ČLANOVI DRUŠTVA PRISUSTVOVALI OTVARANjU 54. LjUBIČEVSKIH KONjIČKIH IGRA

1U Požarevcu, 1. septembra 2017. godine, počele su 54. Ljubičevske konjičke igre. Ovu važnu kulturno-turističku manifestaciju, koja je, kako se procenjuj, po masovnosti i važnosti, treća u Srbiji, svečano je otvorio predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić,  koji je i njen pokrovitelj.

Na poziv gradonačelnika Požarevca, gospodina Baneta Spasovića, svečanom otvaranju prisustvali su i Marko Jelić i Draginja Vlk, predstavnici Društva prijatelja Alžira.

Predsednik Republike Srbije, u svečanom obraćanju, istakao je da su ovogodišnje 54. igre uvod u naredne 55. Ljubičevske konjičke igre, kada će biti velikih promena i da će se do tada uraditi mnogo toga u Požarevcu, rekavši da je čast je danas biti u Miloševom Požarevcu, u gradu u kome je pre 299 godina sklopljen Požarevački mir, između hrišćanskih sila Austrije i Venecije i Otomanskog carstva. U gradu o kojem je po miru, a ne po ratu čuo ceo svet, i možda je to jedan od razloga zbog kojeg je knez Miloš pored Beograda i Kragujevca u Požarevcu počeo da postavlja temelje moderne srpske države. Potencirao je da danas, dva veka kasnije, poučeni Miloševom mudrom politikom, uzdižemo i gradimo Srbiju, koju je Miloš nazvao najlepšim mestom za život, razvijao je braneći sebe, a uvažavajući i poštujući sve druge, rekao je predsednik države.

Poželeo je građanima Požarevca i Braničevskog okruga da, iz godine u godinu, na Ljubičevskim igrama, ali i pre i posle njih, dočekuju sve više gostiju i to, ne samo u Ljubičevu i Požarevcu, već i Viminacijumu, na Srebrnom jezeru, u Golubcu, Žagubici, i drugim mestima ovog kraja, kako bi im pokazali lepote Srbije, upoznali ih a našom tradicijom i  pokazali srpsko gostoprimstvo.

Goste je pozdravio i gradonačenik grada Požarevca, koji je i predsednik Organizacionog odbora 54. Ljubičevskih konjičkih igara.

Ovom događaju prisustvovali su brojni važni gosti, među kojima i Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Reepublike Srbije i ministar za turizam, trgovinu i telekomunikacije, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Popović, ministar bez portfelja, Veroljub Arsić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, te narodni poslanici, predstavnici diplomatskog kora i mnogobrojni gosti.