OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „ALŽIR – BISER MAGREBA“ U KULTURNOM CENTRU KIKINDA

U Kultunom centru Kikinda otvorena je, 27. maja 2022. godine, izložba fotografija „Alžir – biser Magreba“, umetničkog fotografa, Vladimira Lukača, kojom predstavlja svoje fotografske impresije ove najveće države afričkog kontinenta. Svečanom otvaranju, pored autora, prisustvovali su ambasador Narodne Demokratske Republike Alžira u Srbiji, NJ.E. Fatah Mahraz i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, koji je, tom prilikom, istakao da izložba ima posebnu vrednost, s obzirom na to da kruniše 60 godina prijateljskih odnosa Alžira i Srbije.

„Veoma sam srećan što sam posmatrajući fotografije, izučavajući istoriju i sagledavajući savremeno doba Alžira, saznao da ova lepa zemlja ima dosta sličnosti sa Srbijom. Pred nama je dobra saradnja i siguran sam mnogo bolji dani u odnosu dve države. Kroz ovu izložbu, preko ovih 60 fotografija, videćemo delić lepote Alžira i naučiti dosta o toj afričkoj državi“.

Svečano otvaranje izložbe pripalo je ambasadoru Alžira u Srbiji: „Zahvaljujem kikindskom gradonačelniku i Gradu Kikindi na gostoprimstvu i prilici da otvorimo ovu izložbu. Zahvaljujem gospodinu Marku Jeliću, koji predsedava Društvom prijatelja Alžira, koji nam je omogućio kontakt sa gradonačelnikom Kikinde. Imali smo veoma kvalitetan razgovor sa kikindskim gradonačelnikom, dobio sam veoma korisne i sveobuhvatne informacije o gradu, kada se radi o istoriji, privredi, kulturi i turizmu. Predložili smo i saradnju o bratimljenju grada Kikinde sa još jednim alžirskim gradom sa ciljem da se pobratime dve sredine. Mnogo je prilika da sarađujemo na svim poljima što će se, siguran sam, i ostvariti“.

Izložene fotografije nastale su 2019. godine u februaru, koji je najpogodniji mesec za putovanja u Africi, imajući u vidu da su vremenske prilike tada veoma odgovarajuće:
„Radi se o poseti Alžiru, državi koju malo znamo i slabo je poznajemo. Zahvaljujući ovoj izložbi, posetioci će biti u prilici da malo bolje vide koliko je Alžir lepa zemlja, naša prijateljska država. Na fotografijama su prikazani tragovi Rimskog carstva koje je u to doba vladalo. Ima mnogo toga što treba videti“, poručio je autor izložbe, Vladimir Lukač.

Fotografije: Grad Kikinda.

Izvor:

http://www.kikinda.org.rs/index.php?language=lat&page=fb_vesti&id=6686