DAČIĆ: ZAHVALNOST ALŽIRU JER NE PRIZNAJE JEDNOSTRANO PROGLAŠENU NEZAVISNOST КIM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa alžirskim ministrom spoljnih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu, Ahmedom Atafom, i izrazio zahvalnost Alžiru kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše države. „Alžir nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova i Metohije. Alžir je poštovalac principa zaštite granica, odnosno teritorijanog integriteta zemalja i mi smo tu zaista zahvalni. Isto tako, nama je od velikog značaja to što je Alžir izabran za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN i veoma je bitno da u Savetu bezbednosti imamo našeg prijatelja za člana“, izjavio je ministar Dačić.

Ministar Dačić je istakao bitnost višedecenijskog prijateljstva i diplomatskih odnosa koji su uspostavljeni sa Alžirom pre 61 godinu. „Mi smo veoma zainteresovani za dalji razvoj naših bilateralnih odnosa i, u tom pogledu, veoma je bitno da se realizuju posete dvojice predsednika, našeg predsednika Vučića Alžiru i alžirskog predsednika Srbiji. Isto tako, dogovorili smo se da i ja dođem u posetu do kraja godine“, kazao je Dačić.

„Pošto sam poslednji put bio u Alžiru pre devet godina, a mešoviti komitet za saradnju između Alžira i Srbije se ponovo aktivira, na mesto kopredsedavajućeg sa naše strane Vlada Srbije imenovala je ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković, i u tom pogledu je zaista bitno da taj komitet napravi jednu mapu puta kako da se ojača saradnja u raznim oblastima“, izjavio je ministar Dačić.

On je istakao da Srbija u ekonomiji sa Alžirom ima oko 200 miliona dolara spoljnotrgovinsku razmenu i ona svakako može da bude mnogo veća i da su potencijali veliki i u različitim oblastima, uključujući i odbranu, kulturu, prosvetu, sport.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

https://mfa.rs/mediji/vesti/dacic-zahvalnost-alziru-jer-ne-priznaje-jednostrano-proglasenu-nezavisnost-kim