AMBASADOR ALŽIRA ODAO POČAST PREDSEDNIKU TITU

ambasador Abdelhamid Chebchoub odaje postu predsedniku J. B. Titu

Gospodin Abdelhamid Šebšub (Abdelhamid Chebchoub), ambasador Alžira u Beogradu, odao je poštu predsedniku Josipu Brozu Titu, na dan kada se obeležava njegov rođendan, 25. maj. Tom prilikom, ambasador je, na njegov grob, u Mauzoleju „Kuća cveća“ položio venac i poklonio se njegovim senima.

Na pitanje reportera Radio-televizije Srbije o ovom gestu, ambasador Alžira je podsetio na zalaganje predsednika Tita na strani alžirskog naroda, tokom godina njegove borbe za slobodu i na važnu podršku koji je bivša Jugoslavija pružala borbi Alžira za nezavisnost.

Ambasador Šebšub je objasnio da je, ovim simboličkim gestom, želeo da narodima bivše Jugoslavije izrazi zahvalnost alžirskog naroda na njihovoj solidarnosti sa Alžirom, tokom borbe za nacionalno oslobođenje, i oda poštu Josipu Brozu Titu, čoveku koji je bio otelotvorenje te solidarnosti, i koga će istorija upamtiti po zalaganju na strani naroda koji su se podigli protiv kolonijalizma i svih oblika tlačenja, posebno u Africi i kao jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja, koji je, u Bandungu, 1955. prigrlio Alžir, koji je bio u vihoru rata, a kasnije, na svom prvom samitu u Beogradu, 1961. i njegovu privremenu Vladu.

Proslavljan kao Dan mladosti u bivšoj Jugoslaviji, 25. maj je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje dan sećanja na preminulog predsednika.


http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/3534931/cela-sfrj-u-kuci-cveca.html

http://www.ambalgserbia.rs/2019/05/29/lambassadeur-dalgerie-rend-hommage-au-president-tito/

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2019/05/29/ambasador-alzira-odao-postu-predsedniku-titu/

http://www.diplomacyandcommerce.rs/the-ambassador-of-algeria-paid-tribute-to-tito/

https://cordmagazine.com/events/faces-and-places/ambassador-of-algeria-paid-respects-to-yugoslavias-late-president-josip-broz-tito/