PREMIJERA PRVE ŽENSKE ALŽIRSKE MONODRAME ”FATMA”

20141112 213516  
BEOGRAD, 13 novembar – Prva ženska alžirska monodrama ,,Fatma“ sinoć je premijerno predstavljena u Ustanovi kulture Vuk Karadžić.
,,Fatma“ je delo čuvenog alžirkog dramskog pisca Mohameda Bengetafa (1939-2014). Prvi put je izvedena 23. maja 1990.  u pozorištu El-Mugar u gradu Alžiru, a Fatmu je glumila Sonja.
Predstava se izvodi širom sveta, a prvi put na srpskom jeziku ju je igrala glumica Ivana Šćepanović.

To je priča o svakodnevici čistačice Fatme koja radi za vladu i opštinu. Radnja se odigrava na terasi njene zgrade, na kojoj ona provodi jedini slobodan dan u mesecu, jedinom mestu gde se oseća slobodno i spokojno, i kako kaže, „kao kraljica“. Fatma kroz monologe opisuje stanje žena, ali i samog društva Alžira.
Glumica Ivana Šćepanović diplomirala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i stalni je član ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.
Iako su Alžir i Srbija na dva različita kontinenta, ima dosta sličnosti u kulturi i mentalitetu naših naroda, tako da će publika u beogradskom gledalištu prepoznati Fatmu kao ženu iz komšiluka. Ova monodrama uskoro puni 25 godina, ali je i dalje aktuelna.   Repriza je zakazana za 20. novembar 2014.
Autorska prava na monodramu obezbedila je ambasada NDR Alžir u Srbiji. Tekst je sa francuskog jezika prevela Jasmina Petrović. Koordinator projekta je Ivana Cvetković iz DPA.
Beogradsku premijeru „Fatme“ su omogućili Ambasada Narodne demokratske republike (NDR) Alžir u Beogradu u saradnji sa Društvom prijatelja Alžira (DPA), i uz finansijsku pomoć i razumevanje srpskih preduzeća Yugoimport SDPR, Hidroinženjering i Institut ,,Mihajlo Pupin“.
Premijeri su, pored domaćina i sponzora prisustvovali i ambasadori Palestine, Egipta, Maroka, Iraka, Emirata, članovi Društva prijatelja Alžira kao i mnoge znamenite ličnosti iz sveta privrede i kulture.