AMBASADOR ALŽIRA U POSETI ARANĐELOVCU

1 1Narodna biblioteka „Sveti Sava“ u Aranđelovcu, u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira iz Beograda, organizovala je, 6. decembra 2018, promociju knjige „Alžirska hronika – zapisi jednog dopisnika“, Srboljuba Manojlovića. „Alžirska hronika“, u izdanju izdavačke delatnosti Društva prijatelja Alžira, predstavlja zbirku odabranih dopisničkih tekstova, zapisa i putopisa, dugogodišnjeg novinara Tanjuga, koji je, tokom osam godina, izveštavao jugoslovensku javnost o mnogobrojnim društveno-političkim i kultunim događajima u Alžiru i Magrebu. Izvestan broj tekstova prvi put se objavljuje u knjizi. Ovo vredno novinarsko svedočanstvo govori i o velikim izazovima alžirskog društva. Novinar i publicista Srboljub Manojlović, rođen je u Belosavcima, gimnaziju je završio u Aranđelovcu, a jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je u listovima „Mladost“ i „Politika ekspres“ i u novinskoj agenciji Tanjug. Za novinarski rad dobio nagradu novinske kuće „Politika“ 1976. i nagradu „Svetozar Marković“ 1979. godine. Objavio je i nekoliko feljtona i više priloga u časopisima i zbornicima. Bio je član uredništva časopisa „Međunarodni forum“, član je Društva prijatelja Alžira i Saveza antifašista Srbije. Živi i radi u Beogradu.

Promociju u Aranđelovcu, svojim prisustvom, uveličao su Njegova Ekselencija ambasador Alžira, Abdelhamid Šebšub i gospodin Laib Abdelaui, ataše Ambasade Alžira. Pored autora, o knjizi su govorili Zlatoje Martinov, književnik i novinar, i Marko Jelić, predsednik Društva prijatelja Alžira. Odlomke iz knjige čitali su Slobodan Manojlović i Vesna Proković.

Ambasador i saradnici posetili su i lokalnu samoupravu – predsednika Opštine Aranđelovac i njegove saradnike. Na prijemu je bilo reči o postojećim potencijalima, oblicima i mogućnostima saradnje Aranđelovca i Alžira. Predsednik Opštine, Bojan Radović istakao je veliki broj malih i srednjih preduzeća, koji bi bili nosioci razmene roba, proizvoda i ekonomskog povezivanja, kao i uzajamnu turističku promociju između ovog dela Šumadije i najveće zemlje Afrike. Ambasador je zaključio da ovaj grad, nadomak Beograda, ima velike potencijale u poljoprivredi i industriji i da bi trebalo povezati privrednike dve zemlje, kako bi se unapredila saradnja. „Proizvodnja malina i borovnice u Alžiru ne postoji, ali je zato aktuelan ogroman program izgradnje stanova, što otvara mogućnosti izvoza za proizvođače građevinske opreme i za izvođače radova,“ istakao je Šebšub, koji se u Biblioteci obratio i aranđelovačkoj čitalačkoj publici i izrazio zadovoljstvo što se ovo delo predstavlja i van Beograda. Predstavljanje ove knjige izazvalo je veliku pažnju publike, koja je, nizom zanimljivih pitanja, ostvarila interakciju sa gostima.

http://www.politika.rs/scc/clanak/417622/Saradnja-Alzira-i-Arandelovca

https://rtvsunce.com/predstavljanje-knjige-alzirska-hronika-srboljuba-manojlovica/

http://www.rtvsumadija.com/predstavljena-knjiga-alzirska-hronika-zapisi-jednog-dopisnika/

http://www.rtvsumadija.com/promocija-knjige-alzirska-hronika-u-biblioteci/

https://www.youtube.com/watch?v=9nmvAwO9eR0

https://www.facebook.com/pg/narodnabiblioteka.svetisava/photos/?tab=album&album_id=1522509181185996

https://www.youtube.com/watch?v=fKmNfUmWJOM

https://www.youtube.com/watch?v=2tmf08fxeSg

https://www.youtube.com/watch?v=orf-Io0LFSk

https://www.nbssa.rs/predstavljanje-knjige-alzirska-hronika-srboljuba-manojlovica/