AMBASADA ALŽIRA OBELEŽILA DAN REVOLUCIJE

Povodom obeležavanja 66. godišnjice nacionalnog praznika 1. novembra, dana početka Alžirske revolucije, ambasador Alžira u Beogradu, Abdelahamid Šebšub, priredio je u ponoć, 31. oktobra, svečanu ceremoniju podizanja zastave svoje zemlje ispred ambasade Alžira u Beogradu. Ovaj simbolički čin izveli su oficiri na školovanju u Srbiji u prisustvu ambasadora Alžira, Abdelahamida Šebšuba, vojnog izaslanika, pukovnika Salaha Šeraitija, Marka Jelića, predsednika Društva prijatelja Alžira, predstavanika alžirske zajednice u Srbiji i zaposlenih u Ambasadi.

Tokom ceremonije, ambasador Alžira je podsetio na simbolično značenje ovog datuma kao i na žrtve koje je alžirski narod podneo kako bi povratio svoju slobodu i povratio svoj suverenitet i nezavisnost. Alžirski vojnici koji studiraju u Srbiji podigli su nacionalnu zastavu uz zvuke alžirske himne „Kasaman“, a zatim su prisutni minutom ćutanja odali počast borcima koji su pali za nezavisnost Alžira.

Proslava nacionalnog praznika ove godine ima poseban pečat, jer Alžirci u Alžiru, ali i u Srbiji ne proslavljaju samo svoj nacionalni dan, već izlaze i na birališta gde glasaju na referendumu za reviziju ustava, u duhu konsolidacije svojih institucija, kako bi se sprovelo njihovo neophodno prilagođavanje zahtevima koje nalažu duboke promene u alžirskom društvu.

Ambasador Šebšub izjavio je da „Alžir slavi dan revolucije i u prijateljskoj Srbiji, koja je, bezkompromisno, pružila podršku našoj brobi za oslobođenje. Zahvaljujući toj podršci, Beograd je jedna od prestonica u kojoj su ispisane i zanavek uklesane stranice alžirske istorije. Ovo je prilika da odamo priznanje i Stevanu Labudoviću i „Filmskim novostima“ na njihovom angažovanju, rame uz rame, sa alžirskim narodom“.

Nažalost, zbog globalne epidemije prouzrokovane COVID–19, Ambasada nije bila u mogućnosti da ove godine mnogobrojne prijatelje Alžira u Srbiji počasti ukusnim alžirskim kuskusom i neodoljivim alžirskim urmama.

Foto: Ambasada Alžira

Sa veb sajta ambasade Alžira:
http://www.ambalgserbia.rs/rs/2020/11/02/celebration-du-1er-novembre-a-belgrade/

Intervju za RTS:
https://www.youtube.com/watch?v=B9fWAAC2qiE