ODRŽANO PREDAVANjE ZORANA MALIĆA O ALŽIRSKOJ PRIVREDI

Društvo prijatelja Alžira, u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, organizovalo je, u četvrtak, 26. januara 2017. godine, predavanje Zorana Malića, menadžera za poslovni razvoj, u preduzeću SGS u Beogradu, o „Alžirskoj ekonomiji – stanju i perspektiva“.

Predavač Zoran Malić upoznao je zainteresovane o društveno-političkim okolnostima razvoja alžirskog društva, kroz pregled najznačajnijih istorijskih događaja, posebno u posednjih dve decenije, zatim o vezama Alžira i Francuske, posebno o alžirskoj dijaspori. Uz to, upoznao je publiku o geografskom položaju i ekonomiji, i ekonomskoj politici, industriji, deviznim rezervama: budžetu;  procesu privatizacije; saradnji sa Evropskom unijom; petrohemiji, kao najvažnijoj privrednoj aktivnosti u zemlji; poljoprivredi; proizvodnji urmi, vina; industriji ribarstva; tekstilnoj i modnoj industriji; autoindustriji; turizmu i njegovim izvanrednim potencijalima; trgovini i marketingu; kineskom prisustvu u Alžiru; ekonomskoj saradnji sa Italijom, kao i sa zemljama Balkana; svetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESKO-a, kao i o stepenu korišćenja društvenih mreža.

Imajući u vidu da je preduzeće SGS Beograd, čiji je predavač zaposleni, jedina  ovlašćena komapnija da kontroliše robu u izvozu iz Srbije na alžirkoj tržište, bez obzira na to koje su tarifne pozicije, ovo je bila prilika da se zainteresuju svi koji to žele, kako da posluju u Alžiru.

Predavač je, na kraju predavanja, citirao i reči Svetog Avgustina, čuvenog hrišćanskog teologa i filozofa, koji je u IV veku bio biskup u tadašnjem rimskom gradu Hippo Regius, današnjoj Anabi, da je „Alžir skrivena duša Mediterana“.

Predavanje o alžirskoj ekonomiji bilo je svestrano upoznavanje sa alžirskom privredom, mogućnostima za investiranje. Pored brojnih informacija o alžirskoj istoriji, društveno-političkom uređenju, ekonomskoj politici, kao i potrebama na alžirskom tržištu, Malić je, sažeto, predstavio sve potencijale alžirske ekonomije, ali i kritički se osvrnuo na mnoge probleme alžirskog tržišta.

Predavanju je, pored mnogobrojnih članova Društva, prijatelja, i predstavnika kompanija koje posluju u Alžiru, prisustvovao i ambasador Alžira, Nj. E. Abdelhamid Šebšub, koji je, u delu diskusije, izneo, na pojedine delove predavanja, drugačije podatke i izvore, ali i osvrnuo se na pojedine ocene predavača.

U okviru različitih državnih organa, Zoran Malić se više od 20 godina bavio bilateralnom ekonomskom saradnjom sa zemljama Azije, Afrike, Evrope i Dalekog istoka. Sada se bavi analizom stranih tržišta, u preduzeću SGS Beograd, u funciji podrške srpskom izvozu.
SGS Beograd je deo švajcarske SGS grupe, vodeće svetske kompanije u oblasti kontrole, ispitivanja, monitoringa i sertifikacije. Grupa posluje od 1878. godine, zapošljava 85.000 stručnjaka u 1800 predstavništava i sopstvenih laboratorija širom sveta.

Zahvaljujući ambasadoru Alžira, druženje se nastavilo uz alžirsko vino i alžirske urme, za koje se veruje da su najbolje na svetu.

http://www.dobrevesti.rs/%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/item/8082-al%C5%BEirska-privreda-stanje-i-perspektive

http://www.vesti.rs/Dobre-vesti/Alzirska-privreda-stanje-i-perspektive-2.html

Pozivnica 26 januar 2017 email v2