ALŽIRSKA DELEGACIJA U PRIJATELjSKOJ POSETI OPŠTINI BERANE

ZASTAVICANa poziv predsednika opštine Berane, gospodina Dragoslava Šćekića, a na inicijativu Društva prijatelja Alžira, opštinu Berane posetili su, 20. i 21. jula 2016. godine, ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir za Srbiju i za Crnu Goru, Nj. E. Abdelhamid Šebšub, Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira i Stevan Labudović, filmski snimatelj i kamerman, zaslužni građanin Narodne Demokratske Republike Alžir.

Poseta je upriličena povodom Dana opštine Berane, 21. jula, i odluke ove opštine da najviše opštinsko priznanje dodeli Stevanu Labudoviću, koji je 28. decembra 1926. godine, rođen u Beranama.

U srdačnoj, prijateljskoj atmosferi, 20. jula, ambasadora Alžira i članove delegacije, primio je Dragoslav Šćekić, predsednik opštine, i saradnici dr Zoran Marsenić, potpredsednik opštine, Darko Stojanović, menadžer opštine, Dubravka Jovančević, šef kabineta predsednika opštine, Petar Labudović, odbornik SNP-a, Anđela Bojović, odbornica SNP-a, i Slobodan Joksimović, odbornik DPS-a.

Predsednik opštine Šćekić, upoznao je goste s organizacijom lokalne samouprave i rezultatima koji su postignuti tokom mandata, kao i sa prirodnim resursima, privrednim potencijalima i mogućnostima za saradnju sa NDR Alžir. Koristeći priliku, i prisustvo Stevana Labudovića, izrazio je zadovoljstvo što je i on ovogodišnji dobitnik najvišeg opštinskog priznanja.

Ambasador Alžira Šebšub zahvalio je na pozivu i gostoprimstvu, i izjavio da je ovo veliki dan za njega, kao ambasadora, jer je zapravo on prvi alžirski diplomata, koji je posetio rodni grad Stevana Labudovića, koga u Alžiru smatraju ravnopravnim borcem za njihovu slobodu. Izrazio je spremnost da se razmotre sve mogućnosti za saradnju ove regije i opštine Berane sa Alžirom.

S obzirom na to da je Labudović veoma poznati i priznat u Alžiru, a da se o njegovim Beranama tamo ne zna mnogo, ambasador Šebšub je predložio da se razmisli o tome da se Berane i jedna alžirska opština, najsličnija po odlikama, pobratime, i da se, kroz taj proces, još više učvrsti prijateljstvo Alžira i Berana, a time i Crne Gore, i unapredi ekonomska i svaka druga saradnja.

Foto: Adem Ado Softić i Ambasada NDR Alžir

http://berane.me/posjeta-delegacije-alzira-beranama/