AMBASADOR ALŽIRA POSETIO VISOKU TURISTIČKU ŠKOLU

DSC 0406DSC 0410Na inicijativu Društva prijatelja Alžira (DPA), ambasador NDR Alžira u Srbiji i Crnoj Gori, Nj. E. Abdelhamid Šebšub, posetio je Visoku turističku školu (VTŠ), u cilju upoznavanja sa studijskim programima Škole, kao i sa mogućnostima saradnje i partnerstva sa sličnim visokoobrazovnim institucijama turizma u Alžiru. Ovo je bila prilika i da se razmotre predlozi za intenzivnije predstavljanje turističkih potencijala ove najveće zemlje afričkog kontinenta srpskoj javnosti i srpskim poslovnim ljudim iz sveta turizma.

Direktor VTŠ, prof. dr Milan Skakun, upoznao je ambasadora Šebšuba sa istorijom ove najstarije državne obrazovne ustanove za školovanje kadrova u turizmu, koja je osnovana 1967. godine, kao i sa studijskim programima na osnovnim i specijalističkim studijama. Takođe, imajući u vidu bliske prijateljske veze dva naroda, kao i veliko interesovanje studenata za upoznavanjem novih destinacija, Skakun je predložio da se, početkom maja, organizuje predstavljanje turističkih potencijala NDR Alžir, za studente, prijatelje, predstavnike medija i članove DPA u Visokoj turističkoj školi, u okviru programa VTŠ „Ambasadori govore“. Takođe, pozvao je ambasdora Šebšuba, da zajedno rade na pripremi programa business to business, gde bi predstavnici turističke privrede obe zemlje, imali priliku da se u VTŠ međusobno upoznaju, predstave svoje programe i dogovore pravce konkretne saradnje.

Ambasador Šebšub je izjavio da je cilj posete VTŠ, da, od relevatnih stručnjaka za turizam, zatraži podršku za promociju Alžira u Srbiji. Izjavio je da Alžirci mnogo putuju, kao i da je prošlog leta oko milion alžirskih turista boravilo u susednom Tunisu. U tom smislu, smatra da bi Alžirci mogli da putuju i u Srbiju, koju osećaju kao prijateljsku zemlju, i gde bi mogli da upoznaju mnoge prirodne i kulturne lepote. Isto tako, izrazio je nadu da, pored Tunisa, koji je tradicionalna turistička destinacija srpskih turista, i Alžir može biti veoma interesantna destinacija, jer sa mediteranskom obalom od 1.200 kilometara, i hotelima visoke kategorije, uz interesantnu turističku ponudu, može biti zanimljiv za srpske turiste. U tom smislu, podsetio je domaćine, da je Alžir zemlja kontrasta: pustinja Sahara s poznatim turističkim centrom Tamanrasetom na jugu, u kojoj sve više turista putuje radi avanturstičkog turizma i uživanja u pustinjskim pejzažima, zatim visoke planine, na kojima su izgrađeni ski centri. Takođe, alžirski biodiverzitet veoma je različit i privlači zaljubljenike u prirodu. A Alžir je poznat i po kulturnom turizmu, zbog svoje istorije i rimskog, otomanskog, arapskog i franscuskog perioda. Posebno je interesantno, da je sv. Avgustin živeo na teritoriji današnjeg Alžira, pa se razvija i verski turizam. Pored svega, Alžir ima i veliki broj gradova, koji pružaju mogućnosti za razvoj gradskog turizma, gradskih tura, ali i provod i uživanje, posebno za mlađe turiste.
Takođe, izrazio je interesovanje za mogućnost školovanja alžirskih studenata na VTŠ i posebno za specijalističke studije za menadžment u hotelijerstu, koji je u postupku akreditacije.

Upoznao je domaćine da postoji interesovanje radi uvođenja direktne avionske linije između Alžira i Beograda, i da na tome stručnjaci rade, pre svega, na proceni i opravdanosti te saobraćajne veze, ali, najavio je i to, da je dogovoreno da se, u julu ove godine, otvarai avionska linija Alžir-Budimpešta, te da to može biti dodatni podsticaj za turističku razmenu sa Srbijom.

Ambasadora Alžira, Nj. E. gospodina Abdelhamida Šebšuba i predsednika DPA Marka Jelića, primili su direktor VTŠ, prof. dr Milan Skakun, direktor Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju, mr Milenko Đurić i Vladimir Pavković MA, saradnik na poslovima informisanja, izdavštva i promocije.