AMBASADOR ALŽIRA OTVORIO IZLOŽBU „TITO U AFRICI“

8Na poziv Muzeja Jugoslavije, ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub je, u prisustvu članova akademske zajednice, istraživača i članova diplomatskog kora afričkih zemalja akreditovanih u Beogradu, i mnogobrojnih posetilaca, otvorio, 27. juna 2017. godine, izložbu „Tito u Africi“.

Na otvaranju izložbe, ambasador Šebšub je rekao: „Politička hrabrost predsednika Tita, koji je, uprkos složenim prilikama, koje su bile obeležene blokovskom konfrontacijom, ostao je dosledan principima, kojima se rukovodio u svojoj borbi protiv nacizma, a za ljudsko dostojanstvo.“

Podestio je da „prisustvo Alžira na konferenciji, u Bandungu 1955, koji je tada bio u ratu, medijatizacija borbe alžirskog naroda od strane jugoslovenskih ratnih reportera, kao što je Stevan Labudović, ili priznanje privremene Vlade Alžirske Republike 1959. od strane Jugoslavije, samo su neki od slavnih trenutaka, koji su ostali upisani u kolektivno pamćenje dva naroda. Podrška nije izostala ni po sticanju nezavisnosti, jer je Jugoslavija nastavila da pomaže Alžiru u njegovoj obnovi i razvoju. A primer Alžira nije usamljen. Brojne stranice istorije čitavog afričkog kontinenta svedoče o delima predsednika Tita u korist Afrike, koja i ova izložba osvetljava.
Boreći se za nezavisnost, afrički narodi su u predsedniku Titu i Jugoslaviji, našli odlučujuću i delotvornu podršku za svoju borbu protiv kolonijalizma. Po sticanju nezavisnosti, saradnja, koju je predsednik Tito razvio sa afričkim zemljama doprinoseći im slanjem lekara, tehničara, inženjera, bila je velika uteha za afričke narode koji su pretrpeli kolonijalno nasilje.

Za nas, Afrikance, Titovo ime se povezuje sa imenima ostalih velikih ljudi našeg kontinenta, koji su se borili za iste ciljeve, a to su između ostalih: Kvame Nkrumah, Julius Njerere, Nelson Mandela, Patris Lumumba, Huari Bumedijen, Agostino Neto, Amilkar Kabral, Sam Nujoma i mnogi drugi.“

Zaključio je da je izložba, osim što odaje posebno priznanje delu predsednika Tita u Africi, koju danas organizuje Muzej Jugoslavije, prilika da se oda počast i svim ovim ljudima Afrike, ujedinjenim oko istih uverenja i potaknutih istom voljom da afrički čovek bude oslobođen od svake diskriminacije i da se razvija na ekonomskom, društvenom i kulturnom planu.

Na ovoj izložbi, koja je postavljena u saradnji Muzeja Jugoslavije i tima koji se bavi proučavanjem socijalizma „Socialism Goes global“ sa Univerziteta Exeter, publici su prikazane fotografije i deo arhivskog fonda Muzeja Jugoslavije, Muzeja afričke umetnosti, kao i privatnih zbirki, koji ilustruju tesne veze predsednika Tita sa Afrikom.

Izložba je otvorena do 3.septembra 2017.

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/07/01/ouverture-dune-exposition-sur-tito-et-lafrique/