OBELEŽEN 5. JUL, DAN NEZAVISNOSTI NDR ALŽIR

Alzirska zastavaZajednicka fotografijaPovodom 5. jula, Dana nezavisnosti Narodne Demokratske Republike Alžir, i povodom proslave Ramazanskog Bajrama, ambasada ove najveće zemlje afričkog kontinenta, u rezidenciji ambasadora, priredila je svečani prijem.

Ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub, pozdravljajući okupljene, napomenuo je da se danas obeležava 5. jul, istorijski dan, Dan nezavisnosti, pre svega, kao podsećanje na oslobodilački rat, sa ciljem da se oda pošta senima hrabrih alžirskih boraca.

Među najvažnijim gostima svakako je bio i Stevan Labidović, istaknuti snimatelj i fotograf Alžirske revolucije. Povodom prisustva Labudovića, ambasador Šebšub je rekao: „Posebnu počast želim da, ovom prilikom, odam Stevanu Labudoviću, koga ne treba predstavljati i za koga je, kao što dobro znate, ovaj dan podjednako važan kao i za svakog Alžirca“.

Politika 6. julPovodom Dana nezavisnosti, ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub i izaslanik odbrane Alžira Ahmed Budra, uručili su činove unapređenja, alžirskim oficirima, koji su na usavršavanju u Srbiji. Ambasador je nagalasio: „Posebno mi je drago da u ovom istorijskom danu vidim i ovde prisutne, naše oficire. Njihovo prisustvo nas čini ponosnima i budi sećanje na naše hrabre borce Nacionalno oslobodilačke armije (FLN), čiji su oni dostojni naslednici“.

Alžirska revolucija, kao jedan od najvećih i najznačajnijih događaja u XX veku, trajao je od 1954. godine, kada je Front nacionalnog oslobođenja (FLN) započeo gerilski, Alžirski rat za nezavisnost, koji je, posle gotovu deceniju žestokog rata, uspeo da pobedi francusku okupaciju, do 5. jula 1962. godine, kada je izborio nezavisnost. Ovo je bila pobeda, ne samo alžirskog naroda za svoju slobodu, već i pobeda nad kolonijalizmom, i bila je snažan pokretač za borbu mnogih afričkih naroda za slobodu.

Prijemu su prisustvovali članovi alžirske zajednice u Srbiji, diplomati Ambasade NDR Alžira, i članovi uprave Društva prijatelja Alžira, koji su uživali u degustaciji alžirskih specijaliteta, uz zvuke tradicionalne alžirske muzike.

Marko JELIĆ

http://www.dobrevesti.rs/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/item/7320-obele%C5%BEen-dan-nezavisnosti-al%C5%BEira

http://www.ambalgserbia.rs/rs/2016/07/11/proslava-5-jula-u-beogradu/


Govor ambasadora NDR Alžir, Nj. E. Abdelhamida ŠEBŠUBA