ДАН АЛЖИРА У TОПОЛИ – ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА СТЕВАНА ЛАБУДОВИЋА

„Српско војничко гробље Дели Ибрахим у Алжиру“

Plakat Dan Alzira u Topoli i izlozba Stevana Labudovica Srpsko vojnicko groblje Deli Ibrahim programДруштво пријатеља Алжира, у сарадњи са Културним центром Топола, и уз подршку Амбасаде Демократске Народне Републике Алжир, организoвало је, током традиционалне туристичке манифестације „Опленачка берба“, Дан Алжира у Тополи. Свечано отварање манифестације било је уприличено 9. октобра 2015. године у 15 часова, у Карађорђевом конаку, где је изложена изложба фотографија „Српско војничко гробље Дели Ибрахим у Алжиру“, истакнутог фотографа и борца Алжирске револуције Стевана Лабудовића.  Изложба је организована у знак сећања на страдале и рањене српске војнике приликом пробоја Солунског фронта, као и у сусрет стогодишњици искрцавања савезничких снага.

Изложбу је, у присуству многобројних локалних званичника, бројних званица и гостију, отворио Драган Јовановић, народни посланик и председник Скупштине општине Топола. Госте су поздравили Његова Екселенција Абделамид Шебшуб, амбасадор ДНР Алжира, и Марко Јелић, в. д. председника Друштва пријатеља Алжира, а изложби је присуствовао и аутор фотографија Стеван Лабудовић.
Изложба је отворена до 1. новембра 2015. године, када се обележава дан када је алжирски Фронт за национално ослобођење, 1. новембра 1954. године, започео рат за независност своје земље, у историји познат као Алжирски рат за независност.

Стеван Лабудовић је фотограф и сниматељ „Филмских новости“, специјални извештач многих новинских агенција и телевизија Југославије. Његове филмске репортаже и фотографије о борбама алжирских револуционара за своју независност обишле су цео свет. Зато га „алжирска браћа“ сматрају равноправним борцем за ослобођење ове највеће земље афричког континента. За изванредне заслуге за победу Алжирске револуције, Лабудовић је добитник најзначајних војних и државних одликовања Народне Демократске Републике Алжир, и један од најзначајних пријатеља Алжира, о чему сведоче бројна висока звања, крунисана кумством са бившим председником Алжира Бумедијеном.

Његова камера, оригинални филмови и фотографије изложени су у сталној поставци војног музеја у Алжиру, а нове генерације Алжираца о њему уче у школској лектири из историје.
Друштво пријатеља Алжира, основано 2002. године, окупља и многобројне пријатеље Алжира из наше земље, који су подржали борбу за ослобођење алжирског народа, као и многе пословне људе и дипломате који су радили у овој земљи Магреба.
Друштво настоји да, својим активностима, помогне успостављању сарадње у многим области између две земље, али и допринесе јачању и развоју политичких и економских односа између двеју традиционално пријатељских земаља.
http://sumadijapress.co.rs/topola-dan-alzira/
http://www.turistickisvet.com/vesti/turizam/dan-alzira-u-topoli-9-oktobra.html
http://www.naslovi.net/2015-10-07/sumadijapress/topola-dan-alzira/16669027
http://www.vesti.rs/Vesti/Topola-Dan-Alzira-2.html
http://www.topola.com/oplenacka_berba_15.html
http://www.danas.rs/danasrs/ukratko/oplenacka_berba_od_9_do_11_oktobra.83.html?news_id=98994