DAN ALŽIRA U SOPOTU – USPEŠNO OTVOREN DAN ALŽIRA U SOPOTU IZLOŽBOM FOTOGRAFIJA STEVANA LABUDOVIĆA

BEOGRAD, SOPOT 24. april – Sinoć je, u Centru za kulturu Sopot, svečano otvorena izložba fotografija „Srpsko vojničko groblje Deli Ibrahim u Alžiru“ istaknutog fotografa i borca alžirske revolucije Stevana Labudovića. U galeriji Centra izložene su fotografije srpskog vojničkog groblja, na kojima počiva više od 300 srpskih vojnika, nastradalih na ovom delu severa Afrike, od rana zadobijenih tokom učešća u Prvom svetskom ratu. Izložba je organizovana u susret stogodišnjice iskrcavanja savezničkih snaga u Prvom svetskom ratu, kao i sećanje na proboj Solunskog fronta.

Na svečanom otvaranju, goste je pozdravila Barbara Tolevska, predsednica Društva prijatelja Alžira koja je govorila o Stevanu Labudoviću, jednom od utemeljivača srpsko-alžirskog prijateljstva. Kako je istakla, Labudović je, kao snimatelj i fotograf Filmskih novosti, bio specijalni izveštavač mnogih novinskih agencija i televizija Jugoslavije i jedan od osnivača Društva prijatelja Alžira. Njegove filmske reportaže o borbama alžirskih revolucionara za svoju nezavisnost obišle su ceo svet. Zato ga „alžirska braća“ smatraju ravnopravnim borcem za oslobođenje ove najveće zemlje afričkog kontinenta. Za izvanredne zasluge za pobedu Alžirske revolucije, Stevan Labudović je dobitnik najznačajnih vojnih i državnih odlikovanja Narodne demokratske Republike Alžir. Jedan je od najznačajnih prijatelja Alžira, a brojna visoka zvanja i mnoge počasti krunisana su i kumstvom sa bivšim predsednikom Alžira Bumedijenom.

Predsednik opštine Sopot Živorad Milosavljević izrazio je veliko zadovoljstvo što je Sopot domaćin predstavnicima veoma prijateljskog, alžirskog naroda, i istako da mu pričinjava veliku čast što je i Stevan Labudović, iako u poznim godinama, prisutan na otvaranju ove značajne izložbe koja pokazuje koliko su dva naroda i bliska i prijateljska. Takođe, predsednik opštine upoznao je publiku da je ambasador Alžira, sa saradnicima i predstavnicima Društva prijatelja Alžira, imao priliku da se u kabinetu predsednika opštine upozna sa privrednicima malih i srednjih preduzeća ovog kraja, kao i da se razgovaralo o potencijalima i mogućnostima za unapređenje privredne saradnje opštine Sopot i kompanija iz Alžira. Predstavnici privrednih subjekata ŽTR Metalna oprema, Privrednim društvom Dijamant mineral doo Sopot iz Nemenikuća, SMTR Metalika Dejan Ivković upoznali su ambasadora sa svojim privrednim aktivnostima i proizvodima. Među proizvodima koji mogu biti interesantni za Alžir, a koji se uspešno izvoze na svetska tržišta su transformatori, mašine za građevinarstvo, oprema za zaštitu od požara. Ambasador je pokazao veliko interesovanje za ove proizvode, ali i za poljoprivredu, voćarstvo i vinogradarstvo, po čemu je ovaj kraj bio veoma poznat pre nekoliko decenija.

Otvarajući izložbu, ambasador NDR Alžir Abdelamid Šebšub, kome je ovo prva poseta nekom mestu u Srbiji od početka mandata na mestu ambasadora, podsetio je na nemerljiv Labudovićev doprinos stvaranju alžirske države i njenoj borbi protov kolonijalizma. Kao posebnu čast izrazio je prisustvo mnogobrojne omladine i izjavio da je dragoceno da priču o alžirskom ratu za nezavisnost, ali i o srpskom vojničkom groblju i Stevanu Labudoviću prikazujemo mladima na kojima ostaje budućnost, jer samo tako možemo očuvati sećanje na zajedničke heroje i istoriju. Šebšub je izrazio jasnu nameru da sa ovim delom Srbije Alžir želi da sarađuje, i da ovu posetu smatra veoma značajnom za upoznavanje sa potencijalima i mogućnostima za privrednu saradnju, koja će obezbediti da se saradnja unapredi i na kulturnom planu.

Direktor Centra za kutluru Suzana Anastasov Marković posle otvaranje izložbe, pozvala je goste na degustaciju čuvenog alžirskog vina, i alžirskih urmi, za koje se veruje da su najbolje na svetu, a ambasadoru je uručila knjigu putopisa o Srbiji.
Realizaciju izložbe omogućilo je Društvo prijatelja Alžira u saradnji sa Centrom za kulturu Sopot, i uz podršku Ambasada Demokratske Narodne Republike Alžir.

Društvo prijatelja Alžira, osnovano 2002. godine, okuplja mnogobrojne Srbe koji su podržali borbu za oslobođenje alžirsklog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba.

Društvo ima za cilj da svim svojim aktivnostima pomogne uspostavljanju saradnje u mnogim oblasti između dve zemlje, ali i da doprinese jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa i saradnji između dveju tradicionalno prijateljskih zemalja

http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1665056
 
http://www.dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/5775-dan-al%C5%BEira-u-sopotu
 
http://www.czksopot.org.rs/index.php/10-najave/164-2015-04-21-08-05-57
 
http://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Dan-Alzira-u-Sopotu-2.html
 

http://www.ambalgserbia.rs/cms/view.php?id=23385