IZLOŽBA ALŽIRSKIH SLIKARA „SVAKODNEVNA UMETNOST“ OTVORENA U NARODNOJ BIBLIOTECI „VELJKO DUGOŠEVIĆ“ U GOLUPCU

Zastarelo

Ambasador Alžira, Fatah Mahraz i predsednik opštine Golubac, dr Nebojša Mijović otvorili su izložbu „Svakodnevna umetnost“alžirskih slikara Buderbale Кaleda, Rahmani Saida i Arbuš Badredina, koji su gosti Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“ u Golupcu.

„Ovo je mali grad, ali ima veliki turistički potencijal. Potrebno je investirati u infrastrukturu, a gde ima želje, tu ima i načina“ – istakao je ambasador Mahraz.

Predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović je istakao da je „otvaranjem Narodne biblioteke Veljko Dugošević i Galerije moderne umetnosti u Golupcu, polako postaje preporznatljiv kao grad kulture. Iz današnjih razgovora koje smo vodili saznao sam mnoge stvari koje se odnose na odnose Srbije i Alžira, odnosno sada Alžira i Golupca. Ovo je jedna od 14 izložbi koje će posetioci videti u Golupcu ove godine.

U ime domaćina, gote su pozdravili upravnik Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“, Milen Bogojević i Marija Živanović. „Imali smo ogromnu čast da izložbu otvore ambasador Alžira u Srbiji, Nj. E. gospodin Fatah Mahraz i predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović. Zahvaljujemo Društvu prijatelja Alžira na inicijativi i posredovanju da trojica alžirskih slikara dođu u naš Golubac“. Takođe, domaćini su zahvalili ambasadoru za dolazak, napominjući da je njegov dolazak velika čast za Golupčane.

Organizatori su odštampali i katalog na srpskom i engleskom jeziku.

Domaćini su proveli alžirske slikare kroz atrakcije i kulturne znamenitosti Golupca i okoline, a slikari su koristili svaku priliku da kreativno provedu vreme oslikavajući Golubac i njegove lepote. Umetničke slike postale su deo fonda galerije Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“.

Fotografije:
Dejan Miletić & Ambasada Alžira & Narodna biblioteka „Veljko Dugošević“, Golubac.

Izvori:
https://www.youtube.com/watch?v=9bWh4xxRfAY
https://www.youtube.com/watch?v=BgGtfzx5BHk
http://www.sattelevizija.com/vesti/jedna_vest/ambasador_alzira_u_srbiji_fatah_mahraza__posetio_golubac_i_otvorio_izlozbu_slika_trojice_alzirskih_umetnika_23818162608
https://recnaroda.co.rs/kultura-i-turizam-povezuju-alzir-i-golubac/
https://egolubac.rs/ambasador-alzira-u-poseti-golupcu/

AMBASADOR ALŽIRA POSETIO OPŠTINU GOLUBAC

Zastarelo

Na inicijativu Društva prijatelja Alžira, ambasador Alžira posetio je opštinu Golubac, a predsednik opštine, dr Nebojša Mijović, u sredu, 16. avgusta, priredio je prijem za Nj. E. gospodina Fataha Mahraza, ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir u Srbiji. Prijemu su prisustvovali zamenik predsednika Marko Stojaković, direktorka Turističke organizacije opštine Golubac, Jelena Petrović, upravnik Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“, Milen Bogojević, i predsednik Društva prijatelja Alžira, Marko Jelić.

Ambasador Mahraz je istakao da Srbija i Alžir decenijama neguju prijateljske odnose, id a je prošle godine obeležena 60. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve države. Na poslovnom planu, Alžir je najveći ekonomski partner Srbije u Africi.

Na sastanku je bilo reči o investicionim, kulturno-istorijskim i turističkim potencijalima i mogućnostima za uspostavljanje saradnje sa opštinom Golubac, posebno u oblasti turizma.

Za ambasadora Alžira, u pratnji direktorke Iskre Maksimović, priređen je obilazak tvrđave „Golubački grad“, a ambasador je, tom prilikom, istakao da će i kao turista postati promotor ovoga kraja, i biti svojevrsni ambasador Golupca u Alžiru.

Poseta je završena otvaranjem izložbe slika trojice alžirskih umetnika u Galeriji moderne umetnosti u Golupcu „Svakodnevna umetnost“.

Fotografije: Ambasada Alžira & „Foto Mlava“

Izvori:
https://www.youtube.com/watch?v=9bWh4xxRfAY
https://www.youtube.com/watch?v=BgGtfzx5BHk
http://www.sattelevizija.com/vesti/jedna_vest/ambasador_alzira_u_srbiji_fatah_mahraza__posetio_golubac_i_otvorio_izlozbu_slika_trojice_alzirskih_umetnika_23818162608
https://recnaroda.co.rs/kultura-i-turizam-povezuju-alzir-i-golubac/
https://egolubac.rs/ambasador-alzira-u-poseti-golupcu/

IN MEMORIAM MIODRAG DOBRIČANIN (1937-2023)

Zastarelo

Sa tugom i zahvalnošću opraštamo se od Miodraga Dobričanina, diplomiranog inženjera i arhitekte.
Bio je predsednik Društva prijatelja Alžira u periodu od 2009. do 2011. godine. Pružio je veliki doprinos prilikom izgradnje nove alžirske ambasade u Beogradu, i bio nadzornik svih radova i pružao stručne savete ambasadi. Bio je odan prijatelj Alžira.
Naša zajednička aktivnosti, prijateljstvo i njegova dobra dela, ostaće u trajnom sećanju članova i prijatelja Društva prijatelja Alžira, i službenika i diplomata Ambasade Alžira u Beogradu.

Nj. E. ambasador Alžira uputio je telegram saučešća porodici Dobričanin:

Beograd, 21. avgust 2023.

Gospođa Dragana Dobričanin
Beograd

Poštovana gospođo,

s velikom tugom primio sam vest o odlasku Vašeg neprežaljenog supruga g. Miodraga Dobričanina, istaknutog arhitekte, koji ne samo da je doprineo razvoju moje zemlje, Alžira po sticanju njene nezavisnosti, već je bio i jedan od članova i predsednik srpskog Društva prijatelja Alžira.

Pokojni gospodin Dobričanin uvek je pokazivao veliku spremnost da svoju profesionalnu stručnost stavi na raspolaganje, u korist jačanja veza prijateljstva između Alžira i Srbije.

U ovom bolnom trenutku, želeo bih da Vama lično, i članovima Vaše porodice, uputim u svoje ime, kao i u ime svih mojih saradnika u Ambasadi, izraze naše iskrenog saučešća i tuge i da Vas uverim u naše najdublje saosećanje.

Ambasador Fatah Mahraz

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ALŽIRSKA SAHARA“ U GALERIJI „MINA КARADŽIĆ“ U LOZNICI, U OKVIRU ŠESTOG „LILA LO“ FESTIVALA

Zastarelo

Izložba fotografija „Alžirska Sahara“ otvorena je, 11. jula 2023. godine, sinoć u Galeriji „Mina Кaradžić“, u Vukom domu kulture, u okviru šestog „Lila-Lo“ festivala. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, zamenik ambasadora Alžira u Srbiji Jusef Sebaihi, v.d. direktora Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, predsednica Skupštine grada Milena Manojlović Кnežević i gradski menadžer Dejan Stalović, a okupljenima se obratila Snežana Perić, direktor Turističke organizacije grada Loznice. Ona je navela da ova izložba, koja je prvi zvanični program „Lila-Lo“ festivala, pokazuje i njegov međunarodni karakter. Izložbu je otvorio Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, koji je rekao da je čast učestvovati na jednom od najznačajnijih festivala u Srbiji.

– Naša je želja da u narednom periodu Loznica dobije partnera u Alžiru i da se ostvari saradnja. Uputićemo Loznici inicijativu da se započne proces bratimljenja sa jednim alžirskim gradom. Ova izložba je samo jedan biser u prelepoj ogrlici svih događaja na festivalu – kazao je Jelić.

Izložene fotografije umetničkih fotografa Vladimira Rajkovića i Jovana Ikonomovskog nastale su početkom 2023. godine u Sahari, koja obuhvata 90 odsto Alžira, najveće afričke zemlje, velike skoro kao 55 Srbija.
Inače, nekadašnja Jugoslavija prva je evropska zemlja koja je priznala nezavisnost Alžira, a pomagala mu je i u borbi za nacionalno oslobođenje..

Velika zahvalnost za realizaciju ove izložbe i plodne saradnje dugujemo gospođi Snežani Perić, direktorki Turističke organizacije grada Loznice.

Posle otvaranja izložbe, svi učesnici su prošetali ulicama Loznice, obišli Info centar Turističke organizacije grada Loznice, i, kod crkve, sačekali prvi suton, i lilali.

https://loznickenovosti.com/2023/07/12/u-okviru-lila-lo-festivala-alzirsk/
https://eventsinserbia.com/festival-lilalo-2023/
https://eventsinserbia.com/lilalo-festival-tradicija-na-drugaciji-nacin/
https://hedonism-tourism.org/2023/07/17/lilanje-u-loznici/
https://www.dnevnik.rs/lat/magazin/putovanja/festival-lilalo-sirene-svetlosti-i-dobrih-vibracija-22-07-2023

DEVETO ZASEDANJE SRPSKO-ALŽIRSKE KOMISIJE ZA SARADNJU U OBLASTI ODBRANE

Zastarelo

Deveto zasedanje Mešovite komisije zadužene za nadzor srpsko-alžirske saradnje u oblasti odbrane održano je, tokom prethodna tri dana, u Alžiru.

Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je pomoćnik ministra za ljudske resurse Siniša Radović, kopredsednik srpskog dela Mešovite komisije zadužene za nadzor saradnje u oblasti odbrane, a na zasedanju su učestvovali i predstavnici JP „Jugoimport SDPR“.

Pomoćnik ministra Radović je tokom zvaničnih razgovora istakao da saradnja dve zemlje u oblasti odbrane ima uzlazni trend i iskazao uverenje da će ovo zasedanje inicirati konstruktivne diskusije i kvalitetne predloge koji će poslužiti za dalje unapređenje i konkretizaciju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Tokom plenarnog zasedanja, kojim su kopredsedavali pomoćnik ministra Radović i general-major Smail Sediki, direktor Centralne uprave za materijalno-tehničko obezbeđenje Ministarstva nacionalne odbrane DNR Alžir, kao i tokom sastanaka pet potkomisija u oblasti vojno-vojne, vojnoekonomske, obaveštajno-bezbednosne, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje, analizirana je saradnja ostvarena u prethodnom periodu, definisani su konkretni predlozi i aktivnosti koje treba da preduzmu obe strane s ciljem daljeg inteziviranja saradnje u oblasti odbrane.

Na zasedanju je usaglašen i potpisan Zapisnik o radu Mešovite komisije, kao i predlog Plana bilateralne vojne saradnje između dva ministarstva odbrane za 2023. godinu, čime je zaključen okvir za buduću saradnju.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

https://www.mod.gov.rs/lat/20218/deveto-zasedanje-srpsko-alzirske-komisije-za-saradnju-u-oblasti-odbrane20218

SUSRET MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA I DIJASPORE ALŽIRA AHMEDA ATAFA SA PREDSTAVNICIMA DRUŠTVA PRIJATELJA ALŽIRA

Zastarelo

Tokom zvanične posete Srbiji, ministar spoljnih poslova i dijaspore Narodne Demokratske Republike Alžir, Ahmed Ataf sreo se sa predstavnicima Društva prijatelja Alžira.

Ambasador Alžira, Fatah Mahraz, priredio je prijem u ambasadi Alžira na kojem su prisustvovali Ružica Labudović, supruga Stevana Labudovića, ambasador u penziji Danilo Milić, nekadašnji predsednik Društva prijatelja Alžira, Igor Feršiši, član Društva, i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira.

Ovom prilikom članovi Društva prijatelja Alžira upoznali su ministra sa aktivnostima Društva u prethodnom periodu, kao i o budućim planovima. Zahvalili su ministru Atafu za dolazak u Srbiju, ceneći da će poseta dati zamajac i stvoriti još veće mogućnosti za unapređenje saradnje.

Ministar Ataf je evocirao uspomene kada je, kao ambasador Alžira u Jugoslaviji (1989-1992), proveo lepe godine, noseći najlepše uspomene. Takođe, izjavio je da smatra da je ova ministarska poseta jedna od najboljih u istoriji odnosa dve zemlje, i najavio niz aktivnosti u cilju unapređenja odnose dve zemlje, pre svega održavanje mešovitog komiteta, ali i posetu ministra spoljnih poslova Srbije Alžiru, kao i to da je predsednik Republike Srbije prihvatio poziv svog alžirskog kolege Tebuna da poseti u naprednom periodu Alžir.

U ime Društva prijatelja Alžira, Marko Jelić, predsednik Društva, uručio poklon, umetničku sliku, ministru Atafu, prenoseći pozdrave članova Društva. Ministar Ataf je zahvalio za poklon, i zahvalio Društvu na mnogobrojnim aktivnostima koje su preduzeli u cilju učvršćivanja prijateljstva dva naroda.

PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE PRIMIO MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA NARODNE DEMOKRATSKE REPUBLIKE ALŽIR

Zastarelo

predsednik

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova i dijaspore Narodne Demokratske Republike Alžir, Ahmeda Atafa, koji mu je preneo pozdrave predsednika Abdelmadžida Tebuna, kao i poziv za zvaničnu posetu toj zemlji.

Prihvatajući poziv da poseti Alžir, predsednik Vučić je konstatovao da dve zemlje vezuje tradicionalno prijateljstvo i višedecenijska saradnja. Dvojica sagovornika su se saglasili da je važno uložiti zajedničke napore u pravcu dodatnog jačanja političkog dijaloga, posebno kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

Predsednik Vučić je istakao zainteresovanost Srbije za dalje jačanje privredne saradnje sa Alžirom i, u tom kontekstu, zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku i naučno-tehničku saradnju u Alžiru. Takođe, on je izrazio uverenje da se obim trgovinske razmene, koji u proteklim godinama beleži uzlazni trend, može dodatno uvećati i diversifikovati, imajući u vidu komplementarnost privreda dve zemlje.

Sagovornici su razmenili mišljenja o svim aktuelnim geopolitičkim pitanjima.

Izvor:
https://www.predsednik.rs/pres-centar/saopstenja/sastanak-sa-ministrom-spoljnih-poslova-narodne-demokratske-republike-alzir

PREDSEDNIK VLADE REPUBLIKE SRBIJE PRIMIO MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA ALŽIRA – SRBIJA ZA DODATNO JAČANJE SVEUKUPNIH ODNOSA I SARADNJE SA ALŽIROM

Zastarelo

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova i dijaspore Narodne Demokratske Republike Alžir Ahmedom Atafom.

Upućujući pozdrave alžirskom premijeru Ajmanu Benabderahmanu, koji je predvodio delegaciju Alžira na komemorativnoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja oktobra 2021. godine, premijerka Brnabić je ponovila da naše dve zemlje vezuju tradicionalno prijateljstvo i višedecenijska saradnja, utemeljeni u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i tadašnja Jugoslavija podržavali borbu alžirskog naroda za nezavisnost.

Premijerka je podvukla trajno opredeljenje Srbije da dodatno jača sveukupne bilateralne odnose i saradnju sa Alžirom. Prostor za unapređenje saradnje postoji u nizu oblasti, uključujući ekonomiju, kulturu, energetiku, savremene tehnologije, digitalizaciju i drugo.

Brnabić je istakla da Srbija visoko ceni čvrstu i principijelnu poziciju prijateljskog Alžira o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Premijerka je ujedno čestitala Alžiru izbor za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da su odnosi dveju zemalja istorijskog karaktera jer ih vezuje višedecenijsko prijateljstvo i da obe strane dele snažno opredeljenje da odnose i praktičnu saradnju energično jačaju.

Izvor: Vlada Republike Srbije

https://www.srbija.gov.rs/vest/714228/srbija-za-dodatno-jacanje-sveukupnih-odnosa-i-saradnje-sa-alzirom.php

DAČIĆ: ZAHVALNOST ALŽIRU JER NE PRIZNAJE JEDNOSTRANO PROGLAŠENU NEZAVISNOST КIM

Zastarelo

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa alžirskim ministrom spoljnih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu, Ahmedom Atafom, i izrazio zahvalnost Alžiru kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše države. „Alžir nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova i Metohije. Alžir je poštovalac principa zaštite granica, odnosno teritorijanog integriteta zemalja i mi smo tu zaista zahvalni. Isto tako, nama je od velikog značaja to što je Alžir izabran za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN i veoma je bitno da u Savetu bezbednosti imamo našeg prijatelja za člana“, izjavio je ministar Dačić.

Ministar Dačić je istakao bitnost višedecenijskog prijateljstva i diplomatskih odnosa koji su uspostavljeni sa Alžirom pre 61 godinu. „Mi smo veoma zainteresovani za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa i, u tom pogledu, veoma je bitno da se realizuju posete dvojice predsednika, našeg predsednika Vučića Alžiru i alžirskog predsednika Srbiji. Isto tako, dogovorili smo se da i ja dođem u posetu do kraja godine“, kazao je Dačić.

„Pošto sam poslednji put bio u Alžiru pre devet godina, a mešoviti komitet za saradnju između Alžira i Srbije se ponovo aktivira, na mesto kopredsedavajućeg sa naše strane Vlada Srbije imenovala je ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković, i u tom pogledu je zaista bitno da taj komitet napravi jednu mapu puta kako da se ojača saradnja u raznim oblastima“, izjavio je ministar Dačić.

On je istakao da Srbija u ekonomiji sa Alžirom ima oko 200 miliona dolara spoljnotrgovinsku razmenu i ona svakako može da bude mnogo veća i da su potencijali veliki i u različitim oblastima, uključujući i odbranu, kulturu, prosvetu, sport.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

https://mfa.rs/mediji/vesti/dacic-zahvalnost-alziru-jer-ne-priznaje-jednostrano-proglasenu-nezavisnost-kim

MINISTAR DAČIĆ RAZGOVARAO SA ALŽIRSKIM AMBASADOROM O POSETI MIP ALŽIRA

Zastarelo

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir u Republici Srbiji Fataha Mahraza.
U srdačnoj atmosferi, sagovornici su razgovarali o predstojećim bilateralnim aktivnostima i planiranoj poseti alžirskog ministra inostranih poslova i dijaspore Ahmeda Atafa Republici Srbiji.

Кonstatovano je da bi poseta bila dobra prilika da se dostignuti nivo sveukupnih bilateralnih odnosa održi i da se oni dalje unapređuju u svim oblastima od obostranog interesa.

Šef srpske diplomatije je istakao da visoko cenimo principijelni stav prijateljskog Alžira u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Кosova“, čime se pruža principijelna i konzistentna podrška očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

U razgovoru je izražen interes i za nastavak ekonomske saradnje koja u prethodnim godinama beleži uspon. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izrazio nadu da će planirana poseta ministra inostranih poslova i dijaspore Alžira pozitivno uticati i na ekonomsku razmenu Srbije i Alžira.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

https://mfa.rs/mediji/vesti/ministar-dacic-razgovarao-sa-alzirskim-ambasadorom-o-poseti-mip-alzira

VISOKA RATNA ŠKOLA ALŽIRA U POSETI GENERALŠTABU

Zastarelo

Polaznici Visoke ratne škole Oružanih snaga Demokratske Narodne Republike Alžira boravili su danas u Generalštabu Vojske Srbije, u okviru višednevne studijske posete Republici Srbiji.

Poseta se realizuje sa ciljem unapređenja međusobnog razumevanja i razmene iskustava u oblasti odbrane, kao i upoznavanja gostiju iz Alžira sa sistemom odbrane Republike Srbije.

Tokom posete Generalštabu, alžirskim oficirima su prezentovane osnovne informacije o sistemu odbrane i Vojsci Srbije, razvoj sposobnosti, sistem obuke i kapaciteti za pripreme snaga za angažovanje u mirovnim operacijama.

Dobrodošlicu delegaciji Visoke ratne škole, koju je predvodio načelnik ove institucije general Ahmed Lanaser, poželeo je načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

https://www.mod.gov.rs/cir/18887/visoka-ratna-skola-alzira-u-poseti-generalstabu-18887

VEČE SEĆANJA NA MILOJA POPOVIĆA КAVAJU

Zastarelo

Veče posvećeno sećanju na srpskog diplomatu, novinara, publicistu, međunarodnog konsultanta i autora više od četrdeset knjiga, Miloja Popovića Кavaju održano je u Svečanoj sali Doma Vojske u Beogradu. Događaju su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović, poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković, ambasador Alžira, Njеgova Еkselencija, gospodin Fatah Mahraz.

Numerom „Vostani Serbije“ u izvođenju Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigenstkom palicom Dijane Cvetković otvoren je događaj.

O liku i delu Miloja Popovića govorio je predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković, navodeći da mu je život dao privilegiju da poznaje Кavaju i da je tokom dvadeset godina poznanstva stekao pravo da se nazove njegovim prijateljem. „Nijedna reč ne bi bila dovoljna da opiše i iskaže šta je sve Miloje bio, kakav i koliki je bio. Veličina, uzor, prijatelj, zaštitinik, uvek šeretski nasmejan, filozof koji je znao odgovore na sva pitanja i koji je sobom menjao stvarnost u kojoj je obitavao“, rekao je Janković. Takođe je ukazao i na neizbrisiv trag koji je Кavaja književnim stvaralaštvom ostavio u Udruženju književnika Srbije, kući pisaca Srbije, kojoj je, prema Jankovićevim rečima, tako mnogo dao i mnogo zadužio.

Posle izvođenja numere „Ovo je Srbija“ UA „Stanislava Biničkog“ prisutnima se obratio profesor dr Milivoje Pavlović, koji se osvrnuo na značaj poeme „Marš na Drinu“ čiji je autor Miloje Popović Кavaja. „Pišući ovu poemu, Miloje Popović načinio je dvostruki podvig, morao je da se pridržava unapred datog melodijskog, ritmičkog i intonacijski datog okvira i da, povrh toga, pesničkim sredstvima objedini, oko zajedničkog jezgra, elemente koji su deo ne samo književne, već i političke kulture. Stihovi „krv je tekla, krv se lila Drinom zbog slobode“ predstavljaju ključnu ideju pesme i istovremeno jedno od vitalnih središta naše istorije“, rekao je prof. dr Pavlović.

Miloje Popović Кavaja, kao prvi direktor Jugoslovensko kulturno-informativnog centra u Njujorku, dao je veliki doprinos razvoju kulturne saradnje Jugoslavije sa Sjedinjenim Američkim Država i veza Srba u rasejanju. Takođe, Poetski forum dodelio mu je nagradu za pesnika godine Njujorka za „Poemu o Tesli“, čije je stihove, ovom prilikom, kazivala istaknuta umetnica Vjera Mujović.

Velikan, kome je ovo veče posvećeno, bio je i predsednik Omladinskog kulturno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“, tim povodom prisutnima se obratio i predsednik Akademskog kutlurno-umetničkog društva „Ivo Lola Ribar“ Goran Trivan. „Poemu po kojoj će Miloje ostati u večnosti, prvi put je izveo Omladinski КUD „Ivo Lola Ribar“ 1964. godine. Svetski čovek, kakav je bio Miloje uvek je spominjao da je bio i boravio u ovom kulturno-umetničkom društvu. Baviti se mladim ljudima, našom decom, našim etnomuzikološkim nasleđem, gajiti duh istorije, lepote i ljubavi u našoj deci je ništa drugo nego zalog za budućnost“, rekao je Trivan. Miloje Popović Кavaja je, prema rečima Trivana, za njega i njegove prethodnike u AКUD „Ivo Lola Ribar“ bio oličenje ljubavi, tolerancije, poštovanja i nadasve sreće.

Originalni tekst pesme „Marš na Drinu“ za koji je porodica Stanislava Biničkog dala autorska prava da se može izvoditi uz njegovu kompoziciju, kazivala je Vjera Mujović. Skraćeni deo pesme, koji se izvodi u svim značajnim prilikama Republike Srbije i srpskog naroda izveo je UA „Stanislav Binički“.

Ana Popović Ognjanović, kćerka Miloja Popovića Кavaje, kao najveće nasleđe svog oca istakla je prave vrednosti koje joj je preneo i koje su uvek aktuelne, a to su humanost, plemenitost, ljubav i poštovanje prema ljudima.

Program je vodio Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira, i jedan od inicijatora događaja.

Izvor: Medija centar „Odbrana“, Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Fotografije: Mileta Mirčetić
http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.php?id_sadrzaja=2648

PREDAVANjE „SRBI U ALŽIRU 1916-1918” U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA

Zastarelo

Društvo prijatelja Alžira u saradnji sa Biblitekom grada Beograda organizovalo je, u utorak, 9. maja 2023. godine, u Rimskoj dvorani Biblioteke, predavanje „Srbi u Alžiru 1916-1918” prof. dr Milana Radovanovića, koji dokumentuje vrednost pošte, kao sredstvo komunikacije, i kao lične vesti.

– Pošta je bila vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nada i razočaranja. Pošta je razboljevala i ozdravljivanja duše naših ljudi, bilo u Srbiji ili izvan nje. Pošta je dizala i rušila moral vojnika – ističe Radovanović.

Na ovom predavanju čulo se da je više od 2.600 Srba (2.604 na dan 28. mart 1916. godine) našlo utehu i oporavak u prijateljskom Alžiru. Zahvaljujući poštanskim dopisnim kartama, može se, kako navodi Radovanović, uočiti kako su naši ljudi komunicirali sa svojima, kako su ih primali, i kakvu su im negu organizovali u gradovima Alžira. Predavanje prof. Radovanovića svedoči da su Alžir, i drugi krajevi severne Afrike, bili prostor u kojem su se Srbi opravljali i prijatno osećali. Predavač kaže i da se najčešće pominjane teme u pošti srpskih vojnika mogu razvrstati u nekoliko grupa, a to su – vesti o najbližim, zdravlju, novcu, prekomandi i ličnim aktivnostima.

Neki od citata koje su posetioci na ovom događaju mogli da čuju su; „Ja sam danas stigao ovdi. Mnogo i mnogo sam hrđavo sa zdravljem. Ovdi samo... teže ranjeni. Mi smo na 16 km od varoši”.
Pažnju je privikao i citat; „Dragi Oče, na samom kraju ove ulice nalazi se naša bolnica u sredini vrta prepunog tropske flore. Njegovu lepotu ni najbujnija istočnjačka mašta nije u stanju da stvori. Uslovi i nega jedinstveni su. Vaš sin Saša”.

Prof. dr Milan Radovanović, nekadašnji je predsednik Saveza filatelista Srbije, koji je poslednje dve decenije posvetio istraživanju poštanske istorije Srbije u Prvom svetskom ratu. Bio je triput dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, i gostujući predavač na mnogim fakultetima i univerzitetima u zemlji i inostrastvu. Kao istaknuti kolekcionar i stručnjak za poštansku istoriju u Velikom ratu, prof. Radovanović je sakupio veliki broj dopisnih karata – pisma, dopisnica, i razglednica, i objavio u 11 fotomonografija, u kojima je, na najbolji način, predstavio istraživanja i svoju bogatu kolekciju.

Predavanju su, pored gostiju koje zanima ova istorijsko-dokumentarna tema, prisustvovali i Nj. E. gospodin Fatah Mahraz, ambasador Alžira u Srbiji, članovi Društva prijatelja Alžira, i mnogobrojni gosti,

Fotografije: Igor Feršiši i Viktor Lazić / ADLIGAT

Pozivnica

SASTANAK MINISTRA VUČEVIĆA SA AMBASADOROM ALŽIRA

Zastarelo

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir u Beogradu Fatahom Mahrazom.

Ministar Vučević, na početku susreta, istakao je da su sveukupni odnosi Alžira i Srbije tradicionalno dobri, prijateljski i partnerski. On je naglasio da je Alžir jedna od najuticajnijih zemalja u arapskom svetu i afričkom kontinentu i da je interes Republike Srbije dalje jačanje saradnje sa alžirskom stranom.

Ministar Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog uspešno realizovanih razgovora dve delegacije tokom osmog zasedanja Mešovite komisije za nadzor srpsko-alžirske saradnje u oblasti odbrane koje je realizovano u toku 2022. godine u Beogradu. On je, takođe, izrazio i očekivanje da će predstojeće, deveto zasedanje Mešovite komisije u Alžiru, u toku ove godine, biti od velikog značaja za dalje unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i sveukupnih bilateralnih odnosa između dve države.

Ministar odbrane je zahvalio na principijelnom i konzistentnom stavu u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“, kao i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Ambasador Mahraz, tokom današnjeg susreta, izrazio je saglasnost u oceni po pitanju značaja jačanja saradnje u oblasti dve zemlje i istakao da je predstojeće zasedanje Mešovite komisije u Alžiru odlična prilika da se definišu smernice za unapređenje pomenute saradnje na različitim poljima od obostranog interesa.

Na kraju sastanka, sagovornici su još jednom izrazili očekivanje da će u narednom periodu biti povećan broj aktivnosti što će doprineti daljem razvoju saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje.

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

https://www.mod.gov.rs/cir/19929/sastanak-ministra-vucevica-sa-ambasadorom-alzira19929

https://www.mod.gov.rs/eng/19929/sastanak-ministra-vucevica-sa-ambasadorom-alzira19929