AMBASADA ALŽIRA PROSLAVILA 65. GODIŠNjICU POČETKA RATA ZA NACIONALNO OSLOBOĐENjE

AMBASADA ALŽIRA PROSLAVILA 65. GODIŠNjICU POČETKA RATA ZA NACIONALNO OSLOBOĐENjE
21. 11. 2019.

1Ambasada Alžira organizovala je, 20. novembra 2019. godine, svečani prijem u hotelu „Metropol“ povodom nacionalnog praznika – Dana revolucije, dana kada je otpočeo rat za nacionalno oslobođenje.

2Posle himni Alžira i Srbije u izvođenju Gradskog ženskog hora „Barili“ iz Požarevca, ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub, pozdravljajući goste, podsetio je na podršku naroda Srbije, i svih drugih jugoslovenskih naroda, alžirskoj borbi za nezavisnost.

Šebšub je ukazao na značaj prijateljstva alžirskog i srpskog naroda na kojem se, kako je istakao, temelji saradnja dve države u aktuelnom trenutku.

3Ambasador je zahvalio i članovima Društva prijatelja Alžira koji ulažu napore da učvrste prijateljstvo dve zemlje.

Na prijemu su bili predstavnici javnog i kulturnog života, ministar Zo4ran Đorđević, princ Aleksandar Karađorđević, članovi diplomatskog kora, predstavnici crkvi i verskih zajednica, vojni zvaničnici, predstavnici opštine Berane iz Crne Gore, sa predsednikom Dragoslavom Šćekićem, na čelu, i drugi.

Govor ambasadora Alžira:

Želeo bih da vam se, pre svega, zahvalim što ste se odazvali pozivu da nam se pridružite na proslavi 65. godišnjice 1. novembra 1954, datuma kada je otpočela borba za nacionalno oslobođenje.

5Ova svečanost je, pre svega, trenutak sećanja u kome odajemo poštu našim  slavnim borcima koji su svoje živote položili za slobodan, nezavisan i suveren Alžir.

Ovaj datum je i trenutak kada prelistavamo stranice istorije i podsećamo se na dugotrajan otpor alžirskog naroda, koji se od pada grada Alžira, 5. jula 1830, neprestano borio protiv kolonijalne dominacije na čitavoj alžirskoj teritoriji.

6Istorija naše zemlje obiluje herojskim podvizima onih koji su pružali otpor i koji su, tokom čitave druge polovine 19. veka, vojevali protiv osvajača.

Konačno, valja podsetiti i na simbolički značaj 1. novembra 1954. koji je bio katalizator slobodarskih težnji za sve narode pod kolonijalnom vlašću.

Činjenica je da je alžirski rat bio ključna odrednica za otpočinjanje oslobodilačkih ratova koji su vođeni u 20. veku, događaj koji je ubrzao proces dekolonizacije širom sveta i doveo do raspada kolonijalnog sistema.

Savremeni Alžir ostao je privržen principima na kojima se temeljila ta borba, kao i njenim ciljevima, a to su nezavisnost, sloboda i suverenitet.

Stoga, Alžir nastavlja da se prirodno solidariše sa narodima koji se bore za svoju slobodu i za svoje pravo na samoopredeljenje i nezavisnost.

Alžir danas prolazi kroz jedan ključni istorijski period, u pravcu konsolidacije svojih institucija kako bi se sprovelo njihovo neophodno prilagođavanje zahtevima koje nalažu duboke promene u alžirskom društvu.

No, Alžir sa puno vere gleda na svoju budućnost. Ta vera utemeljena je na ekonomskim i ljudskim potencijalima, jakim institucijama, i, pre svega, na neprocenjivom blagu kojim raspolaže: njegovoj omladini.

7A ta alžirska omladina, koja snagu crpe upravo iz svoje privrženosti principima proklamovanim novembra 1954. danas teži promenama.  Te svoje težnje ona iskazuje na miran način koji je izazvao divljenje čitavog sveta. 

Institucije države, uključujući i Nacionalnu narodnu armiju, naslednicu armije nacionalnog oslobođenja, obavezale su se da će odgovoriti na legitimne težnje koje su artikulisane na višemesečnim mirnim protestnim marševima.

U okviru ustavnog legitimiteta, započet je reformski proces u cilju obezbeđivanja veće transparentnosti rada državnih institucija.

8Upravo su u tom duhu, za 12.decembar ove godine, sazvani predsednički izbori.  Ti izbori će označiti početak novog razdoblja u kome će u okvirima efikasnije pravne države biti ojačan princip građanstva, utemeljen na jednakim pravima i obavezama za sve Alžirce. 

Dozvolite mi da iskoristim ovu prilika i istaknem kvalitet odnosa Alžira i Srbije i podsetim  na podršku koju su narod Srbije, kao i ostali narodi bivše Jugoslovenske federacije, pod vođstvom predsednika Tita, pružili alžirskoj borbi za oslobođenje. 

Zahvaljujući toj podršci, Beograd je jedna od prestonica u kojoj su ispisane i zanavek uklesane stranice alžirske istorije.

9Na tom višedecenijskom prijateljstvu alžirskog i srpskog naroda, danas se temelji raznovrsna saradnja kojom se ponosimo.

I na kraju, ne mogu a da, ovom prilikom, ne odam priznanje i Stevanu Labudoviću i „Filmskim novostima“ na njihovom angažovanju, rame uz rame, sa alžirskim narodom.

Zahvaljujem takođe i članovima Društva prijatelja Alžira na trudu koji neprestano ulažu u cilju jačanja veza prijateljstva među našim narodima.

Posebno zahvaljujem Gradskom ženskom horu „Barili“ iz Požarevca na odanosti i izvanrednom izvođenju dve državne himne.

I konačno, pozivam vas da uživate u specijalitetima alžirske gastronomije, naročito u izvornim jelima od kuskusa, tradicionalnim kolačima i urmama koje su upravo stigle iz prelepe oaze Biskre!

DAN

POLITIKA