POTPISAN SPORAZUM O SARADNjI PARLAMENATA SRBIJE I ALŽIRA

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se sa predsednikom Nacionalne narodne skupštine Narodne Demokratske Republike Alžir, Slimanom Šeninom, a nakon sastanka predsednici dva parlamenta potpisali su Memorandum o saradnji u Domu Narodne skupštine, čime je saradnja dva parlamenta podignuta na veći institucionalni nivo.

Gojković je naglasila da očekuje da će Memorandum o saradnji intenzivirati parlamentarne odnose i podstaći grupe prijateljstva, radna tela, kao i parlamentarne delegacije da više sarađuju u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Predsednik Parlamenta Alžira je podsetio na dobre istorijske odnose dve države, i izrazio opredeljenost da se radi na jačanju odnosa, čemu će, kako je napomenuo, doprineti današnje potpisivanje Memoranduma o saradnji.

Gojković i Šenin su se saglasili da su politički odnosi, koji datiraju iz perioda saradnje u Pokretu nesvrstanih, tradicionalno dobri i da se razvijaju i u današnjem vremenu, a predsednici dva parlamenta razmotrili su aktuelna dešavanja i pitanja od interesa dve države.

Gojković je zahvalila Alžiru na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i Rezolucije SB UN 1244 koja se odnosi na pitanje Kosova i Metohije i, time, na poštovanju međunarodnog prava, a Šenin je ukazao da Alžir podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Izvor:
http://www.parlament.gov.rs/%D0%93%D0%BE%D1%98%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_%D0%B8_%D0%A8%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B8.37548.43.html#!prettyPhoto[gall]/0/