NOVO IZDANjE DRUŠTVA „ALŽIR-BEOGRAD: JUBILEJ PRIJATELjSTVA 1962–2017“

12Društvo prijatelja Alžira obaveštava javnost da je, uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ambasade Alžira u Beogradu, objavljena knjiga „Alžir-Beograd: jubilej prijateljstva 1962–2017“. Izdavanjem ove knjige, Društvo se pridružilo svečanom obeležavanju velikog jubileja, 55. godišnjice od pobede Alžirske revolucije, i sticanja alžirske nezavisnosti.

Knjiga, koja je posvećena odnosima Srbije i Alžira, u stvari je zbornik naučnih, stručnih i novinarskih priloga o političkim, diplomatskim, istorijskim, kulturnim, obrazovnim, filmskim, i publicističkim doprinosima i saradnji dve zemlje, sadrži radove, koje su eminentni istoričari, diplomati, reditelji, publicisti i novinari, opisali bogatstvo i značaj prijateljskih odnosa dve zemlje. Radi se o tekstovima, koje su autori izložili na simpozijumu o uticaju alžirske oslobodilačke borbe na procese dekolonizacije u svetu, održanom 2004. godine, u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, a objavljeni su u publikaciji „Alžir 1954–2004“, u izdanju Društva prijatelja Alžira, kao i tekstove sa naučne Konferencije o jugoslovensko-alžirskim odnosima u periodu od 50-ih do 80-ih godinama prošlog veka, održane u Alžiru, 27. januara 2013. godine, objavljene u Zborniku „Jugoslavija–Alžir“, u izdanju Arhiva Jugoslavije, institucije kulture od nacionalnog značaja.

Dakle, to su radovi o jugoslovensko-alžirskim odnosima tokom alžirskog rata za nacionano oslobođenje, kao i odnosi dve zemlje po stivanju alžirske nezavisnosti, zatim odnosi Jugoslavije, Alžira i arapskog sveta, od 954 do 1973, odnosa Jugoslavije, Alžira i nesvrstanih zemalja i velikih sila u hladnom ratu od 1954. do 1962. godine, kao i studentima iz Alžira u Jugoslaviji u periodu od 1958 do 1965. godine.

U ovom izdanju nalaze se i radovi o jugoslovensko-francuskim odnosima tokom Alžirskog rata za nezavisnost, prvoj poseti predsednika Josipa Broza Tita DNR Alžiru 1965 godine, i „Filmskim novostima“, kao filmskoj diplomatiji, s posebnim osvrtom na Stevana Labudovića, snimatelja i „filmsko oko Alžirske revolucije“, koji je, kao lični prijatelj mnogih boraca, kao kum nekadašnjeg predsednika Alžira Huari Bumedijena, i blizak prijatelj aktuelnog predsednika Alžira, Abdelaziza Buteflike, i sam svedok, istinskog prijateljstva jugoslovenskog, odnosno srpskog, i alžirskog naroda.

S obzirom na to da je Jugoslavija pružila značajnu podršku antikolonijalnoj borbi alžirskog naroda, kao i da je saradnja dve zemlje, po sticanju nezavisnosti, bila veoma sadržajna i svestrana, knjiga je podsećanje na prijateljske odnose i odnose punog uvažavanja i razumevanja, sa ciljem očuvanja svetskog mira.

Izražavamo zadovoljstvo zbog toga što su se, u ovoj knjizi, našli eminentni autori: prof. dr Ljubodrag Dimić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, dr Dragan Bogetić, docent dr Aleksandar Životić, dr Dragomir Bondžić, dr Jovan Čavoški, dr Dragan Petrović, Dejan Đ. Ristić, dr Mila Turajlić, ambasadori dr Milan Šahović, Danilo Milić, alžirski ambasador Mulud Hamai, Patrik Amoah-Ntim, dr Fara Milimono, kao i novinar i diplomata Miloje Popović.

Zahvaljujemo v. d. direktoru Arhiva Jugoslavije, Miladinu Miloševiću, na prijateljskoj pomoći, tokom priprema ove knjige; v. d. direktorki Muzeja Jugoslavije, Nedi Knežević, za ustupanja arhivskih fotografija za priloge ove knjige, i porodici Varda, na angažovanju, tokom priprema za štampu ove knjige. Značajan doprinos pružili su i članovi organizacionog i uređivačkog odbora Draginja Vlk, Ivana Cvetković, Milan Varda i Veljko Veličković, na čemu im takođe neizmerno zahvaljujemo.

Posebno zahvaljujemo ministru za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Republike Srbije, gospodinu Zoranu Đorđeviću na uspešnoj saradnji i ambasadoru Alžira, Nj. E. Abdelhamidu Šebšubu, koji snažno i posvećeno doprinosi održavanju i unapređivanju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Zahvaljujemo svima, koji su iskazali veliko razumevanje i pružili značajnu podršku za izdavanje ove knjige, u godini alžirskog jubileja, posebno Energoprojektu-Hidroinženjeringu.

Pozivamo vas da, i Vi, prijatelji Alžira i čitaoci ovog veb sajta, pružite doprinos našim naporima da obeležimo ovaj značaj jubilej, tako što ćete kupite knjigu.

Knjigu možete poručiti na e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli. ili na telefon 064/28-46-889.