DAN ALŽIRA U VISOKOJ TURISTIČKOJ ŠKOLI: ALŽIR – ZEMLjA SA MNOGO LICA

Ambasada DNR Alžir u saradnji sa Visokom turističkom školom strukovnih studija, i uz podršku i inicijativu Društva prijatelja Alžira, organizovala je 26. aprila 2017. godine, u Visokoj turističkoj školi, u Beogradu, dan posvećen turističkim potencijalima Alžira i merama, koje je Vlada Alžira preduzela, u cilju razvoja sektora turizma.

Na temu „Alžir – zemlja sa mnogo lica“ ambasador Alžira u Beogradu, Nj. E. gospodin Abdelhamid Šebšub, govorio je pred više od 300 prisutnih, među kojima su bili brojni predstavnici turoperatera, turističkih agencija, specijalizovih medija, kao i predstavnici diplomatskog kora, akreditovani u Srbiji. Predavanju je najviše prisustvovalo studenata Visoke turističke škole.

Kroy power-point prezentacijy, podsetio je na hiljadugodišnju istoriju Alžira, zemlje otvorene prema Sredozemlju i sa korenima u Africi, zemlje na raskršću mnogih civilizacija, koje su obogatile njegovu kulturu i istoriju.

Takođe, istakao je da je Alžir zemlja sa hiljadugodišnjom istorijom, ogromnom teritorijom, raznolikošću klimatskih zona, autentičnom kulturom i bogatom kulinarskom tradicijom, te da može da zadovolji očekivanja i najprobirljivijeg gosta.

Govorio je i o glavnim pravcima razvoja ovog sektora, koji se realizuju kroz sprovođenje Master plana razvoja turizma „SDAT“ 2030, koji predstavlja referentni strateški okvir politike Alžira u oblasti turizma.

Prisutni su mogli da se upoznaju sa Alžirom i kroz projekciju video filma Nacionalne turističke organizacije (ONAT) „Alžir, zemlja sa mnogo lica“, kao i kroz izložbu fotografija glavnih turističkih lokaliteta u zemlji.

U razgovoru, prisutni, među kojima je većina priznala da je, po prvi put, otkrila bogatstvo i turistički potencijal Alžira, nisu krili svoje divljenje.

Operateri koji rade u turizmu su, takođe, izrazili interesovanje za uspostavljanje poslovnih veza sa svojim alžirskim kolegama, radi organizovanja turističkih poseta u oba smera.

Gospodin Šebšub je učesnicima pružio uveravanje da su službe ambasade spremne da pojednostave i olakšaju proceduru izdavanja turističkih viza, i podsetio na to da je kompanija Air Algerie, septembra prošle godine, otvorila direktan let Budimpešta–Alžir, što će olakšati prevoz turista sa Balkana ka Alžiru, a sve u očekivanju otvaranja direktne linije Beograd–Alžir.

Na pitanja iz publike o bezbednosti u regionu, ambasador Šebšub je istakao da u Alžiru vladaju stabilnost i sigurnost, odbacivši tendenciozno pojednostavljene obrasce, kojima se služe pojedini mediji.

U tom kontekstu, ukazao je i na najnoviji izveštaj Svetskog ekonomskog foruma, u kome je, kada se radi o bezbednosti, Alžir bolje rangiran od pojedinih zemalja, koje važe za vodeće svetske destinacije.

Ova manifestacija je imala veliki odjek u srpskoj javnosti, a lokalni mediji su joj posvetili značajnu pažnju.

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=326256
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2714678/alzir-razmatra-ukidanje-viznog-rezima-za-drzavljane-srbije.html
http://www.ambalgserbia.rs/rs/2017/04/29/dan-alzirskog-turizma/
http://www.ambalgserbia.rs/2017/04/29/journee-sur-le-tourisme-en-algerie/
https://www.turistickisvet.com/vesti/turizam/alzir---zemlja-sa-hiljadu-lica.html
http://www.visokaturisticka.edu.rs/v41_album2.php?alb=AL%C5%BDi17&own=borko
http://www.vesti.rs/Drustvo/Alzir-razmatra-ukidanje-viznog-rezima-za-drzavljane-Srbije.html
https://www.dnevnik.rs/drustvo/razmatra-se-ukidane-viznog-rezima-za-drzavlane-srbije-26-04-2017
http://www.alo.rs/ova-africka-drzava-ukida-vize-za-srbe/104822
http://www.bktvnews.com/info/drustvo/ukida-se-vizni-rezim-za-drzavljane-srbije-koji-planiraju-da-putuju-u-ovu-zemlju/105520
http://www.ekapija.com/website/sr/page/1742027/Al%C5%BEir-ukida-vize-za-dr%C5%BEavljane-Srbije?
http://www.naslovi.net/2017-04-26/rts/alzir-razmatra-ukidanje-viznog-rezima-za-drzavljane-srbije/19921594
http://opozicionar.com/2017/04/26/alzir-razmatra-ukidanje-viznog-rezima-za-drzavljane-srbije/
http://www.glavnevesti.com/srbija/1552996/Ova-africka-drzava-ukida-vize-za-Srbe
http://www.diplomacyandcommerce.rs/algerian-tourism-day/

algeria-poster