IZLOŽBA FOTOGRAFIJA STEVANA LABUDOVIĆA SRPSKO VOJNIČKO GROBLjE U ALŽIRU, DELI IBRAHIM

thumbizlozba– Sinoć je Društvo prijatelja Alžira u saradnji sa Gradskom opštinom Vračar svečano otvorilo izložbu fotorgafija „Srpsko vojničko groblje Deli Ibrahim u Alžiru“, istaknutog fotografa, borca alžirske revolucije, i našeg sugrađanina Stevana Labudovića. Na ovom groblju sahranjeni su posmrtni ostaci srpskih vojnika, ranjenih prilikom proboja Solunskog fronta. Na izložbi su govorili dr Milica Blagojević, predsednica skupštine opštine Vračar, Radoslav Nedić, bivši ambasador Srbije u Alžiru, Miloje Popović, publicista i Njegova Ekselencija Abdelkader Mesdua, ambasador Alžira.

Ambasador Nedić je izjavio da je i lično doprineo da se ovo groblje restauriše, jer je i sam izdvajao deo svoje ambasadorke plate tokom svog mandata u tu svrhu, kao i da se može reći da je Alžir bratska zemlja Srbiji.

Ambasador Abdelkader Mesdua istako je da je Labudovićev doprinos alžirskoj revoluciji nemerljiv, i da Alžir nikada neće zaboraviti ono što su i Labudović i Jugoslavija učili za podršku borbi za alžirku nezavisnost, kao i da je Labudović najveći Alžirac među Srbima, i da je dobitnik dva najveća alžirska državna odlikovanja, mada su njegove zasluge mnogo veće. Veoma je zanimljivo da je Labudović umesto ponude alžirske države da mu kupi rezidentni objekat u Beogradu, zatražio da, umesto toga, ostane doživotni prijatelj sa alžirskim narodom. I danas, u poznim godinama, Labudović je česti gost Alžira.

Otvaranju izložbe, pored mnogih gostiju, prisustvovali i ambasadori Palestine, Irana, Tunisa, Maroka, Kube, Nigerije, Iraka i Libana kao i članovi Društva prijatelja Alžira.

Izložba će trajati do 15. decembra 2013. godine. Ulaz je slobodan. Društvo prijatelja Alžira, osnovano 2002. godine, okuplja mnogobrojne Srbe koji su podržali borbu za oslobođenje alžirsklog naroda, kao i mnoge poslovne ljude i diplomate koji su radili u ovoj zemlji Magreba.

Društvo ima za cilj da svim svojim aktivnostima pomogne uspostavljanju saradnje u mnogim oblasti između dve zemlje, ali i da doprinese jačanju i razvoju političkih i ekonomskih odnosa i saradnji između dveju tradicionalno prijateljskih zemalja.


Galerija slika