GOSTOVANjE U ŽIKINOJ ŠARENICI

Povodom uspešnog završetka diplomatske misije u Srbiji, ambasador DNR Alžir Nj. E. Abdekader Mesdua, sa suprugom Aminom, i članovi Društva prijatelja Alžra (DPA) Ivanom Cvetković i Markom Jelićem, gostovali su, na poziv urednika i voditelja Žike Nikolića, u subotu, 20. decembra 2014. godine, u veoma popularnoj i najgledanoj emisiji „Žikina šarenica“ na nacionalnoj televiziji RTS 1.


Ambasador Mesdua je izjavio da je, zahvaljujući prijateljima u Srbiji, i naporima koje su činili i Srbija i Alžir, njegov mandat trajao gotovo šest i po godina, i da je za to vreme sagrađena nova, moderna ambasada, odnosno „pametna kuća“, objaljena je knjiga arhivskih dokumenata, obnovljeni mnogi kontakti i stvoreni uslovi za značajno unapređenje ekonomskih odnosa. S druge strane, intenzivirani su kontakti u kulturi, tako da je u Beogradu, nedavno, prvi put postavljena alžiska monodra „Fatma“, a Srbija je predstavljena je na VI međunarodnom pozorišnom festivalu u Bežaji, u Alžiru.
O živom svedoku alžirske revolucije, legendarnom kamermanu Stevanu Labudoviću, koji je sa predsednicom Društva prijatelja Alžira Barbarom Tolevskom, specijalni gost Festivala angažovanog filma, govorio je novinar Marko Jelić, član DPA, dok je Ivana Cvetković, član DPA, govorila o istoriji Društva, aktivnostima i kutlurnoj saradnji.
Na kraju gostovanja, supruga ambasadora Amina Mesdua, govorila je specijalitetima alžirske kuhinje, poseno i kus-kusu, kao i začinima po kojima je ova kuhinja posebna. Dok je ambasador ukazao na ažirske urme, za koje važi da su najbolje.
Snimak gostovanja možete pogledati na sledećem linku:
https://www.youtube.com/watch?v=A8j3mwsilfI