PREDSEDNIK VLADE REPUBLIKE SRBIJE PRIMIO MINISTRA SPOLJNIH POSLOVA ALŽIRA – SRBIJA ZA DODATNO JAČANJE SVEUKUPNIH ODNOSA I SARADNJE SA ALŽIROM

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova i dijaspore Narodne Demokratske Republike Alžir Ahmedom Atafom.

Upućujući pozdrave alžirskom premijeru Ajmanu Benabderahmanu, koji je predvodio delegaciju Alžira na komemorativnoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja oktobra 2021. godine, premijerka Brnabić je ponovila da naše dve zemlje vezuju tradicionalno prijateljstvo i višedecenijska saradnja, utemeljeni u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i tadašnja Jugoslavija podržavali borbu alžirskog naroda za nezavisnost.

Premijerka je podvukla trajno opredeljenje Srbije da dodatno jača sveukupne bilateralne odnose i saradnju sa Alžirom. Prostor za unapređenje saradnje postoji u nizu oblasti, uključujući ekonomiju, kulturu, energetiku, savremene tehnologije, digitalizaciju i drugo.

Brnabić je istakla da Srbija visoko ceni čvrstu i principijelnu poziciju prijateljskog Alžira o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Premijerka je ujedno čestitala Alžiru izbor za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da su odnosi dveju zemalja istorijskog karaktera jer ih vezuje višedecenijsko prijateljstvo i da obe strane dele snažno opredeljenje da odnose i praktičnu saradnju energično jačaju.

Izvor: Vlada Republike Srbije

https://www.srbija.gov.rs/vest/714228/srbija-za-dodatno-jacanje-sveukupnih-odnosa-i-saradnje-sa-alzirom.php