни две земље и кратким опроштајним говором Абделхамида Шебшуба (Abdelhamid Chebchoub), амбасадора Алжира у коме је подсетио на изванредне људске квалитете покојника и на његово ангагажовање раме уз раме са борцима народноослободилачке борбе.
Председник Друштва пријатеља Алжира, Марко Јелић је, у својој опроштајној речи, говорио о уметничком делу овог човека, који је симбол пријатељства које повезује Алжир са народима бивше Југославије.

Одру су затим прилазили присутни остављајући цвеће и одајући последњу пошту покојнику.

На крају церемоније, два официра Народне националне армије на школовању, свечано су предали заставу, којом је био прекривен ковчег, госпођи Лабудовић.

********

Опроштајни говор амбасаора Алжира
Хвала вам драги пријатељи што сте данас дошли да се у знак сећања, поклоните пријатељу Алжира, Стевану Лабудовићу који је преминуо 25. новембра.

За све нас, ти Стеване ниси умро, јер си се отиснуо у вечност оног дана када си одлучио да пређеш линију опасану бодљикавом жицом између Туниса и Алжира, да би се, по цену живота, придружио алжирским борцима, који су војевали за независност Алжира.

Током читавог твог живота, чувао си тај пламен пријатељства које си гајио за Алжир и алжирски народ, који те никада неће заборавити, јер је име твоје златним словима уписано у историју наше земље.

Отишао се да се придружиш својим друговима, храбрим борцима алжирске револуције који су пали у борби, и сигуран сам да си веома срећан што сте поново заједно исто онолико колико си био срећан док си пратио неустрашиве војнике Националне ослободилачке армије у њиховим војним операцијама.

Знам да ниси волео говоранције нити протоколарне почасти. Поштујући твоје жеље, ми твоји пријатељи смо данас овде да те поздравимо и да ти кажемо колико ћеш нам недостајати.

Почивај у миру, брате мој.

********

Опроштајни говор председника Друштва пријатеља Алжира.

Стеван Лабудовић који је, више од 60 година неговао пријатељство између народа Југославије и Алжира, светао је пример колико један човек, привржен младалачким идејама до краја живота, може да допринесе сарадњи и пријатељсту између два народа и две државе. Ту приврженост завредео је вршећи своју дужност ратника по алжирској земљи, ризикујући свој живот. Зато је његово дело је велики споменик историје.
 
Оно што је Швајцарац Арчибалд Рајс за Србе, то је Стеван Лабудовић за Алжирце. Рајс је своје срце завештао за бојишта српских победа у Великом рату, на Кајмакчалану. Стеваново срце остаће вечито на Атласу, а његово велико архивско дело баштиниће подједнако наш и алжирски народ.
 
Нека је слава, и велико хвала, Стевану Лабудовићу, који ће, у својем вољеном Београду, то сигурно знамо, вечно сањати Беране, као свој завичај и топлину свог вољеног, братског Алжира!

БИОГРАФИЈА:
(Биографију је саставила Амбасада Алжира у Београду)

СТЕВАН ЛАБУДОВИЋ (1926-2017)
Стеван Лабудовић је рођен 28. децембра 1926. у Беранама, у Црној Гори, у породици Милутина Лабудовића, уваженог књижара из тог града.

Школовање у родном граду прекида 1943, када одлучује да се, као седамаестогодишњак, прикључи југословенској Народноослободилачкој војсци.

Демобилисан је на лични захтев 1945. када наставља са школовањем, а две године касније, положиће велику матуру у Смедеревској Паланци (Србија).

Уписује се прво на Правни факултет Универзитета у  Београду, али ће га дугогодишња страст према фотографији убрзо преусмерити ка студијама филма, које уписује на Високој филмској школи у Београду.

По завршетку школе, запошљава се као сниматељ у „Филмским новостима“, предузећу за филмску продукцију коме ће остати веран све до одласка у пензију 1988.

Лабудовић је веома брзо постао мајстор свог заната захваљујући, између осталог, и свом, тада већ дугогогодишњем искуству, у бављењу фотографијом.

Током четири године, (1956-1960) био је дописник „Филмских новости“ у Словенији, одакле је извештавао о напетостима у региону, изазваним тршћанском кризом.

Као Титов лични фотограф, пратио га је на Путу мира (фебруар-април 1961), који га је одвео у Бурму, Индију, Индонезију, Египат, Велику Британију, САД, Канаду….

Снимио је значајне личности и догађаје, који су обележили бившу Југославију. Пратио је рад бројних конференција и заседање ОУН у Њујорку, конференција несврстаних земаља, као и билатералне сусрете југословенског државног врха са колегама из света.

Године 1959, Тито шаље Лабудовића у Алжир да би, у оквиру мисије, која је иницијално требало да траје два месеца, снимио репортаже о борби алжирског народа. А он ће тамо остати све до победе алжирског народа јула 1962. Током тих година његовог професионалног и револуционалног рада уз борце Народне националне армије, које је пратио, Лабудовић је снимио 83 километара филмске траке, 27 филмова и 274 фотографије.

Његови филмови и репортаже награђивани су на бројним домаћим и међународним фестивалима.

За његово ангажовање на страни алжирског народа, председник републике Абделазиз Бутефлика (Abdelaziz Bouteflika) га је 2012. године, поводом 50. годишњице националне независности, одликовао Орденом за националне заслуге.

Поводом државног празника Републике Србије, фебруара 2017, тадашњи председник Републике Србије Томислав Николић доделио је Стевану Лабудовићу сребрну медаљу за заслуге у култури и јавним делатностима. И власти његовог родног града, општине Беране, доделиле су му 2016. награду „21. јули“. Те исте године и београдска општина Раковица на чијој територији је живео више од 50 година, доделила му је највише општинско признање за културу.

Био је ожењен са Ружицом Зорић и иза себе је оставио двоје деце – кћи Иду, чији је кум био покојни председник Хуари Бумедијен (Houari Boumediene) и сина Милутина.

Преминуо је 25. новембра 2017. у Београду, у деведесет првој години.

http://www.ambalgserbia.rs/2017/12/26/lalgerie-rend-un-hommage-merite-a-stevan-labudovic-cameraman-de-la-revolution/

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/12/28/alzir-odao-zasluzenu-postu-stevanu-labudovicu-snimatelju-revolucije/

1

1

1

1

1

1

1

1

ПРЕДСЕДНИК БУТЕФЛИКА УПУТИО САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ СТЕВАНА ЛАБУДОВИЋА
26 – 11 – 2017

Buteflika LabudovicУ суботу, 25. новембра 2017. године, Председник Републике Абделазиз Бутефлика упутио је породици Стевана Лабудовића, активисти и сниматељу чланова покрета отпора Алжирске револуције, поруку са изразима саучешћа, у којој је посебан акценат ставио на настојања, преминулог Стевана на страни Алжира, а против колонијалног јарма.

„Вест о смрти великог активисте у рату за национално ослобођење Алжира, Стевана Лабудовића, примио сам са великом тугом“, читамо у његовој поруци.

Опширније: ПРЕДСЕДНИК БУТЕФЛИКА УПУТИО САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦИ СТЕВАНА ЛАБУДОВИЋА

Stevan LabudovicIN MEMORIAM
СТЕВАН ЛАБУДОВИЋ (1926-2017)

Биографија Стевана Лабудовића,
jугословенскoг филмског сниматеља и
заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир

    Стеван Лабудовић рођен је 28. децембра 1926. године у Беранама, у породици угледног беранског књижара Милутина Лабудовића. Основну школу је завршио у Беранама, гимназију је похађао у родном граду, а матурирао у Смедеревској Паланци. Фотографијом је почео да се бави као десетогодишњак, када је од оца добио свој први фотоапарат. Од тада је снимао варошке мотиве, догађаје и личности. Завршио је филмску школу, после чега се запошљава у „Филмске новости“, где је до пензионисања радио као филмски сниматељ. Фотографисао је знамените личности и догађаје у бившој СФРЈ, био у пратњи председника Јосипа Броза Тита и пратио рад конференција и заседања Организације Уједињених нација у Њујорку, конференција Покрета несврстаних земаља, као и билатералне сусрете југословенских и светских државника. Као лични сниматељ, педесетих година, пратио је Тита на „Путу мира“ у Бурми, Индији, Индонезији, Египту, Великој Британији, Етиопији, и Сједињеним Америчким државама. У Беранама (тадашњем Иванграду) направио је бројне филмске записе и фотографије, које се данас налазе у филмским кинотекама и фото збиркама, међу којима је најзначајнија репортажа, за југословенске медије, везана за посету Урха Кеконена, председника Финске.

Опширније: IN MEMORIAM СТЕВАН ЛАБУДОВИЋ (1926-2017)

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „СРПСКО ВОЈНО ГРОБЉЕ ДЕЛИ ИБРАХИМ“ У ГАЛЕРИЈИ МОКРАЊЧЕВЕ КУЋЕ У НЕГОТИНУ
23. 11. 2017.

У галерији Мокрањчеве куће отворена је изложба фотографија „Српско војно гробље Дели Ибрахим“ аутора Стевана Лабудовића, заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир. Изложбу су отворили Владимир Величквоић, председник Привременог органа општине неготин и амбасадор Алжира у Србији, Абелхамид Шебшуб.

Страшна епопеја Првог светског рата, која је кулминирала повлачањем српских оружаних снага и дела цивила преко северне и средње Албаније ка грчким јонским острвима Крфу и Виду, није била окончана на грчкој територији. Велики број рањеника и изнемоглих хитно је пребачен у савезничке, махом француске болнице, широм јужне Европе, али и на француске територије у северној Африци. И док је боравак српских војника на тлу данашњег Туниса добро познат, и после сто година од тих трагичних догађаја, дотле је присуство Срба у данашњем Алжиру и даље обавијено велом историјског заборава.

Изложбу „Српско војно гробље Дели Ибрахим“ чине фотографије гробља, на којем су сахрањени српски војници који су преминули у Алжиру током лечења. Гробље се данас налази на подручју општине Дели Ибрахим алжирског главног града, где је, 1982. године, премештено са своје првобитне локације у месту Таменфуст, раније Кап Матифу.

Отварајући изложбу, Владимир Величковић изразио је, између осталог, захвалност алжирском народу који брину о овом спомен обележју на српске војнике.

„Наредне године навршава се сто година од завршетка Првог светског рата, у коме је страдало више од милион Срба и још толико рањено, бранећи своју отаџбину од надмоћнијег непријатеља. Наша обавеза је да чувамо сећање на све жртве ратова и да не дозволимо да избледе с временом. Ова изложба нас подсећа на 324 српска и једног руског војника, који нису успели да се излече у француским болницама у Алжиру, па су после смрти сахрањени на тлу ове братске земље. Користим ову прилику да захвалим грађанима Алжира, што су свих ових година бринули о гробовима српских војника и спомен обележју које чува успомену на њих и чини нераскидиву везу између алжирског и српског народа.“

„Циљ ове изложбе је да се покаже младима да је било мушкараца и жена, који су се борили за слободу и једног и другог народа и који почивају и у једној и другој земљи и тако проливена крв, алжирских и српских војника се на неки начин помешала и одатле можда почињу и те јако блиске везе између наша два народа. Као што знате, српски народ је такође дао велики допринос алжирском народу током његове борбе за национално ослобођење. У тој борби је активни учесник био и фотограф Стеван Лабудовић, чије фотографије данас имамо прилику да гледамо, а који се борио са алжирском војском. Треба одати дубоко признање том човеку, било да је реч о српском гробљу у Алжиру или о фотографијама које је он снимао током рата у Алжиру, које су сведочанство о том дубоком пријатељству.“
У програму је учествовао хор Уметничке школе “Стеван Мокрањац”, под диригентском палицом Ружице Рајковић.

Изложба, коју су иницирали Друштво пријатеља Алжира и Музеј Крајине, биће отворена за посетиоце неколико недеља.

Фотографије: општина Неготин.


http://www.istocnevesti.com/otvorena-izlozba-srpsko-vojno-groblje-deli-ibrahim-foto/

http://www.istocnevesti.com/izlozba-srpsko-vojno-groblje-deli-ibrahim/

http://tvistok.com/2017/11/negotin-23-novembra-bice-otvorena-izlozba-srpsko-vojno-groblje-deli-ibrahim/

http://tkmagazin.rs/negotin-uskoro-izlozba-srpsko-vojno-groblje-deli-ibrahim/

http://temporadio.rs/?p=7981

http://negotin.rs/vest-otvorena-izlozba-srpsko-vojno-groblje-deli-ibrahim-3909.htm

http://muzejkrajine.org.rs/%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%99%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B8%D0%BC-2/

АМБАСАДОР АЛЖИРА ПОСЕТИО НЕГОТИН
23. 11. 2017.

Председник Привременог органа општине Неготин приредио је, данас, пријем за амбасадора Народне Демократске Републике Алжир у Србији, Њ. Е. Абелхамида Шебшуба. Пријему су присуствовали и Бобан Стингић, члан Привременог органа општине Неготин, Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира и Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

Председник Привременог органа и општине Неготин упознао је амбасадора Алжира са потенцијалима и могућностима општине Неготин. Разговарало се и о могућностима успостављања сарадње између привредника из Неготина и Алжира, као и о братимљењу општине Неготин са неким градом сличне структуре из ове северноафричке земље.

„Била ми је част да данас угостим амбасадора Алжира, Његову Екселенцију Абелхамида Шебшуба и да у једном пријатном и отвореном разговору разменимо информације о потенцијалима којима располажемо. Посебно смо разговарали о могућностима сарадње и чули да је, ова нама братска земља, веома отворена за сваки вид сарадње и да он Његова Екселенција, као представник своје земље у Србији, може да помогне у повезивању наших привредника са привредницима из Алжира. Веома је и занимљива идеја о братимљењу наше општине са неком од општина из Алжира и ову могућност ћемо сигурно размотрити у наредном периоду и надам се да ћемо успети да то и остваримо“ – изјавио је Владимир Величковић, председник Привременог органа општине Неготин.

На пријему се разговарало о сарадњи у области пољопривреде, привреде, о економским и културним везама Србије и Алжира, а закључак је да обе стране заједно морају радити на повезивању.

„Ви имате једно велико искуство у виноградарству и пољоприреди од кога Алжир може имати користи. Такође имате и туристичке потенцијале који би могли да привуку значајан број туриста из Алжира и због тога позивам привреднике из Неготинске Крајине да прикажу своје потенцијале и предложе могућности сарадње, како би алжирски привредници могли да боље упознају овај регион и да приликом њиховог повезивања направимо копчу могуће сарадње. Преко вашег председника упутио сам и позив вашим привредницима да дођу у нашу амбасаду и том приликом анализирамо могућности за сарадању“ – истакао је Абелхамид Шебшуб, амбасадар Алжира приликом посете Неготину.

Амбасадор Народне Демократске Републике Алжир у Србији, отворио је заједно са Владимирим Величковићем, председником Привремен органа општине Неготин и изложбу фотографија Стевана Лабудовића „Српско војно гробље Дели Ибрахим“ у галерији Мокрањчеве куће.

Фотографије: Општина Неготин.

http://www.ngportal.rs/ambasador-alzira-abdelhamid-sebsub-posetio-opstinu-negotinu/

http://www.arhiva.eastside.rs/index.php/kultura/5050-ambasador-alzira-posetio-negotin

http://www.istocnevesti.com/prijem-za-ambasadora-alzira/

http://negotin.sns.org.rs/lat/novosti/vesti/ambasador-alzira-u-poseti-negotinu

http://negotin.rs/vest-prijem-za-ambasadora-alzira-3908.htm

АМБАСАДА AЛЖИРА ПРОСЛАВИЛА НАЦИОНАЛНИ ДАН
17 - 11 - 2017

Амбасада Народне Демократске Републике Алжир, у Београду, свечано је, 16. новембра, у хотелу „Хајат“, обележила национални празник Алжира.
Тог дана, пре 63 године, алжирски народ је одлучио дa отпочне оружану борбу, како би окончао 132 године дуг период тлачења, неправди и презира, који му је наметнуо колонијални систем. Та борба алжирског народа за слободу наишла је на несебичну подршку бивше Југославије и српског народа, на чему и почива данас велико пријатељство, солидарност и успешна сарадња, између Алжира и Србије, и то у више области.
Амбасадор ове земље у Србији, Абделхамид Шебшуб истакао је добре билатералне односе између две земље и узајамну подршку на међународним форумима.

„Привржене истим вредностима мира, слободе и поштовања суверенитета, наше две земље подржавају у ставовима у међународним форумима и у сталној су координацији по свим значајним питањима од заједничког интереса“ – истакао је амбасадор.

Подсећајући на подршку коју је Југославија пружала Алжиру, одао је признање и делу Стевана Лабудовића, сниматеља „Филмских новости“, чији филмски записи су свету открили праву слику о алжирском рату: „Стеван вечерас није са нама, јер се налази у болници, а вас бих замолио да му заједно упутимо мисли охрабрења и пожелимо брз опоравак.“

Такође, захвалио је Друштву пријатеља Алжира, које ове године обележава 15. годишњицу од оснивања, његовом председнику, Марку Јелићу, генералној секретарки, Драгињи Влк, као и свим члановима Друштва, на труду који улажу, ради очувања и јачања пријатељства између алжирског и српског народа.

Са истом решеношћу, која је надахњивала генерацију из новембра 1954, Алжир је и данас посвећен економском и социјалном развоју. У том смислу, у претходном периоду, покренути су амбициозни развојни програми, које намеравамо да спроводимо, упркос потешкоћама које нам је наметнула непредвидивост тешких економских прилика.

Веран истим принципима и вредностима, као и 1. новембра 1954, Алжир на дипломатском плану, остаје привржен поштовању слободе, суверенитета и независности држава и непрекидно делује, како на регионалном, тако и на међународном плану, у прилог јачања мира, стабилности, развоја социјалних односа и економског развоја.

У том истом духу, Алжир наставља да се, заједно са међународном заједницом, залаже за изналажење праведних и трајних решења за жаришта у нашем региону, било да је реч о Либији, Малију било Западној Сахари, и наставља да доприноси решавању значајних питања која изазивају забринутост савременог света.

Захвалио је и градском женском хору „Барили“ из Пожаревца, који је, под диригентском палицом професорке Kаталин Тасић, извео националне химне Алжира и Србије „са истим оним жаром којим одишу њихове речи“.

Пријему су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, потпредседник Скупштине Верољуб Арсић, принц Александар Kарађорђевић са супругом Kатарином, народни посланици, представници пословних компанија, које су присутни, на алжирском тржишту, чланови Друштва пријатеља Алжира, те друге личности из јавног, дипломатског и политичког живота.

Fotografije: http://www.diplomacyandcommerce.rs/embassy-of-algeria-celebrated-national-holiday/

 

http://www.dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/9288-ambasada-alzira-proslavila-nacionalni-dan

http://nadlanu.com/358758/ambasada-alzira-obelezila-nacionalni-praznik/

http://www.dan.co.me/indexfb.php?nivo=3&datum=2017-11-20&rubrika=Regioni&najdatum=2017-11-19&clanak=623826&naslov=Dug%20prema%20Stevanu%20Labudovi%26%23263%3Bu

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/2942216/ambasada-alzira-obelezila-nacionalni-praznik.html

https://www.youtube.com/watch?v=xqk6tIzuRFM

http://www.diplomacyandcommerce.rs/embassy-of-algeria-celebrated-national-holiday/

http://cordmagazine.com/events/faces-and-places/algerian-national-day/

Dnevni list DAN novembar 2017

Politika 17.11

НЕНАД ЈОКСИМОВИЋ, ГРАДСКИ ОДБОРНИК ГРАДА ЗРЕЊАНИНА:
ЗРЕЊАНИН ЋЕ САРАЂИВАТИ СА АЛЖИРОМ
14 - 11 - 2017

1Поводом 1. новембра 2017. године и обележавања 63. годишњице почетка рата за национално ослобођење – националног дана Алжира, подсећамо се успостављања контаката Београда и Зрењанина.

Млади одборник у скупштини града Зрењанина, Ненад Јоксимовић присуствовао је, у децембру прошле године, на позив Друштва пријатеља Алжира и Амбасаде Алжира, прослави 90. рођендана Стевана Лабудовића, заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир и учесника Алжирског рата за национално ослобођење. Том приликом остварио је прве контакте, захваљујући свом суграђанину Страхињи Буквићу, учланио се у Друштво пријатеља Алжира, и покренуо иницијативу да се Амбасада Алжира и Друштво пријатеља Алжира зближе са Зрењанином, а да се, кроз ту сарадњу, отворe врата oвог града, како би показао туристистичке потенцијале града Зрењанина и околине, али и представио потенцијале за могуће инвеститоре, јер његов град за то пружа многобројне могућности.

И тако је делегација Амбасаде Алжира и Друштва пријатеља Алжира посетила штанд Туристичке организације града Зрењанина на Међународном сајму туризма у Београду, где су се градоначелник града Зрењанина и амбасадор Алжира упознали и размотрили правце могуће сарадње.

Захваљујући успостављеном контакту, и Јоксимовићевој иницијативи и ангажовању, али пре свега, разумевању и доброј вољи градоначелника града Зрењанина Чедомира Јањића и његовог тима, 3. марта 2017. године, у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину, одржан је концерт Реде Сике, једног од водећих алжирских музичара и његових пријатеља музичара Мохамеда Мехдија Ферхата и Мехдија Лафуија. У концертној сали позоришта, која је била испуњена до последњег места, извођена је традиционална и модерна алжирска музика, као и неки од светских хитова. Том приликом, у име амбасаде је присуствовао први секретар Махмуд Сахнун, а председник Друштва пријатеља Алжира Марко Јелић, у знак захвалности на исказаној доброј вољи, и организацији концерта, поклонио је градоначелнику Зрењанина алжирски бернус (један ододевних предмета националне одеће – плашт), беле боје, што по алжирско-арапској традицији, добијају пријатељи Алжира.

Поред концерта, који је засигурно био догађај о којем ће се дуго причати, као претходница, исте вечери, у организацији Удружења туристичких водича у Зрењанину и Друштва пријатеља Алжира, а на иницијативу и залагање чланова управног одбора тог Удружења Јарослава Стеванова и Страхиње Буквића, приређена је промоција другог издања књиге „Сећања на Алжир“ Александре Војиновић, у Народном музеју у Зрењанину. Промоција ове књиге, коју је објавила зрењанинска издавачка кућа „Сезамбук“, испунила је галерију Музеја, а кроз многобројне фотографије и приче ауторке и путописца Соње Лапатанов, Зрењанинцима је Алжир постао ближи.

Иако је наизглед, презентација алжирске културе била премијерна, Зрењанин и Алжир имају своју везу и причу из историје. Наиме, пријатељска сарадња Зрењанина и Алжира датира још од краја 1958. године, док се Алжир борио за независност, уз свесрдну подршку Југославије, када је полупрофесионална фолклорно-позоришна група ФЛН (Фронта за национално ослобођење) „Ка светлости“, у оквиру петнаестодневне турнеје по Југославији, одржала представу, поред десетак градова, и у Зрењанину. Тада су изведене игре и песме и прикази из живота алжирског народа, а Алжирци су били топло примљени – приређивани су им пријем и вечера.

Овај културно-уметички догађај зближио је Зрењанин и Алжир, те је тако, крајем маја ове године, амбасадор Алжира Њ. Е. Абделхамид Шебшуб са сарадницима, посетио Зрењанин и имао званични сусрет са градоначелником Зрењанина, Чедомиром Јањићем, са циљем разматрања могућности сарадње.

А тим трагом, град Зрењанин су током јула посетили и палестински амбасадор и културно-уметничка група из Палестине, и током званичног сусрета амбасадара државе Палестине, Њ. Е. Мухамеда Набхана и градоначелника Зрењанина, Чедомира Јањића потврђена је спремност да се и са овом арапском државом успостави сарадња и још једном потврди пријатељство. Такође, заједнички закључак двојице званичника је да се у будућем периоду организује и састанак арапско-афричке групе амбасадора граду Зрењанину, како би размотрили правце сарадње.

Тако је Ненад Јоксимовић, као градски одброник града Зрењанина, повезао Зрењанин и Алжир, као и амбасаду Алжира, Друштво пријатеља Алжира, алжирске музичаре са својим градом. Та сарадња је успоставила чврсте контакте, али и иницирала контакте са Палестином и најавило сарадњу са арапско-афричком групом амбасадора. Његова жеља је да Зрењанин стекне многобројне пријатеље, али и да Зрењанин буде место њиховог већег интересовања. Јер ново радно место, нова фабрика, нова производња циљ је сваке локалне самоуправе, али и одговорног појединца, који жели не само добро свом граду или крају, већ и дугогорочно партнерство и пријатељство са многим народима света, у којима Србија, као наследница бивше Југославије, има велики број пријатеља.

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 15 ГОДИНА РАДА ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА
28 – 10 – 2017

DSC 0677Амбасадор Алжира у Србији, Абделхамид Шебшуб организовао је, у амбасади своје земље, пријем поводом петнаестогодишњице рада Друштва пријатеља Алжира.

Пријему су присуствовали Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, чланови управе Друштва, дипломате амбасаде, те представници српских компанија који су пословно присутни у овој највећој арапској и афричкој земљи.

Амбасадор Шебшуб је, поздрављајући присутне, захвалио гостима за долазак, како би поделили овај тренутак, који оличава пријатељство алжирског и српског народа, рођено из заједничке привржености наша два народа вредностима, као што су мир, достојанство и слобода и обликовано кроз исказану солидарност бивше Југославије са борбом алжирског народа у рату за национално ослобођење. Затим је додао да је „својим постојањем ово Друштво омогућило да осећање пријатељства и даље буде живо, да везе које постоје између наше две земље наставе да трају у времену и посебно да се заједничке вредности, које су потка тог пријатељства, пренесу новим генерацијама“.
Такође, уочи прославе годишњице почетка рата за национално ослобођење, 1. новембра 1954, рекао је да је срећан што може да констатује да то пријатељство сваким даном постаје све јаче, да и даље зближава наша два народа, кроз развој економске и културне размене, као и кроз усаглашеност наших политичких ставова.
Посебно је истакао да жели да ода признање оснивачима Друштва, од којих су поједини и пристуни, као и да поздрави рад који су уложили Марко Јелић и Драгиња Влк, као и сви они који у прошлости водили Друштво, и „да их уверим у подршку Владе и Амбасаде Алжира за све активности које спроводе у циљу јачања пријатељства између алжирског и српског народа“. На крају, захвалио је српским предузећима на њиховим доприносима на унапређењу пријатељства, позивајући их да наставе да подржавају разноврсне активности друштва.

У поздравном говору, председник Друштва, Марко Јелић, подсетио је на пријатељство између два народа које траје више од 55 година, још из алжирске борбе за независности. „Управо на вредностима тог пријатељства, 25. октобра 2002. године, у Музеју афричке уметности, група ентузијаста, окупљена око жеље да то пријатељство унапреди, основала је Друштво пријатеља Алжира. Ја им сада, са ове временске дистанце, упућујем захвалност, јер смо због њихове племените акције, данас окупљени око првог јубилеја – 15. година од оснивања“. Јелић је подсетио на то да су, током 15 година рада, многобројни чланови, којих је било у појединим периодима и више од 300, пружили велики допринос, пре свега његови председници и угледни чланови – амбасадор Данило Милић, Милоје Поповић, Миодраг Добричанин, амбасадор Радослав Недић, Барбара Толевски.
Захвалио је свим алжирским амбасадорима у Београду, који су пружали подршку нашем раду и активностима, посебно Абделхамиду Шебшубу, са којим заједнички, последње две и по године, гради мостове пријатељства.

Опширније: СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ 15 ГОДИНА РАДА ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА

ЗВАНИЧАН СУСРЕТ МИНИСТРА ЂОРЂЕВИЋА И АМБАСАДОРА ШЕБШУБА
17 - 10 -  2017

Ministar i ambasador AlziraМинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић састао се са амбасадором Народне Демократске Републике Алжир у Републици Србији Њ. Е. Абделхамидом Шебшубом.

Министар Ђорђевић je том приликом истакао да билатералну сарадњу са Алжиром одликују добри и пријатељски односи које је потребно учврстити посебно у областима које се односе на социјалну и здравствену заштиту и миграције.

„Народна Демократска Република Алжир је увек пружала подршку у свим кључним питањима, као и у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, што је препознато и цењено код српског народа и на томе смо веома захвални“, рекао је министар.

Поводом предстојећег обележавања 15 година од оснивања Друштва пријатеља Алжира, министар Ђорђевић је амбасадору пренео искрену захвалност на личној посвећености у одржавању и унапређењу билатералних односа између наше две државе.

„Надам се да ће добри односи и пријатељство два народа бити унапређени у периоду који предстоји и да ћемо имати више прилика за обележавање сличних догађаја, који представљају позитиван пример сарадње и поверења које је успостављено“, нагласио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Амбасадор Абделхамид Шебшуб поручио је да ће наставити да ради на унапређивању односа између Алжира и Србије.

https://www.minrzs.gov.rs/aktuelno/ministar-zoran-djordjevic-sastao-se-sa-ambasadorom-alzira-u-srbiji-nj-e-abdelhamidom-sebsubom.html

https://www.youtube.com/watch?v=4v5nnnICC9Y

ЧЛАНОВИ ДРУШТВА ПРИСУСТВОВАЛИ ОТВАРАЊУ 54. ЉУБИЧЕВСКИХ КОЊИЧКИХ ИГРА
3 - 9 - 2017

1У Пожаревцу, 1. септембра 2017. године, почеле су 54. Љубичевске коњичке игре. Ову важну културно-туристичку манифестацију, која је, како се процењуј, по масовности и важности, трећа у Србији, свечано је отворио председник Републике Србије, господин Александар Вучић,  који је и њен покровитељ.

На позив градоначелника Пожаревца, господина Банета Спасовића, свечаном отварању присуствали су и Марко Јелић и Драгиња Влк, представници Друштва пријатеља Алжира.

Председник Републике Србије, у свечаном обраћању, истакао је да су овогодишње 54. игре увод у наредне 55. Љубичевске коњичке игре, када ће бити великих промена и да ће се до тада урадити много тога у Пожаревцу, рекавши да је част је данас бити у Милошевом Пожаревцу, у граду у коме је пре 299 година склопљен Пожаревачки мир, између хришћанских сила Аустрије и Венеције и Отоманског царства. У граду о којем је по миру, а не по рату чуо цео свет, и можда је то један од разлога због којег је кнез Милош поред Београда и Крагујевца у Пожаревцу почео да поставља темеље модерне српске државе. Потенцирао је да данас, два века касније, поучени Милошевом мудром политиком, уздижемо и градимо Србију, коју је Милош назвао најлепшим местом за живот, развијао је бранећи себе, а уважавајући и поштујући све друге, рекао је председник државе.

Пожелео је грађанима Пожаревца и Браничевског округа да, из године у годину, на Љубичевским играма, али и пре и после њих, дочекују све више гостију и то, не само у Љубичеву и Пожаревцу, већ и Виминацијуму, на Сребрном језеру, у Голубцу, Жагубици, и другим местима овог краја, како би им показали лепоте Србије, упознали их а нашом традицијом и  показали српско гостопримство.

Госте је поздравио и градоначеник града Пожаревца, који је и председник Организационог одбора 54. Љубичевских коњичких игара.

Опширније: ЧЛАНОВИ ДРУШТВА ПРИСУСТВОВАЛИ ОТВАРАЊУ 54. ЉУБИЧЕВСКИХ КОЊИЧКИХ ИГРА

ПРЕМИНУО РЕДА МАЛЕК ПОЛИТИЧАР И ПРВИ АМБАСАДОР АЛЖИРА У БЕОГРАДУ
30 - 07 - 2017

Redha MalekПрви амбасадор независног Алжира у Југославији, Реда Малек (Redha Malek) преминуо је, 29. јула 2017, у граду Алжиру, у 85. години.

Рођен у Батни, 21. децембра 1931, Реда Мелек је, током рата за национално ослобођење, обављао разне дужности у Фронту за национално ослобођење (FLN), а затим је, по стицању независности вршио различите одговорне функције.

Био је, 1955. године, један од оснивача Опште уније алжирских муслиманских студената (UGEMA).

Од 1957. до 1962. био је директор недељника Фронта за национално ослобођење „Ел Моуџахид“.

Био је портпарол алжирске делегације на преговорима о Евијанском споразуму (1961-1962).

По стицању независности, 1962. године, именован је на место амбасадора у Југославији, 1965. у Француској, и 1970. у Совјетском Савезу.

Био је, 1977. године, на дужности министра за информисање и културу, да би, 1979. године, поново био именован за амбасадора у САД, а 1982. у Великој Британији.

Био је, 1981. године, један од главних преговарача заслужних за ослобађање 52 таоца из америчке амбасаде у Техерану.

Опширније: ПРЕМИНУО РЕДА МАЛЕК ПОЛИТИЧАР И ПРВИ АМБАСАДОР АЛЖИРА У БЕОГРАДУ

НОВО ИЗДАЊЕ ДРУШТВА „АЛЖИР-БЕОГРАД: ЈУБИЛЕЈ ПРИЈАТЕЉСТВА 1962–2017“
07 – 07 – 2017

12Друштво пријатеља Алжира обавештава јавност да је, уз подршку Министарства одбране Републике Србије и Амбасаде Алжира у Београду, објављена књига „Алжир-Београд: јубилеј пријатељства 1962–2017“. Издавањем ове књиге, Друштво се придружило свечаном обележавању великог јубилеја, 55. годишњице од победе Алжирске револуције, и стицања алжирске независности.

Књига, која је посвећена односима Србије и Алжира, у ствари је зборник научних, стручних и новинарских прилога о политичким, дипломатским, историјским, културним, образовним, филмским, и публицистичким доприносима и сарадњи две земље, садржи радове, које су еминентни историчари, дипломати, редитељи, публицисти и новинари, описали богатство и значај пријатељских односа две земље. Ради се о текстовима, којe су аутори изложили на симпозијуму о утицају алжирске ослободилачке борбе на процесе деколонизације у свету, одржаном 2004. године, у Институту за међународну политику и привреду у Београду, а објављени су у публикацији „Алжир 1954–2004“, у издању Друштва пријатеља Алжира, као и текстове са научне Конференције о југословенско-алжирским односима у периоду од 50-их до 80-их годинама прошлог века, одржанe у Алжиру, 27. јануара 2013. године, објављене у Зборнику „Југославија–Алжир“, у издању Архива Југославије, институције културе од националног значаја.

Дакле, то су радови о југословенско-алжирским односима током алжирског рата за национано ослобођење, као и односи две земље по стивању алжирске независности, затим односи Југославије, Алжира и арапског света, од 954 до 1973, односа Југославије, Алжира и несврстаних земаља и великих сила у хладном рату од 1954. до 1962. године, као и студентима из Алжира у Југославији у периоду од 1958 до 1965. године.

У овом издању налазе се и радови о југословенско-француским односима током Алжирског рата за независност, првој посети председника Јосипа Броза Тита ДНР Алжиру 1965 године, и „Филмским новостима“, као филмској дипломатији, с посебним освртом на Стевана Лабудовића, сниматеља и „филмско око Алжирске револуције“, који је, као лични пријатељ многих бораца, као кум некадашњег председника Алжира Хуари Бумедијена, и близак пријатељ актуелног председника Алжира, Абделазиза Бутефлике, и сам сведок, истинског пријатељства југословенског, односно српског, и алжирског народа.

С обзиром на то да је Југославија пружила значајну подршку антиколонијалној борби алжирског народа, као и да је сарадња две земље, по стицању независности, била веома садржајна и свестрана, књига је подсећање на пријатељске односе и односе пуног уважавања и разумевања, са циљем очувања светског мира.

Изражавамо задовољство због тога што су се, у овој књизи, нашли еминентни аутори: проф. др Љубодраг Димић, дописни члан Српске академије наука и уметности, др Драган Богетић, доцент др Александaр Животић, др Драгомир Бонџић, др Јован Чавошки, др Драган Петровић, Дејан Ђ. Ристић, др Мила Турајлић, амбасадори др Милан Шаховић, Данило Милић, алжирски амбасадор Мулуд Хамаи, Патрик Амоах-Нтим, др Фарa Милимоно, као и новинар и дипломата Милоје Поповић.

Захваљујемо в. д. директору Архива Југославије, Миладину Милошевићу, на пријатељској помоћи, током припрема ове књиге; в. д. директорки Музеја Југославије, Неди Кнежевић, за уступања архивских фотографија за прилоге ове књиге, и породици Варда, на ангажовању, током припрема за штампу ове књиге. Значајан допринос пружили су и чланови организационог и уређивачког одбора Драгиња Влк, Ивана Цветковић, Милан Варда и Вељко Величковић, на чему им такође неизмерно захваљујемо.

Посебно захваљујемо министру за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Републике Србије, господину Зорану Ђорђевићу на успешној сарадњи и амбасадору Алжира, Њ. Е. Абделхамиду Шебшубу, који снажно и посвећено доприноси одржавању и унапређивању билатералних односа две земље.

Захваљујемо свима, који су исказали велико разумевање и пружили значајну подршку за издавање ове књиге, у години алжирског јубилеја, посебно Енергопројекту-Хидроинжењерингу.

Позивамо вас да, и Ви, пријатељи Алжира и читаоци овог веб сајта, пружите допринос нашим напорима да обележимо овај значај јубилеј, тако што ћете купите књигу.

Књигу можете поручити на е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 064/28-46-889.

СВЕЧАНОСТ, ПОВОДОМ 55. ГОДИШЊИЦЕ НЕЗАВИСНОСТИ АЛЖИРA
06 – 07 – 2017

1Поводом 55. годишњице независности Народне Демократске Републике Алжир, у  Дому Војске Србије, односно Медија центру „Одбрана“, приређена је свечаност, на којој је промовисана књига „Алжир-Београд: јубилеј пријатељства 1962–2017“.

Скупу су, у организацији Министарства одбране Републике Србије, Амбасаде Алжира и Друштва пријатеља Алжира, присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског кора и јавног и политичког живота.

После националних химни Алжира и Србије, у извођењу Градског женског хора „Барили“ из Пожаревца, под диригентском палицом мр Каталин Тасић, присутне је поздравио амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб, који је захвалио министру Ђорђевићу на срдачној сарадњи и истакао да, за разлику од већине других, некад колонијализованих земаља, Алжир не слави свој национални празник на дан стицања независности, већ као сећање на отпочињање оружане борбе, 1. новембра 1954. године: „То је најважнији дан, када је народ, узевши оружје, одлучио да узме и судбину у своје руке, а 5. јул 1962, који данас обележавамо, дан је када се завршила дуга колонијална тама, која је над Алжиром трајала 132 године“. Додао је да се данас и сећамо бораца који су положили животе како би њихова домовина повратила независност и суверенитет.

Опширније: СВЕЧАНОСТ, ПОВОДОМ 55. ГОДИШЊИЦЕ НЕЗАВИСНОСТИ АЛЖИРA

У МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ ОДРЖАН ДВАДЕСЕТИ АФРО ФЕСТИВАЛ
03 - 07 - 2017

1У Музеју афричке уметности (МАУ) у Београду, одржан је Афро фестивал. Тако су, ове године, бројне посетиоце окупљене у башти Музеја поздравили и Њ. Е. Таџури Шради Таџури, амбасадор Либије и доајен групе афричких амбасадора у Србији, градски секретар за културу Ивона Јевтић, као и Марија Алексић, директорка МАУ. Награде победницима четвртог Ликовног конкурса доделили су представници „Политике“ и компаније „Амфора“, а у завршници програма одржан је концерт афро-кубанског бенда „Салса и Пунто“.

Афро фестивал, који је сваке године садржајни и посећенији, централна је годишња манифестација која посетиоцима нуди „најбоље од најбољег” из програма МАУ. Уз учешће афричких и локалних уметника, стручњака из области афричких студија, студената, љубитеља афричких уметности и култура, организују се изложбе и предавања, концерти, креативне радионице за децу, манкала, продаја аутентичних афричких рукотворина, али и дела домаћих стваралаца инспирисаних Африком. Посебан сегмент Афро фестивала је Дурбар дан („Фестивал фестивала“) – дан када се, уз подршку афричке дипломатске заједнице у Београду, посетиоцима пружа могућност да уживају у кулинарским специјалитетима из различитих крајева Африке: Алжира, Анголе, Египта, Гвинеје, Конга, Либије, Марока, Нигерије и Туниса.

Опширније: У МУЗЕЈУ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ ОДРЖАН ДВАДЕСЕТИ АФРО ФЕСТИВАЛ

АМБАСАДОР АЛЖИРА ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „ТИТО У АФРИЦИ“
28 - 06 - 2017

8На позив Музеја Југославије, aмбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб је, у присуству чланова академске заједнице, истраживача и чланова дипломатског кора афричких земаља акредитованих у Београду, и многобројних посетилаца, отворио, 27. јуна 2017. године, изложбу „Тито у Африци“.

На отварању изложбе, амбасадор Шебшуб је рекао: „Политичка храброст председника Тита, који је, упркос сложеним приликама, које су биле обележене блоковском конфронтацијом, остао је доследан принципима, којима се руководио у својој борби против нацизма, а за људско достојанство.“

Подестио је да „присуство Алжира на конференцији, у Бандунгу 1955, који је тада био у рату, медијатизација борбе алжирског народа од стране југословенских ратних репортера, као што је Стеван Лабудовић, или признање привремене Владе Алжирске Републике 1959. од стране Југославије, само су неки од славних тренутака, који су остали уписани у колективно памћење два народа. Подршка није изостала ни по стицању независности, јер је Југославија наставила да помаже Алжиру у његовој обнови и развоју. А пример Алжира није усамљен. Бројне странице историје читавог афричког континента сведоче о делима председника Тита у корист Африке, која и ова изложба осветљава.
Борећи се за независност, афрички народи су у председнику Титу и Југославији, нашли одлучујућу и делотворну подршку за своју борбу против колонијализма. По стицању независности, сарадња, коју је председник Тито развио са афричким земљама доприносећи им слањем лекара, техничара, инжењера, била је велика утеха за афричке народе који су претрпели колонијално насиље.

Опширније: АМБАСАДОР АЛЖИРА ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „ТИТО У АФРИЦИ“

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН АФРИКЕ У БЕОГРАДУ
26 – 05 – 2017

DSC 0541Група афричких амбасадора и шефова мисија организовала је прославу Дана Африке, 25. мај, којим се обележава датум оснивања Организације афричке уније 1963. године.
Тим поводом је, у Палати Владе Републике Србије, приређен пријем, којем су присуствовали госпођа Маја Гојковић, председница Народне Скупштине Републике Србије, господин Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова, господин Зоран Ђорђевић, министар одбране, дипломатски кор акредитован у Србији, политичке личности и верски достојанственици, чланови афричке заједнице који живе у Србији и многобројни пријатељи Африке, међу којима и чланови Друштва пријатеља Алжира.

Доајен Афричке групе, амбасадор Либије, истакао је вољу афричких земаља да заједнички одговоре на изазове развоја, мира и стабилности. У име Афричке групе, изразио је задовољство квалитетом односа између Србије и афричких земаља.

Ивица Дачић је нагласио да смо и до сада заједнички прослављали Дан Африке – са којом Србија, као најистакнутија наследница Југославије, када је реч о политици према Африци, деценијама има пријатељске односе – али од ове године, одлучио је да у календар најважнијих дана у години у Србији уврсти 25. мај, као дан пријатељства с народима Африке и да се у слављу Алжира додатно приближимо.

Опширније: СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН АФРИКЕУ БЕОГРАДУ

АМБАСАДОР АЛЖИРА У ПОСЕТИ ЗРЕЊАНИНУ
19. 05. 2017.

Амбасадор Алжира, Абделхамид Шебшуб, посетио jе данас Зрењанин, и, том приликом, био гост градоначелника, Чедомира Jањића и његових сардника, а такође је присуствовао матурантском плесу, у центру града.

Захваливши се на дочеку, амбасадор Шебшуб jе рекао да jе данашњи сусрет организован, како би се сагледале броjне могућности сарадње између Алжира и града Зрењанина, и додао:
- Градоначелник ме упознао са напорима, коjи се улажу у развоj Зрењанина, у смислу привредног и развоjа осталих сектора. Истовремено смо разговарали о могућностима сарадње у области спорта. Видим да оваj град има пуно потенциjала, коjи би могли бити интересантни за алжирске инвеститоре. Могли бисмо да размишљамо и о партнерствима између предузећа из Алжира и Зрењанина.
Навео jе и да jе Зрењанин историjски град, те да, као такав, има пуно културно-историjских садржаjа, те је могућа размена искуства и стручности у области конзервациjе историjских вредности.
Подсетио је на недавно одржан концерт алжирске музике, и захвалио градоначелнику и Зрењанинцима на томе како су прихватили и уважили алжирске музичаре и доживели алжирску музику.
- Такође, можемо размишљати и о томе да фолклорне групе дођу у Алжир и мислим да ће ова посета отворити велике перспективе и велико поверење у будућност наших односа - закључио jе амбасадор Шебшуб.

Говорећи о данашњоj посети амбасадора, градоначелник Jањић jе указао на то да, пре свега, држава Србиjа има одличну сарадњу са Алжиром.
- Ми желимо да искористимо таj добар однос, веома смо били срећни што смо имали прилику да организуjемо концерт алжирске музике, овде у нашем Зрењанину, а посебно ме jе обрадовала пуна сала позоришта, jер, очигледно постоjи много већа заинтересованост него што смо тога били свесни. Свакако, Алжир ниjе ни мала држава, нити jе близу, али не тако далеко да не можемо да сарађуjемо, пре свега у области културе и спорта. Нама jе велики интерес да нам долазе спортисти из других држава, али сам сигуран да ће из ових контаката десити и привредна сарадња, што сматрам да jе наjважниjе.

Током посете Зрењанину, поред амбасадора, састанку су присуствовали и први секретар Амбасаде Махмуд Сахнун, Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира, као и члан Друштва Ненад Јоксимовић, који је и одборник у скупштини града Зрењанина.
 
После приjема, организована jе посета Народном позоришту „Тоша Jовановић“, уз краћу шетњу централним тргом.

https://www.youtube.com/watch?v=z0_x1bpij2k

http://zrenjanin.rs/3-45-45-5286/Ambasador-Alzira-u-poseti-Zrenjaninu

http://www.zrenjaninski.com/alzirski-ambasador-u-poseti-zrenjaninu/

http://www.gradskiradiozrenjanin.com/ambasador-alzira-u-zrenjaninu/

http://ilovezrenjanin.com/vesti-zrenjanin/poseta-ambasadora-alzira-gradu-zrenjaninu/

http://lazarevo.rs/ambasador-alzira-u-poseti-zrenjaninu/

 

ДАН АЛЖИРА У ВИСОКОЈ ТУРИСТИЧКОЈ ШКОЛИ:
АЛЖИР – ЗЕМЉА СА МНОГО ЛИЦА

27 – 04 – 2017

Амбасада ДНР Алжир у сарадњи са Високом туристичком школом струковних студија, и уз подршку и иницијативу Друштва пријатеља Алжира, организовалa је 26. априла 2017. године, у Високој туристичкој школи, у Београду, дан посвећен туристичким потенцијалима Алжира и мерама, које је Влада Алжира предузела, у циљу развоја сектора туризма.

На тему „Алжир – земља са много лица“ амбасадор Алжира у Београду, Њ. Е. господин Абделхамид Шебшуб, говорио је пред више од 300 присутних, међу којима су били бројни представници туроператера, туристичких агенција, специјализових медија, као и представници дипломатског кора, акредитовани у Србији. Предавању је највише присуствовало студената Високе туристичке школе.

Kroy power-point презентацијy, подсетио је на хиљадугодишњу историју Алжира, земље отворене према Средоземљу и са коренима у Африци, земље на раскршћу многих цивилизација, које су обогатиле његову културу и историју.

Такође, истакао je да je Алжир земља са хиљадугодишњом историјом, огромном територијом, разноликошћу климатских зона, аутентичном културом и богатом кулинарском традицијом, те да може да задовољи очекивања и најпробирљивијег госта.

Говорио је и о главним правцима развоја овог сектора, који се реализују кроз спровођење Мастер плана развоја туризма „СДАТ“ 2030, који представља референтни стратешки оквир политике Алжира у области туризма.

Присутни су могли да се упознају са Алжиром и кроз пројекцију видео филма Националне туристичке организације (ОНАТ) „Алжир, земља са много лица“, као и кроз изложбу фотографија главних туристичких локалитета у земљи.

У разговору, присутни, међу којима је већина признала да је, по први пут, открила богатство и туристички потенцијал Алжира, нису крили своје дивљење.

Оператери који раде у туризму су, такође, изразили интересовање за успостављање пословних веза са својим алжирским колегама, ради организовања туристичких посета у оба смера.

Господин Шебшуб је учесницима пружио уверавање да су службе амбасаде спремне да поједноставе и олакшају процедуру издавања туристичких виза, и подсетио на то да је компанија Air Algerie, септембра прошле године, отворила директан лет Будимпешта–Алжир, што ће олакшати превоз туриста са Балкана ка Алжиру, а све у очекивању отварања директне линије Београд–Алжир.

На питања из публике о безбедности у региону, амбасадор Шебшуб је истакао да у Алжиру владају стабилност и сигурност, одбацивши тенденциозно поједностављене обрасце, којима се служе поједини медији.

У том контексту, указао је и на најновији извештај Светског економског форума, у коме је, када се ради о безбедности, Алжир боље рангиран од појединих земаља, које важе за водеће светске дестинације.

Ова манифестација је имала велики одјек у српској јавности, а локални медији су јој посветили значајну пажњу.

Опширније: ДАН АЛЖИРА У ВИСОКОЈ ТУРИСТИЧКОЈ ШКОЛИ: АЛЖИР – ЗЕМЉА СА МНОГО ЛИЦА

ВЕЧЕ АЛЖИРА У ЗРЕЊАНИНУ
03. 03. 2017.

Промоција књиге „Сећања на Алжир“, Александре Војиновић
и концерт алжирског музичара Реде Сике и пријатеља

У галерији Народног музеjа и Народном позоришту „Тоша Јовановић“ вечерас су, поводом Светског дана туристичких водича, Град Зрењанин и Друштво приjатеља Алжира из Београда, организовали представљање Алжира и jедног сегмента њене културе. Централни догађаj био jе концерт музичара Реде Сике и приjатеља, којем су присуствовали и први секретар Амбасаде Демократске Народне Републике Алжир, у Србиjи, Махмуд Сахнун, председник Друштва приjатеља Алжира Марко Jелић и званичници Града Зрењанина, на челу с градоначелником, Чедомиром Jањићем, и председником Скупштине града, Оливером Митровићем.
 
Градоначелнику Jањићу и Граду Зрењанину указана jе, овом приликом, посебна част, jер му jе, председник Друштва Марко Јелић уручио бернус, беле боjе, одору коjу Алжирци сматраjу знаком својег великог приjатељства.
Захваљуjући на дару, градоначелник jе подсетио на историjску чињеницу да jе некадашња Jугославиjа била прва земља, коjа jе признала независност Алжира 1962. године, те да су Алжирци остали осведочени приjатељи, који настављаjу да подржаваjу и Србиjу. „И у наjтежим тренуцима по нашу земљу, када су бомбе падале на Београд, 1999. године, амбасада Алжира jе радила и њени службеници нису напуштали Србиjу. Наше народе везуjе дуго приjатељство, коjе траjе и дуже од ових 55 година од када jе Алжир независна држава. Могу само да се захвалим на овоj великоj части коjа ми jе указана и нашим приjатељима из Алжира пожелим вечерас да се што приjатниjе осећаjу у нашем граду“, поручио jе градоначелник Зрењанина.     
Председник Друштва приjатеља Алжира, Марко Jелић рекао jе да jе Град Зрењанин са задовољством прихватио да буде домаћин вечерашњег догађаjа. „Сматрамо да jе обележавање 55. годишњице од стицања независности Алжира добар повод да, уз 15 година рада Друштва приjатеља Алжира, публика у Зрењанину добиjе сjаjну прилику да поздрави jедног од водећих музичара из те земље, Реду Сику. Алжир jе наjвећа афричка земља, са више од 40 милиона становника и наш велики приjатељ, тако да нам jе жеља да кроз ову културну сарадњу, отворимо могућност и за економску сарадњу“, казао jе Jелић. Он jе наjавио и скору посету амбасадора Алжира Зрењанину, када ће бити више прилике да се о томе разговара.

Музичари из Алжира – Реда Сика, Мохамед Мехди Ферхат и Мехди Лаифауи – представили су вечерас зрењанинскоj публици колаж музичке баштине своjе земље, свираjући и на неким традиционалним инструментима. Кроз традиционалну и модерну музику, песму и помало приче, уз одабране фотографиjе Алжира у позадини, приредили су Зрењанинцима приjатно вече, а публика коjа jе испунила наjстариjу позоришну салу у нашоj земљи, узвратила им jе срдачним аплаузима.
 
Демократска Народна Република Алжир наjвећа jе земља Африке, арапског света и Магреба, на огромноj териториjи, ове године слави 55 година победе Алжирске револуциjе, jедног од наjвећих догађаjа у историjи 20. века, коjом jе извоjевала независност.
 
Jугославиjа jе била прва европска земља, коjа jе признала независност Алжира, и отада се развиjа разнородна сарадња, а на темељима те сарадње, настало jе приjатељство, коjе се успешно развиjа. Као плод вишедецениjских приjатељских односа, 2002. године, основано jе Друштво приjатеља Алжира, коjе окупља многе, коjи су подржали борбу за ослобођење алжирског народа, као и многе пословне људе и дипломате, коjи су радили у овоj земљи Магреба.

ИЗВЕШТАЈ О ДОГАЂАЈУ:

Опширније: ВЕЧЕ АЛЖИРА У ЗРЕЊАНИНУ

АМБАСАДОР АЛЖИРА АБДЕЛХАМИД ШЕБШУБ ПОСЕТИО  ВИСОКУ ТУРИСТИЧКУ ШКОЛУ
01 – 03 – 2017

У циљу припрема за реализацију Дана Алжира у Високој туристичкој школи струковних студија у Београду, 1. марта 2017. године, амбасадор ДНР Алжир, Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, са сарадницима, посетио је школу и о детаљима планираног догађаја разговарао са проф. др Зораном Миленковићем, директором Школе, мр Миленком Ђурићем, директором Центра за односе с јавношћу и међународну сарадњу, проф. Машом Полило, координатором за наставу и Владимиром Павковићем МА, из центра за односе с јавношћу и међународну сарадњу.

Амбасадор је, најпре, упознао домаћине о Алжиру, алжирском туризму, туристичко-хотелијерској инфраструктури, као и потенцијалима за унапређење сарадње.
Директор школе, проф. Миленковић је изразио задовољство што ће Алжир, веома пријатељска земља, бити представљена студентима и гостима школе, и пружити посебна могућност да од искусног дипломате, као што је амбасадор Шебшуб, добио драгоцене информације о Алжиру, и да заинтересује потенцијалне туристе да посете највећу земљу Африке.

На састанку је договорено да, крајем априла, буде организвовано представљање Алжира у школи.

Састанку је присуствовао и Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира.

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ ОДЛИКОВАО СТЕВАНА ЛАБУДОВИЋА
16. 02. 2017.

Председник Републике Србије, Томислав Николић, уручио је, на свечаној церемонији уприличеној поводом Сретења, Дана државности Републике Србије, 15. фебруара, у Председништву Републике Србије, сребрну медаљу за заслуге у културним делатностима, Стевану Лабудовићу, сниматељу Алжирске револуције и заслужном грађанину Народне Демократске Републике Алжир. Лабудовић, који је деведесетогогишњак, није присуствовао церомонији, и одликовање је примио његов син Милутин Лабудовић.

Амбасадор Алжира у Београду, Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, присуствовао је овом догађају, и захвалио је председнику Николићу на овом признању, сматрајући да је овим гестом, преко Стевана Лабудовића, одато признање и читавом алжирском народу и свим борцима за национално ослобођење.

Председник Николић је изјавио да је додељући ово одликовање желео да, поред признања за Лабудовићев уметнички рад и за његов допринос јачању веза између две земље, ода почаст борби алжирског народа и пријатељству између алжирског и српског народа.

Формални предлог за одликовање Комисији за одликовања председника Републике Србије упутило је Друштво пријатеља Алжира, чији је Лабудовић један од оснивача.

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/02/20/predsednik-nikolic-odlikovao-stevana-labudovica/

ПРЕДСТАВНИЦИ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА У ПОСЕТИ ЗРЕЊАНИНУ
28. 01. 2017.

Поводом организације алжирског културног догађајa, који ће бити одржан у Зрењанину, у сарадњи са Друштвом пријатеља Алжира, а на којем ће наступити четири алжирска музичара, представници Друштва пријатеља Алжира, посетили су, 27. јануара 2017. године, Градску управу града Зрењанина, која ће бити његов покровитељ и организатор.

Делегацију Друштва пријатеља Алжира, коју су чинили Марко Јелић, председник Друштва, Ивана Цветковић, члан извршног одбора Друштва и Страхиња Буквић, члан Друштва, који је и иницијатор организовања културног догађаја, примили су, Оливер Митровић, председник Скупштине града Зрењанина, Јован Вукановић, саветник за инвестиције и локални економски развој, и Ненад Јоксимовић, одборник градске скупштине.

Председник Друштва Марко Јелић упознао је домаћине о активностима Друштва пријатеља Алжира, о српско-алижирској сарадњи, као и о традиционалном пријатељству два народа. Такође, заинтересовао је домаћине за могућности економске сарадње, и позвао их да истраже алжирско тржиште. На крају, упознао је о планираном садржају културног догађаја, који је планирано да буде реализован 3. марта 2017. године.

Председник Скупштине града Зрењанина Оливер Митровић уз добродошлицу, изразио је задовољство, што ће град Зрењанин бити домаћин алжирским музичарима и организатор културног догађај, и истакао да Зрењанин има индустријску зону и могућности за озбиљно инвестирање. У том смислу, изразио је расположење за разговоре са алжирским званичницима о привредној сарадњи.

Опширније: ПРЕДСТАВНИЦИ ДРУШТВА ПРИЈАТЕЉА АЛЖИРА У ПОСЕТИ ЗРЕЊАНИНУ

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗОРАНА МАЛИЋА О АЛЖИРСКОЈ ПРИВРЕДИ
27 – 01 – 2017.

Друштво пријатеља Алжира, у сарадњи са Библиотеком града Београда, организoвало је, у четвртак, 26. јануара 2017. године, предавање Зоранa Малићa, менаџерa за пословни развој, у предузећу SGS у Београду, o „Алжирскoj економијi – стањu и перспективa“.

Предавач Зоран Малић упознао је заинтересоване о друштвено-политичким околностима развоја алжирског друштва, кроз преглед најзначајнијих историјских догађаја, посебно у поседњих две деценије, затим о везама Алжира и Француске, посебно о алжирској дијаспори. Уз то, упознао је публику о географском положају и економији, и економској политици, индустрији, девизним резервама: буџету;  процесу приватизације; сарадњи са Европском унијом; петрохемији, као најважнијој привредној активности у земљи; пољопривреди; производњи урми, вина; индустрији рибарства; текстилној и модној индустрији; аутоиндустрији; туризму и његовим изванредним потенцијалима; трговини и маркетингу; кинеском присуству у Алжиру; економској сарадњи са Италијом, као и са земљама Балкана; светској културној баштини под заштитом УНЕСКО-а, као и о степену коришћења друштвених мрежа.

Имајући у виду да је предузеће SGS Београд, чији је предавач запослени, једина  овлашћена комапнија да контролише робу у извозу из Србије на алжиркој тржиште, без обзира на то које су тарифне позиције, ово је била прилика да се заинтересују сви који то желе, како да послују у Алжиру.

Предавач је, на крају предавања, цитирао и речи Светог Августина, чувеног хришћанског теолога и филозофа, који је у IV веку био бискуп у тадашњем римском граду Hippo Regius, данашњој Анаби, да је „Алжир скривена душа Медитерана“.

Предавање о алжирској економији било је свестрано упознавање са алжирском привредом, могућностима за инвестирање. Поред бројних информација о алжирској историји, друштвено-политичком уређењу, економској политици, као и потребама на алжирском тржишту, Малић је, сажето, представио све потенцијале алжирске економије, али и критички се осврнуо на многе проблеме алжирског тржишта.

Предавању је, поред многобројних чланова Друштва, пријатеља, и представника компанија које послују у Алжиру, присуствовао и амбасадор Алжира, Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, који је, у делу дискусије, изнео, на поједине делове предавања, другачије податке и изворе, али и осврнуо се на поједине оцене предавача.

У оквиру различитих државних органа, Зоран Малић се више од 20 година бавио билатералном економском сарадњом са земљама Азије, Африке, Европе и Далеког истока. Сада се бави анализом страних тржишта, у предузећу SGS Београд, у фунцији подршке српском извозу.
SGS Београд је део швајцарске SGS групе, водеће светске компаније у области контроле, испитивања, мониторинга и сертификације. Група послује од 1878. године, запошљава 85.000 стручњака у 1800 представништава и сопствених лабораторија широм света.

Захваљујући амбасадору Алжира, дружење се наставило уз алжирско вино и алжирске урме, за које се верује да су најбоље на свету.

http://www.dobrevesti.rs/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/item/8082-al%C5%BEirska-privreda-stanje-i-perspektive

http://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Alzirska-privreda-stanje-i-perspektive-2.html

Pozivnica 26 januar 2017 email v2

ПЕТО ЗАСЕДАЊЕ MEШОВИТЕ СРПСКО-АЛЖИРСКЕ КОМИСИЈЕ  ЗА САРАДЊУ У ОБЛАСТИ ОДБРАНЕ
13. 01. 2017.

1 1Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио ректор Универзитета одбране генерал-мајор др Младен Вуруна, боравила је од 10. до 13. јануара у Алжиру, поводом Петог заседања Мешовите српско-алжирске комисије за сарадњу у области одбране.

Током пленарног заседања и састанака поткомитета за војно-војну, војноекономску, војномедицинску и војнообразовну сарадњу, анализиране су заједничке активности у 2016. години и дефинисани конкретни предлози и мере, које треба да предузму обе стране, са циљем даљег унапређења и наставка стратешке сарадње у области одбране. Потписан је Записник о раду Мешовите комисије и План билатералне војне сарадње са Алжиром у 2017. години.
 
1 2Стране су усагласиле и парафирале нацрт Споразума о сарадњи у области војне индустрије и истраживања и развоја одбране и Уговор о сарадњи у области војне географије. Потписан је и Оквирни уговор о школовању припадника Министарства одбране Алжира у војнообразовним установама Србије, што ће омогућити наставак школовања и пријем нових алжирских кадрова на школовање у нашој земљи.

Закључивањем предметних докумената, направљен је значајан искорак у развоју стратешке сарадње у области одбране између две земље.
 
Пето заседање Мешовите комисије је реализовано на основу Споразума о сарадњи у области одбране између Владе Србије и Владе Алжира, Пословника о раду Мешовите комисије, задужене за надзор сарадње у области одбране и Плана билатералне војне сарадње у 2016. години.
 
У саставу делегације Министарства одбране Републике Србије налазили су се и представници ЈП „Југоимпорт – СДПР“.

Извор:
http://www.mod.gov.rs/cir/10513/peto-zasedanje-mesovite-srpsko-alzirske-komisije-za-saradnju-10513

 

СВЕЧАНO ПРОСЛАВЉЕН 90. РОЂЕНДАН С Т Е В А Н А   Л А Б У Д О В И Ћ А

29. 12. 2016.
 
Друштво пријатеља Алжира и Амбасада Алжира у Београду и, у сарадњи са Музејом Југославије, свечано су, у Музеју, прославили 90. рођендан Стевана Лабудовића, сниматеља Алжирске револуције и заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир.

Госте је поздравио Зоран Ђорђевић, министар одбране Републике Србије, а у име организатора, гостима се обратиo Њ. Е. Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира, који је указао на изузетан значај Лабудовића за независност Алжира.

Честитајући слављенику 90. рођендан, министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао његову улогу у документовању сведочанстава о алжирској антиколонијалној револуцији, по чему је Стеван Лабудовић постао познат и у свету.
- Господин Лабудовић је, својим сведочењем о револуцији алжирског народа, оставио дубок траг у историји једног пријатељског народа и обележио читаву једну епоху. Кроз његове слике и будућа покољења сазнаће истину о борби Алжираца за слободу и достојанство и схватиће шта се заправо дешавало. Свакако, знамо Лабудовића по сликама и документарним филмовима о алжирској револуцији, посебно о збивањима од 1959. до 1962. године, у коjeм периоду је био у тој земљи, али и по његовим другим каснијим и ранијим делима којима је сведочио о покрету несврстаних, развоју и расту Србије, Југославије и света. Његова дела данас представљају културно благо, вредно, не само нама, већ и будућим генерацијама. Живот Стевана Лабудовића, свакако је богат догађајима о којима је сведочио помоћу своје камере. Захваљујући тим снимцима, данас и Министарство одбране у алжирском народу има осведоченог и доказаног пријатеља, рекао је министар Ђорђевић.

О Лабудовићу је, у име Друштва пријатеља Алжира, говорио новинар Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира, који је, кроз ретроспективу фотографија, дочарао велики, плодан и необичан живот професионалца, који готово 80. Година професионално ствара. Приказани су журнали „Филмских новости“ из Алжирске револуције и југословенско-алжирске сарадње, а премијерно је приказан и трејлер филма „Досије Лабудовић“, који припрема редитељка Мила Турајлић.
У уметничком делу програма наступили су чланови Градског женског хора „Барили“, из Пожаревца, који су извели државне химне Србије и Алжира.

pdf ГОВОР АМБАСАДОРА АЛЖИРА

Опширније: СВЕЧАНO ПРОСЛАВЉЕН 90. РОЂЕНДАН С Т Е В А Н А Л А Б У Д О В И Ћ А