OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN „ŽIVETI ZAJEDNO“

DSC 0855Povodom prvog obeležavanja Međunarodnog dana „Živeti zajedno“, koji je na inicijativu Alžira ustanovljen 8. decembra 2017. rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Nj. E. Abdelhamid Šebšub, ambasador Alžira u Beogradu održao je, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a u prisustvu članova diplomatskog kora i mnogobrojnih studenata, predavanje o iskustvima Alžira na planu nacionalnog pomirenja i promovisanja mira i tolerancije.

DSC 0842Otvarajući skup, profesor dr Vlada Petrov, v. d. dekana Pravnog fakulteta podsetio je da je „kultura mira osnova ne samo ove rezolucije već i moderne pravne civilizacije koja crpi svoje korene u prirodnom pravu, jednakosti, slobodi, pravdi i toleranciji“.

Napomenuo je da je obeležavanje ovog dana prilika sa se promoviše i novoosnovani Centar za međuverski i međukulturni dijalog na čijem se čelu nalazi profesor Pravnog fakulteta dr Branko Rakić.

DSC 0843Ambasador Alžira je podsetio na principe i ciljeve ove alžirske inicijative, ukazujući da se ona temelji na nekoliko faktora: geografskom položaju njegove zemlje koja se nalazi na raskršću više civilizacija, njenoj istorija koju su obeležile ličnosti poput svetog Avgustina ili Emira Abdelkadera, ljudi koji su radili u prilog miru i sklada među ljudima i konačno, na iskustvu koje je Alžir stekao poslednjih godina kako na planu promovisanja nacionalnog pomirenja u zemlji, tako i na planu deradikalizacije i borbe protiv ekstremizma.

Ambasador Šebšub je govorio o etapama u sprovođenju politike nacionalnog pomirenja kao i o merama koje su preduzete u okviru primene Povelje nacionalnog pomirenje, koja je usvojena referendumom, 2005. godine.

Konferencija je pobudila veliko interesovanje studenata. Odgovarajaću na brojna pitanja koja su studenti postavili, ambasador je dao dodatna pojašnjenja o ovoj temi.

Minutom ćutanja prisutni su odali poštu palestinskim žrtvama koje su pale proteklih dana.