GENERALNI DIREKTOR OPERE U ALŽIRU POSETIO SRBIJU

1Generalni direktor Nacionalne opere u Alžiru Nur Edin Saudi bio je gost Narodnog pozorišta u Beogradu.

Posle uspešnih razgovora, vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić i direktor Nacionalne opere iz Alžira Nur Edin Saudi, potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji između dve institucije, u prisustvu ambasadora Alžira u Srbiji Abdelhamida Šebšuba.

Sporazum podrazumeva kooprodukcije, razmene predstava, ansambala i solista, kao i međusobnu tehničku pomoć i saradnju.

2„Potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Operom grada Alžira smatramo neobično važnim za razvoj srpske opere i baleta, koji će imati jedan izuzetan prijateljski prostor. S druge strane naši prijatelji iz Alžira će sa svojim ansamblima, orkestrima i solistima biti dobrodošli na scenama Narodnog pozorišta u Beogradu“, istakla je Vujić.

Saudi je kazao da je počastvovan i veoma ponosan, što je u prilici da potpiše prvi protokol o saradnji Nacionalne opere Alžira sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

„Nadam se da će ova saradnja imati pozitivne efekte na alžirsku Operu, koja je mlada institucija i ima tri ansambla – simfonijski, baletski i ansambl tradicionalne muzike“, izjavio je Edin Saudi.

On je rekao da s nestrpljenjem očekuje da vidi reakcije srpske publike na tradicionalne plesove i muziku Alžira, koje će predstaviti i pozvao upravnicu Vujić da poseti Alžir od septembra ove godine.

Nur Edin Saudi je obišao nekoliko institucija kulture u Beogradu, sa čijim direktorima je razgovarao o mogućnostima saradnje.

Društvo prijatelja Alžira je, poslednjeg dana boravka u Srbiji, organizovalo susret sa direktorom Saudijem, na kojem su prisustvovali primadona Jadranka Jovanović, profesor Nikola Rackov, generalni sekretar Društva, Draginja Vlk i predsednik Društva, Marko Jelić. Ovom prilikom, domaćini su uručili Saudiju, prigodan poklon.

Izvori:

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=485276

http://tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=f&&GalID=408913

https://www.krstarica.com/zivot/kultura/np-i-opera-iz-alzira-potpisali-sporazum-o-saradnji/