59. GODINA NEZAVISNOSTI ALŽIRA

Povodom 59. godišnjice nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, u Beogradu, ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub, i izaslanik odbrane, pukovnik Salah Šeraitija, priredili su svečanost u ambasadi ove najveće afričke zemlje, u znak sećanja na dan kada su, 5. jula 1962. godine, borci Alžirske revolucije, izvojevali slobodu.

Povodom važne proslave, oficiru Narodne nacionalne armije iz Alžira, koji je na studijama u Srbiji, uručeno je vojno unapređenje.

Ovogodišnja svečanost bila je skromna, u duhu ograničenja epidemije virusa korona, te su prijemu prisustvovali samo alžirski diplomati, članovi alžirske zajednice, vojni stažisti u Srbiji, i predsednik Društva prijatelja Alžira, Marko Jelić.

Ambasador Šebšub je podsetio na značaj velikog alžirskog praznika, i podsetio na podršku koju je bivša Jugoslavija pružila borbi alžirskog naroda za slobodu, i na slavnog fotografa i kamermana Stevana Labudovića, koji je, rame uz rame, sa alžirskim borcima, ostavio istorijski trag o alžirskoj nezavisnosti.

Domaćini su priredili mnogobrojne alžirske trpezu slatke đakonije.

Foto: Ambasada Alžira