NENAD JOKSIMOVIĆ, GRADSKI ODBORNIK GRADA ZRENjANINA: ZRENjANIN ĆE SARAĐIVATI SA ALŽIROM

1Povodom 1. novembra 2017. godine i obeležavanja 63. godišnjice početka rata za nacionalno oslobođenje – nacionalnog dana Alžira, podsećamo se uspostavljanja kontakata Beograda i Zrenjanina.

Mladi odbornik u skupštini grada Zrenjanina, Nenad Joksimović prisustvovao je, u decembru prošle godine, na poziv Društva prijatelja Alžira i Ambasade Alžira, proslavi 90. rođendana Stevana Labudovića, zaslužnog građanina Narodne Demokratske Republike Alžir i učesnika Alžirskog rata za nacionalno oslobođenje. Tom prilikom ostvario je prve kontakte, zahvaljujući svom sugrađaninu Strahinji Bukviću, učlanio se u Društvo prijatelja Alžira, i pokrenuo inicijativu da se Ambasada Alžira i Društvo prijatelja Alžira zbliže sa Zrenjaninom, a da se, kroz tu saradnju, otvore vrata ovog grada, kako bi pokazao turistističke potencijale grada Zrenjanina i okoline, ali i predstavio potencijale za moguće investitore, jer njegov grad za to pruža mnogobrojne mogućnosti.

I tako je delegacija Ambasade Alžira i Društva prijatelja Alžira posetila štand Turističke organizacije grada Zrenjanina na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, gde su se gradonačelnik grada Zrenjanina i ambasador Alžira upoznali i razmotrili pravce moguće saradnje.

Zahvaljujući uspostavljenom kontaktu, i Joksimovićevoj inicijativi i angažovanju, ali pre svega, razumevanju i dobroj volji gradonačelnika grada Zrenjanina Čedomira Janjića i njegovog tima, 3. marta 2017. godine, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu, održan je koncert Rede Sike, jednog od vodećih alžirskih muzičara i njegovih prijatelja muzičara Mohameda Mehdija Ferhata i Mehdija Lafuija. U koncertnoj sali pozorišta, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, izvođena je tradicionalna i moderna alžirska muzika, kao i neki od svetskih hitova. Tom prilikom, u ime ambasade je prisustvovao prvi sekretar Mahmud Sahnun, a predsednik Društva prijatelja Alžira Marko Jelić, u znak zahvalnosti na iskazanoj dobroj volji, i organizaciji koncerta, poklonio je gradonačelniku Zrenjanina alžirski bernus (jedan ododevnih predmeta nacionalne odeće – plašt), bele boje, što po alžirsko-arapskoj tradiciji, dobijaju prijatelji Alžira.

Pored koncerta, koji je zasigurno bio događaj o kojem će se dugo pričati, kao prethodnica, iste večeri, u organizaciji Udruženja turističkih vodiča u Zrenjaninu i Društva prijatelja Alžira, a na inicijativu i zalaganje članova upravnog odbora tog Udruženja Jaroslava Stevanova i Strahinje Bukvića, priređena je promocija drugog izdanja knjige „Sećanja na Alžir“ Aleksandre Vojinović, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Promocija ove knjige, koju je objavila zrenjaninska izdavačka kuća „Sezambuk“, ispunila je galeriju Muzeja, a kroz mnogobrojne fotografije i priče autorke i putopisca Sonje Lapatanov, Zrenjanincima je Alžir postao bliži.

Iako je naizgled, prezentacija alžirske kulture bila premijerna, Zrenjanin i Alžir imaju svoju vezu i priču iz istorije. Naime, prijateljska saradnja Zrenjanina i Alžira datira još od kraja 1958. godine, dok se Alžir borio za nezavisnost, uz svesrdnu podršku Jugoslavije, kada je poluprofesionalna folklorno-pozorišna grupa FLN (Fronta za nacionalno oslobođenje) „Ka svetlosti“, u okviru petnaestodnevne turneje po Jugoslaviji, održala predstavu, pored desetak gradova, i u Zrenjaninu. Tada su izvedene igre i pesme i prikazi iz života alžirskog naroda, a Alžirci su bili toplo primljeni – priređivani su im prijem i večera.

Ovaj kulturno-umetički događaj zbližio je Zrenjanin i Alžir, te je tako, krajem maja ove godine, ambasador Alžira Nj. E. Abdelhamid Šebšub sa saradnicima, posetio Zrenjanin i imao zvanični susret sa gradonačelnikom Zrenjanina, Čedomirom Janjićem, sa ciljem razmatranja mogućnosti saradnje.

A tim tragom, grad Zrenjanin su tokom jula posetili i palestinski ambasador i kulturno-umetnička grupa iz Palestine, i tokom zvaničnog susreta ambasadara države Palestine, Nj. E. Muhameda Nabhana i gradonačelnika Zrenjanina, Čedomira Janjića potvrđena je spremnost da se i sa ovom arapskom državom uspostavi saradnja i još jednom potvrdi prijateljstvo. Takođe, zajednički zaključak dvojice zvaničnika je da se u budućem periodu organizuje i sastanak arapsko-afričke grupe ambasadora gradu Zrenjaninu, kako bi razmotrili pravce saradnje.

Tako je Nenad Joksimović, kao gradski odbronik grada Zrenjanina, povezao Zrenjanin i Alžir, kao i ambasadu Alžira, Društvo prijatelja Alžira, alžirske muzičare sa svojim gradom. Ta saradnja je uspostavila čvrste kontakte, ali i inicirala kontakte sa Palestinom i najavilo saradnju sa arapsko-afričkom grupom ambasadora. Njegova želja je da Zrenjanin stekne mnogobrojne prijatelje, ali i da Zrenjanin bude mesto njihovog većeg interesovanja. Jer novo radno mesto, nova fabrika, nova proizvodnja cilj je svake lokalne samouprave, ali i odgovornog pojedinca, koji želi ne samo dobro svom gradu ili kraju, već i dugogoročno partnerstvo i prijateljstvo sa mnogim narodima sveta, u kojima Srbija, kao naslednica bivše Jugoslavije, ima veliki broj prijatelja.