PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE TOMISLAV NIKOLIĆ URUČIO ODLIKOVANjE NARCISI KNEŽEVIĆ ŠIJAN

Povodom Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, među zaslužnim građanima, odlikovao je srebrnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima i Narcisu Knežević Šijan, dugogodišnju direktorku Muzeja afričke umetnosti u Beogradu.

Odlikovanjem gospođe Knežević Šijan, kao istaknutom zagovorniku bliskih odnosa sa Afrikom, imaće odjeka kod naših brojnih afričkih prijatelja, a pozitivno će uticati i na buduće aktivnosti Muzeja kao značajnog realizatora naše politike jačanja prijateljskih odnosa sa afričkim kontinentom.

Knežević Šijan je član Društva prijatelja Alžira (DPA) od osnivanja, a Društvo je uputilo predlog za odlikovanje Komisiji za odlikovanja predsednika Republike Srbije, 28. septembra 2015. godine.

Biografija:
Narcisa Knežević Šijan rođena je u Beogradu. Bila je 15 godina direktor Muzeja afričke umetnosti, naše ugledne i međunarodno priznate kulturne institucije. U Muzeju je provela celi svoj radni vek. Posle završetka studija 1978, na Fakultetu lepih umetnosti Univerziteta u Beogradu, zaposlila se u Muzeju 1979. godine, da bi posle 22 godine bila izabrana za direktora. Ona je sve vreme bila vrlo uspešan rukovodilac ove ustanove, doprinoseći ukupnim odnosima sa afričkim zemljama, našim tradicionalnim prijateljima. Kao takva, bila je priznata i popularna u međunarodnim institucijama zaduženim za promociju afričkog kontinenta pa joj je, povodom njenog odlaska u penziju, 15. novembra 2014, u Budimpešti, uručena najprestižnija međunarodna nagrada „Iroko“, kojom se odlikuju poznati kulturni radnici za promociju Afrike na evropskom kontinentu. Radi se o nagradi za životno dostignuće u ovoj oblasti, koju dodeljuje Međunarodno udruženje za promociju afričke kulture, čije je sedište u Budimpešti. Ovo međunarodno priznanje dodeljeno gospođi Knežević Šijan naišlo je na veliki publicitet u nekim zemljama Evrope i Afrike, a takođe i u medijima naše zemlje.

Govor Predsednika Republike Srbije na dodeli odlikovanja

http://www.predsednik.rs/predsednik/ukazi-o-odlikovanjima

http://www.predsednik.rs/pres-centar/saopstenja/dodela-odlikovanja-povodom-dana-drzavnosti

http://www.tanjug.rs/multimedia.aspx?izb=f&GalID=203614&vs=1&page=0